Dodaj do ulubionych

Droga Redakcjo...

31.01.11, 19:53
Już od jakiegoś czasu nałogowo kupuję nasiona... Każda wizyta w sklepie kończy się co najmniej kilkoma nowymi paczkami. Wygląda na to, że ta forma nałogu jest dosyć zaraźliwa. Mój M. kupił dzisiaj nasiona następujące:
- rozmaryn,
- kozlicek polnicek, (okazał się być roszpunką) nasiona są czeskie, a nazwa była świetna, więc zostały kupione,
- banan :)))
Co robić Droga Redakcjo? Czy jest szansa na wyleczenie?
Obserwuj wątek
    • se_nka0 Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 20:04
      Skoro i M... to raczej na wirus wygląda, bez szans na wyleczenie ;) :D
      • krista57 Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 20:18
        Szanse zerowe na wyleczenie.
        W zakupionej ziemi"do wysiewania i pikowania" siedzą/leżą sobie
        nasionka ketmii/ukłony!/,lobelii,szałwii.
        • newill6 Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 20:34
          może spróbować zalać tego robala.......:)
          • lellapolella Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 21:25
            mogę tylko pozazdrościć... u mnie w sklepie na słowo "nasiona" wszyscy wytrzeszczają gały:(
            • newill6 Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 22:35
              ja w sumie choruje tylko raz ,,,,,,,kupuję 2siatki dymki...0,5 kg nasion i po robocie,to tak tradycyjnie nie wspomnę o cotygodniowych objazdach za czymś ciekawym ozdobnym.......
              • dorkasz1 Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 23:03
                Newill, no ja przecież też choruję tylko raz... Jak raz zachorowałam wiele lat temu, to do dzisiaj mi nie przeszło :))) A jeszcze teraz na M. się przeniosło, co wcale nie oznacza, że mój stan się poprawił :)
                • dorkasz1 Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 23:05
                  Lella, w moim sklepie tylko wódy jest wielki wybór... Ale jak już pojadę do wielkiego miasta, to wiesz... jak wieśniak spuszczony ze smyczy :)))
                  Newill, a tak a propos dymki... to nie wiesz czy ktoś gdzieś cebulki szalotki sprzedaje? Marzy mi się szalotka z własnego ogródka, a nie z supermarketu... W ogóle uwielbiam cebulę :)))
                  • newill6 Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 23:14
                    oj...nie wiem co to za odmiana,to muszę się zapoznać z nią pewnie.........w ubiegłym roku kupiłem od paniusui na rynku cebulę do pikowania białą,,,wyrosła jak pięści a pyszna jakaś deserowa.....
                    • newill6 Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 23:19
                      to już wszystko wiem........ale tylko to że z Azji i Francji pochodzi......jak trafię ,jutro będę w sklepie-dam znać.
                  • leloop Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 23:26
                    Dorkasz,
                    to może Ci tej szalotki podesłać ? u nas tego "skolkougodno" :)
                • newill6 Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 23:21
                  spokojnie...tu wszyscy zarażeni:)
                  • lellapolella Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 23:37
                    pierwszy swój berberys wyhodowałam właśnie z nasionka, teraz mam już trochę różnych, toteż jak się trafi siewka, to ją zabezpieczam- może się jakaś nowa odmiana wyhoduje?
                    Masowo mi się nie sieją...
                    • lellapolella Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 23:41
                      droga redakcjo, donoszę, że nie cierpię explorera- skacze to to i miesza:( Post powyższy miał być w wątku ,Ogrodnik w sklepie zoologicznym' ale bryknął, przepraszam.
                      A cebulę i ja uwielbiam pasjami, nawet się zastanawiałam niedawno, jaki mam styl ogrodu- pomidory, róże i cebula- p&r&c
                      • newill6 Re: Droga Redakcjo... 31.01.11, 23:48
                        fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/s19HtLcdG3IbPLQxRB.jpg
                        to ta biała o której pisalem sadzona już w fazie szczypiorka
                        • newill6 Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 00:01
                          ciekawe berberysy:
                          Berberys thunbergii -Admiratiori..,Erekta ,Helmond Pillar,Maria-żółty,Pink Oueen,Powwow,Red Pillar.....
                          • se_nka0 Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 07:21
                            Ziarnka owego z kolcami, od jesieni są w doniczce z ziemią, na parapecie. Podlewam, ale jak na razie nic zielonego nie widać , a co tam, będę podlewac dalej :)
                            • krista57 Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 09:02
                              Senka,a nie chcesz spróbować ukorzenić z patyka zdrewniałego
                              jak ja to robię? Jak chcesz opiszę dokładnie.
                            • dorkasz1 Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 09:47
                              Chyba lepiej bezpośrednio do ziemi. Lepiej kiełkują... Horpyna pewnie będzie wiedziała, ale myślę, że one potrzebują stratyfikacji.
                              • se_nka0 Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 09:53
                                Krista - chętnie spróbuję. Cos widocznie nie tak robiłam, albo pora była nieodpowiednia. Kiedy trzeba uk.... ułamać gałązki ,żeby nadawały się do eksperymentu?
                                • dorkasz1 Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 10:01
                                  Ja bym u...a teraz i zadołowała dopóki ziemia nie rozmarznie. Później ukorzeniacz i siup do ziemi.
                                • krista57 Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 10:34
                                  Właśnie teraz!
                                  Poszukać:( i uciąć najlepiej na grubość ołówka zdrewniały pęd do 20 cm,
                                  Ciachnąć z jednej strony prosto,z drugiej na skos.Powiązać w pęczki,
                                  zadołować w doniczce z ziemią.Przechowywać albo w zimnej piwnicy
                                  albo opatulone na balkonie /temp.do 5 stopni/.
                                  Ważne-utrzymywać wilgotną ziemię.
                                  Wiosną,skośną część do ukorzeniacza+ziarnko owsa.
                                  Wsadzać na grzędę rozmnożeniową lub do doniczek a jesienią
                                  na miejsca stałe.
                                  Idę szukać derenia i krzewuszki:)
                      • leloop Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 09:02
                        > droga redakcjo, donoszę, że nie cierpię explorera- skacze to to i miesza:(
                        zainstaluj "ognistego lisa", jest w porzo, razem z dodatkami masz spokój również z reklamami, jak otwieram czasem RO w IE to aż się sama dziwie ile tego badziewia wyskakuje ;)
                        • dorkasz1 Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 09:45
                          Potwierdzam, Firefox jest w porządku.
                          Newill, ja w ubiegłym roku sama z nasion hodowałam takie cebule od lutego. To była cebula 'Gigant'. Faktycznie urosły wielkie i słodkie. Jedyny problem był taki, że strasznie szybko mi zgniły. Rosły w jakimś lekkim dołku, a wody ile było w ubiegłym roku, to pewnie pamiętacie...
                          Co do berberysów:

Berberys thunbergii -Admiration - śliczny, malutki czerwony, liście złotoobrzeżone takie jak u 'Golden Ring', bardziej rozrasta się na szerokość, niski, okrywowy.
                          Erekcta - jak sama nazwa mówi (hi, hi) wysoki, wzniosły, trzeba na niego dużo miejsca. Jesienią wygląda jak płonące ognisko. Piękny, uwielbiam go. Tutaj jest w pierwszym roku picasaweb.google.com/dorkasz1/NaszOgrod#5429653607124507842
                          A tutaj chyba 3 lata później picasaweb.google.com/dorkasz1/NaszOgrod#5429280855569550578
                          Helmond Pillar - taki jak Erecta, ale z liśćmi bordowymi picasaweb.google.com/dorkasz1/OgrodRealizacjaVI#5536786617399765810
                          Red Pillar- liście nieco jaśniejsze niż Helmond P.
                          Z tych trzech 'Erecta' rozrasta się najszybciej i najszerzej.
                          Maria-żółty - u mnie nie ma sadzonek, ale często sadzę 'Aurea', też piękny picasaweb.google.com/dorkasz1/NaszOgrod#5493806200225350034
                          picasaweb.google.com/dorkasz1/NaszOgrod#5493767889224075746
                          jesienią picasaweb.google.com/dorkasz1/NaszOgrod#5568636967371221170
                          Pink Oueen- w pokroju podobny do najbardziej popularnego 'Atropurpurea', liście pstrokate, ciekawy, ale nie rośnie tak bujnie jak Atr....
                          Powwow - pokrój taki jak 'Atropurpurea' spektakl robi jesienią, jest przecudnie pomarańczowy, niestety nie znalazłam zdjęcia...
                          • lellapolella Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 11:48
                            Donoszę, że mam Firefoxa ale na ogólnodostępnym kompie, na pracowniczym nie chciałam, bo się bałam, ze zamiast pracować, będę hulać po necie. Został więc badziew a teraz wyszło szydło z wora, jak się kto męczy w pocie czoła;))
                            Berberysy są u mnie w pierwszej piątce a jesienią nawet mieszczą się w trójce:) Hm, Dorkasz, nie wiedziałam, że Erecta taki rozprzestrzeniający się, nazbyt zawierzyłam nazwie(hehe). Niewykluczone w takim razie, że znajdzie się miejsce na FJ Grootendorst:)
                            • se_nka0 Re: Droga Redakcjo... 01.02.11, 16:53
                              Dziękuję !!! Wybiorę się ... z pieskiem na spacer :) Wygląda na to, że za cienkie te patyczki łamałam. Jeszcze raz spróbuję, ukorzeniacz posiadam na działce, dużą donicę z ziemią na balkonie, będzie jak raz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka