gender32 07.12.09, 21:11 po 2.5 roku leczenia ciężkiego napadu depresji lekarz zaproponował mi do "zestawu obowiązkowego" lit. Czy ktoś coś wie, brał , bierze ? bo ja się na legalu boje proszę o opinie , sugestie, rady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna_n Re: LIT 07.12.09, 23:02 To stabilizator nastroju, teraz raczej stosuje się nowsze leki , najczęściej depakinę, tegretol, chyba też lamotryginę ale nie jestem pewna czy dobrze zapamiętałam nazwę. Więcej o tym wszystkim dowiesz się na forum chad. To prywatne otwarte forum. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: LIT 08.12.09, 01:13 Zapewne przeczytałaś już wszystko co gugiel miał do powiedzenia na jego temat a teraz szukasz kogoś, kto miał z tym do czynienia w praktyce. ;) Tylko, że każdy reaguje indywidualnie na leki i to, że znajdziesz kogoś kto po tym czuł się świetnie albo koszmarnie jeszcze znaczy, że z Tobą będzie tak samo. Ja bym na Twoim miejscu zaufała lekarzowi. Leki mają to do siebie, że w każdym momencie można je zmienić albo zmniejszyć dawkę. Jak będziesz to zażywać pod kontrolą lekarza, to w zasadzie niczym nie ryzykujesz. Jak się okaże, że to nie jest odpowiedni lek dla Ciebie, to odstawisz i dostaniesz coś innego. Ale jest też szansa, że okaże się strzałem w 10. Odpowiedz Link Zgłoś
gender32 Re: LIT 08.12.09, 11:13 najbardziej boje się skutków ubocznych, zwłaszcza rozwalenie tarczycy, i tak mam kłopoty z wagą, co ciekawe ja nie mam dwubiegunówki tylko zwykła cholerna depresje która mnie trzyma raz mocniej raz słabiej ale ciągle pomimo leków trzyma Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: LIT 08.12.09, 11:37 Może porozmawiaj o swoich obawach z psychiatrą i skonsultuj się z endokrynologiem? Lit to nie tylko na dwubiegunówkę, dawniej zanim wynaleziono inne leki, to był to jedyny preparat leczący depresję. I podobno miał wysoką skuteczność. Dzisiaj stosuje się go rzadziej wyłącznie ze względu na jego skutki uboczne. Poza tym on nie rozwala tej tarczycy raz na zawsze, tylko na czas zażywania. Więc jakby coś poszło nie tak, to w każdym momencie możesz go odstawić. No i zawsze możesz iść do innego psychiatry. Może ktoś inny będzie miał jakąś inną propozycję leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: LIT 08.12.09, 13:56 Brałam dwukrotnie, za każdym razem długo. Tarczycy mi nie rozwalił, wyniki cały czas miałam takie same - więc wyglądało, że u mnie na tarczycę nie miał żadnego wpływu. tyłam okropnie, no i miałam jeszcze jeden skutek uboczny (o którym nie piszesz więc może o tym nie wiesz)- drżenie rąk, takie, ze nie byłam w stanie nie tylko pisać ale nawet się podpisać. Drżenie można przeważnie opanować włączając dodatkowo propranolol. Znałam wiele osób które stosowały lit - większości nic się nie działo (no, może poza większym lub mniejszym tyciem ale to tez nie jest reguła). Podsumowując: nie dowiesz się jakie są u Ciebie skutki uboczne jak nie spróbujesz i nie zniechęcaj się przedwcześnie - do litu organizm musi się przyzwyczaić więc o skutkach ubocznych będziesz w stanie coś powiedzieć gdzieś około 2 miesiącach. To dobry lek, najlepiej przebadany ze stabilizatorów nastroju, z długą historią stosowania - dla wielu ludzi z nawracającą depresją okazał się zbawienny. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: LIT 08.12.09, 14:00 forum.gazeta.pl/forum/f,15184,choroba_afektywna_dwubiegunowa.html Wrzuć w wyszukiwarkę lit a znajdziesz mnóstwo posów dotyczacych tego leku. A dwubiegunowcy to naprawdę eksperci w sprawie terapii litem ! Odpowiedz Link Zgłoś
gender32 Re: LIT 08.12.09, 20:19 od tygodnia siedze na necie i szukam wszystkiego co się da o licie i stabilizatorach i im więcej czytam tym głupsza jestem. lekarzowi ufam tylko u mnie dochodzą do tego wszystkiego tzw"problemy z odrzywianiem" i obsesyjna obawa przed utyciem. i tak już jestem 12 kg do przodu po tych wszystkich kombinacjach z lekami, jak dojdzie do tego jeszcze lit to ja wysiadam z tego pociagu Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: LIT 08.12.09, 22:11 To może jednak skonsultuj się z endokrynologiem albo jakimś specjalista od leczenia otyłości. Może da się to jakoś odkręcić, tzn może są leki, które zapobiegają przybieraniu na wadze podczas kuracji litem? Odpowiedz Link Zgłoś