Dodaj do ulubionych

off topicznie

24.04.14, 15:31
Postanowiwszy urwać się z pracy poleciałam kupić ziemię. Przy okazji wypytałam o nieszczęsną glinę. Skierowano mnie do cegielni, która z 2 km od tego miejsca była.
Normalnie inny świat: stara budowla, grube mury z barokowymi łukami, czterech facetów z nagimi torsami i granatowymi spodniami na szelkach i ja - podjeżdżającą czymś, co przypomina niewielki czołg, w szpileczkach, z pytaniem, czy trochę gliny mogę dostać. Panowie bardzo troskliwie się mną zajęli - gliny nie dali, bo brudna, wręczyli dwie niewypalone cegły (jedna waży 5 kg!) i życzyli wszystkiego dobrego. Na moje nieśmiałe - ile się należy dostałam opeer, że przesadzam.

Wróciłam do bura i wciąż się uśmiecham - nie dość, że mam upragnioną glinę, to jeszcze takie "magiczne" wspomnienie:-)

Obserwuj wątek
    • szadoka Re: off topicznie 24.04.14, 15:35
      jak miło :) takie drobiazgi potrafia poprawić nastrój na cały dzień :)
      • se_nka0 Re: off topicznie 24.04.14, 17:33
        Tylko dwie cegły, a ile radości ;) :)
        • edziakrys Re: off topicznie 27.04.14, 00:04
          Jak tak dobrze szło, to może trzeba było poprosić półnagich panów o pomoc w przekopaniu ogródka ;) Potem usiąść i pogapić się.... (o ile było by na co...)
          • annaod Re: off topicznie 27.04.14, 00:10
            masochistycznie przekopałam sama:-) nie, tym razem nie byłoby na co popatrzeć:)
            • lellapolella Re: off topicznie 27.04.14, 10:16
              Ależ Edzia, to nie byłoby to samo! Ci panowie robią takie wrażenie w swoim naturalnym środowisku:)
    • moonshana Re: off topicznie 27.04.14, 12:38
      Zawsze miło spotkać Człowieka na swojej drodze.
      • dorkasz1 Re: off topicznie 03.05.14, 14:28
        A Człowieka z Cegłą, to już całkiem miło :)
        Ja to sobie myślę wciąż i mówię to na głos, że jak człowiek się dzieli, to mu się mnoży. I dobro zawsze wraca. Niekoniecznie od tych, którym się to dobro dało, ale mi póki co, się bilansuje. I jak mam dużo, to rozdaję. Często też dostaję i prawie zawsze jestem tym zdziwiona i ... zakłopotana, ale miło mi jest. I ciepło. Na serdcu :)
        • edziakrys Re: off topicznie 03.05.14, 15:09
          Dokładnie tak, Dorkaszu! Moja 93 letnia babcia mówi "mam, to daję; nie będę miała to przyjdę". W myśl tej zasady też wiele dobra rozdaję (często mimo sprzeciwu obdarowanego) a potem jakoś to do mnie wraca w innej formie, pomocy, przysłudze itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka