Dodaj do ulubionych

niecierpki przyjechały

26.02.15, 07:39
Właśnie odebrałam 84 szt niecierpków z Plantpolu - dzięki Edzia.

Spodziewałam się dużo mniejszych sadzonek, a one zaraz zakwitną, niektóre już otwieraja pąki.
Dla mnie zostanie 15, resztę rozdrapią koleżanki.

Aż mam ochotę na więcej roślin, tylko ilości mnie przerażają...

Obserwuj wątek
    • asta6265 Re: niecierpki przyjechały 26.02.15, 11:28
      Pokaż jak wyglądają?
      Ja posiałam swoje niecierpki po raz pierwszy, wzeszły ładnie.
    • d.wludyka Re: niecierpki przyjechały 26.02.15, 11:48
      Żebym to ja umiała zdjęcia wkleić.... ale jutro córkę poproszę.
      Mam odmianę fiesta - różowe pełne kwiaty, wyglądają jak miniaturowe różyczki.
      www.plantpol.com.pl/Fiesta-Rose-341.html

Miałam w ubiegłym roku pasowały mi do rododendronów i funkii.

Skusiłam się po wątku Edzi - trzeba niestety zamówić całą paletę.
      Miła niespodzianka, bo spodziewałam się malutkich siewek, a tu przyszły przyzwoite sadzonki z pąkami kwiatowymi. Właśnie się zastanawiam czy powinnam je poobrywać....
      • edziakrys Re: niecierpki przyjechały 26.02.15, 15:37
        Nie ma za co :) Też chwalę sadzonki z Plantpolu
        Ja dziś bratki odebrałam z Syngenty :) Yupi! Zdjęcie wieczorem bo dziecia na basen wiozę (jutro zawody ma).
        • edziakrys Re: niecierpki przyjechały 27.02.15, 18:43
          Bratki obiecane
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/dh/rh/u2jn/W3gwKMWFan5xada97X.jpg
          • asta6265 Re: niecierpki przyjechały 27.02.15, 22:37
            Piękne okazy zieloniutkie tłuściutkie.
            https://suwaczki.maluchy.pl/li-61591.png
            • d.wludyka Re: niecierpki przyjechały 02.03.15, 17:23
              Moje niecierpki wyglądają tak:
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3793033,2,5,20150228-164801.html
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3793030,2,7,20150228-165045.html
              • edziakrys Re: niecierpki przyjechały 02.03.15, 21:11
                Elegansie :) Uszczykujesz?
                • d.wludyka Re: niecierpki przyjechały 02.03.15, 21:23
                  A powinnam? Poradź proszę, bo to mój pierwszy raz.
                  • edziakrys Re: niecierpki przyjechały 03.03.15, 08:45
                    Nigdy niecierpków nie robiłam, ale one tak trochę do góry rosną i ciężko im będzie się rozkrzewić. ja bym uszczyknęła. jeśli nie jesteś pewna uszczyknij kilka i zobaczysz które lepiej rosną. Co do pąków: przy pelargoniach obrywam, aby roślina nie traciła sił na kwiat, tylko się ukorzeniała.
                    • d.wludyka Re: niecierpki przyjechały 03.03.15, 09:57
                      Wydaje mi się, że nie jest tak źle - były bardzo ciasno posadzone w palecie - na zdjęciu są już rozłożone "w szachownicę".
                      Roślinki są w takich opaskach plastikowych, ale korzenie mają bardzo ładne (czytaj dużo) i trochę listków po bokach. Naprawdę jestem pozytywnie zaskoczona.
                      Ale i tak może faktycznie lepiej uszczknąć. Jeszcze pąki - na każdej roślince jest ich już po kilka - pozwolić zakwitnąć czy rwać?

No i oczywiście zamówiłam jeszcze na 14 tydzień begonie stale kwitnące (264 szt) i wilczomlecz diamond frost (104 szt). Te wilczomlecze miałam w ub. roku i bardzo polecam - świetnie zasłaniają "nogi" róż.

Na szczęście koleżanki chciejstwem się zaraziły i jak część oddam, to może resztę jakoś do maja przechowam.
                      • lellapolella Re: niecierpki przyjechały 03.03.15, 10:28
                        Te wilczomlecze są faktycznie urokliwe i nawet myślałam w tamtym roku, czy sobie nie sprawić ale jakoś rozeszło się po kościach. Nic straconego;)
                        • leloop Re: niecierpki przyjechały 03.03.15, 13:58
                          a ja sobie go kupuje od kilku lat ale w wersji pojedynczej do donicy i dopiero teraz zaskoczyłam, ze euphorbium i wilczomlecz to ta sama osoba ;D
                          teściowa przechowała przez zimę, wyciągnęło się trochę i zbrzydło ale podobno wystarczy przyciąć a się na nowo rozkrzewi.
                          • asta6265 Re: niecierpki przyjechały 13.03.15, 11:25
                            d.wludyka niecierpki powinny się same ładnie krzewić, ale te pąki kwiatowe to bym usunęła teraz, a tym samym w bardzo krótkim czasie roślina wytworzy sobie większą ilość przyrostów, a tym samym lepiej się rozkrzewi. Tak zrobiłam w zeszłym roku z szałwiami błyszczącymi na przełomie marca, kwietnia i z począkiem maja miały nowe pąki kwiatowe i kwitły pieknie.

Moje niecierpki z naion wyglądają tak:

http://images68.fotosik.pl/696/d30b79b33a6ca74bmed.jpg

http://images66.fotosik.pl/696/e65eb8a2322c3e5cmed.jpg
                            • leloop Re: niecierpki przyjechały 13.03.15, 11:48
                              he, he jak ze sztancy. piękne :)
                              • lellapolella Re: niecierpki przyjechały 13.03.15, 11:55
                                Asta jak odwali sadzonki, to człowiek bieleje z zazdrości:) Powinnaś, Asta, zająć się tym zarobkowo, masz fach w ręku.
                            • d.wludyka Re: niecierpki przyjechały 13.03.15, 13:21
                              Faktycznie piękne, tylko pogratulować.
                              Ja w weekend mam zamiar wysiać dzwonki karpackie.
                              • asta6265 Re: niecierpki przyjechały 13.03.15, 13:46
                                Dzięki dziewczyny:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka