yoma 27.03.12, 15:53 se nabyłam drogą kupna, tak jest, jadalny, Amygdalus communis i teraz mam zagwozdkę, do gruntu czy do donicy? Ze szkółki kopany, to może do gruntu, co? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Migdał 27.03.12, 16:10 Na osiedlu WSM Mokotów rosły takie migdały przez wiele lat, były to spore drzewska. Potem znikły i zostały zastąpione czymś innym, ale nie wiem, czy zmarzły, czy jakaś choroba je zmogła. Czy po prostu wycięto tak sobie, bo zarządca terenu miał inszą koncepcję odnośnie nasadzeń. Było to zresztą dość dawno temu. Ale rosły naprawdę dość długo. Odpowiedz Link
yoma Re: Migdał 27.03.12, 16:16 Bóg zapłać. Wyguglały mi się pod Lublinem, to i u mnie da radę... Odpowiedz Link
yoma Re: Migdał 27.03.12, 16:24 App telefonów Horpyno, toż ty dzwoniłaś do mnie jakoś w weekend? Sorki, całkiem wyleciało mi z głowy... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Migdał 27.03.12, 17:24 Ja, bo chciałam się dwiedzieć, kiedy będziesz mogła cóś zabrać. Ale uznałam, że widocznie nie masz czasu, więc się nie dobijałam więcej. Jeszcze nie robiłam nic od północnej strony, a od południa też niewiele. Dobrze, że przycięłam winorośl, przynajmniej jeszcze nie płakała. Północ na razie oglądam tylko przez okno - skalnica cienista rozrosła się niesamowicie. Fajna bylina, bo zimozielona. Odpowiedz Link
yoma Re: Migdał 27.03.12, 18:20 Powiem tak: jak ci zależy, żeby było szybko, to rzucę i przylecę. A jak ci nie zależy, to możemy po świętach? Tej skalnicy owszem bym, u mnie się aklimatyzuje. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Migdał 27.03.12, 18:56 Bardzo ładna ta skalnica. Dostałam jesienią w charakterze gratisu jakąś - może to ta będzie:) Migdała gratuluję:) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Migdał 27.03.12, 19:29 Lella, gatunków (i mieszańców) skalnicy jest mnóstwo i niektóre bardzo się różnią wyglądem. Ta skalnica cienista przypomina trochę taką bardzo zminiaturyzowaną bergenię: też ma skórzaste, zimozielone liście i różowe kwiatki w gronach. Tyle, że łodyżki kwiatowe delikatne jak cienkie druciki, a liście wielkości bilonu. U mnie początkowo zdychała, bo była od strony południowej. Ale posadzona od północy pokazała, co potrafi; jest świetna do niskich zadarnień. A porównanie z bergenią wcale nie jest takie bez sensu: bergenia należy do rodziny skalnicowatych. Również żurawka i rodgersja. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Migdał 27.03.12, 20:16 Horpyno, jesteś naszą skarbnicą wiedzy. To sama przyjemność Cię czytać. Dziękuję bardzo :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Migdał 28.03.12, 07:55 Przyjemność, powiadasz? A ja już siebie karciłam w duchu za nadmierne rozgadanie. Ale skoro macie cierpliwość do mojego ględzenia, to nie będę sobie żałować w razie czego... Odpowiedz Link
leloop Re: Migdał 28.03.12, 09:13 > e. Ale skoro macie cierpliwość do mojego ględzenia, to nie będę sobie żałować w > razie czego... Horpyno, a chcesz odgórny nakaz pisania ? ;) powinnyście razem z Radzido napisać Encyklopedie Chwastów Przydrożnych, Ty piszesz ona robi zdjęcia :) gdybym miała za co to bym Wam wydala ;) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Migdał 28.03.12, 09:31 Niechcący (chyba) znalazłaś na mnie sposób. Wszelkie nakazy działają na mnie odstręczająco i antymotywacyjnie. A co do pisania, to w liceum (fakt, było to dość dawno) dostawałam za wypracowania z polskiego najwyżej 3+, z adnotacją "za mało rozwinięte". Byłam humanistyczną nogą, pewnie przez ten nakaz nauki... Odpowiedz Link