Dodaj do ulubionych

Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już sił?

25.11.14, 15:01
Witam,

Mam 24 lata i jestem tu zupełnie nowa a historia moich chorób bardzo szeroka i skomplikowana. W skrucie cierpię na bardzo silną niestarwność która z miesiąca na miesiąc się nasila... Jem już tylko baaardzo lekkostrawne produkty typu pszenna bułka z masłem czy chrupki kukurydziane (długo by na ten temat pisać). Byłam już chyba u ósmego gastrologa w Warszawie (prywatnie) i wszyscy rozkładają ręcę, z tym że kilku z nich sugerowało wpływ hormonów na moje dolegliwości. Mam PCO i biorę w związku z tym tabletki anty (inaczej nie miałabym w ogóle okresu bo chyba zanikł zupełnie). Jak wspomniałam gasto. podsuwają pomysł z tarczycą ale mój ginekolog-endokrynolog gdy kilka lat temu robiłam jej badania powiedział że jedynie coś tam z przysadką jest nie tak a tarczyca w porządku.
Postanowiłam powtórzyć badania tarczycy bo podejrzewam jej niedoczynność (mam wypisz wymaluj wszystkie objawy, łącznie z niestrawnością). Dziś odebrałam wyniki i chyba nie jest to niedoczynność...
TSH: 1,65 (0,27do4,2)
FT4 9.09% [ wynik 1, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 -7.92% [ wynik 1.81, norma (2 - 4.4)]
antyTPO 5,12 (0,-34,0)
anty TG: 12,71 (0,0-115,0)
Wyniki z przed 4 lata były podobne. Wtedy robiłam też USG tarczycy i było wszystko bez zmian tylko coś za mała jej objętość bo łącznie 8,8ml. Ostatnio gastrolog na szybko też zrobił USG tarczycy i powiedział że jest OK. Nie wiem już co robić, gdzie szukać, brak mi sił. Czy jeśli pójdę z wynikami do ginekologa-endokrynologa (chcę skonsultować się z innym niż ten u którego lecze się dotychczas bo trwa to już parę lat i żadnej poprawy) to coś mi powie czy może warto udać się do endokrynologa? Nie wiem już co robić....
Bardzo proszę o jakieś wskazówki...
Obserwuj wątek
    • esab25 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 25.11.14, 16:46
      Ty masz niedoczynnośc jak byk. Przy takim poziomie hormonów to ja bym ledwo żyła. Koniecznie udaj się do poleconego Endo po Tyroksyne...
      • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 25.11.14, 16:56
        Mój ginekolog-endokrynolog jest podobno jednym z najlepszych specjalistów w Polsce. Zaufałam mu więc 4 lata temu że to tylko PCO... I przez te 4 lata tułam się po lekarzach szukając przyczyny mojej mega niestrawności... Ale powinnam wykonać najpierw USG z opisem wielkości tarczycy? Poprzednie ma już 4 lata... I rozumiem że powinnam udać się do endokrynologa a nie gin-endo? Pytam bo w kwestii mojego PCO sprawa też nie wydawała mi się do końca pewna bo wyżej wymieniony lekarz jest bardzo pewny siebie i PCO stwierdził u mnie po 5 min wywiadu mimo że liczba pęcherzyków w jajnikach była mniejsza niż ta która kwalifikuje do rozpoznania choroby... Obecnie jeszcze większy problem niż z tym że jem tylko chrupki i kajzerki są mega zaparcia... nie wypróżniam się w zasadzie wogóle (nie mam żadnego parcia), przeczyszczacze nie działąją. Oddaje kał raz na 2 tygodnie na skutek lewatywy sad Nie mam już siły żyć a mój gin-endo przepisuje mi tylko tabletki anty....
        Bardzo, bardzo proszę o wskazówki.
        • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 25.11.14, 16:59
          Dodam jeszcze że cały czas mam stany depresyjne...
          • esab25 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 25.11.14, 20:13
            Przy tak dużej niedoczynności zaparcia to rzecz normalna, twój organizm zwolnił i póki nie ustawisz hormonów wysoko ...bo teraz to leżą i kwiczą... to w tym temacie nic się nie zmieni...
            idź do endokrynologa ... Bo ten twój jest godny pożałowania ...
            mnie stany depresyjne przeszły po uzupełnieniu hormonów
        • pindzia.lindzia Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 25.11.14, 21:15
          Monia słuchaj Dziewczyn, hormony do uzupełnienia na cito!
          A tak na teraz i na później na zaparcia cytrynian magnezu jak w stopce napisałam, możesz dowalić nawet 800 mg dziennie, obiecuję, że Cię przeczyści smile
        • procesor Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 25.11.14, 22:45
          matko
          młoda kobieta która ma za małą tarczycę - a ta produkuje ledwie ledwie hormony tarczycy
          a lekarz nie widzi niedoczynności?!

pewnie na pytanie czemu tarczyca taka mała (norma dla kobiet 13-18ml) powidziałby "taka pani uroda"

podaj nazwisko tego speca, proszę, warto go omijać smile
          przynajmniej jak sie ma Hashimoto big_grin

te megazaparcia to efekt niedoczynności, typowy objaw...
          szukaj innego lekarza, rób świeże badania najpierw - popatrz kogo na forum polecamy z lekarzy
          • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 06:53
            Większość wyników mam na świeżo. Nie zrobiłam tylko USG tarczycy ale nie wiem czy jest konieczne... Raczej tarczyca mi nie urosła? Miałam USG u gastrologa ostatnio i w wyniku jest brak zmian na niej czyli guzków raczej nie ma....

Jeśli chodzi o zapisanie się do endo. to bardzo zależy mi na czasie bo moja niestrawność nie daje mi już żyć. Dlatego też nie suplementuje magnezu bo mam po nim bardzo silną niestrawność. Poza tym z badań krwi wynika że poziom jest W NORMIE.

Zapisałąm się wczoraj do dr. Krzysztofa Szafranko już na przyszły wtorek (podobnie jak inni ma bardzo dużo pozytywnych opinii ale też i negatywne). No ale muszę spróbować.
            • patria5 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 09:30
              niedoczynność swoją drogą - na pewno należy pójść tym tropem; napisz jednak coś więcej o Twojej niestrawności... co jest największym problemem? co powiedziął gastrolog?
            • pies_z_laki_2 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 12:01
              Jeśłi masz celiakię, to pszenne bułeczki tylko zwiększają problem, a do tego zwiększają zatwardzenie tongue_out

Zacznij jeść zupki - kremy z dyni albo marchewki posypane siemieniem lnianym.
              Do tego koniecznie cytrynian magnezu (badanie jest niemiarodajne, bo nikt ci nie zbada zawartości magnezu w mięśniach).
              Do tego zacznij pić wodę mineralną bez gazu, z plasterkiem cytryny i łyżeczką miodu przed śniadaniem.
              Do tego idź do innego gina, bo na pcos to metformina, a nie antyki.
              A problemy z miesiączką to klasyka w niedoczynności, nie leczy się tego antykami, tylko podnosząc poziom hormonów tarczycy (masz niskie!).
              Podaj dokładne wyniki usg tarczycy, jeśli masz zanikowe zapalenie tarczycy to antyki tylko ci pogorszą sytuację, bo zwiększają zapotrzebowanie na HT (głownie T3)...
              • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 12:14
                Gastrolodzy są bez mała bezradni. Miałam wszystkie badania typu gastroskopia, kolonoskopia, pasaż ukłądu pokarmowego i mój układ pokarmowy jest ''czysty''. Z niewiadomych jednak przyczyn nie trawię prawię niczego i się nie wypróżniam.

Nie mogę pić wody z cytryną ani miodem bo koszmarnie mi się po tym odbija a potem boli mnie żołądek i mam bardzo silne migreny (objawy zatrucia organizmu). Nie mogę jeść nabiału, jogurtów, zero owoców a z warzyw tylko po marchewce nie mam zgagi i niestrawności.... Po kremie z dyni też się źle czuje. Nie mogę a nawet mojego ulubionego kremu z brokułów niestety.

Obecnie moja dieta to wyłącznie chrupki i płatki kukurydziane oraz przetwory ryżowe i ryż niestety... Tylko po tym nie mam zgagi i silnych migren....

Gastrolodzy mówią że: albo sobie coś wymyślam, albo to nerwica, albo to od rozchwianych hormonów.... Ale ja to odczuwam w ten sposób jakby mi brakowało czegoś do trawienia bo im produkt ma więcej błonnika albo im jest kwaśniejszy tym niestrawność jest większa i trwa dłużej.

USG tarczycy będę miała dziś po południu więc napisze jak wyniki....
                • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 12:16
                  Byłam na diecie ebzglutenowej przez 3 miesiące i nie było poprawy... Trudno wytrzymac dłużej gdy nie je się też węglowodanów złożonych, warzyw, owoców i nabiału bo powodują niestrawność... Niestety wszelkich ziarenek też nie trawię więc posypywanie czegokolwiek lnem odpada sad
                  • patria5 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 12:23
                    zawsze może być jeszcze len mielony...
                    może jakaś dobra dietetyczka by ci pomogła ustawić dietę? nie wyobrażam sobie zycia wyłącznie na kajzerkach, chrupkach i ryżu..... jeśli się tak żywisz to twoje zaparcia nie sa wcale dziwne
                    • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 12:28
                      Nie byłam u dietetyczki bo żadna nie będzie w stanie ustawić diety na białym ryżu i chrupkach kukurydzianych. Mogę jeszcze jeść ziemniaki i marchew gotowaną ale odstawiłam kilka tygodni temu bo męczą mnie infekcje grzybicze miejsc intymnych i nie chce tym karmić grzybka. Nie używam też cukru tylko ksylitolu.
                      Dzięki dziewczyny za zainteresowanie moją osobą bo lekarze mają mnie w d***** sad
                      • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 12:29
                        A len mielony pije co dzień na czczo ale na zaparcia nie pomaga i w ogóle nie widzę żadnego pozytywnego działania na mój organizm... A nawet niezbyt dobrze się po nim czuje...
                        • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 12:39
                          I to nie do końca jest tak że zaparcia to tylko kwestia mojego odżywiania. Kilka razy gdy nie wyprózniałąm się już kilkanaście dni zjadłam na czczo np 10 śliwek i popiłam 3 szklankami wody albo 2activie na czczo. Odchorowałam to ogromną niestrawnością a wypróżnienia nie było. Ja po prostu nie mam żadnego parcia na to by się wypróźnić... brzuch mi rośnie bardzo ale ''mi się nie chce zupełnie''
                        • ola_dom Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 12:46
                          Spróbuj magnezu - cytrynianu.
                          Przez 40 lat cierpiałam na zaparcia, a od kiedy przeczytałam na TYM forum o magnezie - skończyły się w cudowny sposób. Ale łykam codziennie 2 x 225 cytrynianu magnezu Swansona. Być może brałaś złą formę magnezu - np. po tlenku magnezu niektórzy czują się bardzo źle.
                          A jeśli żadna forma doustna nie działa, znaczy szkodzi, to spróbuj "oliwy magnezowej" - tanio i na własną rękę:
                          www.akademiawitalnosci.pl/jak-tanio-i-skutecznie-uzupelnic-w-organizmie-magnez-robiac-z-niego-dezodorant-za-2-zl/
                          Magnez i tyroksyna - to mnie wróciło do życia i do toalety co rano wink
                    • djpa Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 13:31
                      Pamiętam gdy moje dzieci były małe - po samym ryżu zatwardzenie murowane. Ryż biały jest mocno zapierający. Podobnie białe bułeczki.
                      Tak sobie myślę, że przyczyną tak niskich hormonów tarczycy może być również ta dieta - bardzo uboga z witaminy i minerały. Bez mikroelementów i witaminy w diecie nie ma co się łudzić aby tarczyca, dejodynazy dobrze funkcjonowały...

Mi przy niedoczynności tarczycy służyły surowe płatki owsiane lub otręby z niewielkim dodatkiem mleka, pyłku pszczelego i odrobiny miodu. Jadłam codziennie kilo jabłek aby się móc wypróżnić. Miałam wzdęcia. Smażone odbijało mi się ponad dobę - ale niestrawności nie miałam, po prostu tak długo smażone tkwiło w żołądku i się trawiło.
                      • djpa Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 13:56
                        Jeszcze mnie martwi takie coś, że może być tak, że przy takich zaparciach i tak spowolnionej pracy jelit hormon tarczycy z tabletki może się gorzej wchłaniać...
                        Szkoda, że wcześniej się nie zajęto tarczycą, przysadką...

Autorko wątku, poczytaj o diecie Dąbrowskiej. Myślę, ze warto się do niej wybrać na konsultacje. Napisała książeczki, są jej wykłady w internecie na YouTube. To lekarz, powinna umieć pomóc więcej niż dietetyczka.

Ona proponuje najpierw bardzo gruntowne oczyszczenie jelit. Wydaje mi się, że Twoje jelita nie mogą być tak zapchane, bo hormon tarczycy utknie gdzieś po drodze i koniec. I nadal będziesz tkwiła w tym samym punkcie.
                      • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 16:33
                        Jadłabym codziennie i 2 kilo jabłek gdybym nie miała potem potwornej niestrawności i silnych migren przez kilka dni. Ale powiem wam że jakieś 2 lata temu gdy nie mogłam się wypróżnić zjadłam 5 czy 6 gruszek i popiłam 2 szklankami wody i nie wypróżniłam się wcale...

Wróciłam z USG tarczycy, które robiła mi polecana endokrynolog - p. Niewiadomska-Stolarz. Najpierw przejrzała wyniki hormonów tarczycy i stwierdziła że są książkowe :-0. Pytam o FT3 i FT4 a ona że praktycznie mieści się w normie czyli jest OK. Zrobiła mi USG tarczycy i też powiedziałą że wszytsko jest w porządku i to najlepszym z moją tarczycą. Spytałam czy tarczyca nie jest za mała - powiedziała że w żadnym wypadku nie jest. Właśnie policzyłam jej objętość na kalkulatorze i wychodzi mi łącznie 7,4ml (47x11x17mm i 46x11x12mm) więc ja już nic nie rozumiem....
                        • ola_dom Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 17:51
                          monia6241 napisał(a):

> Jadłabym codziennie i 2 kilo jabłek gdybym nie miała potem potwornej niestrawności i silnych
                          > migren przez kilka dni. Ale powiem wam że jakieś 2 lata temu gdy nie mogłam się wypróżnić
                          > zjadłam 5 czy 6 gruszek i popiłam 2 szklankami wody i nie wypróżniłam się wcale...

Moniu - jak pisałam wcześniej - przez 40 lat cierpiałam na zaparcia - czy sądzisz, że przez ten czas tylko czekałam, aż mi przejdzie?
                          Nie - wypróbowałam chyba WSZYSTKIE metody, o których usłyszałam (zdrowy rozsądek powstrzymał mnie jedynie przed środkami na przeczyszczenie). Im więcej jadłam błonnika i strączków - tym bardziej mnie zatykało.
                          Mogłam zjeść kilo śliwek i popić kwaśnym mlekiem - poza bólem brzucha - NIC się nie działo.
                          Jadłam siemię lniane, otręby, nie wiem ile warzyw i owoców - oczywiście NIC.
                          Czasem pomagał Ispagul - ale też nie za każdym razem. Czasem kapsułki z aloesem - ale też nie zawsze.
                          Magnez działa zawsze i niezawodnie.
                          Szlag mnie trafia, że mordowałam się przez tyle lat, a rozwiązanie okazało się tak proste i w dodatku bez skutków ubocznych...
                          Ale lepiej późno niż wcale, przynajmniej.
                          • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 18:30
                            Ola_dom dziękuję Ci za radę. Myślałam że tylko ja jestem jakaś dziwna że nie pomaga mi popicie śliwek jogurtem. Jutro od razu kupię czysty chlorek magnezu i będę suplementować się od zewnątrz. Choć spróbuję też tabletek - w niewielkich ilościach może dam radę.

Proszę Was jeszcze o jakiś komentarz do opini pani dr która wykonała mi dziś USG tarczycy i stwierdziła że wyniki moich hormonów i USG są w pełni prawidłowe bo zbaraniałam gdy to usłyszałam po tym jak Wy od razu stwierdziłyście że mogę mieć niedoczynność....
                            • esab25 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 18:56
                              Ta Endo nadaje się do odstrzału ! Boże widzisz a nie grzmisz !
                              masz za mała tarczyce, hormony bardzo nisko, objawy co lasu jeszcze potrzebne do dobrej diagnozy?
          • jurmik Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 26.11.14, 20:40
            Z tym patrzeniem, kogo polecamy, to chyba nie za bardzo... Coś niewiele nazwisk jest na liście, naprawdę w całej Polsce jest tak mało dobrych endo? Nie wierzę, bo czytając forum od dawna widzę, że wielu chwalonych we wpisach nazwisk nie ma liście. Może jednak uaktualnimy listę - choćby dla wygody naszych nowych współforumowiczek.
            • patria5 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 08:40
              tak sobie jeszcze kombinuję w kwestii żywienia - jak ja bym zjadła na raz kilo jabłek i popiła kwaśnym mlekiem też na bank miąłabym niestrawność, gazy, ból brzucha i inne atrakcje.... ale może powinnaś jednak wprowadzić tego typu produkty do codziennej diety w niewielkich ilościach, stopniowo, zeby twoje jelita miały szansę się do tego przyzwyczaić... do tego dobre tłuszcze - oliwa z oliwek, z pestek dyni czy orzech orzechów...
              • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 09:52
                Przecież to był tylko przykład ekstremalny którym chciałąm skłonić jelita do pracy. Oczywiście na codzień tak nie jem i wiadome że nieraz próbowałam wprowadzać pokarmy po których mam niestrawność po troszeczku. Jeśli chodzi o owoce to próbowałam jabłka pieczonego - 2 gryzy już mi szkodziły, gotowanego - to samo a nawet różnego rodzaju deserków dla niemowląt gdzie owoce są zblendowane na miazgę - po wszytskim jest tak samo, bardzo źle....Mój żołądek trawi mniej niż 4 miesięcznego dziecka bo od tego wieku były desery i obiadki które próbowałam wprowadzić do diety.... Kiedyś mogłam jeść bardzo dojrzałe banany ale teraz nawet jeden gryz mi szkodzi, niestety sad Wszystko co jest choć troszkę kwaskowe lub zawiera błonnik albo białko szkodzi mi nawet zjedzone w minimalnych ilościach.
                • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 09:53
                  ponieważ pestki dyni powodują u mnie niestarwność a wiem że są bardzo zdrowe to nawet kupiłam tą oliwę, a tania nie była... Mój żołądek po 1 łyżeczce dodanej do ryżu odchorowywał 2 dni więc oliwa stoi i się ''marnuje'' w lodówce....
                  • zanyen Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 14:00
                    Ja w trakcie ustawiania dawki t4 miałam taki moment, że nie mogłam jeść praktycznie NIC, po wszystkim coś mi było i czułam się koszmarnie. Jednocześnie marzłam i miałam zakwasy z niczego. Później trochę poprawiło mi się krążenie i nagle się okazało, że znów mogę jeść.
                    Czy Ty masz jakieś problemy z krążeniem, niskie ciśnienie i takie tam?
                    • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 17:27
                      Ja żadnych zakwasów nie mam ale zmarźluch ze mnie niesamowity... Właśnie biegam drugi tydzień po sklepach w poszukiwaniu kurtki bo we wszystki trzęsę się jak galareta, chodzę ubrana w 2 podkoszulki i wełniane swetry i marzne. Ciśnienie mam niskie: 70/100 a puls różnie (odczuwam czasem w nocy kołatanie serca i wtedy znów jest mi strasznie gorąco)
                      • djpa Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 18:08
                        Monia, musisz jeść coś więcej niż biały ryż i bułki, bo umrzesz z niedożywienia...

Hormony tarczycy na pewno miałabyś wyższe i byłoby Ci cieplej gdybyś odżywiała swój organizm, ale nie wiadomo jak wysokie i nie wiadomo czy miałabyś niedoczynność czy nie - choć myślę, że pewnie tak.
                        • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 19:22
                          Zdarza się że jem coś więcej - dziś pozwoliłam sobie na jajko na miękko i teraz kiepsko się czuje. Zjadłam o 11 i cały czas czuje je w żołądku, odbija mi się i pobolewa mnie głowa. Zresztą zawsze wygląda to tak samo gdy zjem coś takiego...
                          • zanyen Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 19:26
                            Musisz coś zrobić, żeby jeść nieco porządniej. Robiłaś jakieś badania kardio? Może masz coś z krążeniem i dlatego tak to trawienie szwankuje? Samo niskie ciśnienie potrafi dać niezłe efekty. Nie wiem, czy to o to u Ciebie chodzi, ale może warto sprawdzić.
                            • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 20:05
                              Robiłam EKG i jest wzorcowe. To na pewno nie to bo ja to czuje bezpośrednio jako brak czegoś lub niedobór i to ma bezpośredni wpływ na niestrawność...
                          • elayne_trakand Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 18.12.14, 18:13
                            Stawiam na anemię i niski poziomkwasu żołądkowego(można suplementować)
                    • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 17:29
                      A ciśnienie miewam nawet 65/95
                    • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 17:30
                      Nie mam zakwasów ale ciągle mam dziwne mrowienia gdzieś pod skórą szczególnie w łydkach uncertain
        • alicjann Re: PCO to nie choroba !!!!!!!! 02.12.14, 20:40
          PCO to NIE JEST choroba..!!!!!!! To jest jedynie stan hormonalny organizmu, jaki diagnozuje sie okolo co 7.kobiety w wieku rozrodczym.

Poza tym, TSH masz w pieknej normie. Hashimoto NA PEWNO nie masz.

Robilas badania na gluten ?! Bo tak standardowo wygladaja problemy gastrologiczne.
          • djpa Re: PCO to nie choroba !!!!!!!! 03.12.14, 15:54
            TSH w normie nie wyklucza Hashimoto, Alicjo. Nie można pisać, że Hashimoto na pewno nie ma, bo TSH w normie.
            • zanyen Re: PCO to nie choroba !!!!!!!! 03.12.14, 16:11
              No, zwłaszcza, że autorka ma ft3 i ft4 dość nisko, a jakoś nie bardzo była o tym mowa w tym wątku.

Monia, czy Ty już byłaś u tego endokrynologa? Bo moim zdaniem powinnaś pójść, jedziesz już na oparach hormonów, ja na Twoim miejscu poprosiłabym o t4 na próbę - nie wiem, jak z przyswajaniem czegokolwiek przy tak niskim poziomie hormonów... I raczej bym tego nie odkładała.
              • zanyen Re: PCO to nie choroba !!!!!!!! 03.12.14, 16:14
                Przepraszam, była już o tym mowa... nie spojrzałam uważnie na wszystkie posty.

Monia, to jak z tym endo?
                • monia6241 Re: PCO to nie choroba !!!!!!!! 06.12.14, 08:42
                  Jak już napisałam na dole wątku - byłam u endokrynologa i powiedział że w żadnym wypadku nie mam hashimoto i że żadnych hormonów to on mi nie ma prawa przepisać przy zdrowej tarczycy... Powiedział że powinien się mną zająć porządny gastrolog, bo jemu to wygląda na nietolerancje pokarmowe...
    • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 20:14
      Dzięki, że się zainteresowałyście moim problemem choć raczej niewiele możecie pomóc bo mój przypadek jest bardzo skomplikowany (choć tak naprawdę podejrzewam że gdyby jakiś lekarz spojrzał na mnie całościowo a nie tylko w swojej dziedzinie to szybko doszedłby do sedna)

Dodam jeszcze że mam bardzo wysoki cholesterol (co jest dziwne bo nie jem w ogóle tłustych rzeczy) i ponad dwukrotnie podwyższoną amylazę (niektórzy lekarze mówią że taka moja uroda a inni że oznacza to jakiś poważny stan zapalny w organizmie ;-/).
      Co więcej przy pobrananiach krwi są problemy bo podobno jest gęsta jak smoła (a ja piję co dzień bardzo dużo, około 3litrów więc nie powinno tak być)
      • djpa Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 21:24
        Wysoki cholesterol to standard przy niedoczynności tarczycy, więc nie aż tak dziwne smile
        Trzymaj się i jedz choć te jajka. To nic, że się odbijają. Może musi jakiś czas potrwać aż organizm nauczy się je trawić?
        I gdy piszesz o sobie, to ciągle mi ta Dąbrowska chodzi po głowie. Działaj.
        • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 21:47
          Oczywiście będę działać. We wtorek wizyta u nowego gin-endo. Zobaczymy co powie. Jeśli ta niestrawność nie ma związku z tarczycą to może poszukam kontaktu z p. Dąbrowską choć w tej chwili nie wyobrażam sobie siebie na diecie owocowo-warzywnej, bo po owocach czuję się makabrycznie a z warzyw czuje się dobrze tylko po ziemniakach i marchewce gotowanej.
          • ona9133 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 27.11.14, 23:45
            hej, ja mam 23 lata i też cierpię na zaparcia. kiedyś normą było dla mnie wyproznianie raz na tydzień. później miałam operację, usunięcie woreczka żółciowego, doszły biegunki. było podejrzenie jelita drażliwego ale dla mnie samej to błędna diagnoza bo nawet z gastrolog doszłam do wniosku ze branie tabletek się u mnie nie opłaca i problem tkwi gdzie indziej.

jak jest z tym magnezem? czy on nie powoduje czasami biegunek?
            • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 28.11.14, 06:54
              Ja za to żeby mieć biegunkę wiele bym oddała... Od pół roku sama z siebie się nie wypróżniłam... A problem nie powstał nagle bo wcześniej przez 2 lata walczyłam jedząc śliwki, kefiry itd. W końcu moje jelita przestały reagować na każdy '''wybuchowy dla innych'' pokarm i zostało mi robienie lewatyw raz na około 10 dni sad
          • djpa Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 28.11.14, 09:52
            Bardziej mi chodziło o Twoje spotkanie z Dąbrowską.

Jeśli się odstawi na kilka tygodni nabiał i inne rzeczy zawierające laktozę, to po tym czasie wypicie mleka skutkuje niestrawnością. Gdy laktozy nie ma, organizm nie produkuje enzymu trawiącego ten cukier - laktazy.

U Ciebie zapewne jest analogicznie - ponieważ jesz od dłuższego czasu tylko ubogie w składniki odżywcze biały ryż i bułki, organizm nie produkuje odpowiednich enzymów, bo nie ma takiej potrzeby. A jeśli od czasu do czasu zjesz owoc czy jajko, to masz niestrawność. To normalna reakcja. Dla organizmu jajko czy owoc staje się czymś nie do strawienia.

Dąbrowska mówi o tym, aby po fazie warzywno-owocowej stopniowo włączać inne rzeczy, bo inaczej grozi niestrawność.

Podobnie jest gdy wygłodniała osoba zje rzeczy, których długo nie jadła. Niestrawność murowana.

Musisz nauczyć swój organizm jeść i trawić inne rzeczy, bo inaczej będzie coraz gorzej z Tobą.

Myślę, że powinnaś się zająć i układem trawiennym i tarczycą. Jaką masz gwarancję, że w takim stanie strawisz Euthyrox albo Letrox? W Euthyroxie jest laktoza, której Ty nie trawisz, w obu tych tabletkach są inne składniki, których nie wiadomo czy trawisz.
            • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 28.11.14, 12:53
              Zgadzam się z Tobą w pełni ale jest jedno ale... Mianowicie nigdy nie przeszłam na żadną dietę wykluczającą te wszystkie skłądniki których obecnie nie mogę jeść. Po prostu z dnia na dzień gorzej je trawiłam. Organizm nie może się sam przyzwyczaić do zcegoś co stopniowo odrzucał z nieznanych mi przyczyn. Nie przestałam np jeść mięsa bo tak sobie psotanowiłam. Przestałam jeść bo naipierw źle się czułam po smażonym a gotowane mogłam jeść. Potem zaczęło mi szkodzić gotowane wieprzowe aż wkońcu nawet gotowany drób bez żadnych przypraw. Mój organizm coraz słabiej trawił i proces cały czas postępuje bo jeszcze miesiąc temu jadłam grahamki a dziś mam po nich niestrawność. Nie mogę znów przyzwyczaić żołądka bo on stopniowo odrzuca coraz więcej sad
              • ada1214 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 28.11.14, 13:14
                Ja bym sprawdzila trop: niedobor kwasu solnego w zoladku albo/oraz enzymow trawiennych. Bardzo latwo to sprawdzic: sa suplementy zarowno HCL jak i enzymow. Jesli to to, wowczas branie supplementu powinno pomoc lub zlagodzic. A Twoje objawy wyraznie mi sie kojarza z dyspepsja, oczywiscie wykluczywszy przyczyny mechaniczne, ale Ty mialas gastro i kolono- prawda?
                • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 28.11.14, 13:41
                  Miałam gastro (odrobina żółci w żołądku) i kolono (wszystko prawidłowo).

Jeśli chodzi o suplementacje HCl to o mało sobie tym żołądka nie wypaliłam takiej zgagi dostałam po tym. Enzymy też próbowałam dopiero co i bez efektów. Jedno i drugie w dużych dawkach (firmy NOW). Mi też to wygląda na dyspepsje ale przyczyn nie potrafię ustalić...
                  • ada1214 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 28.11.14, 14:36
                    Sprawdzilam betaine hcl z now Foods o ktorej mowisz, i faktycznie bardzo mocna. 648 mg. ja uzywam o polowe slabsze i to tylko do glownych posilkow, gdzie mam duzo na talerzu. Jesli wzielas taki mocny hcl do platkow kukurydzianych na przyklad, to sie nie dziwie, ze Cie wypalilo.
                    Ale jakby nie bylo, naprawde dziwne, ze ani Twoj zoladek nie trawi, ani jelita ne pracuja. Musi byc jakas przyczyna za tym; to brzmi tak, jakby nie bylo przewodnictwa w unerwieniu zoladka/jelit, jakby nie reagowaly na impulsy.
                    • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 28.11.14, 15:13
                      Do posiłków lekkostrawnych łykałam 1 kapsułkę i nic nie czułam ani zgagi ani poprawy trawienia, potem próbowałam do jajka z 2 kapsułkami betainy Hcl i było jak zawsze (jak bez betainy) czyli bez pieczenia w żołądku ale posiłek mi się jak zwykle nie chciał strawić przez dwa dni, potem były 3 kapsułki do zupy marchewkowej z gotowanym drobiem i wtedy pojawiła się mega zgaga i palenie - ledwo to spłukałam 3 litrami wody..... Nie wiem co to jest wiem tylko jedno... po zjedzeniu czegokolwiek już po 5 minutach wiem czy mi to zaszkodzi. Jeśli ma zaszkodzić to mi się zaczyna odbijać JUŻ CHWILKĘ po zjedzeniu danej rzeczy.
                      • ada1214 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 28.11.14, 16:52
                        Chcesz powiedziec ze wzielas 3 x 648 mg betainy?? o jej. Czy na opakowaniu tam jest takie dawkowanie? strasznie duzo, jak na moj gust. Ja biore jedna tabletke 300 mg i tez mi sie zdarzylo ze mialam zgage.
                        Biedna jestes. A moze sprobuj blendowac jedzenie? Zawsze odciazy to zoladek z jego pracy. Moja tesciowa, ktora po 44 latach cukrzycy "dorobila" sie neuropatii unerwienia przewodu pokarmowego, co w praktyce wyglada wlasnie tak, ze unerwienie zoladka i jelit jest sparalizowane (i wlasnie jedzenie jej "stoi" w zoladku, nic sie nie dzieje, jelita tez nie pracuja) , no wiec ona radzi sobie blendujac wszystko co je. A jakbys wziela tabletke betainy przy rozpoczynaniu posilku, zjadla zblendowany posilek a na zakonczenie posilku polknela enzymy trawienne?
                        • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 28.11.14, 17:05
                          Wiem, ze chcesz mi pomóc ale ja już wszelkie sposoby rozdrabniania mam przerobione. Specjalnie w tym celu super blender kupiłam, ale nic z tego.... Wyobraź sobie że źle się czuję nawet po zupie z ugotowanych ziemniaków, marchwi i maleńkiej ilości pietruszki (zblendowanych na miazgę). Szkodzi mi odrobinka zblendowanej, rozgotowanej pietruszki. A sama marchew z ziemniakami mi obrzydła, poza tym po 30 min po jedzeniu jestem głodna.... Czytałąm wiele o betainie HCl i ludzie biorą nawet 5 kapsułek tej samej co ja betainy... Betaina nie pomaga i niestety blendowanie również. Jeśli coś mi szkodzi to nieważne czy jest w całości czy zblendowane na miazgę, po prostu liczy się to czy jest kwaśne, zawiera białko albo błonnik....
                          Próbowałam już opcji betaina przed posiłkiem, 2 kapsułki enzymów w trakcie i zblendowany posiłek - efekt? taki jak zawsze, żadnej poprawy trawienia.
                          Nie wiem...., jestem jakimś beznadziejnym przypadkiem sad
                          • kudlata67 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 29.11.14, 15:54
                            monia: miałam kiedyś brak wydzielania HCl przy okazji alergii wziewnej - oprócz kataru, kichania, łzawienia, nacieków w gardle - dodatkowa atrakcja. Sprawdź może w tym kierunku
    • pies_z_laki_2 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 29.11.14, 11:36
      Próbowałaś probiotyki?
      • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 29.11.14, 11:55
        Oczywiście, że tak . Na niestrawność rzecz jasna nie pomogły. Na wypróżnienia pomogły na kilka dni. Wypróżiałam się co 2 dzień wcinając 2 razy dziennie porządne probiotyki, do czasu.... aż mój organizm przestał na nie reagować. Po około 10 dniach mogłam sobie jeść probiotyków do woli a na zaparcia to już nie pomagało....
        • zanyen Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 29.11.14, 12:21
          Tak z ciekawości zapytam - ile ważysz i ile masz wzrostu? wskaźnik BMI jak wygląda?
          • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 29.11.14, 15:42
            Ważę 49-50kg i mam 164 wzrostu. Zanim zaczęły się moje kłopoty z żołądkiem ważyłam 58-59kg.
            • pindzia.lindzia Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 29.11.14, 18:50
              Monia, jeśli nie trawisz doustnego magnezu to możesz spróbować z dezodorantem, ale to na pewno będzie za mało. Kup na Allegro 5 kg siarczanu magnezu, nalej wody do wanny (albo idź do kogoś, kto ją ma) i wsyp dwie szklanki siarczanu, wejdź i posiedź tyle, ile dasz rady. Jeśli masz niedobór to w trakcie może Ci polecieć ciśnienie i cukier, więc niech ktoś z Tobą będzie z herbatą i czymś do jedzenia (cokolwiek trawisz), jak wyjdziesz to się umyj (niektórych ten osad z magnezu swędzi po jakimś czasie) i idź spać (zaśniesz bez problemu). Skoro źle trawisz jedzenie to masz też niski poziom sodu, co daje tak niskie ciśnienie, możesz brać łyżeczkę soli morskiej albo himalajskiej (tylko błagam nie tej zwykłej, jodowanej) rozpuszczoną w wodzie dziennie, to powinno podbić ciśnienie. Jeśli to niedobór magnezu to masz po prostu sparaliżowane mięśnie, które przesuwają pokarm.
              Jedynym badaniem dostępnym w Polsce, które mogłoby pokazać Twój niedobór magnezu w tkankach jest pierwiastkowa analiza włosa, włosy można wysłać nawet pocztą, ale na wyniki czeka się 3 tygodnie, ale na bank wyjdzie Ci dużo niedoborów i może zatrucia metalami ciężkimi i trudno będzie powiedzieć, co jest przyczyną, a co skutkiem Twoich problemów. Radzę spróbować z kąpielą magnezową tylko bardzo ostrożnie, bo przy dużym niedoborze organizm może różnie zareagować (koniecznie niech ktoś bliski będzie przy Tobie), może zacznij tylko od 1 szklanki.
              A te enzymy trawienne to źle dawkowałaś, dawki się zwiększa bardzo powoli. Spróbuj brać jedną tabletkę do każdego posiłku, jak jesteś taka zakorkowana, to efekty nie pojawią się od razu, trzeba być cierpliwym.
    • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 06.12.14, 06:15
      Magnez kupiłam i na razie używam dezodorantu i moczę stopy... Nie wiem czy po kilku dniach powinny być jakieś efekty i jakie....
      Wyniki hormonów tarczycy i USG konsultowałam z 2 endokrynologami i zgodnie stwierdzili że wydałam niepotrzebnie kupę kasy bo moja tarczyca jest zupełnie zdrowa i nie tu należy szukać przyczyny niestrawności....
      Enzymy trawienne zajadam od kilku dni (około 3-4 kapsułek dziennie) ale efektów brak i chyba je odstawie bo mam dziwne migreny nawet po leciutkich posiłkach i nie wiem czy mój organizm nie ma ich już dość...
      • pies_z_laki_2 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 07.12.14, 13:34
        Bo twoje problemy to raczej anemia i niedożywienie...

Mówią o tym także i te wyniki:
        TSH: 1,65 (0,27do4,2)
        FT4 9.09% [ wynik 1, norma (0.93 - 1.7)]
        FT3 -7.92% [ wynik 1.81, norma (2 - 4.4)]
        • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 07.12.14, 15:33
          Wyniki żelaza i morfologię mam w porządku, wit. B12 też nie najgorzej.
          Przez całe lata miałam bardzo kiepską morfologię (za mało krwinek białych, czerwonych, płytek etc.) i za niski poziom żelaza a nie miałam wówczas problemów z żołądkiem. Jednak w mojej diecie było bardzo dużo ciastek i mało wartościowego jedzenia. Teraz gdy tak strasznie doskwiera mi niestrawność i cukru prawie nie jem a moja dieta opiera się na samym ryżu i trochę kaszy z oliwą o dziwo wyniki morfologii mam o niebo lepsze - morfologia w normie, żelazo też....
          • pies_z_laki_2 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 08.12.14, 23:52
            Anemia nie musi się manifestować niedoborem żelaza.
      • pindzia.lindzia Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 07.12.14, 15:38
        Moczenie stóp to może być za mało, mam porównanie stopy kontra całe ciało i nic nie zastąpi moczenia w wannie. Z całym szacunkiem, ale dezodorant magnezowy przy naszych niedoborach to dla mnie komedia (natomiast super na grzybicę na skórze). Naprawdę jak nie masz wanny to pojedź do kogoś, kto ją ma, zanurz się po szyję i poczekaj, aż Ci jelita ruszą! Albo weź te 800-1600 mg cytrynianu jednorazowo, to się daje ludziom przed kolonoskopią na przeczyszczenie (w USA oczywiście).
        Z enzymami to naprawdę poczytaj sobie o nich trochę, ale chyba jednak Ci napiszę:
        -pierwszego dnia bierzesz jedną na początku każdego posiłku
        Jeśli przy żadnym nie pojawiło się pieczenie, "zgaga", to:
        -następnego dnia bierzesz dwie do każdego posiłku...
        itd. aż któregoś dnia zacznie Cię palić w przełyku..trzeba też wziąć pod uwagę, że dwudaniowy obiad może potrzebować więcej pigułek niż lekka kolacja, ale w to można bawić się później..
        A migrena to mnie wcale nie dziwi, przecież jesteś cała w toksynach! Krążą już w Twojej krwi i zatruwają Twój mózg. Może właśnie po enzymach zaczęłaś trawić np. mięso sprzed tygodnia, możesz sobie wyobrazić, że metabolity tegoż gnijącego, sfermentowanego mięsa w Twojej krwi to nie najlepsza pożywka dla Twojego mózgu. Może musisz przeżyć "oczyszczanie", jak ludzie z pasożytami w trakcie kuracji. Na poprawę ogólną trzeba będzie poczekać, ważne żeby jelita ruszyły.
        Tarczyca też do poprawienia, ale nie wiadomo na ile to wtórne czy pierwotne...zresztą tarczycowych nie ruszają hormony, tylko magnez właśnie...
      • monia6241 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 07.12.14, 16:21
        Postanowiłam jeszcze sprawdzić nietolerancje glutenu i zrobić testy na przeciwciała z krwii bo kilku lekarzy podejrzewało celiakie... Choć ja ich zawsze gasiłam że po pszennym pieczywie czuje się bardzo dobrze ale na tę chwilę myślę że może to jakieś opóźnione reakcje...
    • anejaa Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 18.12.14, 11:47
      Witaj,

czytam twój wątek i postanowiłam coś dorzucić od siebie. Mnie kilku endo utwierdzało, że mam ok tarczycę i inne hormony, dziewczyny z forum od początku pisały, że to wina tarczycy i to się potwierdziło.

Po pierwsze przeraża mnie Twoja dieta, tu bym sprawdziła koniecznie:
      ferrytynę
      D3
      B12, co to znaczy, że jej poziom nie jest najgorszy.

U mnie silne zaparcia i lekka niestrawność wynikały ze złej, niezdrowej diety, wyszła u mnie insuliooporność (kłopoty z insuliną oraz glukozą - to często idzie w parze z PCO), zmieniłam dietę w oparciu o niskie IG, nie słodzę wcale, nie pije gazowanych słodkich napojów, chleb i makarony pszenne odstawiłam, jem tylko chleb razowy, orkiszowy, żytni, pełnoziarnisty z pp (pełnego przemiału) najlepiej z mąk typu 2000, czarna herbata też odstawiona, kawy zero, za to jem musli własnej kompozycji, jem 5 posiłków dziennie, 3 duże, a 2 to przekąski, zero fast foodów i przetworzonej żywności Wszystko co ryżowe, pszenne lub kukurydziane nie jest dla mnie. Jem dużo warzyw surowych, liściastych, gotowane mają wysoki IG, np. gotowana marchewka, cz. buraki już nie są dla mnie.
      Może warto zrobić badanie krzywych 3 pkt. glukozy i insuliny...

>... Jem już tylko baaardzo lekkostrawne produkty typu psze
      > nna bułka z masłem czy chrupki kukurydziane (długo by na ten temat pisać).

To jest bardzo niezdrowe jedzenie i zapycha jeszcze bardziej! Tu się kłania anemia i inne niedobory.

Była
      > m już chyba u ósmego gastrologa w Warszawie (prywatnie) i wszyscy rozkładają rę
      > cę, z tym że kilku z nich sugerowało wpływ hormonów na moje dolegliwości. Mam P
      > CO i biorę w związku z tym tabletki anty (inaczej nie miałabym w ogóle okresu b
      > o chyba zanikł zupełnie).

Co dokładnie jest z twoimi hormonami, wiadomo, że tarczycowe złe, a inne? Jakie jeszcze robiłaś badania hormonów?
      Wszystko może być przez anty, ja miałam niesamowite zatwardzenie i potem krwawienie, zrujnowały mi hormony, a o androgenach już nie chcę wspominać, a jak u Ciebie poziom androgenów wygląda?

PCO nie leczy anty, tylko metforminą, już ktoś to wspomniał, koniecznie. Tu mogą tez kłaniać się jeszcze nadnercza, ale nie wiem, bez badań tego nie można stwierdzić. Nadnercza mają podobne objawy to tarczycy o PCO, może to wszystko tez razem występować jak u mnie wink...
      Anty nie leczą, tylko maskują Twoje problemy, a może już nie maskują tylko jest właśnie źle i trzeba zdiagnozować się porządnie i leczyć, a anty odstawić...

Moja dieta musi być bogata w błonnik, dużo lnu, ja piłam 4 kisielki dziennie przez 4 miesiące na początku, pomogło.
    • trusia29 Re: Wyniki FT3 i FT4, co dalej robić gdy brak już 20.12.14, 01:07
      Badałaś kortyzol? Niedoczynność nadnerczy często powoduje niedobory kwasów żołądkowych, stąd problemy trawienne. Niski poziom hormonów tarczycy tez wtedy występuje, podobnie jak hormonów płciowych.
      Tyle się namęczyłaś, nachodziłaś po lekarzach, więc idź i zbadaj jeszcze ten kortyzol, rano, na czczo, najlepiej do godz. 9.
    • trusia29 zajmij się nadnerczami 20.12.14, 01:14
      Monia, doczytałam jeszcze, że waga Ci spadła, masz niskie ciśnienie no i ta kosmiczna niestrawność - koniecznie zrób ten kortyzol. To naprawdę może być niedoczynność nadnerczy. Poczytaj o objawach, może masz więcej niż te, które wymieniłam. Oczywiście zgadzam się tez z tym, ze masz za niskie poziomy FT3 i FT 4. Ale ta niestrawność ma chyba jeszcze inne przyczyny

Żaden medyk na to nie wpadł, żeby zrobić kortyzol (ewentualnie tez ACTH) czy po prosu zapomniałaś napisać, że robiłaś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka