asta6265
01.04.11, 15:37
Właśnie się zajadam tym placuszkiem. Jest pyszny. Cudaczno - dziwaczny, ale pyszny i bardzo prosty. A z tą Łomżą, to nie chodziło o placek, tylko mąż jeżdzi w delegacje do Łomży i tak chciałam wiedzieć, czy ktoś z tamtych stron, ale dobra do rzeczy:
BISZKOPT Z KREMEM ŚMIETANOWYM
Biszkopt:
-4 jaja
-1 szkl. mąki tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do piecz.
Krem:
-2 duże śmietany 18% kwaśne
-2 cukry wanilinowe
-4 łyżki cukru
- brzoskwinie z puszki
-2 galaretki
Ubijam białka, do sztywnych wsypujemy cukier i ubijamy dalej, dodając po jednym żółtku. Do ubitej piany wsypujemy przesiane mąki i proszek i lekko mieszamy.(delikatnie, żeby nie złamać tej puszystości) Przekładamy do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem, (tej średniej wielkości) wysmarowanej masłem, nie posypanej. Pieczemy w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku na złoto, przez ok. 40 min. Po upieczeniu od razu wyjmujemy gorące z piekarnika i odpinamy brzeg formy. Kroimy gorące ciasto na dwie części. Zdejmujemy górę na bok i spinam formę z powrotem. Na to szybko wykładam śmietanę wymieszaną z cukrem, nakładam górną warstwę ciasta i lekko dociskam. Wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika z lekko otwartymi drzwiczkami, aż ciasto dobrze wystygnie. Po wystygnięciu Wykładamy na wierzchu brzoskwiniami i zalewamy tężejąca galaretką.
Jak dla mnie jest pyszny - polecam spróbujcie.