Dodaj do ulubionych

Ciągle mam dylemat-2 lata, 15 kg wagi i king mały

24.04.10, 10:34
Pisałam już do Pana na innym forum.
Mam synka 2 latka 2 miesiące. Mierzy 93 cm, wazy prawie 15 kg.
jego fotelikiem jest Romer king plus.
Z fotela jestem zadowolona, ale robi się zbyt mały-jest dość wąski no i ta
główka już lekko wystająca poza fotel.
pisał Pan że może wystawać do wysokości oczu, ale to już całkiem niedługo.
Mały znów podskoczył w górę o 1 cm.
Na fotel 15/36 jest ponoć za mały-zresztą sama sobie nie wyobrażam go tylko w
pasach samochodowych.
Co robić/kupić?
Do lata to jeszcze może się uda go powozić, ale co potem?
Obserwuj wątek
    • tomczynskam Auto Opel vectra kombi 24.04.10, 10:35
      • ilhenny Re: Auto Opel vectra kombi 26.04.10, 08:12
        Dwa lata to zdecydowanie za mało żeby wsadzić już dziecko do fotelika 15-36 kg.
        Zobacz foteliki jeszcze z pasami 9-36 kg jak recaro young sport, britax evolva.
        • lupa_87 Re: Auto Opel vectra kombi 26.04.10, 08:18
          Jeśli dwa lata to zdecydowanie za mało to ile jest dobrze -
          kryterium wiekowe.
          • tomczynskam Re: Auto Opel vectra kombi 26.04.10, 08:55
            no tak, ale sam Pan pisał że fotelik 9-36 to raczej nadaje się jako dodatkowy a
            nie podstawowy do auta.
            To co upychać go do tego Kinga czy jednak fotel 9-36?
            Synek jest średniej postury ale jest wysoki. Pasy zachodzą mu już z tyłu nisko i
            niedługo będą wymuszać pozycję lekko garbiącą.
            • ilhenny Re: Auto Opel vectra kombi 26.04.10, 09:05
              pisałem, że 9-36 kg trzeba traktować jako drugi, albo fotelik dla dzieci
              większych niż standard, 15-36 kg można zastosować od 3 lat, Besafe od 2,5 lat i
              15 kg, nie do końca podzielam opinię żeby pozostawiać tak młode dzieci w
              fotelikach bez pasów, zjawisko "nurkowania" jest bardzo niebezpieczne i bardzo
              dużo zależy od wyprofilowania kanapy, na pewno bezpieczniej będzie wsadzić
              dziecko do 9-36 kg i po 4 latach zmienić na 15-36kg, wiem że jest to rozwiązanie
              droższe, jednak statystyki mówią wprost, w Szwecji czy Norwegi rocznie jedno
              dziecko ginie w foteliku, u nas 70-80
              • tomczynskam Re: Auto Opel vectra kombi 26.04.10, 10:23
                ok.
                Ja też jestem zdania, że na fotelik 15-36 jest za wcześnie.
                Pytam zatem o Pana typ jeśli chodzi o 9-36.
                i liczę się z tym że za 2/3 lata znów będę zmienić fotel.
                Ale wyrosłam już z myślenia, ze fotel kupuje po to aby policja się nie czepiała,
                albo żeby był.
                Zależy mi na bezpieczeństwie, tym bardziej, że w wakacje czeka nas
                najprawdopodobniej długa droga do Skandynawii autkiem.
                Przedział cenowy do ok. 800 zł, może być małe odchylenie.
                No to king plus idzie na sprzedaż, a jeszcze jest na gwarancjismile.
                • ilhenny Re: Auto Opel vectra kombi 27.04.10, 20:48
                  To wystaw Kinga na forum, będzie dwie godziny i go sprzedasz.
                  forum.gazeta.pl/forum/w,97434,110066945,110066945,Sprzedam_Kupie.html
                  Recaro Young Sport i wystarczy na kilka lat.
                  • tomczynskam Re: Auto Opel vectra kombi 28.04.10, 16:43
                    tylko gdzie w trójmieście kupić recaro?
                    Albo w jakim sklepie w necie?
                    I tylko małe pytanko dlaczego właśnie ten?
                    • ilhenny Re: Auto Opel vectra kombi 28.04.10, 20:19
                      odpowiem tu na wasze pytania
                      o recaro young sport można powiedzieć, że się kiepsko rozkłada do spania, ale
                      nie że jest mały dla dziecka 9-22 kg
                      Recaro jest właścicielem STM i większość fotelików Recaro zostało
                      zaprojektowanych w STM, z jedną znaczącą zmianą, TAPICERKI
                      ten fotelik ma najwyższe mocowanie pasów, co oznacza że, jest idealny dla
                      wysokich dzieci a za młodych na foteliki 15-36 kg
                      • tomczynskam Re: Auto Opel vectra kombi 29.04.10, 09:50
                        OK.
                        O to mi chodziło.
                        foteliki recaro znalazłam w sklepie bobo Wózki i hurtowni dziecięcej.
                        jak tylko mój synek wyzdrowieje to pojadę go przymierzyć i najprawdopodobniej
                        kupić fotel.
                        Ps. jakieś sugestie w sprawie wyboru tapicerki? widziałam, że mają różne materiały.
                        i jeszcze jedno Kinga sprzedam faktycznie w dwie godzinysmile-nie zdążyłam jeszcze
                        napisać , ze go na 100 % sprzedaję, a już dostałam od kilku osób z tego forum
                        propozycję kupna. to tylko utwierdza mnie w tym, że dokonaliśmy dobrego wyboru
                        jakiś czas temu.
                        pozdrawiam i dziękuję za wszelką udzielona pomoc i radę.
                        • ilhenny Re: Auto Opel vectra kombi 30.04.10, 05:20
                          Dajcie sobie spokój z zakupami fotelików przez internet, 70-80 % fotelików jest
                          źle montowanych, a jak wiadomo nawet najlepszy fotelik źle zamontowany nie pomoże.
                          Recaro ma aktualnie najlepsze tapicerki na rynku fotelikowym.
                          • tomczynskam Re: Auto Opel vectra kombi 30.04.10, 09:16
                            ponieważ mieszkam w Gdyni, mam dość duży wybór w sklepach stacjonarnych.
                            Ale przyznam, że z tymi droższymi jest trochę kłopot, bo większość sklepów
                            oferuje te tańsze modele....
                            W hurtowni dziecięcej, gdzie mam kartę stałego klienta i spory rabat mają tylko
                            Britaxa i Romera, ale znalazłam inny sklep w Gdyni, gdzie pojadę pomierzę i
                            najpewniej dokonam zakupu.
                            cena waha się 700-800 zł(recaro). Więc jest jeszcze do przełknięcia.
                            Pozdrawiam, wielkie dzięki za poświęcony czas i udzielone rady.
                            • ilhenny Re: Auto Opel vectra kombi 01.05.10, 14:29
                              A ja będę jutro zwiedzał Gdańskie sklepy.
                              • tomczynskam Re: Auto Opel vectra kombi 02.05.10, 21:08
                                to proszę o jakieś spostrzeżenia z rekonesansu....smile
                                Pozdrawiam
                                • ilhenny Re: Auto Opel vectra kombi 02.05.10, 21:24
                                  Zaliczyłem molo, jutro Długa, ale już niedługo, będą targi w Gdańsku.
                                  • tomczynskam Re: Auto Opel vectra kombi 03.05.10, 10:58
                                    o! to widzę, że odwiedzasz raczej turystycznie....
                                    W Gdyni są dwie duże hurtownie dziecięce i kilka mniejszych sklepów.
                                    miłego zwiedzania
    • tomczynskam hop hop:) 27.04.10, 11:26
      • pamplemousse1 Re: hop hop:) 28.04.10, 19:15
        jak dla mnie recaro young sport był strasznie ciasny (chciałam go kupić na allegro, ale po przymierzeniu w nim dziecka zrezygnowałam) dla jednego synka, dlatego wzięłam stm (=recaro) twin one, nie ma on wprawdzie crash testów ale firma super
        ekspert pewbnie się wypowie
        • tomczynskam Re: hop hop:) 28.04.10, 19:45
          no tak. Ale jest to fotelik 9/18, dla nas za mały...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka