Dodaj do ulubionych

Co z tym 770??

25.09.10, 11:13
Zapanowała cisza. Tymczasem wciąż na stronie p. burmistrza widnieje informacja "Konkretna informacja, autobus rusza od 1 października." To powinny być już rozkłady, komunikaty na stronie ZTM...
To jest prawdziwy test obecnej władzy. Obiecywane było przedłużenie 170, co zmieniło się na niekorzystne dla pasażerów 770 (istne kuriozum - II strefa przebiegać razem z I na odcinku pokrywającym się ze 145...) A teraz wszyscy nawet o tym 770 zapomnieli??
Obserwuj wątek
    • p605 Re: Co z tym 770?? 26.09.10, 08:34
      Zauwaz ze 770 ma końcowy przystanek w Ząbkach i jest to II strefa (tak jak wszystkie podwarszawskie miejscowości). A np. 145, 199 jadą z Wawy do Wawy przez Ząbki i dlatego jest I strefa.
      • cocteau99 Re: Co z tym 770?? 26.09.10, 12:28
        p605 napisał:

> Zauwaz ze 770 ma końcowy przystanek w Ząbkach i jest to II strefa (tak jak wszy
        > stkie podwarszawskie miejscowości). A np. 145, 199 jadą z Wawy do Wawy przez Zą
        > bki i dlatego jest I strefa.

Na razie nic nie ma do zauważenia, bo zapanowała w "tym temacie" kompletna cisza. Toteż nie wiadomo czy ma być to 770 czy w ogóle będzie itd. Stąd moje pytanie na forum.
        Ale - btw - jeśli ma być tak jak piszesz (czyli ostatnia dostępna informacja z sierpnia), to nie zgadzam się z podaną argumentacją. Nie ma żadnego znaczenia dla pasażerów kupujących bilet sieciowy na I strefę, czy autobus odjeżdżający z przystanku warszawskiego i podjeżdżający na przystanek w Ząbkach jedzie gdzieś dalej (czyli ponownie wjeżdża do W-wy) czy zostaje w Ząbkach. Innymi słowy - dlaczego jedni mieszkańcy tej samej miejscowości mają mieć u tego samego przewoźnika wyższe ceny biletów niż inni, z innej części miasta??! Pomijam już dziwaczne sytuacje, kiedy ktoś jadący 199 przejedzie do Ząbek 10 przystanków, a ktoś jadący do Ząbek 770 przejedzie 3 i zapłaci więcej... (!!) Zresztą jest to wbrew idei przystanków granicznych, które wyznaczały granice I strefy.
        Z mojego punktu widzenia silny podmiot (ZTM) narzucił swoje warunki słabemu burmistrzowi i... wygrał.
        Na forach poświęconych tematyce zbiorkomu mają dobrą zabawę: jak będzie teraz wyglądała mapka linii z wyznaczeniem granic stref. W ząbkach będzie przebiegała "rękawem" wzdłuż Powstańców...
        • awawawaw Re: Co z tym 770?? 26.09.10, 13:10
          cocteau99 napisał:
          > Z mojego punktu widzenia silny podmiot (ZTM) narzucił swoje warunki słabemu bur
          > mistrzowi i... wygrał.

Burmistrz miał wybór:
          -płacić mniej i mieć 770
          -płacić więcej i mieć 270.
          • ranoma Re: Co z tym 770?? 27.09.10, 22:29
            Nie wiem jaką dokładnie trasę miałoby mieć 770 (czy będzie niedaleko mnie przejeżdżać) ale mnie również się nie podoba, że to będzie druga strefa. Mieszkam niedaleko przystanku 145 i jest to w sumie koło mnie jedyne połączenie z centrum (nie licząc X). Cieszę się, że jest w pierwszej strefie bo nie uśmiechałoby mi się płacić 5,60 zł za dojazd do Okularowej skąd mam 'czerwony' autobus do centrum (albo do Młodzieńczej).
          • fuks0 Re: Co z tym 770?? 01.10.10, 09:26
            > -płacić mniej i mieć 770
            > -płacić więcej i mieć 270.

Powinien być konsekwentny i albo 270/770 w 1. strefie, albo całe w 2. strefie.
      • awawawaw Re: Co z tym 770?? 26.09.10, 13:14
        p605 napisał:
        > Zauwaz ze 770 ma końcowy przystanek w Ząbkach i jest to II strefa (tak jak wszy
        > stkie podwarszawskie miejscowości). A np. 145, 199 jadą z Wawy do Wawy przez Zą
        > bki i dlatego jest I strefa.

Trafiłeś jak kulą w płot.
        Zauważ że 712 kursuje z Wawy do Wawy a jest linią strefową.
    • toorop Re: Co z tym 770?? 26.09.10, 21:04
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8232898,Zabki__Bemowo__Bialoleka__Beda_nowe_linie_autobusowe.html
      • cocteau99 Re: Co z tym 770?? 27.09.10, 00:05
        toorop napisał:

(...)
        Dzięki, no ale jest to notatka prasowa z 9/10 sierpnia...
    • awawawaw Re: Co z tym 770?? 27.09.10, 22:16
      Linia na razie nie wystartuje
      • ranoma Re: Co z tym 770?? 27.09.10, 22:30
        A czemuż to? Znowu komuś zabrakło funduszy?
        • pi0trw Re: Co z tym 770?? 27.09.10, 23:31
          > A czemuż to? Znowu komuś zabrakło funduszy?

A może jednak ktoś poszedł po rozum do głowy i wymyślił, że (1) nie warto iść na warunki ZTM przy takiej trasie i (2) nie warto płacić za kolejną linię jeżdżącą po podobnej tasie jak X lub 199?
          • cocteau99 Re: Co z tym 770?? 28.09.10, 00:48
            pi0trw napisał:

> A może jednak ktoś poszedł po rozum do głowy i wymyślił, że (1) nie warto iść n
            > a warunki ZTM przy takiej trasie i (2) nie warto płacić za kolejną linię jeżdżą
            > cą po podobnej tasie jak X lub 199?

Co jest podobnego w trasie 199 i planowanej 770 (wg dotychczas dostępnych informacji)?
            Ale z X zgoda. Można by dla południowych Ząbek / okolic ul. Powstańców zrobić połączenie do PKP Rembertów (skoro 199 dowozi do PKP Ząbki). Wprawdzie 199 w drugą stronę też dojeżdża na Rembertów, ale przystanek dla przesiadających się na SKM jest mocno oddalony od stacji. Czyli takie 199 bis?

Pozdrawiam
        • avoonya Re: Co z tym 770?? 28.09.10, 22:22
          czy oni nie widzą, ile ludzi się wprowadza do Ząbek? I płaci podatek od nieruchomości itp?
          Czy to 770 jak już ruszy to pojedzie ul. Szwoleżerów??
    • cocteau99 Re: Co z tym 770?? 28.09.10, 01:42
      Znalazłem wczorajszy wpis tomkrt na grupie wawkom:
      "770 na pewno nie ruszy, nie ma decyzji Rady Warszawy o ustanowieniu nowych przystanków granicznych.

Ząbki sprzeciwiły się mieszaniu stref na tej samej ulicy czy skrzyżowaniu.

Z chwilą otrzymania propozycji cenowej dot wspólnego biletu kolejowego wszelkie plany autobusowe Ząbek zawisły na kołku.
      Więc raczej żadnych zmian nie będzie od 1 października."
      Nie można było odpowiedzieć na forum gazetowym, które chyba czyta więcej osób zainteresowanych tą sprawą...?
      :-(
      • tomkrt Re: Co z tym 770?? 01.10.10, 03:19
        cocteau99 napisał:
        > Nie można było odpowiedzieć na forum gazetowym, które chyba czyta więcej osób z
        > ainteresowanych tą sprawą...?
        > :-(

Niestety nie zaglądam codziennie na forum Ząbkowskie. Kiedyś robiłem to kilka razy dziennie, ale ilość forów lokalnych hobbystycznych zawodowych oraz stron które staram się regularnie przeglądać przekroczyła setkę. Byłem zmuszony zreformować swoje podejście co do częstotliwośći zaglądania i zarządzania swoim czasem bo inaczej się już nie dało bo doba robiła się za krótka. Zaglądam tutaj raz - dwa razy w tygodniu.

Co do 770 tak jak napisałem na Wawkomie, po przedstawieniu oferty na wspólny bilet kolejowy sprawa nowej linii stała się marginalna, priorytetem jest zachowanie jak najwięcej z ze stanu obecnego w sytuacji bardzo napiętego budżetu miasta na 2011. Z informacji na stronie urzędu wynika, że negocjacje z ZTMem nadal trwają i nadal lost wspólnego biletu kolejowego na przyszły rok nie jest pewny. Jego utrzymanie będzie oznaczać zapewne, że nie tylko 770 nie ruszy, ale możliwe że trzeba będzie coś ciąć w obecnie funkcjonującej komunikacji.
        Propozycja podwyżki o 120 % w stosunku rocznym czy o 46 % w przypadku zwiększenia obciążenia dla mieszkańców w kosztach biletu II strefowego do normalnych nie należy.
        Warszawa łata budżet wszelkimi metodami, i przerzuca jak największą część kosztów funkcjonowania wspólnego biletu na gminy podwarszawskie.

Co do samej idei 770 mam bardzo mieszane uczucia, zarówno co do strefy jak i co do trasy.
        Gdy ruszą pracę przy budowie metra przy Dw. Wileńskim taki przebieg będzie jednym wielkim niewypałem, autobusy utkną w korkach tuż za granicą Ząbek.
        • 2mp Re: Co z tym 770?? 01.10.10, 08:58
          Ciąć? Tzn. co ciąć? 145, 199 .... ?
    • megusia777 Re: Co z tym 770?? 28.09.10, 07:28
      770 prędko nie pojedzie ;-(

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8433091,Od_pazdziernika_nowe_linie_i_trasy__Zobacz_zmiany.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka