Dodaj do ulubionych

cos dla yomy :)

21.02.12, 09:39
Prasówki ciąg dalszy - yoma byłaby bogata :)

Władze czeskiej stolicy, zabiegając o atrakcyjny wygląd miasta, zamierzają płacić mieszkańcom za zakup roślin, które będą później wystawiać w oknach swych domów.

Urzędnicy praskiego ratusza chcą, aby w oknach kamienic w obejmującej ścisłe centrum, a jednocześnie najbardziej zabytkowej części miasta 1. dzielnicy, pojawiło się więcej kwiatów, a w podwórkach - więcej zieleni. Dlatego też rozpisali konkurs, za pośrednictwem którego będą przydzielali granty, przeznaczone na upiększanie otoczenia.
Ratusz na ten cel wyasygnował 200 tysięcy koron (około 33 tys. zł). Mieszkańcy i właściciele domów w 1. dzielnicy mogą składać wnioski o dofinansowanie do 23 marca.
Pieniądze mają być przyznane tylko na kwiaty w oknach wychodzących na ulice czy place oraz rośliny rozmieszczone we wspólnych częściach budynków.

Burmistrz dzielnicy Oldrzich Lomecky tłumaczył, że zainteresowani mogą wnioskować o sumy od kilkuset do kilku tysięcy koron. "Okazuje się, że ten program potrzebowałby o wiele większego wsparcia finansowego, niż byliśmy w stanie na niego przeznaczyć z budżetu. Jednak lepiej w wspierać w małym stopniu, ale w konkretnym celu, niż tracić pieniądze zbytecznie" - powiedział.
Miasto pokryje m.in. koszty zakupu roślin, doniczek i innych niezbędnych w ogrodnictwie materiałów.
Po raz pierwszy Praga sfinansowała podobne cele w 2005 roku. Wówczas granty otrzymało około 50 wnioskodawców - zarówno osób fizycznych, jak i firm. Wtedy jednak miasto oferowało do podziału dwukrotnie wyższą sumę.

onet.pl
przewodnik.onet.pl/wiadomosci/praga-zaplaca-za-kwiaty-wystawione-w-oknach,1,5032107,artykul.html
Obserwuj wątek
    • newill6 Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 09:47
      popieram..świetny pomysł:)
      • horpyna4 Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 10:10
        U mnie spółdzielnia mieszkaniowa też popiera całkiem konkretnie upiększanie terenów przydomowych ogródkami. Dają nagrody i to całkiem fajne. Kiedyś dostałam dobry sekator, innym razem hortensję ogrodową, niedawno rododendron.

Aha, na początku, jak się zagospodarowywało teren, to można było iść do administracji z rachunkami za wsadzane krzaczory i zwracali pieniądze.
        • newill6 Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 10:30
          mam jedno ale.....taki teren osiedlowy może być zaszpecony przez pomieszanie z poplątaniem a tu powinna być pewna koncepcja.
          • asta6265 Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 11:23
            Super - popieram takie akcje. U nas gmina co roku organizuje konkurs na najpiękniejszy ogródek przydomowy.
          • leloop Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 11:55
            Newill, z jednej strony masz racje ale lepiej chyba różnorodny busz niż nic. no i ludzie wtedy maja większy szacunek do tego co zrobili. poza tym nasi nie lubią słuchać innych bo wiadomo Polak wie najlepiej (a ten od koncepcji z pewnością wziął niezłą kasę ;D);)
            jestem za :)
            • newill6 Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 12:10
              zapewniam..nie wezmę dużo:)))
              ....tak,najlepiej wie ten co nic nie robi,upieram się przy projektowaniu zdecydowanie,a szacunek będzie bo to za ich pieniądze.
            • horpyna4 Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 12:15
              Moje osiedle zostało zaprojektowane tak, że różnorodność jest założona. Nie ma domów przypominających jednakowe pudełka, nawet w obrębie jednego budynku są różne wysokości. No i domy są też pozałamywane, co daje ciekawy efekt. Projektant przewidział indywidualne ogródki przy mieszkaniach parterowych, są więc do nich wyjścia z mieszkań. Teren został specjalnie uformowany tak, że przy samych domach ziemia przeważnie jest wzniesiona i górna powierzchnia tego wzniesienia jest właśnie przeznaczona na ogródki. Na zewnątrz ogródków jest opadająca skarpa.
              • kocia_noga Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 12:32
                Widziałam coś takiego w Piasecznie.
                U mnie jest konkurs na najładniejszy ogródek, podblokowe też brane są pod uwagę, nie mają osobnej kategorii.
                Kiedyś załapałam się na nagrodę, dostałam kilkanaście sadzonek, już nie pamiętam, czego, bośmy się od razu zaczeły wymieniać z innymi laureatkami.
                A ujednolicanie ma swoje zady i walety, jak wiadomo. Z jednej strony nie ma chaosu, a z drugiej widok ogródków, który jest każdy inny, każdy podobny do właścicielki swojej, na obraz jej i podobieństwo, jest budujący, wnoszący nadzieję i zaufanie. Że dane mi i każdej innej osobie jest pole do swobodnej ekspresji.
                To tak patrząc z zewnątrz, a od środka to za chiny nie chciałabym być wyrobnicą ogródkową w służbie miastu i jego urzędnika.
                • horpyna4 Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 20:30
                  Ja mieszkam na Ursynowie Północnym. Czyli nie tak daleko od Piaseczna.
              • newill6 Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 12:36
                ..i to mi się podoba.
                • lellapolella Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 13:01
                  kurde, lubię Czechów:)
                  • se_nka0 Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 13:47
                    W mojej pipidowce ani zachęty, ani pieniędzy, ani konkursów na najładniejszy balkon. W gminach podmiejskich owszem - konkurs na najładniejszy ogródek rok rocznie jest organizowany.
                    Pomysł świetny - lepsza wielokolorowo ukwiecona okolica, niż nic.
                    • yoma Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 13:49
                      A zaproponuj gminie, ew. w porozumieniu z prezesem lokalnego ROD :)

Nie byłabym bogata, bo co tam Wysoka Komisja zobaczy na moim 9. piętrze... wzdech.
                      • lellapolella Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 15:17
                        konkurs w gminie u mnie jest- zawsze wygrywa jeden szwagier zarzadu- ma wszystko w begoniach i kołach od wozu malowanych na olejno;)
                        • horpyna4 Re: cos dla yomy :) 21.02.12, 15:25
                          W Warszawie konkursy mają starą tradycję, przedwojenną. To prezydent Starzyński wymyślił "Warszawę w kwiatach i zieleni".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka