Dodaj do ulubionych

Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych

27.06.06, 10:32
Witam,

właśnie finalizuję zakup przedostatniego mieszkania dwupoziomowego z Etapu I.
Ze strony Engela dowiedziałem się iż na etapie budowy nie wyrazili zgody na
budowe kominków na ostatnich kondygnacjach. Mam pytanie jakie jest stanowisko
wspólnoty na ten temat. Z góry dziękuję za info.
PM
Obserwuj wątek
    • markus_1 Re: Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych 27.06.06, 19:36
      A może tak jeszcze lądowisko dla helikoptera ?
      Kup sobie domek i możesz założyć nawet wędzarnię.
      • foodmax Re: Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych 27.06.06, 21:39
        Dziękuję za przywitanie we wspólnocie...
        • h_aracz Re: Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych 27.06.06, 21:49
          Spokojnie, wspólnota nie jest taka straszna. Witamy nowego sąsiada. Co do
          kominka obawiam się ze nie jest to możliwe, dowiadywałem się o taką ewentualność
          ale wymaga to zmiany projektu budynku ze względu na dodatkowy komin. Teraz już
          powstała wspólnota i wszelkie zmiany w elewacji budynku mogą być zatwierdzone
          odrębną uchwałą. Na to bym nie liczył, ponieważ nasz sąsiad miał problem z
          umieszczeniem na balkonie klimatyzatora bo jak jego sąsiedzi twierdzili będzie
          hałasował. Klimatyzator przy kominie to pikuś. Tak więc...
          Pozdrawiam i proponuję poczytać forum bo jest tu wiele ciekawych informacji na
          temat naszego osiedla. Dodatkowa informacja w czwartek będzie spotkanie z naszym
          administratorem gdzie będziesz mógł, mogła lub mogli dowiedzieć się czegoś
          więcej na temat opłat itd. Proponuję również odszukać gdzieś na forum link do
          nasej strony tam po zalogowaniu dla mieszkańców pierwszego bloku więcej info.
          Pozdrawiam
          • h_aracz Re: Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych 27.06.06, 21:57
            Kominek kominkiem ale proponuję bardzo dokładnie oglądnąć mieszkanie zanim
            odbierzesz klucze, ogólnie wszystko jest ok, ja miałem problemy z oknami a
            raczej z ich regulacją, elektryka też została nieco pozmieniana niż w założonym
            projekcie, tynki i szlichty w mieszkaniach wyglądają całkiem dobrze ale
            sprawdzić łatą nie zawadzi, no ale balkony to prawdziwa przygoda, jakość
            wykończenia elewacji, jej płaszczyzny, narożniki, balustrady i płytki które są
            krzywe i puste pod spodem dają odpowiednią dawkę adrenaliny.
            • foodmax Re: Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych 28.06.06, 09:52
              THX za odpowiedź i rady, ja i tak pewnie będę robił "rewolucję" w rozkładzie
              pomieszczeń zatem gro ew. niedoróbek zniknie... A co do kominka, jeżeli będzie
              to tylko w gestii decyzji wspólnoty to nie powinno być tak źle:-))
              Wystarczy jedynie przekonać większość....
              • jerson71 Re: Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych 28.06.06, 10:02
                Oj nie wiem czy Ci się uda przekonać większość.
                Podobno w zarządzie zasiadają "same indywidua".
                Więc jeśli nas przekonasz :)
                Próbowali tego panowie od elewacji ale jakoś się im nie udało hehe.
                W końcu my też tu mieszkamy i jakieś tam niedoróbki nas też dotyczą, to samo
                będzie z kominkiem.

Marcin - wywalczyłeś swoje. Kabel poszedł pod kostką :)
                • reniaarek Re: Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych 03.07.06, 15:09
                  Witam. Istnieje takie przysłowie "Wolnoć Tomku w swoim domku" My kupilismy
                  mieszkanie w II etapie. Emmerson zapewniał nas,ze nie bedzie najmniejszego
                  problemu ze zrobieniem kominka. A tu masz babo placek,od razu po podpisaniu
                  umowy i wpływie transz na konto firmy E. okazało się, że no niestety juz nie
                  można. Jeżeli chodzi o sąsiadów to : Bądźcie wyrozumiali dla innych, bo jeszcze
                  o wielu rzeczach będziecie marzyć,a w zamian to my bedziemy złośliwi, zazdrośni
                  i nie bedziemy wyrażać zgody na wasze tzw."marzenia". Życze pozostałym i sobie
                  bardziej życzliwych sąsiadów.
                  • lwrobel Re: Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych 03.07.06, 15:57
                    Witam. Przysłowia to były dobre w XIX wieku, teraz człowiek musi kierować się
                    prawem i zasadami współżycia społecznego, tym bardziej, że nasze "wybiegi" to
                    nie hektarowe działki, a marne dziesiątki metrów kw. Choć od razu zastrzegam,
                    że przeciwko kominkom osobiście nic nie mam, bylebyście tylko całego budynku
                    nie sfajczyli.

Pozdrawiam,
                    Życzliwy Sąsiad :)

• mowika Re: Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych 03.07.06, 17:08
                    Z całą sympatią i szacunkiem - panie z Emmersona o wielu rzeczach zapewniają.
                    Jak usłyszysz zapewnienie od p. Rajewskiego albo p. Boratyna i wtedy Wspólnota
                    się nie zgodzi, to możesz mieć żal do sąsiadów.

Że nie wspomnę o tym, że oba bloki mają oddzielne wspólnoty, tak więc jeśli są
                    możliwości techniczne, to już tylko TWOI bezpośredni sąsiedzi muszą się zgodzić.
                    • h_aracz Re: Kominek w mieszkaniach dwupoziomowych 04.07.06, 08:58
                      Tak na poważnie to też bym chciał kominek, chciałbym też parkować pod klatką i
                      żółte rolety w oknach.
                      • iza.piecinska do h_aracz 04.07.06, 09:46
                        nie wiem, może ja się nie znam na żartach.....ale że niby o kolor rolet też
                        mamy się Was pytać??
                        Chyba już się Wam w głowach po......o sorki poprzewracało!!!
                        a kominek tak czy inaczej można mieć - przecież są tzw. biokominki.
                        • foodmax Re: do h_aracz 04.07.06, 11:22
                          Nie ukrywam że głosy negatywne lekko zbiły mnie z tropu, kominek zamierzałem
                          wyprowadzić poprzez jedną ze ścian w stronę tarasu zatem nie dokonywałbym
                          żadnej ingerencji w dach a co do dymu to jest on niczym w porównaniu z tym co
                          wydobywa się z grilla (czy to oznacza że z grilla także nie będzie można
                          kożystać na tarasach ostatniego piętra???)
                          • h_aracz Re: do h_aracz 04.07.06, 12:15
                            Jeśli chodzi o mnie mi to zupełnie nie przeszkadza
                        • h_aracz Re: do h_aracz 04.07.06, 12:15
                          Sprostowanie: rolet zewnętrznych antywłamaniowych
                          • h_aracz Re: do h_aracz 04.07.06, 12:44
                            Kończąc wątek to serio bym chciał kominek, dokładnie nie myślałem o kominku
                            tylko o czymś w rodzaju "kozy" i też myślałem o tym żeby komin zrobić przez
                            ścianę a potem po zewnętrznej elewacji do góry. Robienie otworu przez dach
                            podobno jest dość trudne przy gotowym już dachu. Co do przeciekania myślę, że
                            wspólnota by nie rościła żadnych pretensji w końcu kapało by temu kto zrobił
                            otwór. Co do rolet zewnętrznych myślałem o czerwonych roletach teraz o żółtych.
                            No i z tym parkowaniem też bym chciał parkować pod oknem jak inni a nie za
                            płotem. Co do grilla mi to zupelnie nie przeszkadza ja lubię grilla i też mam
                            balkon na którym bym mógł go sobie robić.
                            • reniaarek Re: do h_aracz 04.07.06, 14:54
                              My mamy z kłopot z głowy jeżeli chodzi o parkowanie, ponieważ mieszkańcy II
                              bloku musieli wykupić miejsca parkingowe i to engel wymusił na kupujących, a tak
                              naprawdę nie mogą do tego obligować. Garaże w III etapie są tańsze :), projekty
                              meszkań fajniejsze, bardziej ustawne, a różnicy w cenie nie ma.Panie z biura na
                              każde pytanie czy mozna zrobić "to" lub "tamto" odpowiadają cyt.TAK ,
                              Oczywiście, bez problemu itp.
                              Pomimo XXI wieku muszę przytoczyć przysłowie :) Obiecanki , cacanki a głupiemu
                              ......
                              Mam nadzieję, ze nie wybraliśmy najgorszego osiedla i że na innych sa wieksze
                              problemy.

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów z I i II etapu.
                              • iza.piecinska ceny...jest różnica.....:) 04.07.06, 15:29
                                za garaż z tego co wiem (pytałam wczoraj) 18 300. A ile wy płaciliście??
                                a! i mieszkanie 2m większe od naszego w IIIetapie jest o 100tyś droższe!!!!
                                dla mnie to jest OGROMNA różnica w cenie!!!!! ;))

Na innych osiedlach są identyczne problemy;) i ludziom tak samo puszczają nerwy
                                jak i u nas ;)
                                Ostatni blok pewnie będzie już bezproblemowy.
                                Oby tylko mieszkańcy I etapu nie powybijali się zanim powstanie blok
                                ostatni :))))

tym optymistycznym akcentem kończę i pozdrawiam:)
                                • h_aracz Re: ceny...jest różnica.....:) 04.07.06, 15:51
                                  Moim zdaniem takie problemy jak my mamy świadczą o braku problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka