Dodaj do ulubionych

bułki ziemniaczane

22.08.11, 14:31

bazując na tym przepisie
namiotle.widmo.biz/1882/rogale/
i na tym
pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/02/moje-ulubione-puszyste
bueczki.html
wykombinowałam własny:

400 g maki
100 g ugotowanych, rozgniecionych dokładnie ziemniaków (jak będzie trochę więcej to nie szkodzi)
łyżeczka suszonych drożdży
łyżka cukru może być mniej
70 g roztopionego masła (ja daje słone)
125 ml mleka lub wody z gotowanych ziemniaków + mleko
1 jajko
trochę soli, opcjonalnie pół łyżeczki kurkumy (daje ładny kolor)

ja robię w maszynie wiec najpierw składniki mokre plus sol potem maka i drożdże. program "wyrabianie" (15 minut). ręcznie bądź mikserem (spiralne mieszadła) podobnie, wymieszać dokładnie wszystkie składniki. odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. kulać kulki niezbyt duże bo urosną, układać w formie. znów rośniecie ok 30-45 minut.
posmarować rozbełtanym z odrobina wody żółtkiem, posypać czym lubimy.
piekarnik 190° ok. 15-20 minut, wyjąć jak są złote :) studzić na kratce. najlepsze są oczywiście świeże, dlatego ja zostawiam tylko te, które będą zjedzone danego dnia a resztę zamrażam i rozmrażam w miarę potrzeby.
Obserwuj wątek
    • leloop drugi link powinien wygladac tak 22.08.11, 14:33
      pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/02/moje-ulubione-puszyste-bueczki.html
      • lellapolella Re: drugi link powinien wygladac tak 22.08.11, 14:45
        może by sobie sprawić taką maszynę? trochę będzie niezręcznie, skoro mendziłam o piec chlebowy ale on wymaga tyle zachodu...
        BTW, robiłam Lemmon curd:) Pycha i mniam ale nie wiem, do czego, bo chleb czy nawet biszkopt mi nie leży w tym zestawie. Chodzi mi po głowie coś mocno czekoladowego i nawet gorzkiego
        • dorkasz1 Re: drugi link powinien wygladac tak 22.08.11, 14:48
          Ile wychodzi bułek?Jakiej wielkości robisz? Kajzerkowate czy raczej te "cipkowe"?
          • asta6265 Re: drugi link powinien wygladac tak 22.08.11, 15:14
            No, No, no smacznie brzmi i wygląda trza wypróbować. Podłączam się do pytania dorkasz1?
          • leloop Re: drugi link powinien wygladac tak 22.08.11, 18:11
            moje wyglądają mniej więcej tak,
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/91X1uTLWu0N9GTL5RX.jpg
            wielkość zależy od tego jakie się ukula, ja kulam wielkości włoskiego orzecha w zielonej skorupie, sporo wyrastają. uwaga ciasto się lepi wiec trzeba olejowac ręce przed każdym kulaniem.
            właśnie pożarliśmy kilka bo zrobiłam a do tego był dżem śliwkowy z czekoladom, PYCHA :D
          • leloop Re: drugi link powinien wygladac tak 22.08.11, 18:27
            aha, z tej ilości wychodzi o jakieś 5 więcej niż jest na zdjęciu.
        • leloop Re: drugi link powinien wygladac tak 22.08.11, 18:16
          Lemon curd to dobre smarowidło do porannych grzanek albo takich bułek można robić z nim tez placek kruchy, z czekoladom może być :)
          maszynę polecam, od czasu gdy mam nawet robię paczki, nie mam cierpliwości do gniecenia ;) moja jest LIDLa, polowe tańsza od wypasionych BOSCHow czy innych KENWOODow a sprawuje się świetnie, trzeba tylko upolować, zbliża się jesień, pewnie wkrótce będą w LIDLu.
          • yoma Re: drugi link powinien wygladac tak 22.08.11, 18:39
            Po Krzysztofa wyczynach to ja chyba sobie zażyczę na Gwiazdkę maszyny...

Albo nie, bo wtedy na mnie padnie chleb piec. Chłopu kupię na urodziny, hihi :P
            • bei Re: drugi link powinien wygladac tak 25.08.11, 20:18
              Leloo- te bułeczki są jak reklama piekarni:) PIĘKNE!
              • lellapolella Re: drugi link powinien wygladac tak 25.08.11, 20:34
                rzućta linki do jakichś sensownych maszyn w wolnej chwili, co? urodziny mam niedługo, juz w kwietniu;)
                • leloop Re: drugi link powinien wygladac tak 25.08.11, 21:30
                  Lella,
                  mówisz masz, 29 sierpnia maja być w LIDLu, cena moim zdaniem rozsądna 159 zlp
                  www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-09FCA82A-4F3AA999/lidl_pl/hs.xsl/offerdate.htm?offerdate=20938
                  tu możesz sobie porównać ceny www.ceneo.pl/Wypiekacze_do_chleba. wg mnie najważniejsze, żeby miała program do mieszania bez pieczenia, ja np. w ogóle już nie piekę w maszynie tylko przekładam do formy po wyrobieniu ale np. korzystam z programów do chleba bo one wiedza, w którym momencie zamieszać albo podgrzać :)
                  tylko uwaga te z Lidla szybko znikają, może być tak, ze po jednym dniu, najlepiej udać się tam z rana
                  • lellapolella Re: drugi link powinien wygladac tak 25.08.11, 21:40
                    Matkoboskoczęstochowsko, to wygląda jak rakieta! leloop, czy normalna ubiegłowieczna baba ogarnie to umysłem? Poważnie pytam.
                    I jeszcze jedno: nie muszę piec ze specjalnych mieszanek, co?
                    to by nawet mi pasowało, bo Lidl w Koszałkowie a ten nowy sklep z różami też...tak się składa przypadkiem;)
                    • dorkasz1 Re: drugi link powinien wygladac tak 26.08.11, 08:25
                      Krzysztof może ze dwa razy piekł z mieszanek. Ale jak my poczytali co tam się w tych mieszankach zawiera... ile tych różnych EEEE, to my stwierdzili eeee tam, lepiej bez mieszanek.
                    • leloop Re: drugi link powinien wygladac tak 26.08.11, 08:52
                      tez na początku wpadłam w szau pieczenia z gotowców ale szybko mi przeszło. spokojnie możesz tam wrzucać co masz na myśli ;)
                      obsługa maszyny prosta jak obsługa cepa, jednym guzikiem wybierasz program, drugim i trzecim stan zezłocenia skórki oraz wielkość, ostatnim wciskasz start. w moim przypadku to przycisk 1 i 4 :) te LIDLowe maja prosta instrukcje obsługi wiec szybko pojmiesz.
                      acha i ja np. nie myje tej formy, która teflonowa jest. używam jej wyłącznie do drożdżowych i ciasta na makaron wiec po użyciu stawiam na piekarniku, wszystko co zostało wysycha i pokruszone trafia za jakiś czas do kolejnego ciasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka