Dodaj do ulubionych

identyfikacja na gębę

02.07.11, 20:24
bo foto, niestety, w telefonie:(
Byłam dziś na kurkach, potem wychodzę z lasu, łażę, patrzę a tu w rowie rośnie w badylach COŚ. Najpierw skojarzyło mi się z kokoryczką ale tak: niskie, najwyżej do kolan, trzy pędy, każdy prosto z ziemi, gdzieś od połowy, może ciut mniej, zbiera się do kwitnienia i łodyga zmienia się w zwisający kłos kwiatów ale zamkniętych jeszcze... wyglądają, jakby miały być zielone lub (może) białe. Co to może być?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: identyfikacja na gębę 02.07.11, 20:36
      Nie wiem

ale kurki, kurki jak?
      • lellapolella Re: identyfikacja na gębę 02.07.11, 20:44
        powiesz co to, to Ci powiem:P
        a tak poważnie, to nie rozgryzłam- żadnego śladu zbieracza, a zawsze coś tam zostanie, choćby puste miejsce po kurkach;) Znalazłam z 40 dag, same duże i zgłupiałam- albo się zaczynają albo ktoś jest niebywale sprytny i po prostu przegapił te miejsca.
        • yoma Re: identyfikacja na gębę 02.07.11, 20:54
          Jakbym miała pod ręką identyfikator do kwiatków, tobym pewnie powiedziała, ale został na Wsi :)

Przegapił przegapił. Jak byłam ostatnio, to też same duże albo pisklęta niewarte wzmianki. Ktoś musi co wyzbierał te pośrednie.
          • lellapolella Re: identyfikacja na gębę 02.07.11, 21:24
            taaa, chyba przegapił, bo Młody przyszedł, ma półtora kilo a mówi, ze całkiem krótko zbierał, bo daleko poszedł i ciemność go dopadła
            idę jutro, niedziela to fatalny dzień ale może...
            • yoma Re: identyfikacja na gębę 02.07.11, 21:26
              Powiem tak, kurki kurkami, a przejście się po lesie - bezcenne.
              • lellapolella Re: identyfikacja na gębę 02.07.11, 21:35
                Jak dobre pływanie- wszystko zostaje za plecami:)
    • yoma Re: identyfikacja na gębę 12.07.11, 12:24
      A liście miało bardziej jak kokoryczka czy bardziej jak trawa?
      • lellapolella Re: identyfikacja na gębę 12.07.11, 19:48
        bardziej jak kokoryczka i wiesz co, byłam tam wczoraj, znów bez aparatu, młotek :(
        W każdym razie rośnie, jeszcze nie kwitnie. Cały czas się zbiera. Chłopu pokazałam i też go zatkało...
        Napisałam do siebie kartkę, żeby aparat na kurki zabierać
        • yoma Re: identyfikacja na gębę 12.07.11, 20:10
          I dalej białe albo zielone. Dobra, obszukam przewodnik :)
          • horpyna4 Re: identyfikacja na gębę 12.07.11, 21:06
            Może to być jakiś storczyk. Rośnie tego sporo, chociaż nie występują masowo i bywają niezauważane. Zwłaszcza te o drobnych, bladożółtawozielonych kwiatach, jak np. wątlik błotny, miodokwiat krzyżowy, czy gołek białawy. Ewentualnie jakiś kruszczyk.
            • yoma Re: identyfikacja na gębę 12.07.11, 21:28
              Owszem, mnie wyszedł buławnik wielkokwiatowy. "Kwiaty pozostają zazwyczaj w połowie lub całe zamknięte i otwierają się, kiedy jest bardzo gorąco".

Albo ciemiężyca biała, ale to nie storczyk.
              • horpyna4 Re: identyfikacja na gębę 13.07.11, 08:44
                Też obstawiam buławnik wielkokwiatowy; zwłaszcza, że ma lekko pogiętą łodygę. A w takim razie powinien mieć więcej skłonności do wyginania się. Chyba, że jest to zupełnie coś innego.

Ale nie ciemiężyca, ona jest wysoka.
                • yoma Re: identyfikacja na gębę 13.07.11, 17:29
                  Wg przewodnika zaczyna się od 50 cm, a Lella mówiła, że do kolan...
                  • horpyna4 Re: identyfikacja na gębę 13.07.11, 18:37
                    Ja widywałam ciemiężyce mniej więcej mojego wzrostu. Ale w odsłoniętych miejscach typu połoniny.
                    • yoma Re: identyfikacja na gębę 13.07.11, 19:01
                      Sprzedaję, jak kupiłam, z tobą na pewno się kłócić nie będę :)
            • lellapolella Re: identyfikacja na gębę 12.07.11, 21:34
              dzięki, niezawodna Horpyno:)
              tak na oko i pamięć sklerotyka, to coś takiego jak kruszczyk szerokolistny
              przyroda.osiedle.net.pl/Kruszczyk_szerokolistny.htm
              tyle, że mój łeb spuszcza ale może chce spod krzaków na drogę zajrzeć;)
              to już wiadomo, czego się trzymać- teraz czekamy na kwitnienie:)
              • yoma Re: identyfikacja na gębę 13.07.11, 17:29
                A idź. Przez ciebie naczytałam się wczoraj o rodzimych storczykach i dzisiaj w lesie zamiast grzybów, storczyków szukałam. Na szczęście grzyby znajdowały mnie :)
                • lellapolella jest i foto 14.07.11, 19:37
                  http://img638.imageshack.us/img638/6465/lipiec2186.jpg

Aparat był, to znów grzybów nie było, eh...
                  kruszczyk, nie?
                  • yoma Re: jest i foto 14.07.11, 19:40
                    JAkby on ci, ale niech się Horpyna wypowie :)
                    • horpyna4 Re: jest i foto 14.07.11, 21:36
                      Wygląda bardzo kruszczykowato, ale dopiero po rozwinięciu się kwiatów będzie wiadomo, jaki to dokładnie gatunek. Jak na razie przypomina trochę kruszczyk ostropłatkowy, tyle, że on jest bardzo rzadki. Poczekamy, aż się rozwinie i wtedy będzie wiadomo (a przynajmniej powinno być).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka