Dodaj do ulubionych

Zielska różne

01.05.13, 19:59
Dwa lata temu miałam wszędzie pełno glistnika, w zeszłym krwawnika i wilczomlecza sosnki, a w tym tasznika. Wcześniej nie było. Ciekawe, skąd to się bierze, że lat latami wysyp idzie.
Obserwuj wątek
    • lampka_witoszowska Re: Zielska różne 01.05.13, 22:01
      w tym roku będzie glistnik i dziewanna :)
      pokrzywa tradycyjnie, do tego fiołkom posłużyło i stokrotkom
      • yoma Re: Zielska różne 02.05.13, 08:20
        Mnie się w zeszłym roku zalęgła dziewanna i bardzo mnie to cieszy. Do tej pory miałam same wiesiołki.
        • lampka_witoszowska Re: Zielska różne 02.05.13, 08:30
          jakbym miała swoją łąkę (z kozami i owcami...) i strych, to bym skakała i zbierała wszystko

kurczę, destylować umiem, kilkanaście lat temu założyłam swój zielnik i przepisów nazbierałam... rozmarzam się

przesadzałam fiołek trójbarwny, sąsiadki pukają się w czoło - i w tym roku nadal ćwiczę hodowanie mydlnicy
          • yoma Re: Zielska różne 03.05.13, 11:23
            Nie zdążyłam posiać mydlnicy, myślisz, że jeszcze można?
            • lampka_witoszowska Re: Zielska różne 04.05.13, 13:39
              musi być można, bo co zrobić, jak coś ma napisane, że siać w marcu, a w marcu białe leżało?
              to i mydlnica zrozumie, że musi teraz wyłazić i nie ma rady

nie wiem, ja sieję dzisiaj
              • yoma Re: Zielska różne 04.05.13, 20:12
                słuszna uwaga.
    • andziaos Re: Zielska różne 02.05.13, 02:35
      włażą do Ciebie, wiedzą, że pokochasz:)
      • yoma Re: Zielska różne 02.05.13, 08:19
        To spoko, natomiast mnie ciekawi, jak to jest, że są takie rzuty konkretnych zielsk w konkretnych latach. Rozumiesz, nie mieszanka, tylko w jednym roku jest pełno tego, a w drugim innego.

Tasznik jest rośliną wskaźnikową azotolubną. Hura, hura! Na tej samej zasadzie całuję pokrzywy, jak tylko je zobaczę :)

A glistnik jest naprawdę rewelacyjny na kurzajki, to nie mit.
        • lampka_witoszowska Re: Zielska różne 02.05.13, 08:26
          glistnik jest super na kurzajki, potwierdzam, jeden świetny lekarz tym leczył, pomijając, że był ortopedą, wiedział, co czyni
          • szadoka Re: Zielska różne 02.05.13, 21:43
            to ja zapraszam po sadzonki :) , oddam za darmo co do jednej. W zeszlym roku mialam na nich az bialo od mączlika szklarniowego. Pierwszy raz widzialam cos takiego.
            Tasznika tez mam w tym roku wyjątkowo duzo. Za to od wielu lat mam cholerny bluszczyk kurdybanek. Wlasnie kwitnie. I znow wiesiołki...
            I mam jedna dziewanne , hurra, w koncu do mnie przyszla. Mam nadzieje, ze sie rozieje.
            • lellapolella Re: Zielska różne 02.05.13, 23:06
              wycieczki po glistnik też mogę przyjmować- może jakieś pielgrzymki dla pokrytych kurzajkami?
              Szadoka, u mnie jest mokro, a dziewanna jak się raz zalęgła, to nie chce odpuścić;) Miej baczenie, czasem przepiękne gąsienice na niej siedzą, nie pamiętam już jak się nazywają.
              • dorkasz1 Re: Zielska różne 02.05.13, 23:12
                U mnie też tasznika jakby więcej, ale gwiazdnica robi za GWIAZDĘ. No po prostu jest wszędzie. Co za chwaścior przebrzydły...
                • yoma Re: Zielska różne 03.05.13, 11:25
                  A ja ją lubię. Owszem, jak mi podejdzie pod rękę, to wyrywam, ale nie tępię ogniem i mieczem. Lubię ją za to, że przy najlżejszej odwilży wyłazi i zaczyna kwitnąć.
              • horpyna4 Re: Zielska różne 04.05.13, 14:55
                Glistnik niszczy nie tylko kurzajki, ale pomaga likwidować wszelkie zmiany skórne - w tym nowotworowe. I teraz właśnie jest najlepsza pora, bo chyba w maju ten sok najsilniej działa.

A co do gwiazdnicy, to uwielbia ją drób. Nieraz widziałam, jak się jakieś pisklaki, czy kaczki, wręcz rzucały na nią. Musi być bardzo wartościowym żarciem, bo żywina ma instynkt.
                • yoma Re: Zielska różne 04.05.13, 20:13
                  Mówisz, żebym żarła gwiazdnicę? :D
                  • yoma Re: Zielska różne 04.05.13, 20:16
                    Potas, fosfor, żelazo, wapń, cynk, magnez, selen, jod i krzem.

naturaity.pl/apteka-natury/ziola-i-chwasty/item/367-gwiazdnica-pospolita.html
                    • yoma Re: Zielska różne 04.05.13, 20:18
                      hihi

> Na przykład w Alpach wierzono, że zniknie, jeśli się ją o dwunastej w południe, kiedy dzwonią dzwony, wyrwie koło wszystkich czterech rogów domów.
                      • nieskorzanka Re: Zielska różne 04.05.13, 20:21
                        smacznapyza.blogspot.com/2013/04/bruschetta-z-pomidorkami-i-gwiazdnica.html
            • bei Re: Zielska różne 02.05.13, 23:08
              Tu kurdybanek też:)

Oprocz właściwości leczniczych ma tez przyprawowe....do czego go dodawać?
              • lampka_witoszowska Re: Zielska różne 03.05.13, 08:18
                na smak, do czego lubisz - ja bym wrzuciła do pieczenia mięsa, co uczynię, bo mam tego razem z gwiazdnicą po uszy

tylko muszę znaleźć, jaki to rodzaj smaku w pięciu przemianach

a gwiazdnica zrobiła mi nieprzekopywalny łan... wrrr
                • nieskorzanka Re: Zielska różne 03.05.13, 09:30
                  U mnie wszystkiego po trochu, zależnie od stanowiska:))) Glistnik, pokrzywy, kurdybanek, perz dorodny, gwiazdnica.
                • yoma Re: Zielska różne 04.05.13, 20:17
                  Kurdybanek sprzyja wątrobie, z tego co ja wiem.
              • nieskorzanka Re: Zielska różne 03.05.13, 12:53
                www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/kartoflanka_z_dodatkiem_kurdybanka
                • nieskorzanka Re: Zielska różne 08.05.13, 17:29
                  Donoszę, że ugotowałam krupnik ryżowy z kartoflami suto doprawiony kurdybankiem (solidna wiącha) Nie powiem, smaczny, ale tego kurdybanka prawie nie czuć :)))) Trzeba ze dwa wiechcie:)
                  • dorkasz1 Re: Zielska różne 08.05.13, 22:06
                    U mnie dzisiaj zupa z ostatnią paczką mrożonej łobody ogrodowej zielonej, bo nowa już powschodziła. Była też pizza z pierwszym szpinakiem :) Powiem Wam, że jednak warto siać szpinak na zimowe przeżycie, bo wiosną szybko zaczyna rosnąć, no i już jest. A ten posiany wiosną najwcześniej będzie za 10-14 dni, jeśli oczywiście nie wybije w pędy nasienne, bo przy takim upale jak wczoraj i dzisiaj, to wszystko jest możliwe.
                    A od soboty jemy już szparagi :))) Mniammmmm...
                    Nie powschodziła mi rukola z Franchi Sementi. To już kolejne felerne nasiona.
                    • newill6 Re: Zielska różne 08.05.13, 22:10
                      ..masz swoje szparagi..?...no nie możliwa jesteś!!!
                  • leloop Re: Zielska różne 08.05.13, 22:16
                    a skąd wziąć nasiona kozieradki do zasiania ?
                    w Sopocie jest sklep z farmerskimi serami i tam próbowałam kozia goudę z nasionami kozieradki, pycha. jakbyście gdzieś dorwali to polecam, cudnie orzechowy smak a podobno kozieradka zdrowa. nie polecam tylko kupować w tym sopockim sklepie bo dziad-właściciel (by go pogięło) ma ceny z kosmosu, tak drogiego sera to nawet we Francji nie ma. był tez tam miedzy innymi ser koryciński z niedźwiedzim czosnkiem, czad.
                    o, te goudę z kozieradka robią gdzieś w okolicach Wrocka
                    • lellapolella Re: Zielska różne 08.05.13, 22:55
                      Kozieradka cała do wysiania trafia się w zielarskich, można też kupić na necie u przyprawowych. Ja dużo używam w kuchni choć akurat mieloną, podprażona na oleju z czosnkiem daje taki zapach, że nawet nieboszczyk by się zerwał do żarcia;)
                      Dorkasz, chwała Ci, dobra kobieto, żeś wspomniała o lebiodzie, czyli gartenmelde jak mniemam. Zbierz mi nasiona, plissss.... W zeszłym roku nie zebrałam, bo mi mszyce wlazły i ciupasem odstawiłam towarzystwo na kompost, teraz czyham na siewki- normalnie jest ich od groma a tu zonk, w tym roku tylko czerwone;P
                      • dorkasz1 Re: Zielska różne 08.05.13, 23:18
                        Będę zbierała nasiona, bo też mi pożarły mszyce w ubiegłym roku, miałam tylko ze 30 nasionek. Wszystko wysiałam i muszę zebrać. U mnie też pełno czerwonych siewek, ale czerwona mi tak bardzo nie smakowała. Za bardzo buraczana jest.
                        A co do serów, to ostatnio zrobiłam fetę. Jest po prostu boska. Ta sklepowa z Favity niech się schowa i zakopie. Robi się szybko i bezproblemowo. Jak ktoś chce przepis, to mogę zamieścić. Jest wypróbowany i naprawdę warto zrobić.
                        A Krzeszów jest najbliżej Hes.
                        • dorkasz1 Re: Zielska różne 08.05.13, 23:23
                          Z sera korycińskiego robię ... parmezan :) Wolę koryciński bez dodatków, też czasem robię, ale najczęściej właśnie do wysuszenia.

A szparagi to nasze ulubione najwcześniejsze warzywo. Tak to wygląda o tej porze:
                          https://lh6.googleusercontent.com/-bOB5gd6d51w/TTCZfnUVFYI/AAAAAAAAGnE/YdrZi7M_uBs/w724-h543-no/DSC00674.jpg
                          • newill6 Re: Zielska różne 09.05.13, 06:28
                            Dorcia...rodacy jeżdżą do niemiaszków na szparagi..a u Ciebie plantacja..:)
                            • lampka_witoszowska Re: Zielska różne 09.05.13, 08:00
                              hehe u nas Niemiaszki przyjeżają do nas m.in. na szparagi, bo taniej :D
                              • yoma Re: Zielska różne 09.05.13, 08:51
                                Kozieradka jest do nabycia w sklepach spożywczych pod hasłem "na kiełki"; właśnie ją przerywałam i zrobiłam twarożek z tymiż oraz z czosnkiem miedźwiedzim; pycha wielka. Szparagi niedawno wsadzałam, moje śliczne maleństwa hołubione troskliwie z nasion :) A te, co wsadzałam w zeszłym roku z gotowych karp, to już są taaaaakie.
                                • yoma Re: Zielska różne 09.05.13, 08:52
                                  PS Dorkasz dawaj fetę.
                          • leloop Re: Zielska różne 09.05.13, 09:46
                            > A szparagi to nasze ulubione najwcześniejsze warzywo. Tak to wygląda o tej porz
                            > e:
                            jak w "Arszenik i stare koronki" tylko, ze na zewnątrz ;)
                            moje szparagi już wypuszczają miotełki, nie kazałaś ciąć to nie cięłam zresztą mnie nie było. pomyślałam, ze wsadzę miedzy nie mieczyki, będzie od razu jak bukiet z kwiaciarni ;)
                            • yoma Re: Zielska różne 09.05.13, 10:07
                              :))

Frezje wsadź.
                              • leloop Re: Zielska różne 09.05.13, 10:09
                                > Frezje wsadź.
                                no co Ty ? frezje za krótkie, one (te szpargle) to już teraz maja z 80 cm wzrostu a dopiero się rozpędzają. mieczyki będą dobre wzrostem a szparagi będą je trzymać w pionie.
                                • yoma Re: Zielska różne 09.05.13, 10:12
                                  Z powodu, że akurat mam przy łóżku bukiet frezji w szparglach i wygląda dobrze, wiesz. Możesz frezje dołem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka