30.05.13, 19:55
Swego czasu dostałam od Ciebie(o ile pamiętam wykopywałaś to spod lawendy) to co poniżej, tylko, że to małe było i prawie czerwoniutkie, wsadziłam do mojej "szkółki" i teraz mam to co na zdjęciach, sięga mi już do kolan, co to jest i co z tego wyrośnie?
A apropopo lawendy, skubana prawie się nie przyjęła, może w 10%.
Za to mała garstka, wsadzona ot tak do wody, zaczyna kwitnąć.
W temacie lawendy, jak byłam, tak jestem głupia nadal.

https://img196.imageshack.us/img196/6186/20130530150020.jpg
https://img43.imageshack.us/img43/8296/20130530150007.jpg
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Horpyno! 31.05.13, 08:23
      To jest tojeść orzęsiona. Kwitnie żółto, jest średnio wysoka. Lubi wilgoć, jak to u wszelakich tojeści jest w zwyczaju. Teraz dobra pogoda dla niej.

A co do lawendy, to rośliny przecież są kapryśne i robią, jak chcą. Ale jeżeli chociaż mała cząstka przyjęła się, to za rok natniesz z niej i rozmnożysz. To przecież idzie w postępie geometrycznym, a jak będziesz wtykać do gruntu od razu po ścięciu, to jest dużo większa szansa na przyjęcie się. Na razie masz coś na dobry początek.

Kotula żyje? Bo ona o tej porze ma fazę rozrostu i kwitnienia. Chociaż nie z kwiatków jest dekoracyjna, ale też są sympatyczne, chociaż skromne.
      • leloop Re: Horpyno! 31.05.13, 08:47
        > To jest tojeść orzęsiona.
        dzięki za podpowiedz :)
        dostałam niedawno te roślinę, wiedziałam tylko, ze tojeść teraz wiem jaka.
        moja jest bardziej czerwona, nie bójmy się użyć tego słowa - jest bordowa ;)
        • horpyna4 Re: Horpyno! 31.05.13, 09:22
          Kolor jej liści prawdopodobnie zależy od stanowiska, a na pewno od pory roku.
          • leloop Re: Horpyno! 31.05.13, 10:35
            > Kolor jej liści prawdopodobnie zależy od stanowiska, a na pewno od pory roku.
            myślę, ze od temperatury również. mój darczyńca powiedział, ze później będzie bardziej zielona czyli jak temperatura wzrośnie. u mnie się nie zanosi wiec jest czerwona ;)
            • yoma Re: Horpyno! 31.05.13, 10:52
              U mnie jest, powiedziałabym, wręcz czarnobordowa. Wlazła mi w żółtą tawułę i wystaje i fajnie razem wygląda.
            • horpyna4 Re: Horpyno! 31.05.13, 10:53
              Normalka, skoro ludzie mają czerwone nosy z zimna, to rośliny mogą mieć czerwone liście.
              • leloop Re: Horpyno! 31.05.13, 11:27
                > Normalka, skoro ludzie mają czerwone nosy z zimna, to rośliny mogą mieć czerwon
                > e liście.
                no i mają, większość moich róż ciągle jeszcze do końca nie zzieleniała a pterodaktyl to już wogle pożal się boże, strasznie jakiś niedorobiony, może źle mu tam gdzie siedzi ?
      • wadera3 Re: Horpyno! 31.05.13, 08:56
        Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, pamietalam tylko, ze jest to rodzaj zenski. Ba znalazlam nawet zdjecie tej roslinki w googlach, zarejestrowalam sie na jakims forum ogrodniczym,bo inaczej nie moglam jej podejrzec i .....okazalo sie, ze mimo rejestracji i tak nie moge przegladac dzialu, w ktorym ja zamieszczono. Na pewno jej dobrze w mojej "szkolce"
        bo to miejsce zacienione i wilgotniejsze niz reszta. Kotula rozrasta sie pieknie
        a mawet przydybalam ja jak kwitla. Wiec mam nadzieje, ze spelni pokladane w niej nadzieje;-)
        Mam jedynie klopot z ta cieciora czy innym paskudztwem, ktore mi identyfikowalas w zeszlym roku. To co wyrabia ta roslina to postep geometryczny do kwadratu a nawet szescianu.
        Chyba jednak bede musiala popedzelkowac. Inaczej zarosne cala:-(

--
        Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka