Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyniku tsh, ft4 i ft3

24.06.20, 22:01
Witam. Mam 29 lat. Borykam się z problemami skóry dłoni ( skóra sucha pękająca na palcach) oraz mam problem z rzuceniem nadprogramowych kilogramów 173 cm wzrostu 84 kg . Postanowiłam przebadac się w kierunku tarczycy. Dzisiaj odebrałam wyniki badań proszę o pomoc w interpretacji.
TSH 2,61 NORMA O.27 - 4,20
FT3 5,25 NORMA 3,10 - 6,80
FT4 13,42 NORMA 12- 22
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Interpretacja wyniku tsh, ft4 i ft3 06.07.20, 09:22
      Zrób usg tarczycy, na Twój wiek wyniki są takie sobie. Dla niektórych mogą być dobre, dla niektórych nie.
      Może Ci czegoś brakować - nie masz anemii, niedoboru cynku, jodu lub innych pierwiastków? Jeśli się odchudzałaś to może nie odżywiałaś się jak należy i brakuje Ci składników odżywczych?
      • andziula91 Re: Interpretacja wyniku tsh, ft4 i ft3 07.07.20, 11:16
        Niestety nie badałam się pod kontem witamin i mikroelementów. Rok temu wynik tsh pokazał 3.60 ( nie robilam ft3 i ft4). Takze w ciągu roku spadł.
        W takim razie bedę musiała udac się do lekarza, a nie sugerowac się normami wyników . Dziękuje za odpowiedź.
      • andziula91 Re: Interpretacja wyniku tsh, ft4 i ft3 24.07.20, 12:32
        Witam ponownie. W zeszłym tygodniu mialam zabieg ginekologiczny. Zostala mi zrobiona m.in. morfologia. Otrzymane wyniki przesylam w załączniku. Lekarz nic nie mowił ale zaglądajac do internetu przeczytalam ze moge miec anenie. Czy suplementacja samego żelaza wystarczy aby wyprowadzic wyniki na prostą??

        Pozdrawiam A.
        • djpa Re: Interpretacja wyniku tsh, ft4 i ft3 26.07.20, 17:00
          Wygląda na anemię z niedoboru żelaza, ale zrób ferrytynę dla pewności. Twoje czerwony krwinki są kiepskiej jakości (hemoglobina poniżej normy) i są maleńkie (MCV sporo poniżej normy), ale jest ich dużo (wysokie RBC). Dlatego warto byś zbadała ferrytynę. Chyba, że lekarz od razu Ci przepisze żelazo.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka