Dodaj do ulubionych

ann fadiman

18.02.11, 14:06
przeczytałam byłam "w ogóle i w szczególe", całkiem niezłe, ale teraz przeczytałam "exlibris - wyznania czytelnika" i to jest ale boskie:) zeznania mola z rodziny moli, wsparte historycznymi świadectwami, co też nałóg ten czyni z człowiekiem.

więc jakby ktoś nie wiedział, co czytać, albo pożądał wsparcia w swej perwersji, to namawiam:)
Obserwuj wątek
    • ginestra Re: ann fadiman 18.02.11, 15:10
      Pierwszy raz usłyszałam to nazwisko i znalazłam teraz informacje o tych jej książkach:

merlin.pl/W-ogole-i-w-szczegole-Eseje-poufale_Anne-Fadiman/browse/product/1,755810.html
      Muszę przyznać, że recenzja brzmi ciekawie:

"Anne Fadiman z powodzeniem wskrzesza zapomniany nieco gatunek eseju poufałego wraz z jego osobistym, swobodnym tonem, dygresyjnością i traktowaniem czytelnika jak dobrego kompana podczas przyjacielskiej rozmowy. Autorka w swym zbiorze pisze o problemach bardzo ogólnych, takich jak zmiana postrzegania amerykańskiej flagi po 11 września, a także o sprawach całkiem bliskich - dziecięcej pasji kolekcjonowania owadów czy przeprowadzce z Nowego Jorku na wieś. Fadiman zwierza się nam ze swej namiętności do lodów (pisząc o tym, wchłonęła ich kolosalną ilość) i kawy (szkic napisany oczywiście pod solidnym wpływem kofeiny) oraz opowiada o własnych perypetiach z założeniem poczty elektronicznej, snując przy okazji rozważania na temat historii poczty w ogóle.

Z tych wysmakowanych, pełnych aluzji literackich i anegdot esejów dowiemy się na przykład, czy urodziliśmy się sową, czy skowronkiem, poznamy przepis na zupę z foczej krwi i przekonamy się, jak bardzo przy domowej produkcji lodów przydaje się ciekły azot."
    • staua Re: ann fadiman 22.02.11, 23:52
      Tak, czytalam, rewelacja, mialam z biblioteki o od jakiegos czasu zamierzam kupic, bo takie ksiazki trzeba miec na wlasnosc i czytac co jakis czas.
      • jottka Re: ann fadiman 23.02.11, 18:37
        no właśnie też mam ten zamiar:) do biblioteki już oddałam i na własny egzemplarz poluję, z identycznych powodów.

a "o bibliotece" eco znasz? tyż piękne:)
        • staua Re: ann fadiman 23.02.11, 19:17
          Jest na polce, ale jeszcze nie przeczytalam (ostatnio stosik "do przeczytania" robi sie coraz wiekszy...).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka