22.05.17, 19:38
Witam, moje tsh raz daje wynik troche powyżej 3, a niekiedy mniej. Ostatni wynik 2,8897. Ft4 0,88 a ft3 2,92. Staram sie o dziecko i kompletnie się nie udaje. Pytałam ginekologa o ten wynik i twierdzi, że ten wynik w niczym nie przeszkadza. W internecie mozna przeczytać jednak coś innego, jak to jest? Jakby było mało tego to mam dodatni wynik ana2, typ świecenia ziarnisty, ale już 3 lekarzy zignorowało ten wynik, bo nie mam objawów charakterystycznych dla chorób autoimmunologicznych. Co do mojego samopoczucia to częste zmęczenie, łatwa meczliwosc, wypadające włosy, łamliwe włosy i paznokcie, częste odczuwanie zimna, wiecznie zimne kończyny. Dwa lata temu duży niedobór witaminy D i to w okresie letnim. Teraz nie wiem jak wygląda jej poziom.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: TSH ok 3 23.05.17, 14:52
      Masz rację, że wątpisz w opinię lekarzy z takimi wynikami. TSH powyżej 2 już powinno ich zastanowić.
      Radziłabym ci zrobić tak, aby podejść do sprawy kompleksowo:
      1. zrobić test na niedoczynność (pytania o objawy): www.chorobytarczycy.eu/test#0
      2. jeśli wyjdzie z niego niedoczynność, to przede wszystkim zrobić USG tarczycy
      3. możesz też zbadać jeszcze anty-TPO i anty-TG z krwi oraz ferrytynę (ten parametr najlepiej pokazuje zapasy żelaza)
      4. na potrzeby swojego wątku (dla porównania na przyszłość) wklej tutaj wynik testu i listę objawów
      5. przelicz wyniki na procenty za pomocą kalkulatora, bo nam, laikom, łatwiej jest je wtedy ocenić www.chorobytarczycy.eu/kalkulator/index.html

Skąd jesteś? Może ktoś ci podsunie nazwisko lekarza, który zna się lepiej na takich wynikach, które są w normie laboratoryjnej, ale jednak nie wystarczają, aby czuć się dobrze. Nie jesteś sama, nas tu takich większość, stąd tarczycowe fora internetowe.
      • malape Re: TSH ok 3 23.05.17, 15:10
        Dziekuje za odpowiedź.smile
        Mój wynik testu to 34. Usg miałam robione z pol roku temu, według lekarza wszystko jest dobrze. Tylko nie dostałam konkretnego opisu do tego usg, ani zdjęcia. Facet nie podał żadnych wymiarów tarczycy na opisie. Anty tpo badałam, jest ok. Ferrytyne w końcu zrobię i to anty-Tg.
        A to lista moich objawów: duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
        chrypka bez konkretnego powodu
        powracające infekcje
        łamliwe paznokcie
        wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety
        przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
        trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
        wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
        problemy z dziąsłami
        niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
        bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
        uczucie braku równowagi
        wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
        problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
        zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
        trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień.
        Dodam jeszcze, że mam zespół barlowa i zespół jelita drażliwego. I jestem niskociśnieniowcem. Ciśnienie zwykle 90/60, czasem wyższe.

FT4 23.08% [ wynik 0.88, norma (0.7 - 1.48)]
        FT3 60.50% [ wynik 2.92, norma (1.71 - 3.71)]

Jestem ze śląska. Jesli ktoś jest w stanie polecić naprawde rzetelnego i znającego sie na sprawie lekarza to bardzo proszę.
        • laura.phys Re: TSH ok 3 23.05.17, 17:29
          masz komplet objawow sugerujacy niedoczynnosc, dodatkowo potwierdzaja to twoje wyniki.

Zrob wskazane badania, jesli tylko mozesz:

ferrytyna - w kierunku niedoboru zelaza /anemii z powodu jego niedoboru
          b12 - niedobór daje objawy neurologiczne i psychiczne m.in. te o ktorych piszezsz
          witamina d25OH - wazna w szeregu aspektach, szczegolnie gdy jest na rzeczy choroba autoimmunologiczna
          wapn i magnez oraz wapn zjonizowany, (lacznie z witamina d moga) - niedobory zwiazane sa z tezyczka - a ta daj objawy neurologiczno- psychicze o koirych piszesz,
          tutaj link o tezyczce:
          forum.gazeta.pl/forum/w,246288,145799824,145799824,Objawy_tezyczki_utajonej_.html
          Niestety ostateczne potwierdzenie to badanie w gabiniecie neurologa tzw. EMG, bo nawet poziomy w normie nie gwarantuja braku tezyczki.

i szukaj dobrego endokrynologa !!!

Czy nie masz przypadkiem problemow z tolerancja zbóż/glutenu, czy robilas kiedys badania w tym kierunku?
          Pytam bo nietolerancja ta lub celiakia wystepuja czesto z hashimoto, zwazane jest to z wytwarzaniem odpowiednich przeciwcial, a raczej zburzeniem wytwarzania. To wazne by to ustalic, bo piszesz ze masz elito drazliwe i problem z dziaslami - u mnie te problemy sie cofnely po zastosowaniu diety bezzbozowej. I kazde zatrucie glutenem latwo stwierdzam, po tym ze robi mi sie tan zapalny na dziaslach. To wazne raz jeszcze powtarzam, bo masz dodatnie ANA2, wiec spodziewac sie mozna zespolu zaburzen autoinnunologicznych - te choroby zazwyczaj chodza w pakietach (np hashimoto-bielactwo-celiakia)

AnA 2 masz dodatnie wiec witaj w klubie.
          • malape Re: TSH ok 3 24.05.17, 10:22
            Dzięki Wam bardzo dziewczyny smile znalazłam dobrego Endo, w dodatku moja koleżanka do niego chodzi i bardzo poleca. Ponoć nie diagnozuje pacjanta na podstawie norm laboratoryjnych, a na podstawie jego samopoczucia i wyników. smile także jest nadzieja, że w końcu poczuje się dobrze i może zajdę w upragnioną ciąże! smile z tymi dziąsłami to miałam na myśli krwawienia, mam bardzo często mimo że używam pasty, która ma temu zapobiegać uncertain a te ana2 to lekarz mnie wyśmiał, że je zrobiłam, że sama sobie do głowy wbijam choroby, jestem zdrowa i do widzenia. No szlag mnie trafił. I tak mnie ten wynik meczy od 4 miesięcy. Wszystko stoi w miejscu, a ja nadal źle się czuje.
            Problemy gastryczne mam dość duże, bo zdarzają się biegunki i zaparcia, a niekiedy jest dobrze. Zgaga, odbijanie treścią żołądka, albo problem z odbiciem po posiłku, to może mieć związek z nietolerancją?
            Zrobie te badania na dniach. Powtórzę też poziom wit D, bo ostatnim razem był 13. Bielactwo to te takie białe plamy na skórze? Mam taką jedną na ramieniu dość sporą, od wielu wielu lat. Ona nigdy się nie opala. Od słońca pojawiają mi się też naczyniaki. Trzaski i strzelanie w stawach. Mam 23 lata, a fryzjerka ostatnio znalazla kilka siwych włosów w mojej głowie. Pomyslałam : super, już siwieje?! big_grin a alergia ma cos z tym wspólnego? Bo mam ją na pewno. Częsty kaszel niewiadomo z jakiego powodu.
            • malape Re: TSH ok 3 24.05.17, 12:21
              A moje anty-tpo to 0,37 więc chyba ok? smile jest to wynik z lutego. Warto go zabrać do endo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka