matika10 20.08.07, 08:23 A macie natręctwa? Bo ja zanim wyjdę z domu to wszystko 15 razy sprawdzam. Jeszcze trochę to wszędzie się spóźnię:-((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matika10 Re: Natręctwa 20.08.07, 09:20 A pewnie, że tak. Ile razy można chodzić po domu i wszystko sprawdzać, a później i tak wracać, bo pewnie jeszcze coś... Za tydzień jadę na wakacje i znowu będę się zastanawiać czy wszystko wyłączyłam, czy okna zamknięte, czy zostawiłam wszystko na swoim miejscu, czy coś nie spadło z półki... Koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Natręctwa 21.08.07, 12:17 Za kazdyn razem kiedy sprawdzisz odchacz Sobie na papierze ze sprawdzilas i nie sprawdzaj wiecej chocby nie wiem jak chcialo Ci sie sprawdzac. Jesli mimo tego bedziesz sprawdzala nadal, to znaczy zw Twoja emocjonalnosc jest bardzo wysoka. Zeby ja zmiejszyc musisz zaczac cwiczyc jakis sporty, moze byc bieg rower, plywanie, itp. To zmiejszy Twoja emocjonalnosc, bez tego natrectwo noze byc silniejsze od Ciebie. cwiczenia fizyczne pozwola Ci sie pozbyc natrectwa. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia85 Re: Natręctwa 21.08.07, 13:15 moje natręctwa, to sprawdzanie wszystkiego po kilka razy, przed pójściem spać w określonej kolejności, jak jem/piję to też mam ulubioną liczbę łyków/chrupnięć/ugryzień :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Natręctwa 21.08.07, 13:24 Sprawdzaj tylko raz, nie musisz sprawdzac wiecej niz raz, musisz uwierzyc Sobie. Ja mialem kiedys podobne problemy. Na przyklad po zostawieniu swiatla w samochodzie zaczalem sprawdzac czy jest zgaszone wielokrotnie. Przestalem to robic, wystarczy sprawdzic raz. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: Natręctwa 21.08.07, 14:03 natręctwa mają w sobie zdrowszy pierwiastek, wtedy mozna je nazwać kompulsjami, w ostatnim stadium kiedy raczej decydujemy się wchodzic w objaw niz wycofywać, dochodzi do pozbywania się skrupułów, które są objawem fałszu w psychologii Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: Natręctwa 21.08.07, 15:12 skrupuły są zawsze złe, ludziebez skrupułów w rozumieniu potocznym to niewałaściwe okreslenie, tacy ludzie - mordercy -przesadzili w dążeniu dio doskonałosci i nie są bez skrupułów,ale są okrutni Odpowiedz Link Zgłoś
matika10 Re: Natręctwa 21.08.07, 15:18 Dzięki wielkie za rade. Na pewno spróbuję. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
yumicom Re: Natręctwa 22.08.07, 01:35 a ja, ja wszystko licze licze mijajace samochody, szczebelki w drabince, pasy na przejsciu, sztachetki w przydomowych plotach, dzikie gesi w kluczu i inne... jak mam tego sie pozbyc? Odpowiedz Link Zgłoś
matika10 Re: Natręctwa 22.08.07, 05:28 Ja oprócz tego że sprawdzam, to też liczę. Jak się tego pozbyć to nie wiem. Trzeba pewnie znaleźć jakąś metodę albo pogodzić się z tym dziwactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
matika10 Re: Natręctwa 22.08.07, 06:44 Liczę bieliznę którą wkładam do pralki, później jak rozwieszam pranie. Jak myję naczynia to też liczę ile ich jest. Liczę ciągle i sprawdzam ciągle. Ale mam nas...e we łbie. Jadę nad morze, ciekawe co tam policzę. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia85 Re: Natręctwa 22.08.07, 09:16 piasek ;-) u mnie liczenie odbywa się na zasadzie ulubionej liczby - 3 lub 9 :-( Odpowiedz Link Zgłoś
matika10 Re: Natręctwa 22.08.07, 09:53 Też myślałam o piasku ale aż się bałam napisać;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia85 Re: Natręctwa 22.08.07, 10:47 nie będzie tak źle, chociaż wiem, że ciężko się żyje z czymś takim... przypomina mi to o Hrabim Drakula z Ulicy Sezamkowej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: Natręctwa 22.08.07, 12:14 takie niby niewinne zachowania wynikają ze zwajchowanego sumienia- czyli ze skrupulów, które nakazują wykonać jakieś czynności Jeśli jestesmy wierni włąsnemu sumieniu za każdym jego natchnieniem i wystrzegamy się wszelkiego uchybienia i słuchamy go we wszystkim - tkie sumienie nazywamy delikatnym.Jest to sumienie fałszywe,czyli błędne widzi ono nawet i grzech ,tam gdzie grzechu nie ma to są skrupuły Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: Natręctwa 22.08.07, 12:18 jeśli zobowiązanie bierzemy jako zobowiązanie, rzeczy niebezpieczne -jako niebezpieczne, a to co polecone,jako pozyteczną radę,prowadzącą do doskonałości, to wtedy sumienie jest prawidłowe jesli natomiast pozwala sobie na wszystko - wtedy jest "szerokie", czyli jest przeciwnością tego w którym boimy isę popełniać najmniejszych uchybień, i też jest złe Odpowiedz Link Zgłoś