Dodaj do ulubionych

Fotelik 9-18/9-25 do Passata 1998r.

07.01.11, 22:31
Witam smile
Będę bardzo wdzięczna za radę w sprawie fotelika dla synka. Po pierwsze czy lepiej zainwestować w fotelik 9-18 czy od razu kupić 9-25 czy nawet 9-36?
Młody ma prawie 11 miesięcy, waży ok. 11 kg, wzrost ok. 80 cm. Z fotelika 0-13 wystają mu nóżki, głowa jest praktycznie na równi ze szczytem fotela, więc czas na coś większego.
Samochód to VW Passat kombi, rocznik 1998 - raczej nie ma isofixa (tego nie wiem na pewno, nie sprawdzałam wink)
Potrzebuję fotelika głównie na krótkie przejazdy, raczej miejskiego - fajnie, żeby się rozkładał do leżenia bo Młodemu zdarza się jeszcze spać podczas jazdy. Byłoby super, gdyby cena nie wyrwała mnie z butów (ok. 500 zł)
Myślałam o fotelikach Ramatti Formula lub Star - wyglądają solidnie, ale nie wiem jak się sprawują te krzyżowe pasy. Oczywiście jestem otwarta na inne propozycje.
Z góry dzięki za wszelkie info <dyg>
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: Fotelik 9-18/9-25 do Passata 1998r. 08.01.11, 13:42
      jeśli nie ma przesłanek jak rozmiary dziecka albo sporadyczne użytkowanie fotelika to lepiej kupić 9-18
      jak widać dziecko jest normalnych wymiarów więc nie ma potrzeby szukania w połączonych grupach
      jeszcze rok temu tolerowałem foteliki Ramatti po opublikowaniu crash testów i po ich tak agresywnej kampanii marketingowej jestem przeciw, za miast włożyć pieniądze w badania i crash testy poszli na maxa z reklamami a to zła droga
      • rebelka1986 Re: Fotelik 9-18/9-25 do Passata 1998r. 08.01.11, 14:40
        Dzięki za odzew, ale to nie do końca jest odpowiedź na moje pytanie wink
        Tak właśnie myślałam, że fotelik 9-18 będzie najlepszy. Tylko jeśli nie Ramatti to jaki? Co Pan poleca?
        • ilhenny Re: Fotelik 9-18/9-25 do Passata 1998r. 08.01.11, 17:31
          dwie propozycje MC Priori i Nania Cosmo SP
          • rebelka1986 Re: Fotelik 9-18/9-25 do Passata 1998r. 08.01.11, 17:48
            A Romer King? Mam okazję kupić używany z pewnego źródła, tylko czy można go prawidłowo zamontować w passacie?
            • ilhenny Re: Fotelik 9-18/9-25 do Passata 1998r. 08.01.11, 17:54
              udaje się i to nawet bardzo często na pewno warto przymierzyć
              problem będzie jak masz profilowaną kanapę wtedy trzeba mocno dociskać
              • rebelka1986 Re: Fotelik 9-18/9-25 do Passata 1998r. 08.01.11, 17:59
                Kanapa jest jest prosta. Przed zakupem jakiegokolwiek z tych fotelików postaram się wszystkie przymierzyć.
                Dziękuję bardzo za sugestie, bardzo zresztą pomocne smile
                • rebelka1986 9-25? 09.01.11, 08:56
                  Jeszcze jedno pytanie. Czy jest jakiś bezpieczny fotelik 9-25 lub 9-36, który można zamontować w takim passacie? Przydałby się jako drugi, do auta mojej mamy, z którą też zdarza nam się jeździć, a nie widzi mi się przekładanie fotelika za każdym razem. Nie wiem czy finansowo uniosę zmiany fotelików w obydwu autach, więc może jako drugi sprawdzi się taki bardziej uniwersalny. Czy jest wg Pana coś godnego polecenia w grupie I/II/III?
                  • ilhenny Re: 9-25? 09.01.11, 10:16
                    9-25 praktycznie nie ma na rynku sensownych fotelików a jeśli są to kosztują tyle samo co 9-36 od 600 zł
                    rozwiązaniem jest Nania Race SP 9-36 z 200 zł jednak dziecko jest troszeczkę za małe musi podrosnąć, podobno ich nowy fotelik jest dla dzieci od 86 cm Imax jednak jeszcze go nie widziałem i nie obadałem
                    • rebelka1986 Re: 9-25? 09.01.11, 10:25
                      Dzięki wielkie. Z tym drugim wstrzymam się w takim razie aż pojawi się więcej szczegółów na temat IMaxa.
                      • mrukumaster Re: 9-25? 09.01.11, 10:35
                        Imax pewnie będzie miał test na wiosnę jeżeli w niemczech są popularne.
                        • ilhenny Re: 9-25? 09.01.11, 10:41
                          w tym roku muszą zrobić jakiś test Team Texowi więc pewnie tak
                  • ostrzezenieprzedbabydesign Re: 9-25? 27.09.15, 18:13
                    Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym wszystkich ostrzec przed kupowaniem fotelika firmy BABYDESIGN o nazwie "Amigo". Jestem wściekły bo mojemu dziecku mogła się stać ogromna krzywda, nawet nie chce sobie wyobrażać co by się mogło stać.. Sytuacja wyglądała następująco... Kupiliśmy ten fotelik jako drugi w rodzinie (do samochodu "teściów") i dzisiaj pare godzin temu przy naciaganiu pasa fotelika przez moja dziewczynę jeden z pasów naramiennych fotelika urwał się. (dodam tylko że z mojej dziewczyny żadna strongmanka) okazalo sie ze pas sklada sie z dwoch czesci zszytych nitką Oo... Masakra... Jestem przerażony co by bylo gdyby to sie stalo przy drobnej chociaz stluczce... nadmienie tylko ze fotelik zakupilismy w zeszlym tygodniu a to byla 3 podroz w foteliku... jutro jade do sklepu i zadam zwrotu pieniedzy.... wykonam rowniez telefon do producenta bo to co zakupilem to napewno nie jest bezpieczny fotelik samochodowy... Zastanowcie sie dwa razy zanim kupicie jaki bardzo tani fotelik samochodowy... nie warto oszczedzac na ochronie zycia... mi ta sytuacja otworzyla oczy.... ja juz nie kupie czegos takiego... OMIJAJCIE!!!!!!! BABYDESIGN szerokim łukiem... bezpieczeństwa życzę wszystkim....
                    • thea19 Re: 9-25? 28.09.15, 16:46
                      Co kupiles to masz. Przeciez to podstawka na krzeslo a nie fotelik, zupelnie ne rozumiem skad pomysl na zakup tego kawalka styropianu.
                      • jaceknowy59 Re: 9-25? 29.09.15, 21:56
                        Najważniejsze by fotelik spełniał normę ECE R44/04, poziom bezpieczeństwa fotelika jest zgodny z tymi przepisami jest naprawdę bezpieczny i zalecam ostrożne patrzenie na inne miary bezpieczeństwa. Ja sam mam niedrogi fotelik, EasyGo Vitaro spełniający tę normę, bez specjalnych bajerów, ale autor też trochę jest sobie winien - cena tego fotelika jest przerażająco niska.
                        • thea19 Re: 9-25? 29.09.15, 23:21
                          buahahahahahaha. norme ece spelnia tak samo krzeselko do karmienia pierwszej lepszej firmy z brzegu - czy nadaje sie do przewozenia dzieci w aucie? idz z tym badziewiem gdzie indziej spamerze.
    • rebelka1986 Re: Fotelik 9-18/9-25 do Passata 1998r. 18.01.11, 16:51
      Za Waszą radą kupiłam MC Priori SPS. Udało mi się kupić używany z oświadczeniem o niewypadkowości i wszystkimi papierami za 290 zł, w idealnym stanie wizualnym i technicznym. Jestem bardzo zadowolona, Młody najwyraźniej też, bo nie marudził jak go wpięłam do fotelika wink
      Wrócę tu na pewno za jakiś czas, jak trzeba będzie przesadzić się do większego fotela.
      Dzięki za radę i pozdrawiam smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka