wolverine_14 18.05.14, 09:56 warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,15977745,Bedzie_nowa_spalarnia_smieci__Powstanie_na_Kaweczynie.html#LokWawTxt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan_bomba Re: Spalarnia na Kawęczynie... 18.05.14, 16:15 Najciekawsza jest wypowiedź Pana Prezesa, że w pobliżu nie ma osiedli. Widocznie jego mapa kończy się na administracyjnej granicy Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
chris.ww Re: Spalarnia na Kawęczynie... 19.05.14, 00:30 No i to będzie prawdziwy test dla Perkowskiego. Krytykowany przezeń jego poprzednik skutecznie zablokował wywożenie odpadów na tzw. górkę śmieciową na Kawęczynie. A to pikuś przy tym, co teraz się szykuje. Zameldowani mieszkańcy mają prawo oczekiwać zablokowania tego kuriozum. Odpowiedz Link Zgłoś
drugidundy Re: Spalarnia na Kawęczynie... 19.05.14, 08:28 Przegięcie. Mam nadzieję, że władza weźmie się do roboty i to zablokuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rotot Re: Spalarnia na Kawęczynie... 19.05.14, 08:52 > Mam nadzieję, że władza weźmie się do roboty i to zablokuje. Fajna działka na spalarnie jest na pl. Defilad. Tam też nie ma osiedli mieszkaniowych tylko, b... agencje. Poważnie. Zbudowali jedną, zbudują i drugą. Chyba, że się ludziska zbiorą i zablokują. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_zabki Re: Spalarnia na Kawęczynie... 19.05.14, 12:26 DZIĘ-KU-JE-MY Panie burmistrzu. "W pobliżu nie ma osiedli", bo to spalarnia dla Warszawy i w granicach Wawy to jest fakt. Ząbki sa poza tą granicą, także żadnego urzędasa z Wawy ten teren nie interesuje niestety. Jako inne, miasto, gmina, czy powiat niewiele będzie można zdziałać. Jako dzielnica pewnie znacznie więcej, dlatego warto chyba wrócić do pomysłu Warszawa-Ząbki, aby uchronić się przed tysiącami śmieciarek, smrodem i zanieczyszczeniami, skróceniem czasu życia mieszkańców, czy olbrzymim spadkiem wartości nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_zabki Re: Spalarnia na Kawęczynie... 19.05.14, 12:30 Bez włączenia Ząbek w granice Warszawy, na nic się zdadzą nasze lamenty. Głos oddany w sprawie Warszawy przez mieszkańców Warszawy jest znacznie istotniejszy. Głosu małego sąsiada, nawet nie usłyszą (jeśli taki zostanie wydany przez naszą gminę). Odpowiedz Link Zgłoś
asad9 Re: Spalarnia na Kawęczynie... 19.05.14, 16:59 Ząbki jako potencjalna dzielnica stolicy ze swoją 30-tysięczną populacją mogłaby tylko zaklinać rzeczywistość w sprawie strategicznych inwestycji, podobnie jak ma to miejsce teraz będąc oddzielną gminą. Nikt nie przełoży interesu garstki mało wpływowej społeczności, nad interes prawie 2 milionów mieszkańców Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
0mike0 Re: Spalarnia na Kawęczynie... 09.06.14, 13:45 robertswiatkiewicz.pl/rada-miasta-zabki-przeciwko-spalarni-odpadow-w-kaweczynie/ Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Coś mi tu śmierdzi. 09.06.14, 15:40 Szanowni Państwo jak donosi rembertów24 wg "Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego m.st. Warszawy" na terenie Kawęczyna dopuszcza się budowę nie tylko spalarnię śmieci ale także "instalację do unieszkodliwiania osadów ściekowych" (czytaj: szamba), zapewne m.in. z oczyszczalni "Czajka". Jeśli dodamy do tego planowane wysypisko śmieci w Zielonce, to staje się jasne, że ktoś chce z naszego miasta zrobić dół kloaczny. Problem polega na tym, że zakończył się termin składania uwag do wyłożonego właśnie studium. Jeśli nic nie zrobimy, to będzie nas otaczać wysypisko miejskie, spalarnia odpadów oraz zakład unieszkodliwiania odpadów z oczyszczalni. Odpowiedz Link Zgłoś
rotot Re: Coś mi tu śmierdzi. 09.06.14, 15:58 Akurat wysypisko w Zielonce jest daleko od Ząbek i raczej nam nie zaszkodzi. Co innego Kawęczyn. Ciepłownia działa tylko sezonowo i z pełną mocą kilka - kilkanaście dni w roku. Spalarnia będzie działać na okrągło, tak jak i ta obecna. Odpowiedz Link Zgłoś
po-wiatowy Re: Coś mi tu śmierdzi. 09.06.14, 22:32 rotot napisał: > Akurat wysypisko w Zielonce jest daleko od Ząbek i raczej nam nie zaszkodzi. Co > innego Kawęczyn. Ciepłownia działa tylko sezonowo i z pełną mocą kilka - kilka > naście dni w roku. Spalarnia będzie działać na okrągło, tak jak i ta obecna. Witam sąsiadów ! Nie jestem pewien czy śmietnik u nas w Zielonce nie będzie u Was w Ząbkach taki nieodczuwalny bo jak powieje wietrzyk z nad tego miejsca ( a będą tu ponoć zwożone i składowane odpady z CAŁEGO WOJEWÓDZTWA ) to wszyscy będą to czuć. Też mam wrażenie, że ktoś z naszego powiatu próbuje zrobić taką " puszkę pandory " centralnej Polski i też mi się to nie podoba. Może to wynik gry politycznej PO-PiS bo jak wiadomo u nas zwolenników małego prezesa dostatek aż nadto ? Cierpimy i cierpieć będziemy na tym wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: Coś mi tu śmierdzi. 09.06.14, 22:49 Wysypisko, to obszar 2x2km. Oddziaływanie takiego giganta też będzie odpowiednie. Inwestycji Warszawy raczej nie zatrzymamy. Jedyne, co możemy zrobić to poprosić władze miasta aby w miarę możliwości: - odniosły się do nowego studium - uczestniczyły w tworzeniu miejscowego planu - analizowały dokumentację oddziaływania na środowisko - sprawdzały dokumentację projektową Dobrzy specjaliści są w stanie sprawdzić, czy w/w dokumenty przygotowane zostały zgodnie z prawem, i czy zabezpieczają interesy mieszkańców Ząbek. Spotkałem się już z taką sytuację w Warszawie, gdzie gmina zatrudniła specjalistów którzy wykonywali rodzaj audytu sprawdzając poprawność zgłaszanych dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
artmich11 Re: Coś mi tu śmierdzi. 12.05.15, 16:09 Czy władze Ząbek monitorują sprawę spalarni w Kawęczynie? Ktoś się orjętuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
kmls Re: Coś mi tu śmierdzi. 14.05.15, 09:12 budownictwo.wnp.pl/blizej-do-budowy-spalarni-w-warszawie-koszt-to-1-1-mld-zl,250138_1_0_0.html jak można przeczytać spalarnia będzie rozbudowywana... Odpowiedz Link Zgłoś
route67 Re: Coś mi tu śmierdzi. 09.06.14, 22:25 Odcinali sie od Warszawy, nie potrafili syfu na wlasnym podwórku posprzątać i mieli do tego poparcie wieszkości (wybory) to co się dziwic? Jestesmy wychodkiem Warszawy na wlasne życzenie. A teraz wszyscy podziekujmy "separatystom" Ząbkowskim którym gó... w kranie nie przeszkadza (za przeproszeniem). Ironizując: będzie Mały Czernobyl. Brawo. Perkoś zaciera ręce, bo zaraz bedą na jedno dziecko przypadały dwie głowy. Teraz tylko Pislamiści przegłosują uchwałe, że dziecko z dwoma głowami jest liczone podwójnie i bedzie kolejny sukces burmistrza. A argumentacja o infrastrukturze drogowej to juz szczyt żenady. "wybudujcie nam drogi to pozwolimy Wam tu zrobić spalarnie syfu z calej warszawy, najwyzej bedzie gęsta woda w kranach (u polowy mieszkańców i tak jej nie ma, wieć co tam...)" A najlepsze jest to że ten temat, najistotniejszy od lat de facto, ma tak małą popularnosc na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
zambek Re: Coś mi tu śmierdzi. 10.06.14, 08:35 Nic mnie tak nie wnerwia jak tacy domorośli politycy jak route67. Pewnie gdyby Ząbki należały do Warszawy to byłoby inaczej. A g... prawda. Mieszkańcy Warszawy - Targówka przemysłowego i Rembertowa pewnie skaczą z radości na wieści o funkcjonującej segregowni odpadów i planowanej spalarni. A przecież nie odcinają się od Warszawy i mieli większy wpływ na to co dzieje się w Warszawie. Do tego ta nuta polityczna, zbędna na tym forum. Zaraz po pislamistach będę poje.y, powale..y, patrie oszustów, lewacy, genederowcy, korwinowcy, itd. Zaraz przeniesie się krajowe piekiełko na Ząbki. Nie wiem, po co. route67 napisał: > Odcinali sie od Warszawy, nie potrafili syfu na wlasnym podwórku posprzątać i m > ieli do tego poparcie wieszkości (wybory) to co się dziwic? > > Jestesmy wychodkiem Warszawy na wlasne życzenie. A teraz wszyscy podziekujmy "s > eparatystom" Ząbkowskim którym gó... w kranie nie przeszkadza (za przeproszenie > m). > > Ironizując: będzie Mały Czernobyl. Brawo. Perkoś zaciera ręce, bo zaraz bedą na > jedno dziecko przypadały dwie głowy. Teraz tylko Pislamiści przegłosują uchwał > e, że dziecko z dwoma głowami jest liczone podwójnie i bedzie kolejny sukces bu > rmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
t.g Re: Coś mi tu śmierdzi. 10.06.14, 10:36 Kolego nieseparatysto, przeszkadza Ci w Ząbkach? Źle Ci? to zamieszkaj sobie w Warszawie, najlepiej w Rembertowie, poczujesz swój przemożny wpływ na centralnie prowadzoną gospodarkę miejską ;) Dziwię się że jeszcze siedzisz w tym chlewie - widać lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_bomba Re: Spalarnia na Kawęczynie... 10.06.14, 17:06 Rembertów już zabiera się za protesty, dobrze byłoby połączyć siły: www.facebook.com/niedlaspalarni Odpowiedz Link Zgłoś
wobo23 Re: Spalarnia na Kawęczynie... 11.06.14, 22:11 www.tvn24.pl/najwiekszy-smog-w-europie-krakow-na-podium-debiut-wroclawia-warszawa-w-dziesiatce,438304,s.html Warszawa – 10 :) A jeszcze chcą uruchomić spalarnię śmieci na Kawęczynie, która będzie utylizować 200 tys. ton odpadów rocznie. Około 10 km od centrum. Brawo i życzę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
gordonblue3 Re: Spalarnia na Kawęczynie... 21.09.14, 16:49 CZY KTOS Z PAŃSTWA ORIENTUJE SIE W/W TEMACIE TZN. JAKIE SĄ DZIAŁANIA WLADZ, MIESZKANCOW NA DZIEŃ DZISIEJSZY? CZY PO PROSTU DOWIEMY SIĘ, ŻE NAJWIĘKSZA SPALARNIA SMIECI W EUROPIE BEDZIE LATA DZIEŃ OTWARTA POD NASZYMI OKNAMI...? Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: Spalarnia na Kawęczynie... 21.09.14, 20:11 Urząd Miasta i TPZ złożyły uwagi do projektu Studium Warszawy. Zmiana dopuszczająca budowę spalarni odpadów na terenie Kawęczyna została wykreślona. Aczkolwiek Warszawa ma problemy z gospodarką odpadami i nie wiadomo czy problem nie wróci za jakiś czas. www.forumzabki.pl/index.php?pdst=3&idwpisu=1992 Odpowiedz Link Zgłoś
6zazula Re: Spalarnia na Kawęczynie... 27.09.14, 13:10 A jaki rodzaj spalarni jest projektwany? Odpowiedz Link Zgłoś
zanecin Re: Spalarnia na Kawęczynie... 27.09.14, 22:56 Superekologiczny, nieśmierdzący, poprawiający samopoczucie i pozytywnie jonizujący. Odpowiedz Link Zgłoś
6zazula Re: Spalarnia na Kawęczynie... 01.10.14, 16:58 Jak już jakieś merytoryczne pytanie to odpowiedź rodem z .... Nie chce nikogo urazić.Odpowiadając - do tego opisu pasuje spalarnia plazmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: Spalarnia na Kawęczynie... 01.10.14, 20:24 Generalnie nic nie było o technologi wiadomo, nie było żadnego operatu czy raportu środowiskowego, tylko w projekcie studnium pojawił się zapis, że na terenie C Kawęczyn jest dopuszczona lokalizacja takiego zakładu o wydajności 300 tys ton. Zmiana ta nie była w żaden sposób opisana czy uzasadniona, nie było o tym wzmianki w materiałach dla radnych Warszawy, nie było o tym nawet jednego zdania w prognozie oddziaływania na środowisko wprowadzanych zmian. Zmiana była w pakiecieokreślonym jako zmiany tekstu wynikające z dostosowania zapisów do stanu istniejącego lub aktualnych przepisów prawa. Kwestię tą przeoczyła rada dzielnicy Rembertów. Spalarnia to nie tylko sam proces utylizacji, to również cały łańcuch logistyczny i technologiczny transport, składowanie odpadów, unieszkodliwianie termiczne, neutralizacja i zagospodarowanie pozostałości itp. Już sam transport takiego strumienia odpadów przez układ drogowy Ząbek, Targówka i Rembertowa wydaje się wysoce problematyczny. Takie zakłady z reguły pracują w reżimie ciągłym, a śmieciarki nie dowożą śmieci non-stop, więc musi być też magazynowanie odpadów chociażby na potrzeby utrzymania ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
nazir_brooklyn Re: Spalarnia na Kawęczynie... 10.10.14, 15:10 PANIE PERKOWSKI. Czemu Pan nie wspomina o tym w swoich sukcesach z ostatnich kadencji, że udało się nic nie robić w kwestii spalarni, która nam już całkiem powietrze zniszczy? Może teraz przed zbliżającymi się wyborami warto nagłośnić sprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
sada123 Re: Spalarnia na Kawęczynie... 17.10.14, 12:29 Spalarni śmieci jednak nie będzie!? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiab46 Re: Spalarnia na Kawęczynie... 27.10.14, 21:24 jak to wygląda można sobie obejrzeć w spalarni na ul Gwarków. Smieci wsypywane są do fos i zamkniętych drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś