04.05.11, 12:29
Dziewczęta powiedzcie proszę, czy kaczeńce będą mi w ogrodzie rosły, czy nie. Wczoraj na spacerze przy dzikim stawku znależliśmy kaczeńce. Pięknie kwitną i tak się zastanawiam, żeby je przenieść do ogródka, ale nie wiem, bo one na terenach mokrych rosną więc chyba się nie uchowają. Są prześliczne i od razu się w nich zakochałami chciałabym na nie patrzeć codziennie, ale z drugiej strony nie chcę ich zmarnowaći mąż radzi, żebym wsadziła u nas nad stawem, tam by miały idealne warunki, ale nie cieszyłyby mi tak oka, ale chyba opcja stawowa przejdzie - prawda, co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Kaczeńce 04.05.11, 12:36
      Kaczeńce powinny mieć wilgotno, chociaż nie muszą rosnąć nad samą wodą.Ale jeżeli masz mokre miejsce nad stawem, to wsadź je tam właśnie. Jak się rozrosną, to część przenieś bliżej okna i jeżeli będzie dla nich za sucho, to przynajmniej te przy stawie przeżyją. Przecież nigdzie nie jest powiedziane, że konkretny gatunek musi rosnąć tylko w jednym miejscu w ogrodzie.

Nawiasem mówiąc, istnieje odmiana ogrodowa kaczeńców o pełnych kwiatach; w dobrych sklepach i centrach ogrodniczych powinni ją mieć.
      • asta6265 Re: Kaczeńce 04.05.11, 15:44
        Kaczeńce już przy stawku siedzą:)
        • se_nka0 Re: Kaczeńce 04.05.11, 19:09
          Szybko Ci poszło ;) :)
          • asta6265 Re: Kaczeńce 04.05.11, 19:32
            Trza kuć żelazo póki gorące:)
            • yoma Re: Kaczeńce 04.05.11, 19:59
              Co się będziesz obcyndalać :)
    • leloop Re: Kaczeńce 09.05.11, 15:57
      ja zrobiłam moim kaczeńcom bagienko pod domem, wykopałam dol w formie dużej miski, wyłożyłam folia, zasypałam ziemia i tam wsadziłam kaczeńce. maja mokro tak jak lubią a inne obok maja suszej :)
      rosną tak już dobrych 8 lat i maja się dobrze :)
      • asta6265 Re: Kaczeńce 09.05.11, 16:38
        Też tak chciałam zrobić, ale, stwierdziłam, że skoro mam stawek, to gdzie im będzie lepiej?:)
        • leloop Re: Kaczeńce 09.05.11, 19:56
          Jedno drugiemu nie wadzi jeżeli do stawku kawałek. Mój stawek z tyłu domu a kaczeńce mogę oglądać z kuchni :-)
          • asta6265 Re: Kaczeńce 09.05.11, 22:15
            Nie kuś mnie, bo zaraz pójdę je wykopać i pod oknem sypialni sobie wsadzę:)
            • leloop Re: Kaczeńce 09.05.11, 22:28
              to idź wykopać te z rzeczki, swoje zostaw w spokoju ;D
              • asta6265 Re: Kaczeńce 10.05.11, 10:03
                No widzisz co narobiłaś:)!!!
                Idę dzisiaj na łowy kaczeńców i wsadzam pod oknem w sypialni, a co mi tam:):):)
                • horpyna4 Re: Kaczeńce 10.05.11, 10:08
                  Toż przecie pisałam, że najlepiej w dwóch miejscach. A co...
                  • hesperia1 Re: Kaczeńce 10.05.11, 10:18
                    Zaraziłyście mnie tymi kaczeńcami.Wczoraj sadziłam hosty bo mam przy altance błoto właściwie przez cały czas.Tylko że tam jest cień.Czy kaczeńce w cieniu przetrwają,czy mam szukać bardziej słonecznego miejsca?
                    • horpyna4 Re: Kaczeńce 10.05.11, 12:14
                      W półcieniu powinny przetrwać, ale lepiej jak mają trochę słońca na wiosnę. Widziałam niedawno piękną kwitnącą kępę blisko brzegu jeziora, pod drzewami liściastymi dającymi już trochę cienia.
                    • leloop Re: Kaczeńce 10.05.11, 13:14
                      tak jak Horpyna mówi, moje gdy zakwitają to maja słońce bo magnolia jeszcze ma małe liście albo wcale a potem są już w cieniu
                  • leloop Re: Kaczeńce 10.05.11, 13:13
                    horpyna4 napisała:
                    > Toż przecie pisałam, że najlepiej w dwóch miejscach. A co...
                    trzeba słuchać starszych :)
                    • asta6265 Re: Kaczeńce 10.05.11, 14:18
                      Postanawiam poprawę, będę słuchać:)
                      • doratos Re: Kaczeńce 10.05.11, 15:47
                        Też polowałam na kaczeńce,i niestety w mojej okolicy ich niet.Pamiętam je z dzieciństwa,więc jak byłam ostatnio w moich stronach,poszłam ich szukać i nie znalazłam!
                        Chyba poszukam tych ogrodowych:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka