Dodaj do ulubionych

Najazd obcych

02.04.13, 09:24
Ratunku! Mrówków u mnie w domu jak mrówków! Proszek Brosa nie działa, płytkę przerabiałam w zeszłym roku, ale prędzej mnie wykończy niż te bestie. Już nawet w łazience łażą! I podglądają! Co robić szanowna redakcjo?
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Najazd obcych 02.04.13, 09:39
      myć się w majtkach;P

Edzia, a jakie to mrówki? Faraonki czy jakieś inne?
      • edziakrys Re: Najazd obcych 02.04.13, 09:54
        :D
        Małe czarne france. Bardziej wyglądaja jak te, które żyją w trawnikach, ogródkach i innych cudnych miejscach. Faraonki są chyba rude?
        • hesperia1 Re: Najazd obcych 02.04.13, 10:05
          Cynamon ponoć mrówki odstrasza.
          Może zrób pułapkę jak na rybiki.Smaruje się kartkę miodem do którego przykleja się mrówy.
          • yoma Re: Najazd obcych 02.04.13, 10:18
            Cynamon i mięta. Działa, tylko wiadro cynamonu by trzeba wysypać. Nie trzeba się męczyć ze smarowaniem miodem, wystarczy słoiki z cukrem porozstawiać w miejscach strategicznych i jak wlezą, to cap.

Edzia, daruj im, jeśli norweska prognoza działa, to za tydzień sobie pójdą. Biedne takie, skostniałe, szczękające zębami...
            • leloop Re: Najazd obcych 02.04.13, 10:51
              mojej teściowej tez wlazły, chciała mieć ogród zimowy w domu (radziliśmy jej zewnętrzny) to teraz ma mrowisko, dom nufffka ;)
              ja eksterminuje chemicznie, trudno albo my albo mrówki. nie pułapki tylko taki klejący żel w tubce, kropelki tego żelu na ich drodze wystarcza, zjadają i niosą do mrowiska a potem kaputt :/ trochę to trwa ale skuteczne.
              cukru bym nie radziła bo się zlezą z całej okolicy, znajoma mojej mamy tak chciała się pozbyć faraonek, zostawiła kawałek mięsa w kuchni ;D
              u nas sa np. takie
              https://www.castorama.fr/images/products/h/h_476454.jpg
              • horpyna4 Re: Najazd obcych 02.04.13, 11:02
                To dobra firma, ja mam Kapo w aerozolu przeciw molom i nic nie jest tak skuteczne.
              • lellapolella Re: Najazd obcych 02.04.13, 11:07
                Ja słyszałam, że boraks jest niezawodny, dosypuje się go do pułapek, np. cukru lub mięsa, one to wloką do gniazda i powoli się wykruszają.
                U mnie są wyloty raz w roku, trwają kilka dni- nie robię nic, bo i tak się kończą, kiedy chcą, a mrówy nie wyłażą mi w miejscach strategicznych.
                • yoma Re: Najazd obcych 02.04.13, 11:08
                  Potwierdzam znakomitość boraksu wobec prusaków, to może i na mrówki działa.
                  • edziakrys Re: Najazd obcych 02.04.13, 19:24
                    Yoma, nie pójdą! One już są od ponad miesiąca! Raz więcej raz mniej. Czasem tyle, że aż podłoga się rusza. Dzisiaj harcowały przy drzwiech tarasowych, przed świętami pod listwą łączącą deski podłogowe salnu z płytkami w holu, wcześniej w korytarzyku z garażu do domu. W kuchni codziennie w różnych ilościach; mieszkamy dopiero rok i wolałabym bez mrówków.
                    Czy ten środek można kupić w polskim kraju?
                    • yoma Re: Najazd obcych 02.04.13, 19:38
                      A nie mieliście jakiego starcia z budowlańcami, może wam cukru zamurowali pod podłogą :)
                      • edziakrys Re: Najazd obcych 02.04.13, 22:28
                        Nie... Ale zadzwonię do majstra, zapytam :)
                    • leloop Re: Najazd obcych 02.04.13, 23:15
                      Edzia, myślę, ze to wina pogody. one się pobudziły i przyszło zimno, włażą tam gdzie cieplej. u mojej teściowej pewnie podobnie, bo nam tez mrozi.
                      nie wiem czy ten żel jest do nabycia w PLu, popytaj w dużych centrach (OBI, Castorama, Leroy) a jak nie będzie to daj znać, podeślę to wiele nie kosztuje.
                      www.e-ogrodek.pl/a/5733,mrowki-w-ogrodzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka