wadera3 Re: Co to? 08.05.12, 14:39 W zeszłym roku Horpyna mi odpowiadała na to pytanie - z dokładnie z takim samym zdjęciem;) Ale ja zapomniała co to. Wiem jedno, paskudny głęboko zakorzeniony chwaścior, któremu odłamuje się kawał korzenia podczas wyciągania i paskudztwo odbija od tego kawałka. Trzeba wyciągnąć całość, tak jak szczaw czy mniszek. Odpowiedz Link
leloop Re: Świta... 08.05.12, 14:45 > Gorczycznik? nie to nie gorczycznik, ja mam w ogrodzie czerwony w charakterze obzdobki i dodawania mlodych listkow do salaty to cos co potem wystrzela lodyga w gore i ma nedzne kwiatki. moja szwagrowa z Reunionu mowi, ze u nich to sie ji Odpowiedz Link
yoma Re: Świta... 08.05.12, 14:47 Kurcze... tak sobie myślałam, że zmieniłam mikroklimat, ale żeby aż tak??? Ja go nie chcę wyrywać, on mi się podoba, ja chcę tylko wiedzieć co zacz. Odpowiedz Link
wadera3 Re: Świta... 08.05.12, 15:27 Jeśli to jest to, co rośnie u mnie, a chyba jest, to niech Ci się zbytnio nie podoba. Sieje się w postępie geometrycznym. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Co to? 08.05.12, 20:44 Nie pamiętam, ale może i odpowiadałam. Nie możecie poczekać, aż zakwitnie? Wtedy będzie łatwiej. Liście ma chyba trochę jak starzec zwyczajny, taki pospolity chwaścior. Odpowiedz Link
leloop Re: Co to? 08.05.12, 20:46 jeżeli to to o czym myślę to nie jest to starzec, jest większe Odpowiedz Link
yoma Re: Co to? 08.05.12, 20:56 > Nie możecie poczekać, aż zakwitnie? Taka mądra to i ja jestem, ale mnie nosi :) Chyba nie, bo starzec jest chudszy. Mam tego klika i wszystkie pękate. Odpowiedz Link
leloop Re: Co to? 08.05.12, 21:31 zastanawiam się właśnie jak to kwitnie bo ja chyba zawsze zdążę wyrwać zanim kwiaty wypuści. na razie nie widziałam w moich chaszczach ale z pewnością się gdzieś czai. Odpowiedz Link
wadera3 Znalazłam 08.05.12, 22:53 Dwa lata temu, pytałam Horpynę dokładnie o to: I to, co pokazała Yoma, to dokładnie ta roślina "w młodości", jedną (pierwsze zdjęcie) zostawiłam żeby zakwitło i kwitnie, jak widać na żółto. Młode liście w formie rozety, ma właśnie takie pękate jak u Yomy - potem się wyciąga. Odpowiedz Link
yoma Re: Znalazłam 08.05.12, 22:57 No to IMHO starzec jakubek, ale byłbyż taki pękaty w młodości i ja bym tego nie zauważyła? A no to dzięki, bo ja go bardzo lubię. Odpowiedz Link
leloop Re: Znalazłam 08.05.12, 23:06 no nie, to Wadery jakieś kapustne, rzeżucha jakby. Ten Twój rzeczywiście starcowaty. Odpowiedz Link
yoma Re: Znalazłam 08.05.12, 23:13 Ten to jakubek, nie chce inaczej być tinyurl.com/cag235m pytanie, czy to jest to samo co to pękate a to starzec zwyczajny, to to moje jest więtsze i pękatsze plantsgallery.blogspot.com/2009/05/senecio-vulgaris-starzec-zwyczajny.html Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Znalazłam 09.05.12, 08:44 Leloop dobrze prawi, to Wadery to chyba jakiś gorczycznik, albo insza rzepicha, czy stulisz. Tych kapustowatych żółto kwitnących jest ciut za dużo i nie ogarniam wszystkich. Odpowiedz Link
leloop Re: Znalazłam 09.05.12, 08:51 widzisz Horpyno, przy Tobie się tego nauczyłam :) nazw pewnie w życiu nie zapamiętam ale chociaż rodzinę odróżnię ;) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Znalazłam 09.05.12, 10:06 Ja mam problemy z obowiązującymi nazwami rodzin, bo pozmieniały się; niektóre nawet więcej, niż jeden raz. Dla mnie to wciąż krzyżowe. Odpowiedz Link
yoma Re: Znalazłam 09.05.12, 12:01 A to Wadery to nie to? pl.wikipedia.org/wiki/Rzodkiew_%C5%9Bwirzepa Odpowiedz Link
leloop Re: Znalazłam 09.05.12, 12:02 podobne, jak to kapustne :) ta swiezarzepa ma jasniejsze kwiatki i troche inny ksztalt platkow Odpowiedz Link
yoma Re: Znalazłam 09.05.12, 12:03 Wiesz no, odcień kwiatka może zależeć od warunków środowiskowych i jakości fotki :) Odpowiedz Link
leloop Re: Znalazłam 09.05.12, 12:09 > Wiesz no, odcień kwiatka ksztalt juz mniej. Yoma tych kapustnych jest tyle, ze to moze byc cokolwiek :) Odpowiedz Link