hesperia1 06.02.11, 15:29 Lidlowe hiacynty trzeba przesadzać?Korzenie wyłażą bokami i spodem,doniczki takie jakieś mikre. I jeszcze jedno.Mogę wsadzić je później na działkę?I kiedy to zrobić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Hiacynty 06.02.11, 16:28 Słyszałam wersję, że one są pędzone jednorazowo i potem już nie będą kwitnąć, nie wiem, na ile to prawda. Jak bedziesz chciała na dzialkę, to przesadź, niech się nie męczą - a na działkę, jak przekwitną i ziemia odmarznie. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Hiacynty 06.02.11, 16:43 Mam już całkiem pokaźną kolekcję hiacyntów. Suche cebulki kupiłam sztuk 3. Dawno temu. Reszta, to właśnie takie wysadzane. Ja po przekwitnięciu obcinam tego kikuta, a liście zostawiam. Podlewam, dopóki są żywozielone. Jak zaczynają żółknąć podlewam "raz na jakiś czas" i tak szybko jak to możliwe wysadzam do ogrodu. Właśnie jutro wysadzę takiego, który kwitł w grudniu. Jest jeszcze zielony, ale lepiej mu będzie w ogrodzie. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Hiacynty 06.02.11, 18:32 To fajnie, ja też swojego po przekwitnięciu wsadzę. Na razie jeszcze w ciemnym stoi. Odpowiedz Link
leloop Re: Hiacynty 06.02.11, 20:33 wszystkie moje hiacynty z takich "domowych", dzisiaj wysadziłam te co przekwitły, posadziłam hortensje i w ogóle cały dzień przesiedziałam w ogrodzie mając rodzinę i domowy syf w wielkim poważaniu ;D Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Hiacynty 06.02.11, 20:50 Cudowny dzień miałaś ! U mnie padało i dalej pada. Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Hiacynty 07.02.11, 08:14 A jak już będę miała wkopać hiacynta,to cała cebulkę,czy tak jak w doniczce,do połowy? Odpowiedz Link
leloop Re: Hiacynty 07.02.11, 08:32 klasycznie, głębokość 8-10 cm, podsyp trochę piasku pod cebulkę, żeby ew. woda nie stała :) trochę kompostu do jedzenia i już :) jedynie cebulki pędzone sadzi się tak z cebula na wierzchu, nie mam pojęcia dlaczego, pewnie Horpyna będzie wiedziała :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Hiacynty 07.02.11, 09:26 Nie wiem, ale na mój rozum ma to związek przede wszystkim z temperaturą. Cebule w gruncie muszą wytrzymać mróz, konieczne jest więc ich solidne zagłębienie. Przy pędzeniu lepiej, jak wystają, bo nie moczy się wtedy góra cebuli przy podlewaniu. A poza tym można je wtykać do mniejszych doniczek. Pędzenie jest przecież z założenia jednorazowe, a że czasem udaje się roślinę odzyskać, to taki trochę niespodziewany bonus... Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Hiacynty 07.02.11, 09:47 Ja sadzę tak jak normalnie się sadzi cebule. Czyli tak głęboko, aby nad cebulką umieszczoną w ziemi zmieściły się jeszcze dwie takiej samej wysokości. Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Hiacynty 28.02.11, 09:26 Z boku hiacyntowej cebulki wyrastają liście.Zostawić je czy usunąć? Odpowiedz Link
leloop Re: Hiacynty 28.02.11, 12:56 zostaw to pewnie cebulka-dziecko, która potem urośnie w ziemi Odpowiedz Link