Dodaj do ulubionych

jak rosna rosliny

02.06.13, 10:03
Bardzo wielu ogrodnikow zastanawia sie jak to mozliwe,ze w ciagu zaledwie 4 miesiecy z malenkiego nasionka wyrasta 3metrowy slonecznik z ogromnymi kwiatami,jest to wynik podzialu komorek.Z jednej powstaja dwie,z dwoch cztery itd.Niewazne czy to rzodkiew,czy wielki dab wzrost nastepuje wg tych samych zasad.. podzial zaczyna sie od podzialu jadrayodrebniao gatunku liczba chromosomow. Ta liczba siega od kilku do ponad stu,i jest stala dla kazdego gatunku..jablon 34. ,wisnia 32, skrzyp polny ponad 200, To samo w org.,zwierzecych a u czlowieka 48....w chromosonach zawarta jest. Informacja genetyczna,,,......
.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: jak rosna rosliny 02.06.13, 10:14
      No nie mów? :)
      • edziakrys Re: jak rosna rosliny 02.06.13, 10:55
        Newill, miejże litość! Jest niedziela rano.... A Ty z wykładem....
        • newill6 Re: jak rosna rosliny 02.06.13, 11:12
          Marudzisz jak stara baba...w kosciele wyklady sa od samego rana i dobrze...
          • lellapolella Re: jak rosna rosliny 02.06.13, 12:22
            hmmm, a mnie się podoba:) Ale ja mam zawsze niedzielę, powiem więcej, tak jakoś wychodzi, że niedziela to mój najbardziej pracowity dzień, dziś też się na to zanosi;) Chwilowo poległam po piekielnie długiej wyprawie do lasu, gdzie droga w dodatku skończyła się w czarnej, zabłoconej doopie, na jakimś wyrębie... Potem już będzie tylko bardziej wyczynowo;) Nawijaj, Newill, nawijaj. Szkółka niedzielna:))
            • sigrid6 Re: jak rosna rosliny 03.06.13, 12:00
              Mnie też się bardzo podoba. Jak ktoś ma taką wiedzę to powinien się nią dzielić. Czekam na ciąg dalszy. Z niecierpliwością. Też mam niedzielę codziennie. I jakoś tak wypada że najwięcej zajęć właśnie w sobotę i niedzielę mam. A że kościół niedaleko i śpiewy i modlitwy słychać to świetnie się pieli. Ma kolanach oczywiście :-)
    • leloop Re: jak rosna rosliny 03.06.13, 19:18
      bardzo dobrze Newill, piątka z plusem, dziel się wiedza, jestem za :) wprawdzie wiem do czego służy chromosom ale nie wiedziałam, ze skrzyp polny taki skomplikowany sam w sobie jest. przy nim te nasze 48 wypada dość blado ;)
      ja tez w sobotę i niedziele jak górnik na przodku, odpoczywam w poniedziałek ;)
      • lellapolella Re: jak rosna rosliny 03.06.13, 20:05
        i walcz tu z takim skrzypem:{
        wczoraj czekałam w aucie na chłopa, patrzę, rosną sobie trzy jesiony- ten sam wiek, w zasadzie to samo miejsce, a każde drzewo inne. Przypomniało mi się, co napisał Newill i odkryłam wreszcie zależność miedzy przeznaczeniem(chromosomy) a przypadkiem(cała reszta);)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka