07.01.11, 12:12
Natchnął mnie yomy pieprz.
Czas juz chyba wysiać nasiona pinii wydłubane z szyszek, jak myslicie? Ktoś mi podawał link do mądrego poradniczka na temat siania pinii, nie moge go znaleźć w tym gąszczu tematów, jesli mozna poproszę jeszcze raz :)
Obserwuj wątek
    • yoma Re: pinia 07.01.11, 12:26
      Ja nie.

Ale sosnę kiedyś siałam, naszą, zwykłą, z lasu, o ile to moze pomóc.
      • lellapolella Re: pinia 07.01.11, 14:38
        siałam kiedyś i mi padła przez zalanie. Rada:uważać z podlewaniem:)
        • yoma Re: pinia 07.01.11, 14:39
          pinię czy sosnę?
          • bakali Re: pinia 15.01.11, 10:19
            Niniejszym informuję, że wczoraj posiałam pinię. 7 nasion, w piasku z torfem. Czekam na efekty :)
          • lellapolella Re: pinia 15.01.11, 14:30
            pinię:)
            • bei instrukcja:) 16.01.11, 20:53
              piasek z torfem najlepsza "pożywka:)"

Sosna pinia - Pinus pinea
              Zalecenia:
              Nasiona moczyc w wodzie przez 24 godziny. Do plastikowego kubeczka lub doniczki z ziemia ogrodnicza (ziemia może byc uniwersalna do kwiatow lub iglakow) wlozyc jedna pestke w pozycji poziomej ( nie pionowej !!!) i przysypac ziemia o grubosci 0,5 - 1,0 cm. Do czasu wykiełkowania codziennie podlewać. Aby nie wypłukiwać nasion, nalezy podlewac delikatnym strumieniem, najlepiej lyzeczka od herbaty ( 1 - 3 lyzeczki). Nie wystawiac na pelne slonce. Nie przesuszac ziemi. Najlepszy polcień. W zaleznosci od miejsca trzymania siewek ( ogrod, balkon, parapet w mieszkaniu - wpływ temperatury) po upływie 2 - 3 tygodni nalezy spodziewac się kielkowania sosny pinus pinea. Mlode sadzonki maja bardzo slabo rozwiniety system korzenny. Do wiekszych doniczek nalezy przesadzac z cala bryła ziemi (nozyczkami rozciac wzdluz plastikowy kubeczek, wyjac sadzonke z ziemia i posadzic w wiekszej doniczce).

• bakali Re: instrukcja:) 17.01.11, 13:15
                Dziekuje bei, ide wydlubac i przelozyc nasiona do pozycji poziomej :D
                • yoma Re: instrukcja:) 17.01.11, 20:06
                  Jakby kto jeszcze chciał, to widziałam pinię wczoraj w Leroyu. Nasiona znaczy.
                  • bakali Re: instrukcja:) 15.02.11, 09:09
                    Uprzejmie informuję, że dwie pinie już wykiełkowały.
                    • yoma Re: instrukcja:) 15.02.11, 11:46
                      Miło słyszeć :)
                      • newill6 Re: instrukcja:) 15.02.11, 19:00
                        bakali...park zakładasz,czy w pasie wydmowym posadzisz? :)
                        • bakali Re: instrukcja:) 31.03.11, 13:58
                          Pinie mają się dobrze i zaczynają już wypuszczać z czubków gałązek pączki.
                          Piasek z torfem najwyraźniej im słuzy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/bSIi00KWyhCJpDRyvB.jpg
                          • se_nka0 Re: instrukcja:) 31.03.11, 17:40
                            Wyglądają jak szkielet parasolki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka