Dodaj do ulubionych

hnormy laboratoryjne

16.05.14, 08:20
witam, wczoraj odebrałam wyniki badań TSH, który wyniósł 4,450, przy normie 0,27-3,00. I właśnie zastanawia mnie ta norma, przeczytałam wiele wątków i w większości normy górne są ok 4,00 a u mnie 3,00, czy to możliwe? badanie robiłam w laboratorium szpitalnym.
Dzisiaj zrobiłam jeszcze ft3 i ft4 ale to już w diagnostyce, we wtorek mam wizytę u endokrynologa i będę też miała podczas tej wizyty usg. Wynik testu niedoczynności wyszedł mi 31. Co myślicie o tych normach TSH?
Obserwuj wątek
    • jolcix Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 08:22
      *normy

oczywiściesmile
      • calabrien Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 08:45
        A robiłaś to badanie w Polsce?

Normy mogą się różnić między laboratoriami ze względu na wykorzystywaną metodę, sprzęt, odczynniki itd. chociaż tutaj ta norma faktycznie dość znacząco odbiega od norm innych laboratoriów.
        • monika451 Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 09:11
          w warszawie, w instytucie reumatologii norma dla TSH jest do 2,5
          • mama_dorota Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 11:25
            monika451 napisała:

> w warszawie, w instytucie reumatologii norma dla TSH jest do 2,5

Ta norma jest najlepsza.
        • jolcix Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 10:17
          tak w Polsce
    • jolcix Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 10:24
      napiszę jeszcze inne moje wyniki badań, może ktoś coś podpowiesmile
      ferrytyna 18,20 (N 13-150)
      chlesterol całkowity 233 (N <200)
      żelazo 71 (N 37-145)
      reszta w normie

ciekawe jest to, że przez ostatnie dwa lata miałam żelazo dużo ponad górną granicę normy, a teraz nagle spadło
      • mama_dorota Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 11:24
        > reszta w normie

Co to znaczy? Ferrytyna też w normie, ale bardzo nisko i to nie jest dobre.

Wysoki cholesterol często się zdarza w niedoczynności. Nie ma sensu leczyć tego farmakologicznie, najwyżej zachować odpowiednią dietę. Po uregulowaniu poziomu hormonów cholesterol też powinien się unormować. Niska ferrytyna oznacza anemię. I nie daj sobie wmówić, że to żelazo lepiej odzwierciedla stan zasobów tego pierwiastka w organizmie. Żelazo całkowite zawiera także to, które jest bezużyteczna dla organizmu (jak to ładnie pisze djpa, zardzewiałe). Ferrytyna to żelazo już przyswojone, ona lepiej odzwierciedla to, co jest w innych tkankach, niż tylko sama krew. Jeśli masz przy tym ładną morfologię, to prawdopodobnie masz też nisko witaminę b12. Warto zbadać przy okazji. I do kompletu jeszcze witaminę d3, bo jej niedobór ma tu prawie każdy.
        • mama_dorota Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 11:24
          Takie niedobory żelaza trzeba leczyć preparatami na receptę, aby podnieść poziom na dłużej. Te na receptę mają od 60 mg żelaza.
        • jolcix Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 11:35
          reszta, czyli morfologia w porządkusmile
          • jolcix Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 11:35
            a fakt, że do tej pory żelazo było zawsze bardzo wysokie , a teraz jest w środku normy ma jakieś znaczenie?
            • mama_dorota Re: hnormy laboratoryjne 16.05.14, 12:18
              Żelazo bardziej zależy od tego, co jemy, niż od tego, co nasz organizm zakumulował. I od wchłaniania. Niedoczynność tarczycy upośledza wiele funkcji organizmu, między innymi wchłanianie, a stąd robią się nam niedobory. Z tego powodu niektórzy ciągle leczą anemię i nie mogą jej na stałe wyleczyć, bo nie leczą niedoczynności, czasem po prostu o niej nie wiedząc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka