Dodaj do ulubionych

Dwa pytania

22.03.12, 13:22
1.Chciałabym urządzić trawnik wiosenny.Wymyśliłam ze posadzę tulipany,krokusy,pierwiosnki,szafirki i inne.Ale czy nie zaszkodzi im koszenie kiedy już przekwitną?

2.Pierwiosnki te zastane i te dokupione słabo rosną.Niby kwitną ale jakieś to niemrawe.Rosną w słońcu.Przesadzić je w bardziej zacienione miejsce?
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Dwa pytania 22.03.12, 15:13
      1. moim zdaniem- zaszkodzi.
      2.pierwiosnki mam poutykane pod porzeczką czarną wielgachną- wiosną mają dużo słońca, bo okres bezlistny, potem-cień. Rosną chętnie.
      • hesperia1 Re: Dwa pytania 22.03.12, 18:10
        > 1. moim zdaniem- zaszkodzi.
        Kurcze,a ja teraz łażę i oglądam te trawniki ukwiecone krokusami i przebiśniegami i tak mi się zamarzyło mieć taki na wiosnę u siebie.Pasowałyby mi jeszcze szafirki do tego.Jakoś mi miejsca brakuje ciągle i trochę się boję że plewiąc na rabacie poobijam te cebulki zapomniawszy gdzie są.Nawet teraz ze zdziwieniem przywitałam tulipany,wydawało mi się bowiem że posadziłam je zupełnie w innym miejscu.Szkoda wielka:(

2.W takim razie do przesadzenia:)
        dzięki
        • lellapolella Re: Dwa pytania 22.03.12, 18:24
          ad1. wiem, Hes, gryzą nas te same problemy cebulowe;) szlag by trafił, człek by chciał ale za duże ADHD ma, zwłaszcza, gdy pazurami ryje. Krokusy poadziłam tam, gdzie mi trawa najwolniej rośnie i najdłużej mogę nie kosić. Z Teraz widzę, że i puszkinię mogłam tam zaimplantować, bo ona też szybko kwitnie. Z żonkilami i tulipsami radziłam sobie dotąd tak, że wsadzałam w koszykach, jak robiły się brzydkie, wyciągałam cały kosz z ziemi i rzucałam pod świerki. W tym roku pierwszy raz na wolności wetknęłam cebulki, zeznam, ile poległo z mej ręki. Tak sobie wymyśliłam, że niezła byłaby rabata pod liściastymi, taka cebulowo- hostowa. Wiosną w słońcu cebulowe, potem hosty, które późno wyłażą zakryłyby te szpetne liście.
          ad2. Zaczekaj jeszcze, co dziewczyny zeznają, ja nie mam dużo pierwiosnków, dopiero się rozkręcam;)
          • horpyna4 Re: Dwa pytania 22.03.12, 19:16
            Polecam cebulicę syberyjską, jest chwastem nie do zdarcia i żadne koszenie nie jest w stanie jej zaszkodzić. Zwłaszcza, że liście nie są duże i pokładają się.

No i ta zaraza obłędnie rozsiewa się.

W niezbyt gęstej trawie mogą rosnąć ranniki - właśnie zaczęły kwitnąć. Też kosiarka nie powinna zrobić im krzywdy, bo są niskie. I też się rozsiewają.

A tak w ogóle to w często koszonym trawniku dobrze jest mieć stokrotki. Nie te drobniutkie, tylko te duże, różowe. Trzeba je kosić, jak kwiaty są w pełni rozwinięte i nie żałować, po skoszeniu błyskawicznie pojawiają się świeże.

No i fiołki - im też koszenie nie szkodzi.
            • hesperia1 Re: Dwa pytania 23.03.12, 08:29
              Już zapisałam w notatniku cebulicę syberyjską i ranniki.Będę kombinować.Stokrotek mam tyle że trawy nie widać fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/eqsiQztBZzitiMFr3B.jpg I fiołki tez już się pięknie rozrosły,a znalazłam gdzieś w rowie i takie maleńkie przyniosłam.Pokombinuje jeszcze z bratkami polnymi.
    • buka007 Re: Dwa pytania 22.03.12, 19:45
      mysle, ze koszenie im nie zaszkodzi, w koncu, jesli nie szkodzi na innych trawnikach, to dlaczego mialoby zaszkodzic u ciebie?

hesperia1 napisała:

> 1.Chciałabym urządzić trawnik wiosenny.Wymyśliłam ze posadzę tulipany,krokusy,p
      > ierwiosnki,szafirki i inne.Ale czy nie zaszkodzi im koszenie kiedy już przekwit
      > ną?
      >
      > 2.Pierwiosnki te zastane i te dokupione słabo rosną.Niby kwitną ale jakieś to n
      > iemrawe.Rosną w słońcu.Przesadzić je w bardziej zacienione miejsce?
    • yoma Re: Dwa pytania 22.03.12, 20:09
      IMHO tulipany nie, bo za duże, ale tę drobnicę spokojnie można, tylko trzeba kosić wyżej.

Przesadzić.
      • bakali Re: Dwa pytania 23.03.12, 08:12
        A ja sie wyłamię - ad. 2: kupić lepsze sadzonki.
        Pierwiosnki z dobrych zdrowych sadzonek będą ładnie kwitły i w słońcu, i w cieniu. Trzeba kupować takie z mięsistymi u podstawy liśćmi i dużymi kwiatami. Mniejsze to zdechlaki z masowej produkcji, które nie udadzą się nigdzie.
        • hesperia1 Re: Dwa pytania 23.03.12, 08:35
          Ale ja właśnie miałam takie mutanty.Lepiej trochę rosną te które już zastałam,ale przesadziłam je chyba w złe miejsce:(
          • lellapolella Re: Dwa pytania 25.03.12, 13:24
            Hes, takie znalazłam przy okazji, może Ci coś wyjaśni z tymi pierwiosnkami
            www.dogoryzielonym.org/showthread.php?967-Pierwiosnek
            • hesperia1 Re: Dwa pytania 25.03.12, 15:14
              Dziękuję Kumo:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka