08.10.13, 17:42
Przy okazji układania podjazdu wygospodarowalo mi sie miejsce pod plotem po wschodniej stronie. Wymyśliłam tam sobie zielnik bo akuratnie blisko mi bedzie wylesc i zielska naskubać. Ale tak mi sie szare komorki dogonily, ze jak nasypie tam dobrej ziemi z obornikem to mi nie beda chcialy rosnąć. Mam tu na myśli macierzanki , tymianek i szałwie. Bo szczypior i oregano pewnie sie uciesza... no i teraz nie wiem , sadzic (na wiosne), czy zostawic w piachu tam gdzie sa teraz
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: zielnik 08.10.13, 18:06
      wschodnia strona to moja ulubiona, akurat te wystawę kochają wszyscy moi roślinni ulubieńcy. Nie oddałabym zielsku za nic;)
      A tak poważnie, te, co są na piachu i mają się dobrze, zostawiłabym, są przecież i takie, które lubią lepszą ziemię, taki lubczyk na przykład, jakieś selery naciowe czy choćby prozaiczna pietruszka. Szadoka, a czy Ty wiesz, ile jest odmian oregano, a jedna ładniejsza od drugiej...?(podpuszcza)
    • yoma Re: zielnik 08.10.13, 18:16
      Eee, a musisz sypać dobrą ziemię z obornikiem?
    • horpyna4 Re: zielnik 08.10.13, 18:30
      Warto najpierw sprawdzić, co które zioło lubi. Bo to nie jest takie oczywiste i warunki, w których potrafią zielska rosnąć, wcale się nie przekładają w prosty sposób na warunki dla nich optymalne.

Bywają rośliny, które nie znoszą obornika. Ale z kolei taka macierzanka, rosnąca przecież i na piachu, bardzo lubi żyzną ziemię i rośnie w niej bujnie. Na kiepskiej ma tendencję do "chodzenia", pozostawiając suche płaty w miejscach, z których wszystko już wyżarła.

Myślę więc, że macierzanki, tymianek i szałwia mogą rosnąć całkiem dobrze w żyźniejszej ziemi, ale ten obornik to nie jest najlepszy pomysł. Może lepiej trochę kompostu?
      • lellapolella Re: zielnik 08.10.13, 18:45
        Myślę więc, że macierzanki, tymianek i szałwia mogą rosnąć całkiem dobrze w żyź
        > niejszej ziemi,

zgodzę się z macierzanką (która jednakże może się trochę wykładać) i z szałwią, z tymiankiem niekoniecznie, bo gad na dobrym rośnie ładnie ale zimuje znacznie gorzej. Sądzę, że chodzi tu głównie o pojemność wodną gleby, być może na dobrym drenażu by wytrzymał. Ja się cieszę, że mi się posiał między kamieniami w bruku, bo to miejsce okazało się najlepsze do zimowania:)
        • horpyna4 Re: zielnik 08.10.13, 20:24
          A bo samosiejki w ogóle najlepiej rosną. Widać to po całkiem sporych drzewkach na ruinach; w Warszawie przez długie lata można było podziwiać brzozę wyrosłą dosłownie na betonie, czyli na sterczącej z ruin płycie balkonowej.
      • szadoka Re: zielnik 09.10.13, 18:14
        Kupilam taka gotowa, dostawca twierdzi, ze z obornikiem. Kompost oczywiscie tez jest pod spodem , tak na jakies 30 cm. A jeszcze nizej zolty wislany piach. U mnie nie ma problemy z nadmiarem wody...
        to juz wiem co zrobie. Przesadze polowe roslin i zobaczymy co bedzie. Na pewno przesadze lubczyk bo strasznie nedzny jest tam, gdzie jest teraz.
        A origano piekne jest, zwlaszcza zlote. No i ile trzmieli ile przyciaga...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka