Dodaj do ulubionych

Przepis proszę

01.04.11, 15:37
Właśnie się zajadam tym placuszkiem. Jest pyszny. Cudaczno - dziwaczny, ale pyszny i bardzo prosty. A z tą Łomżą, to nie chodziło o placek, tylko mąż jeżdzi w delegacje do Łomży i tak chciałam wiedzieć, czy ktoś z tamtych stron, ale dobra do rzeczy:

BISZKOPT Z KREMEM ŚMIETANOWYM

Biszkopt:
-4 jaja
-1 szkl. mąki tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do piecz.
Krem:
-2 duże śmietany 18% kwaśne
-2 cukry wanilinowe
-4 łyżki cukru
- brzoskwinie z puszki
-2 galaretki

Ubijam białka, do sztywnych wsypujemy cukier i ubijamy dalej, dodając po jednym żółtku. Do ubitej piany wsypujemy przesiane mąki i proszek i lekko mieszamy.(delikatnie, żeby nie złamać tej puszystości) Przekładamy do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem, (tej średniej wielkości) wysmarowanej masłem, nie posypanej. Pieczemy w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku na złoto, przez ok. 40 min. Po upieczeniu od razu wyjmujemy gorące z piekarnika i odpinamy brzeg formy. Kroimy gorące ciasto na dwie części. Zdejmujemy górę na bok i spinam formę z powrotem. Na to szybko wykładam śmietanę wymieszaną z cukrem, nakładam górną warstwę ciasta i lekko dociskam. Wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika z lekko otwartymi drzwiczkami, aż ciasto dobrze wystygnie. Po wystygnięciu Wykładamy na wierzchu brzoskwiniami i zalewamy tężejąca galaretką.
Jak dla mnie jest pyszny - polecam spróbujcie.
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Przepis proszę 01.04.11, 15:46
      a ja wczoraj wpadłam na przepis na kruche ciasto, w którym wszystkie składniki oprócz maki się najpierw podgrzewa w piekarniku a potem zaparza tym make. muszę spróbować, jak dla mnie rewelacja, nie znoszę zagniatania ciasta jakiegokolwiek ;)
      w Twoim przepisie obawiam się, ze nie mam szans, żeby mi wyszedł biszkopt, nigdy jeszcze mi się nie udał :/
      • asta6265 Re: Przepis proszę 01.04.11, 16:00
        Spróbuj ten na pewno wyjdzie - zapewniam:)
      • hesperia1 Re: Przepis proszę 03.04.11, 07:50
        Leloop,specjalnie dla ciebie:)Właściwie to nie wiem czy to ciastem można nazwać,ale najmniejszego paluszka sobie nie upaprzesz,bo zagniatać nie trzeba,ani mieszać nawet:)
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,110195701,110195701,0,2.html?v=2
        • leloop Re: Przepis proszę 03.04.11, 09:04
          ale kroić trzeba, orzechy i czekoladę ;P
          nawet ciekawie wygląda :) może kiedyś się zmuszę, bo ja w sumie mało wypiekam, z lenistwa ;D
          • horpyna4 Re: Przepis proszę 03.04.11, 09:45
            Najszybszym wypiekiem jest tzw. szarlotka sypana. Robiłam ją jeszcze podczas studiów i wzbudziła zachwyt kumpli, wszyscy wzięli przepis i sami robili. Ilość składników jest na tortownicę, więc trudno sprawdzić, jak smakuje na zimno, bo zwykle zostaje zeżarta na ciepło.

Przepis na pewno można sobie wyguglać; ja dawno nie robiłam, więc nie pamiętam dokładnie. Ale chyba brało się po szklance mąki, kaszy manny i cukru i mieszało to wszystko. Potem się sypało warstwami do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
            Kolejność warstw: szklanka mieszanki, połowa utartych grubo jabłek, druga szklanka mieszanki, druga połowa jabłek, trzecia szklanka mieszanki. Na wierzch chyba dawało się masło, takie strugane nożem z kostki wyjętej z lodówki. Nie pamiętam, czy dawało się do tej sypkiej mieszanki jakiś proszek do pieczenia. No i oczywiście piekło się do uzyskania apetycznego koloru.
    • lellapolella Re: Przepis proszę 01.04.11, 15:49
      no, ja cię... właśnie zrobiłam ciasto i myślałam, że takie samo:D U mnie też są dwie kwaśne śmietany ale całość na kruchym cieście i taka pianka sernikowa wychodzi. Skubnęłam lekko i nieeezłee:))
      • bei Re: Przepis proszę 01.04.11, 16:36
        Biszkopt na pewno kazdemu wyjdzie- ja mam podobny przepis (z tym ubijaniem wpierw piany, lus cukier, plus zołtka i delikatnie wymieszac z pozostałymi składnikami.
        Naoiszcie mi jeszcze- długo ta smietana ma siedziec w piekarniku by sie ładnie scieła?..i czy ja dobrze zrozumiałam, ze piekarnik ma byc już wyłączony ?:) (blondynka upenwia się, :)
        • asta6265 Re: Przepis proszę 01.04.11, 18:08
          Placek siedi w piekarniku do momentu, aż piekarnik się nie wychłodzi, ale potem zalewasz go tą tężejącą galaretką i do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień, ale my wcinamy go już jak galaretka się całkowicie zetnie na nim, żeby można go pięknie pokroić. Tak piekarnik już ma być wyłączony i w tym gorącym uchylonym ma tak dochodzić i się ścinac:)
          • se_nka0 Re: Przepis proszę 01.04.11, 18:23
            Leloop - ja Tobie będę robiła biszkopt, z jakiegokolwiek przepisu. Ty mnie kruche, bo ja się nawet nie biorę. Wszystkie robię - jak trzeba, a kruchego nie. Raz zrobiłam i było twarde jak decha .
            • leloop Re: Przepis proszę 01.04.11, 22:28
              ja to kruche robie tak, ze nawet nie zagniatam, rozcieram w palcach na grudki a potem te grudki wysypuje do formy, wyrownuje i juz, podpiekam, potem na to taki niedogotowany mus z jablek (musza byc kawalki jablek) i piana ubita z cukrem ( w sezonie świeże maliny np).
              a ciasto 3/2/1
              300g maki, 200g masla, 100g cukru
            • yoma Re: Przepis proszę 01.04.11, 22:30
              Senka, a bo pewnie wyrobiłaś jak drożdżowe na maksa, a to trzeba ledwo ledwo, byle się tylko trzymało. A potem ma się przechłodzić w lodowce.
              • bei Re: Przepis proszę 02.04.11, 00:23
                Kruche- mozna wyrobic na maksa, ale poźniej schłodzic i zetrzec na tarce o grubych oczkach
                • asta6265 Re: Przepis proszę 02.04.11, 07:13
                  Ja robię kruche z mąki krupczatki. Jest pyszne.
                  • newill6 Re: Przepis proszę 02.04.11, 07:33
                    ,,,,pchasz męza w rece kobitek? całkiem ciekawe :)
                    tak to po zrozumiałem...
    • bei a znacie ciasto jogurtowe? 02.04.11, 20:01
      przepis skopiowałam z "kwestia smaku"-

"Najlepsze zaraz po upieczeniu.
      Najprostsze z możliwych, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Ciasto z jogurtem naturalnym i olejem roślinnym. Kubeczek po jogurcie wykorzystuje się do odmierzenia reszty składników.

Składniki:
      •1 mały (do 200 g) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
      •3 kubeczki mąki
      •2 i 1/2 kubeczka cukru
      •1 łyżeczka cukru waniliowego
      •1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      •3 jaja
      •1 kubeczek oleju roślinnego
      •cukier puder do posypania po wierzchu
      Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę. Przełóż do niedużej (około 20 cm średnicy), okrągłej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

Uwaga! Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko wymieszać! Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita. "

wyrabiam mikserem, mozna dorzucac owoce, dobrze występuje w roli babki wielkanocnej:)

• yoma Re: a znacie ciasto jogurtowe? 02.04.11, 20:55
        > > •1 mały (do 200 g) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj k
        > ubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:

:)

Był jakiś taki przepis na kurczaka z milionem składników. Wykonywało się bardzo skomplikowane czynności, a na koniec brało lit wódki i wyrzucało resztę w cholerę, pozostawiając wódkę :)

Kumpel mi kiedyś przysłał przepis na hinduskie żarcie, przepis wykorzystywał termin cup. Z jakiegoś powodu przetłumaczyłam to sobie na kubek, tymczasem chodziło o filiżankę. I tak dobrze, że nie przetłumaczyłam sobie na puchar :) Żarcie nie było niejadalne, aczkolwiek chyba nie do końca o to kumplowi chodziło.
        • asta6265 Re: a znacie ciasto jogurtowe? 03.04.11, 11:03
          No fajny przepis. Na pewno spróbuję, bo lubię nowości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka