Dodaj do ulubionych

jaka kolejność

19.02.15, 09:03
to znów ja, foliakowy neofita
mam :
zielona ziemie (mech), wysiana gorczyce, wapno i świeżą dostawę końskiej kupy.
w jakiej kolejności działać ?
na babski rozum - kupa na końcu ale wcześniej, najpierw przekopać gorczyce i potem rozrzucić wapno czy cuzamenales ? ile czasu trzeba miedzy wapnem a kupa ?
czytam na polskich stronach, ze wapnowanie robi się jesienią ale tutaj widać inny zwyczaj bo preparaty wapienne (mój to mieszanka z magnezem) pojawiają się dopiero teraz.
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: jaka kolejność 19.02.15, 10:25
      Ja bym skosiła gorczycę, zaczekała aż trochę podwiędnie i przekopała cuzamen z obornikiem. Wapno, jak napisałaś, w Polsze dajemy jesienią. Osobiście, nie dawałam nigdy, nie miałam niedoborów wapniowych przy pomidorach . Ale kiedyś obiło mi się o oczy, że wapna i obornika nigdy nie dajemy razem.
      Wiem, że to niepolityczne ale trzymam się dewizy, że wapno wzbogaca ojca a zuboża syna i nie używam nic, oprócz mielonych skorup jajecznych do kompostu. To tyle ja, Edzia pewnie wypowie się bardziej fachowo.
      • edziakrys Re: jaka kolejność 19.02.15, 13:35
        Edzia bardziej fachowo się nie wypowie, bo Lella juz to zrobiła :) Nie wiem jaka wielka Twoja gorczyca, ale bym nie kosiła, tylko przekopała razem z koniakiem. A wapno później, po zbadaniu pH metrem, czy w ogóle potrzeba. Ewentualnie posypać i wpłukać jakąś kredę malarską.
        Obornik+wapno=amoniak, czyli cały azot fruuu w powietrze. A szkoda.
        • leloop Re: jaka kolejność 19.02.15, 14:50
          a co z tym mchem, który zdążył urosnąć przez zimę ? z tego co wiem oznacza to, ze gleba zbyt kwaśna i wapno ma zmienić ph. tutaj rozrzuca się na pola wapno zima a potem 2-3 tyg później obornik, kurzak czy kto co tam ma.
          gorczyca taka do przekopania, rosła cala zimę, posiana chyba w listopadzie.
          zrobię jak tu napisali. teraz posypie wapnem a w połowie marca dam koniak.
          i zaopatrzę się w pHmetr ;)
          www.moj-ogrodnik.pl/prace/Wapnowanie-metoda-na-odkwaszenie-gleby-649-a/str0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka