Dodaj do ulubionych

Problemy z tarczycą ??

09.11.14, 14:32
Witam ostatnio robiłam badania pod kątem tarczycy z powodu złego samopoczucia ale poki co czekam na wizyte u endokrynologa

TSH 2.31 (0,27 - 4,20)
Ft3 3.36 ( 2,02 - 4,43)
Ft4 0.825 ( 0,932 - 1,710)
anty TPO 136 (34)

Bardzo prosze o interpretacje moich wyników
Obserwuj wątek
    • zanyen Re: Problemy z tarczycą ?? 09.11.14, 22:31
      Może napisz coś więcej o sobie i o tym złym samopoczuciu smile
    • pies_z_laki_2 Re: Problemy z tarczycą ?? 10.11.14, 10:08
      Kiedy będziesz u endo?
      Masz fT4 poniżej normy, sądzę, że to wpływa na twoje nie tylko samopoczucie, ale i na cały organizm. Musisz szybko podnieść poziom T4 (suplementacją tyroksyny)! Jeśli termin wizyty jest odległy, idź do internisty po receptę na tyroksynę.

Podniesione p.ciała mówią o aktywnym procesie autoimmunologicznym, czyli zapewne masz Hashimoto. Do pełnej diagnozy potrzebujesz dodatkowo usg tarczycy (z pełnym opisem, rozmiarami itd) plus p.ciała atg (na przyszłość jako punkt odniesienia).
      • ewcia2225 Re: Problemy z tarczycą ?? 10.11.14, 22:44
        Bardzo dziękuje za odpowiedź smile
        do endo ide doiero za miesiąc ale w takim razie odwiedze wczesniej interniste. Pamietam ze jak mialam 9 lat dr. robila mi usg gdyz nie podobała jej się moja szyja ale wtedy badanie nic nie wykazalo a badan krwi nie mialam robionych jednak teraz jako 22 latka postanowiłam wziąść sprawy w swoje ręce smile dodam ze moja siostra ma stwierdzone Hashimoto
        • pies_z_laki_2 Re: Problemy z tarczycą ?? 12.11.14, 16:11
          Spisz sobie na kartce wszystkie pytania i problemy, bo w czasie wizyty łatwo zapomnieć...
          - wyniki badań
          - jak się czujesz, co ci przeszkadza
          - obciążenia rodzinne (siostra z Hashi, ktoś choruje na choroby przewlekłe?)

Wołaj od progu, że chcesz zajść w ciążę, to lekarzy zawsze kieruje na inne (sensowniejsze) tory smile Bo mieć dzieci chcesz, prawda? Nieważne, że za lat pięć, dziesięć czy piętnaście big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka