mala200333 Re: Notatnik kulturalny 03.09.11, 20:32 Koncert Michaela 17 września na stadionie będzie jedną z głównych atrakcji, uświetniających otwarcie wrocławskiej areny sportowej. Muzyk w czasie występu zaprezentuje swoje największe przeboje, takie jak "Freedom", "Faith" czy "Fast Love". Na co najmniej dwuipółgodzinnym koncercie nie zabraknie też coverów, ale szczegóły są na razie owiane tajemnicą. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: Notatnik kulturalny 04.09.11, 02:34 O córce Maryli Rodowicz, Kasi Jasińskiej, zrobiło się ostatnio głośno po tym, jak pojawiła się na wernisażu zdjęć swojego młodszego brata, Jędrka Dużyńskiego. Kasia wyglądała olśniewająco! Mało kto wiedział, że słynna piosenkarka ma tak śliczną córkę. Jednak ich relacje nie zawsze były takie dobre. Jako nastolatka Kasia sprawiała mamie mnóstwo problemów, a życie ich rodziny dalekie było od sielanki... Choć kiedyś nie wyglądała zbyt dobrze, to dzisiaj jest atrakcyjną młoda kobietą. Jak podaje tygodnik Na żywo, dzięki diecie Dukana schudła 30 kilogramów. Czyżby szykowała się do zawojowania show-biznesu? W końcu jeden występ na festiwalu w Mrągowie ma już za sobą... Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 04.09.11, 03:24 Historia zaginionego muralu "Bitwa pod Anghiari" mistrza Leonarda da Vinci byłaby świetnym materiałem na film sensacyjny lub powieść Dana Browna. O zaginionym w XVI wieku dziele krążą legendy. O tym jak mogło wyglądać dowiadujemy się tylko z nie do końca udanych kopii tych, którzy zdążyli je zobaczyć, lub opisać. Teraz nareszcie oryginał może ujrzeć światło dzienne. Wszystko dzięki najnowszej technologii i kilku zdeterminowanym miłośnikom sztuki. New York Times podaje, że skonstruowana właśnie najwyższej klasy "kamera Gamma" może zlokalizować mural bez niszczenia dzieła Giorgio Vasariego, które prawdopodobnie od czterech wieków przykrywa pracę da Vinci... -kultura.gazeta.pl/kultura/1,114628,10224884,Nawet_Dan_Brown_by_tego_nie_wymyslil__Sensacyjna_pogon.html- Kocham ksiazki Remarque'a img143.imageshack.us/img143/184/ericdj.jpg Moje forum: KSIAZKI,MUZYKA ..i Remarque Zapraszam! Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 06.09.11, 00:09 Kim Basinger Jedna z ikon amerykańskiego kina, w 1997 roku nagrodzona Oscarem za występ w "Tajemnicach Los Angeles", stopniowo zamienia się w pośmiewisko pojawiając się w coraz to słabszych produkcjach. Jeszcze w 2002 roku wystąpiła wraz z raperem Eminemem w "8 mili", na poły muzycznym, na poły biograficznym filmie, który zebrał zaskakująco dobre recenzje. Niestety, kolejne produkcje z jej udziałem potwierdziły tylko, że nazwisko Basinger znaczy coraz mniej w amerykańskim kinie. "Komórka" zdobyła przychylność już tylko 54% recenzentów, "Strażnik" z Michaelem Douglasem 33%, a zeszłoroczny "Charlie St Cloud" zaledwie 28%. W przypadku Kim Basinger prawdziwe wydaje się smutne porzekadło mówiące o tym, że "sława przemija z wiekiem". (mf/gk) Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Notatnik kulturalny 06.09.11, 12:35 Nie żyje Janusz Morgenstern. Wybitny reżyser i producent filmowy Janusz Morgenstern zmarł we wtorek nad ranem - poinformował na swojej stronie internetowej Polski Instytut Sztuki Filmowej. Miał 89 lat. Janusz "Kuba" Morgenstern urodził się 16 listopada 1922 w Mikulińcach k. Tarnopola. Po wojnie podjął studia na Wydziale Reżyserii PWSFTviT w Łodzi, które ukończył w 1954 r. Odpowiedz Link
kristopherh Re: Notatnik kulturalny 08.09.11, 04:11 Dziś we Wrocławiu rozpoczyna się Europejski Kongres Kultury. Ma on być jednym z najważniejszych wydarzeń polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. W Kongresie weźmie udział około 300 artystów, naukowców i filozofów z całego świata. Podczas uroczystej inauguracji Kongresu przemówienia wygłoszą: prezydent RP Bronisław Komorowski, przewodniczący Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek, premier Donald Tusk, komisarz UE ds. edukacji, kultury, wielojęzyczności i młodzieży Androulla Vassiliou. Głos zabiorą także komisarz UE ds. budżetu i programowania finansowego Janusz Lewandowski, minister kultury i dziedzictwa narodowego Bogdan Zdrojewski oraz prezydent miasta Wrocławia Rafał Dutkiewicz. Swoje uczestnictwo w Kongresie potwierdziło ponad 20 ministrów kultury z m.in. Niemiec, Francji, Włoch, Hiszpanii i Portugalii. Odpowiedz Link
rawik-is-me Słynny projektant mody John Galliano 08.09.11, 15:38 Słynny projektant mody John Galliano został w czwartek skazany na 6 tys. euro grzywny w zawieszeniu. Paryski sąd uznał byłego dyrektora artystycznego Diora za winnego antysemickich wypowiedzi. Podczas odczytywania wyroku artysty nie było na sali rozpraw. Odpowiedz Link
przynadziei Re: Notatnik kulturalny 09.09.11, 12:04 widzieliście już "Nawet deszcz"? jak wrażenia? notatnikkulturalny.blogspot.com/2011/08/nawet-deszcz-czyli-kolonializm-trwa-w.html Odpowiedz Link
dunant Re: Notatnik kulturalny 10.09.11, 21:17 Michał Urbaniak, światowej sławy jazzman wraz grupą wybitnych nowojorskich muzyków, wystąpi po raz pierwszy w tym składzie na jedynym koncercie w ramach VI edycji BMW Jazz Club, 16 października w Teatrze Wielkim w Warszawie. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Notatnik kulturalny 11.09.11, 09:42 Film "Faust" w reżyserii Aleksandra Sokurowa z Rosji wygrał 68. festiwal w Wenecji. Żadnej nagrody nie otrzymał wskazywany jako jeden z faworytów obraz "Carnage" (Rzeź) Romana Polańskiego. Odpowiedz Link
mala200333 Nagrodzony w Wenecji "Faust". 11.09.11, 09:51 www.youtube.com/watch?v=i5lAr5aBoJU Odpowiedz Link
mala200333 Festiwal w Wenecji 2011: Notatnik kulturalny 11.09.11, 09:57 cinerepublic.film.tv.it/venezia-2011-leone-d-oro-al-faust-di-sokurov-a/6076/ Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 11.09.11, 10:01 "Faust": (Russia, 2010) Drammatico Durata 134' Regia: Aleksandr Sokurov Con: Johannes Zeiler, Hanna Schygulla, Anton Adasinskiy, Isolda Dychauk, Maxim Mehmet, Georg Friedrich, Joel Kirby, Antoine Monot jr., David Jonsson, Florian Brückner, Eva-Maria Kurz, Katrin Filzen « Aleksandr Sokurov Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 11.09.11, 19:47 Keira Knightley zagra Annę Kareninę w najnowszej ekranizacji powieści Lwa Tołstoja. Jej mężem będzie Jude Law, a w kochanka, hrabiego Wrońskiego, wcieli się Aaron Johnson. Zdjęcia ruszą jeszcze w tym miesiącu. Ekipa będzie pracowała w Wielkiej Brytanii i w Rosji. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 12.09.11, 09:54 Z występu Marty Krupy jurorzy byli zadowoleni. - Poszłaś jak burza. Twoja siostra może być z ciebie dumna - usłyszała Marta. Jej taniec oceniono na 31 punktów. Sama dodała, że przed programem zżerał ją stres, a gdy trwoga, to do Boga, więc... - Poszłam do kościoła się pomodlić - zdradziła przed ostatecznym werdyktem telewidzów. Modły nie pomogły, bo quickstep w wykonaniu jej i Przemysława Juszkiewicza nie przypadł do gustu telefonicznym jurorom. Swój występ w "TzG" Marta Krupa zakończyła łzami. - Smutno mi - przyznała. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 12.09.11, 10:29 Janusz Morgenstern... Ukrywał się na Ukrainie, na Podolu. Wspominając tamten czas, Morgenstern stwierdził, że " Polaków nigdy się nie baliśmy, ale Ukraińców tak... Morgenstern nauczył się ukraińskiego, bywał nauczycielem. Dzięki temu poznał dyrektora szkoły - Ukraińca, który udzielił mu schronienia. - Zacierają się wspomnienia. Wiem, że moja skrytka była w podłodze, taka dziura zakrywana deską. Było tam łóżko, nad łóżkiem była ta wyjmowana deska, na niej jakaś szmata. Te kilka miesięcy, jakie tam spędziłem, to były najbezpieczniejsze miesiące mojego życia podczas wojny - opowiadał. Jeden z najwybitniejszych polskich reżyserów przez całą okupację ukrywał się przed Niemcami. Mimo to o Zagładzie opowiedział jedynie w dziewięciominutowym filmie "Ambulans". - To było najtrudniejsze dziewięć minut w moim życiu. Wy nawet sprawy sobie nie zdajecie, czym były te ambulanse. To była najokrutniejsza rzecz z całej okupacji, przecież oni zbierali żydowskie dzieci, wkładali je do ciężarówek i je tam zagazowywali. Czy może byś coś bardziej bezwzględnego i okrutnego? - mówił Morgenstern. Nadszedł kwiecień 1944 roku. Morgenstern zobaczył przez okno rosyjskich żołnierzy w łachmanach z karabinami zawierzonymi na sznurkach. Bojąc się, że wkrótce może wyjść na jaw, że jego znajomy ukrywał go - żyda, postanowił opuścić wieś. Dzięki znajomym i zdobytym zaświadczeniom dotarł do Przeworska, odszukał swój dom. Niefortunny zbieg okoliczności sprawił, że po dwóch tygodniach trafił do więzienia, gdzie dostał do wyboru: sybir lub wojsko. Wybrał to drugie, choć tam też łatwo nie było. - Pod koniec wojny zacząłem filmy w objazdowych kinach oglądać. Zakochałam się. Zresztą kiedyś to wszystko opiszę. O sobie zawsze tak mało opowiadałem, bo sam chciałem to spisać - powiedział reżyser. Janusz Morgenstern był wybitnym reżyserem i producentem filmowym. Zmarł w wieku 89, nad ranem 6 września. Do jego słynnych filmów należą: "Trzeba zabić te miłość", "Jowita", "Godzina W". wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Nie-balem-sie-Polakow-balem-sie-Ukraincow,wid,13775085,wiadomosc_prasa.html Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 12.09.11, 14:28 Żegnam mojego najstarszego przyjaciela - mówił Roman Polański podczas uroczystości pogrzebowych Janusza Morgensterna. Artysta spoczął w Alei Zasłużonych na Cmentarzu Wojskowym w Warszawie. W ostatniej drodze artyście towarzyszyli m.in.: prezydent Bronisław Komorowski, minister kultury Bogdan Zdrojewski, przyjaciele oraz przedstawiciele środowiska filmowego. Konduktowi pogrzebowemu towarzyszyła Kompania Honorowa Wojska Polskiego. - On nie jest dla mnie przedstawicielem polskiego kina. On jest dla mnie po prostu drogim przyjacielem. Chciałem tylko powiedzieć: żegnaj przyjacielu - powiedział wyraźnie wzruszony Polański. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Notatnik kulturalny 15.09.11, 11:10 Biskupi, parafrazując słowa z "Fausta", są częścią tej siły, która wiecznie dobra pragnąc, zło czyni. Bo przecież robienie skandalu wokół Nergala to promocja dla mnie i dla moich poglądów – mówi Adam Darski. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 15.09.11, 15:00 Adam Darski - Nergal, kontrowersyjny muzyk death-metalowy jest jurorem w muzycznym programie Telewizji Polskiej "The Voice of Poland". Posłowie Prawa i Sprawiedliwości uważają, że to propagowanie satanizmu i chcą, by zainterweniowała Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 15.09.11, 17:11 Roman Polański przyleci do Zurychu, by odebrać nagrodę za całokształt twórczości - informuje "Hollywood Reporter". Dwa lata temu, gdy próbował to zrobić, na wniosek amerykanów został aresztowany. Spędził w areszcie dwa miesiące. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 16.09.11, 09:53 Mistrzyni sztuki autokreacji. Utalentowana oportunistka. Aktorka i reżyserka, dla której Hitler był w stanie zrobić wszystko. W latach 40. była najsłynniejszą Niemką, a o jej dokonaniach mówił cały świat. Nagle wszystko odmieniło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki i została sama, „pośród zgliszczy, obarczając winą los i zapewniając o swojej niewinności”. Kim była Leni Riefenstahl? „Nie mogę się rozszarpać na kawałki czy w inny sposób zniszczyć. To okropne. Cierpiałam przez ponad pół wieku i będę cierpiała aż do śmierci. Śmierć będzie wybawieniem” – notowała w pamiętniku. Kiedy zapytano ją na kilka dni przed śmiercią, czy czegoś żałuje, odpowiedziała: „Tak, mojego związku z Trzecią Rzeszą". ciekawe.onet.pl/historia/piekniejsza-od-swastyki,1,4848441,artykul.html Utalentowana. Szkoda ze wybrala ten system. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 16.09.11, 10:05 Zmarła wybitna polska pianistka Regina Smendzianka, znawczyni i wykonawczyni utworów Chopina, wybitny pedagog - poinformowało Polskie Radio. 9 października artystka skończyłaby 87 lat. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 16.09.11, 10:31 Zrabowane podczas II wojny światowej obrazy "Naganka na polowaniu w Nieświeżu" i "Przed polowaniem w Rytwianach" Juliana Fałata wrócą do Polski. Dzieła mają trafić do Muzeum Narodowego w Warszawie. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 16.09.11, 10:37 Jesienny sezon festiwalowy trwa w najlepsze, a wraz z nim mnożą się oscarowe typy i plotki. Już pod koniec lata status oscarowych pewniaków zapewniły sobie "Idy marcowe" George'a Clooney'a i "Wstyd" Steve'a Mcqueena. Ale festiwale w Wenecji i Toronto zrewidowały ich status i przyniosły kolejnych konkurentów. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Notatnik kulturalny 18.09.11, 13:29 Jerzy Połomski ... Przy jego szlagierach nasze babcie tańczyły na balach, a mamy na dansingach. Urodził się 18 września 1933 r. Na scenie zadebiutował w 1957 r. Przez te wszystkie lata dorobił się licznego grona wielbicielek. Ujmował je kulturą osobistą, ciepłym głosem, idealnie dobranymi koszulami z długimi kołnierzykami. Po jednym z koncertów do Jerzego Połomskiego podszedł mężczyzna i pocałował go w rękę. Wyjaśnił, że to w imieniu wstydliwej partnerki. W piosenkach Połomskiego kobiety miały zawsze promienie słońca we włosach, a wiatr porywał ich sukienki. "Polskie dziewczyny są przepiękne. Niestety w odróżnieniu od chłopaków. Dziewczyny muszą się dziś zakochiwać w niezbyt urodziwych partnerach" – mówi nam Jerzy Połomski. Odpowiedz Link
zamyslona_7 Re: Notatnik kulturalny 18.09.11, 13:44 "Chcę iść do nieba, tak jest ze mną źle. Od lat. Ale nie chcę porzucić dzieci. Gdyby zdarzył się cud śmierci bez ich wiedzy, z pewnością bym to zrobiła" – napisała Sinead O'Connor. Irlandzka piosenkarka wywołała niepokój nie tylko swoich fanów - po "samobójczych" wpisach jej dom odwiedziła policja. Piosenkarka, którą świat poznał z wielkiego hitu lat 90. "Nothing Compares 2U", od lat zmaga się z myślami samobójczymi. Ale najnowszy wpis na Twitterze brzmi wyjątkowo groźnie, bo sugeruje, że bardzo chce zakończyć swoje życie...tvn24.pl Odpowiedz Link