Dodaj do ulubionych

opłata śmieciowa

05.08.13, 12:41
zastanawia mnie dlaczego w Legionowie opłata wynosi 8 i 16 zł, a u nas 28 i 56?
Obserwuj wątek
    • anusik123 Re: opłata śmieciowa 05.08.13, 12:56
      zanim coś się napiszę to może wypadałoby sprawdzić:

Legionowo:
      segregowane 10 złotych OD OSOBY
      niesegregowane 20 złotych OD OSOBY

źródło:

www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/System-Gospodarki-Odpadami
      • dudus86 Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 00:07
        Dla mnie i tak wychodzi drożej. Mieszkam z narzeczona. Płacę za segregowane śmieci 28zł nie zależnie od ilości osób. Jak łatwo policzyć płacę o 8zł więcej niż gdybym mieszkał z narzeczoną w Legionowie - 2x10zł daje 20zł . Niby nie jest to dużo ale w skali roku wychodzi to 96zł a to jest już konkretna suma przynajmniej dla mnie.
        • piokow6 Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 09:45
          Zróbcie sobie małą pociechę to będziecie płacili mniej niż w Legionowie :)
        • alidziubek Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 11:59
          dudus86 napisał:

> Dla mnie i tak wychodzi drożej. Mieszkam z narzeczona. Płacę za segregowane śm
          > ieci 28zł nie zależnie od ilości osób. Jak łatwo policzyć płacę o 8zł więcej ni
          > ż gdybym mieszkał z narzeczoną w Legionowie - 2x10zł daje 20zł . Niby nie jest
          > to dużo ale w skali roku wychodzi to 96zł a to jest już konkretna suma przynajm
          > niej dla mnie.

To teraz, żeby płacić mniej przeprowadź się do Legionowa i będziesz do przodu.
          • dolorespromesas Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 12:14
            zadałam zwyczajne pytanie, bo Ząbki mogłyby płacić mniej, gdyby władze tak zdecydowały ale widzę, że tu się nie da normalnie rozmawiać, kretyn pogania kretyna i na kretynie jedzie
            • p605 Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 12:19
              MNIEJ. To zależy dla kogo. Dla rodziny 2+1 wychodzi taniej. Wg mnie rozliczenie to jest najbardziej sprawiedliwe z wszytskich możliwych.
              • ek.0 Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 13:22
                A według mnie nie jest, bo

1. jako wyznacznik wzięto rodzinę 4-osobową. W związku z tym, my mieszkając we dwoje płacimy za śmieci dwóch osób z innych gospodarstw domowych, ci co mieszkają w pojedynkę płaca dodatkowo za 3 inne osoby.

2. Stawki są identyczne dla zabudowy jednorodzinnej i wielorodzinnej - w przeliczeniu na jedną osobę dom jednorodzinny generuje więcej śmieci niż jedna osoba w mieszkaniu.

Biorąc te dwa czynniki można dojść do wniosku, że ci mniej zamożni dokładają się do tych co mają grubszy portfel.

Najsprawiedliwszym kryterium była by stawka od osoby, jednak w związku z tym że sporo osób jest niezameldowanych, to drugą opcją jest opłata proporcjonalna do wielkości powierzchni mieszkalnej gospodarstwa domowego.
                • p605 Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 14:39
                  Stawka od soby jest sprawiedliwa wtedy kiedy własciele podadzą ilość osób zamieszkłych (nie tylko zameldowanych) w domu/mieszkaniu.
                  Policz wynajmowane mieszkania, pokoje. Właściciel podaje ze mieszka 1 osoba w rzeczywistości mieszka 5 lub więcej. Tak że nie do końca jest to sprawiedliwe.
                  • wolverine_14 Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 18:58
                    > Policz wynajmowane mieszkania, pokoje. Właściciel podaje ze mieszka 1 osoba w
                    > rzeczywistości mieszka 5 lub więcej. Tak że nie do końca jest to sprawiedliwe.

Z pewnością bardziej jest to sprawiedliwe niż liczenie od mieszkania/domu.
                    • route67 Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 20:35
                      wolverine_14 napisał:

> > Policz wynajmowane mieszkania, pokoje. Właściciel podaje ze mieszka 1 os
                      > oba w
                      > > rzeczywistości mieszka 5 lub więcej. Tak że nie do końca jest to sprawied
                      > liwe.
                      >
                      > Z pewnością bardziej jest to sprawiedliwe niż liczenie od mieszkania/domu.

Tak naprawde żadne rozwiązanie nie jest w pełni sprawiedliwe. Najuczciwsze wydawałoby sie wyliczanie od powierzchni, ale i wtedy idioci z UM do mieszkania doliczyliby zapewne metraż udziałów w garażach wielostanowiskowych i na koniec i tak mieszkańcy bloków płacili by najwięcej :))
                      Wracając do wyliczania "od osoby" - tacy jak ja, czyli niezameldowani, nie płaciliby wówczas nic. Mało tego - "spryt" rodaków zapewne zaowocowałby szybkim "wyludnieniem" Ząbek, bo cwaniaków chcących zaoszczędzić pare dyszek byłoby w brud. I o ile nie melduję się tu z powodów czysto idealogicznych i szacunku do własnych pieniędzy o tyle nie wyobrażam sobie sytuacji w której to meldunek czy deklaracja "zamieszkania" miałyby być podstawą wyliczenia. To sie nie ma prawa sprawdzić w takim rejonie w jakim żyjemy. Ząbki to nie upragnione miejsce dobrze sytuowanych dorobkiewiczów tylko w głownej mierze deska ktorej chwytają się Ci, których nie stac na mieszkanie w bardziej cywilizowanej okolicy (i zanim głos podniesie rzesza oburzonych ktorzy "uciekli tu od hałasu warszawskiego" czy też "obraża ich wrzucanie do wora biedaków", bądźmy szczerzy - średnia ząbkowska to nie jest żaden przepych i widać to zarówno w wieku samochodów jak i ich tablicach) Mieszkam sam, płace tyle co za 4 osoby, ale trudno, rozwiązania idealnego nie ma.

...tzn jest - odpuścić sobie to idiotyczne sortowanie śmieci i wrócić do starego systemu, bo to farmazon zwykły wymyslony przez ekoterrorystów i "tego kto ma na tym zarobić". Wszystko i tak trafi na tę samą hałdę na wysypisku.

Co ciekawe, bierzemy sie za sortowanie odpadów a żyjemy w mieście brudnym jak jedna wielka latryna. O ironio...
                • gzbk Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 15:40
                  Zaręczam Ci, że w domku jednorodzinnym wcale nie produkuję więcej śmieci niż w bloku. Śmiem zaryzykować, że jest nawet odwrotnie. Samodzielnie zamawiając i płacąc za ilość odbieranych śmieci zwraca się uwagę co i ile się wyrzuca. Od dłuższego już czasu segregowałem też odpady żeby część przeznaczyć na recykling i płacić mniej za wywóz tego co pozostało. W bloku natomiast wyrzuca się do zsypów/pojemników wszystko jak leci nie patrząc na ilość bo i tak firma odbierze wszystko i nie wiadomo kto, co i ile wyrzucił.
                  Stawka proporcjonalna do powierzchni jest natomiast niesprawiedliwa dla małych rodzin (lub samotnych osób) w dużych domach które na pewno nie produkują więcej śmieci niż wieloosobowa rodzina w małym mieszkaniu.
                  Tak na prawdę to chyba nie ma sprawiedliwej metody naliczania tej opłaty i myślę, że w naszym przypadku zastosowano "złoty środek", który wydaje się najwłaściwszy.
                  • wolverine_14 Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 19:00
                    > Stawka proporcjonalna do powierzchni jest natomiast niesprawiedliwa dla małych
                    > rodzin (lub samotnych osób) w dużych domach które na pewno nie produkują więcej
                    > śmieci niż wieloosobowa rodzina w małym mieszkaniu.

Jest bardziej sprawiedliwa niż liczenie od mieszkania/domu. Z jakiej racji 1 osoba zamieszkująca mieszkanie ma płacić tyle samo co 10 osób zamieszkujących dom, skoro odbiór od jednej osoby mieszkającej w tym domu kosztuje więcej niż odbiór od jednej osoby mieszkającej w mieszkaniu?!
                    • gzbk Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 23:17
                      wolverine_14 napisał:

> Jest bardziej sprawiedliwa niż liczenie od mieszkania/domu. Z jakiej racji 1 osoba
                      > zamieszkująca mieszkanie ma płacić tyle samo co 10 osób zamieszkujących dom,
                      > skoro odbiór od jednej osoby mieszkającej w tym domu kosztuje więcej niż odbiór
                      > od jednej osoby mieszkającej w mieszkaniu?!
                      >

Odwrócę Twój tok rozumowania:
                      Z jakiej racji 1 osoba zamieszkująca 150m2 dom ma płacić 3 razy więcej niż 4-osobowa rodzina zamieszkująca 50m2 mieszkanie?

Analizując:
                      1. 1 osoba w domku produkuje mniej śmieci ale jak chcesz to załóżmy, że koszt ich indywidualnego odbioru jest wyższy niż z budynku wielorodzinnego,
                      2. Rodzina w bloku produkuje więcej śmieci ale koszt zbiorowego odbioru jest niższy.
                      Czy nadal uważasz, że po dodaniu obu kosztów złe jest wyliczanie opłaty od "gospodarstwa"?

Tak jak napisałem - nie ma jednej metody wyliczenia opłaty, która sprawiedliwie ujmowałaby wszystkie przypadki. Ponieważ dla wszystkich należało użyć tej samej metody, wydaje mi się, że nie wybrano najgorzej. Można się tylko przyczepić do wysokości tej opłaty (28/56).
      • dolorespromesas Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 11:04
        nie bądź taka do przodu, bo ci tyłu zabraknie..
    • awawawaw Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 22:19
      A ja mam pytanie, kto "przejada" różnicę w cenie?
      Do czerwca płaciłem 11 zł miesięcznie, od lipca - 28 zł (stawki od mieszkania za śmieci segregowane).
      • bezkitu3.0 Re: opłata śmieciowa 06.08.13, 22:25
        awawawaw napisał:

> A ja mam pytanie, kto "przejada" różnicę w cenie?
        > Do czerwca płaciłem 11 zł miesięcznie, od lipca - 28 zł (stawki od mieszkania z
        > a śmieci segregowane).

Siostro! BASEN!!!!
    • jezioranne Re: opłata śmieciowa 16.08.13, 14:23
      W Ząbkach jest to opłata uśredniona zawierająca w swoim składzie tzw. "słoikowe", którym trzeba obciążyć pozostałych - zameldowanych. Wiadomo powszechnie, że 40% mieszkańców Ząbek to osoby niezameldowane - "słoiki" i stąd wyższe opłaty uwzględniające tzw. "koszty słoikowe". "Słoik" produkuje tak samo dużo śmieci.
      • route67 Re: opłata śmieciowa 16.08.13, 17:43
        jezioranne napisał(a):

> W Ząbkach jest to opłata uśredniona zawierająca w swoim składzie tzw. "słoikowe
        > ", którym trzeba obciążyć pozostałych - zameldowanych. Wiadomo powszechnie, że
        > 40% mieszkańców Ząbek to osoby niezameldowane - "słoiki" i stąd wyższe opłaty u
        > względniające tzw. "koszty słoikowe". "Słoik" produkuje tak samo dużo śmieci.

Co za farmazon...jestem "słoikiem" niezameldowanym. Płacę za śmieci dokładnie tak samo jak każdy. Ba, płacę - mieszkając sam - tyle samo co 4 osobowa rodzina produkujaca statystycznie 4x wiecej śmieci.

Tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka