black_jotka Re: Notatnik kulturalny 23.03.23, 03:01 Czytelnicy WP Teleshow mogli bowiem nagrodzić najlepszy serial do binge’owania, czyli taki, od którego dosłownie nie można się oderwać i trzeba obejrzeć wszystkie odcinki jeden po drugim. Takim serialem okazała się "Wielka woda". Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 26.03.23, 20:13 Najpierw sam obserwował, jak jego ojciec stał za kamerą, później robiły to jego dzieci. Choć Piotr Sobociński miał już na swoim koncie wiele sukcesów, nagła śmierć przerwała jego karierę, zanim jeszcze dobrze pozwolił rozwinąć się swojemu talentowi. Dziś to jego synowie stoją za kamerą.smutne. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 23.03.23, 06:37 Rosyjski muzyk Dmitrij Swvirgunow — znany jako Dima Nova — nie żyje. Artysta zginął tragicznie 20 marca, próbując przeprawić się z grupą znajomych przez zamarzniętą rzekę Wołgę. Miał 34 lata. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 23.03.23, 06:38 Dmitrij Swirgunow był współzałożycielem zespołu Cream Soda — jednego z najbardziej popularnych rosyjskich zespołów grających muzykę elektroniczną. Występujący od 2012 r. Cream Soda ma na koncie cztery albumy studyjne. O zespole zrobiło się głośno po tym, jak w 2021 r. rosyjski komik Aleksandr Gudkow użył ich utworu jako tła do teledysku krytykującego Władimira Putina za budowę wartej 3,1 mld dol. rezydencji, okrzykniętej "Pałacem Putina". Cream Soda skomponowali z tej okazji utwór "Aqua disco" (w "Pałacu" ma znajdować się rzekomo wodna dyskoteka). Po ataku Rosji na Ukrainę "Aqua disco" stał się nieoficjalnym hymnem antywojennych protestów. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 23.03.23, 06:39 Jak podaje niezależny rosyjski portal Meduza, wieczorem 20 marca Swirgunow wybrał się na spacer po zamarzniętej Wołdze we wsi Diewo Gorodiszcze. Towarzyszył mu młodszy brat Roman oraz trzech znajomych. W czasie spaceru lód załamał się pod ich ciężarem, a trzech mężczyzn porwał silny prąd. Dwóch z nich udało się wyciągnąć z wody, ale jeden z nich zmarł w karetce, w drodze do szpitala. Ciało muzyka odnaleziono później, a o godz. 9:00 następnego dnia Swirgunow został zidentyfikowany przez najbliższych. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 23.03.23, 06:43 Quentin Tarantino od gwiazdy swojego filmu usłyszał, że prawie ją zabił. Z kolei jego kolega po fachu zarzucał mu rasizm, a haniebnym słowom twórcy "Django" na temat Romana Polańskiego dziwił się cały świat. Teraz Tarantino zapowiada filmową emeryturę, przygotowując, według zapowiedzi, ostatni film w karierze Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 23.03.23, 06:47 Książę Adam Stefan Sapieha był jedną z najważniejszych postaci polskiego Kościoła oraz jednym z wybitnych polskich mężów stanu. Przez swą bezkompromisowość wzbudzał niekiedy niezadowolenie jednocześnie u władz państwowych i w Stolicy Apostolskiej. Kardynał Adam Stefan Sapieha – wielki autorytet. W Krakowie ulubiony arcybiskup. […] Był to naprawdę wielki pan, który sobie lekceważył wszelkie niebezpieczeństwa. Ciekawe, że jeszcze za czasów austriackich zadarł z Rzymem i bardzo późno dostał kardynała – dopiero gdzieś chyba pod koniec lat czterdziestych. I podobno przed śmiercią proponował Wyszyńskiego na prymasa. Właściwie Wyszyński – biskup lubelski – był stosunkowo mało znany. I głos Sapiehy przeważył”. „Człowiek Rzymski” W ten sposób Stefan Kisielewski opisywał w swoim „Abecadle” postać księcia Adama Stefana Sapiehy, który przez niemal 40 lat (1912–1951) był arcybiskupem – metropolitą krakowskim. Jedną z najważniejszych postaci polskiego Kościoła oraz jednym z wybitnych polskich mężów stanu. Potomek książęcego rodu Sapiehów – ostatnie z siedmiorga dzieci ks. Adama Stanisława Sapiehy i Jadwigi z Sanguszków – do krakowskiej stolicy arcybiskupiej przybył w 1912 r. z Rzymu…. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 24.03.23, 18:24 Hollywood od zawsze nęciło nie tylko sławą i pieniędzmi, ale i obietnicą nieustającej imprezy, podczas której alkohol leje się strumieniami, a przystojni mężczyźni adorują piękne kobiety... Początkująca aktorka, Virginia Rappe, uwierzyła w tę sugestię, za co zapłaciła najwyższą cenę. Młoda kobieta zmarła podczas przyjęcia urządzonego przez gwiazdora Roscoe'a Arbuckle'a, który potem został obwiniony o jej śmierć. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 24.03.23, 20:29 Phil Collins ma mieć bardzo poważne problemy ze zdrowiem. Klawiszowiec grupy Genesis potwierdził przykre doniesienia. Według Tony'ego Banksa zespół właśnie z tego powodu już nigdy nie wróci do koncertowania na żywo Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 26.03.23, 16:25 W niedzielę rano (26 marca) w niewielkiej miejscowości na Lubelszczyźnie doszło do prawdziwej tragedii. W pożarze domu w Trzcińcu zginął mężczyzna w podeszłym wieku. Jak udało się ustalić "Faktowi", ofiara pożaru to aktor Piotr Wysocki, który w przeszłości grał w takich produkcjach, jak "Czterej pancerni i pies" czy "Kariera Nikodema Dyzmy". Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 26.03.23, 18:57 Nie żyje Piotr Wysocki, aktor związany przez lata z Teatrem Osterwy w Lublinie. O jego śmierci poinformował w mediach społecznościowych syn Jan Niewada-Wysocki. Wcześniej lokalne media przekazały, że aktor zginął w tragicznym pożarze w Trzcińcu na Lubelszczyźnie Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 26.03.23, 20:11 Najpierw sam obserwował, jak jego ojciec stał za kamerą, później robiły to jego dzieci. Choć Piotr Sobociński miał już na swoim koncie wiele sukcesów, nagła śmierć przerwała jego karierę, zanim jeszcze dobrze pozwolił rozwinąć się swojemu talentowi. Dziś to jego synowie stoją za kamerą. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 26.03.23, 21:14 W sobotę 25 marca, po trwającej 18 miesięcy walce z rakiem żołądka, zmarł kompozytor i producent muzyczny Nicholas Lloyd Webber. Najstarszy syn Andrew Lloyda Webbera, słynnego twórcy głośnych musicali miał 43 lata Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 26.03.23, 21:17 Polak, który po emigracji przyjął anglosaskie nazwisko i pod nim publikował słynną na całym świecie literaturę. Zanim jednak pokazał swoje teksty, 16 lat pływał jako marynarz. Równie fascynujące — i okropne — jest jego życie rodzinne. O żonie pisał: "pospolita", o synu: "jest podobny do małpy". Dziś przypada rocznica ślubu Josepha Conrada i Jessie George — małżonkowie pobrali się 24 marca 1896 r. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 26.03.23, 21:18 Joseph Conrad urodził się w Berdyczowie jako Józef Teodor Konrad Korzeniowski herbu Nałęcz. Potem wyemigrował, kilkanaście lat pływał jako marynarz i nauczył się angielskiego. W tym języku tworzył Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 26.03.23, 21:23 Conrad… Z pewnością szczęśliwego pożycia nie zapewnia przekonanie Conrada o nierówności kobiet i mężczyzn, które mocno wybija się w jego literaturze. W jego twórczości kobiety są raczej obiektami, które zmieniają trajektorię męskich losów, ale im samym brakuje czegoś, co mogłoby je uczynić żywymi, pełnymi postaciami. Zdarza im się doprowadzać innych do zguby swoją hipokryzją i manipulacją. Mężczyźni, najczęściej niepotrafiący kochać, nie są w stanie ich zrozumieć. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 26.03.23, 21:26 Żona Conrada Jessie jest sfrustrowana swoim życiem i rolą opiekunki melancholijnego Conrada. Daje temu upust po jego śmierci 3 sierpnia 1924 r. Zachęcona propozycjami z wydawnictw, publikuje swoją wersję opowieści o życiu ze słynnym pisarzem. George przedstawia historię swojego małżeńskiego pożycia w jak najgorszych barwach. Krytycy dochodzą do wniosku, że to "najbardziej pogardliwa książka o mężu, jaką kiedykolwiek napisała żona". George wreszcie ma okazję zemścić się na człowieku, który w "Tajnym Agencie" uczynił ją pierwowzorem matki, otyłej kobiety o chrapliwym oddechu i niewładnych nogach. Pokazuje też znajomym męża, którzy nazywali ją "materacem dla nadwrażliwego człowieka o zszarganych nerwach" na co ją stać. Opisuje Conrada jako ponurego egoistę, który, zamiast łagodzić, doprowadzał w domowym życiu do jeszcze większego zamieszania. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 29.03.23, 16:50 na:Temat Filmy i seriale Ta postać z "Johnny'ego" jest jak z bajki, ale istnieje naprawdę. Był bandytą, został szefem kuchni Bartosz Godziński 29 marca 2023, 15:15·3 minuty czytania Aż trudno uwierzyć, że grana przez Piotra Trojana postać Patryka nie została wymyślona na potrzeby filmu "Johnny". Ks. Jan Kaczkowski przyjął pod swoje skrzydła bandytę, a ten został cenionym szefem kuchni? Brzmi jak bajka, ale pozornie nieprawdopodobny wątek jest oparty na faktach. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 29.03.23, 16:52 Johnny…. Dziełem życia ks. Jana Kaczkowskiego było Puckie Hospicjum pw. św. Ojca Pio, które funkcjonuje do dziś. Stacjonarna placówka miała przede wszystkim zapewniać godne warunki umierającym pacjentom, których nie doświadczyliby w zwykłych szpitalach. Obiekt wyróżniał się też tym, że na wolontariat przyjmował m.in. trudną młodzież i osoby skazane. Jedną z nich był Patryk Galewski Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 29.03.23, 16:53 “Johnny”… Patryk Galewski trafił do hospicjum ks. Kaczkowskiego "za karę" Patryk Galewski miał na koncie kilkanaście wyroków - m.in. za kradzież z włamaniem (tą sceną rozpoczyna się film "Johnny"). Nie miał też dobrych wzorców z domu: jego ojciec zapił się na śmierć. Sam również nadużywał alkoholu, trawki, amfetaminy, grzybów, wąchał też klej i benzynę. Kilka razy próbował odebrać sobie życie pod wpływem narkotyków. Na szczęście na swojej drodze napotkał ks. Kaczkowskiego. W wywiadzie dla "Wyborczej" opowiadał, że ks. Kaczkowski kojarzył go, bo handlował narkotykami w zawodówce, w której był katechetą. Wiedział też, że został skazany na prace społeczne w jego hospicjum, ale nie garnął się do odbębnienia wyroku. Kiedy Patryk Galewski siedział na ławce przy kościele, duchowny podszedł do niego i dał mu do myślenia. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 29.03.23, 16:55 “Johnny “.. – Zapytał mnie, kiedy w końcu przestanę jarać trawę i przyjdę do hospicjum. Wysłał mi komunikat: chcę ci pomóc, jesteś dla mnie ważny. Poczułem, że mu na mnie zależy, i że chcę tam pójść – wspomina były kryminalista. Był rok 2011, miał 23 lata Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 30.03.23, 03:24 Jadwiga Janczewska była narzeczoną Stanisława Ignacego Witkiewicza, jednej z najoryginalniejszej postaci elit artystycznych przedwojennej Polski. Młoda panna trafiła do towarzystwa, które intensywnie żyło — musiała się też mierzyć z demonami ukochanego. W końcu nie wytrzymała ciągłego napięcia i zakończyła swoje życie strzałem z pistoletu. Witkacy nie mógł wyjść z rozpaczy, a o śmierć ukochanej obwiniał kompozytora Karola Szymanowskiego. Na winę tego ostatniego miał wskazywać tajemniczy list zostawiony przez Jadwigę... Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 30.03.23, 17:16 Joanna Opozda nie wierzy Antkowi W taką wersję zdarzeń nie wierzy Opozda, która na swoim Instagramie zamieściła kilka słów wyjaśnień. Tłumaczy, że w trakcie ciąży, cierpiała na głęboką depresję i nie panowała nad swoim zachowaniami. Jest też pewna, że konto jej męża wcale nie zostało zhakowane. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 30.03.23, 17:17 A Opozda.. Nie mogłam brać żadnych leków, a w ciąży po prostu nie dawałam sobie rady. Jest mi strasznie wstyd, czuje się poniżona. Na swoją obronę powiem, że byłam bardzo samotna, cierpiałam na ogromną depresję. Byłam ciężko chora, żyłam w wiecznym strachu, martwiłam się o nasze dziecko, hormony szalały. Co chwila lądowałam w szpitalu. Mój mąż już wtedy romansował z sąsiadką. O czym dowiedziałam się miesiąc później…" — wyjaśnia Opozda na InstaStory. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 30.03.23, 17:18 Dobrze ze sobie poszedł..szkoda dzieciaka ze to musi przechodzić.,, Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 30.03.23, 17:29 "Pierwszy odcinek jest trochę jak pilot nowego serialu, bo jest w nim samo mięso, a nie jechanie na sukcesie i popularności. To jakby nowe otwarcie, ale ze sprawdzonymi elementami. Jeżeli cały sezon będzie poprowadzony na podobny poziomie, to "Sukcesja" okaże się najlepszym serialem HBO z XXI wieku. Z bólem serca będę żegnać tę popraną rodzinkę i ich oderwane od szarej rzeczywistości problemy" Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 30.03.23, 17:30 "Billions", które doczekało się już sześciu sezonów, przypadnie do gustu większości fanów "Sukcesji" – zwłaszcza że te dwa seriale są do siebie często porównywane. Oba opowiadają bowiem o wpływowych ludziach w Nowym Jorku, którzy mają obsesję na punkcie pieniędzy (a ta w "Billions" jest momentami wręcz absurdalna). Serial HBO, który traktuje swoich bohaterów nieco mniej poważnie niż "Sukcesja", opowiada o menedżerze funduszu hedgingowego, Bobbym Axelrodzie (Damian Lewis), który akumuluje majątek i władzę w świecie wielkich finansów i nie waha się łamać prawa, aby dostać to, czego chce. Ściga go jednak amerykański prokurator okręgowy Chuck Rhoades (Paul Giamatti), który nie traci nadzieję, że w końcu postawi Bobby'ego przed wymiarem sprawiedliwości Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 30.03.23, 19:27 Aktor Mikołaj K., którego cała Polska znała jako Pawła z "Pierwszej miłości", dostał pierwszy wyrok w sprawie zaległości alimentacyjnych na rzecz dwóch synów. Jak podaje Plotek, aktor złożył sprzeciw od wyroku nakazowego, co oznacza, że sprawa toczyć się będzie dalej. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 31.03.23, 17:14 Gwyneth Paltrow jest amerykańską aktorką i twórczynią filmową. Międzynarodową sławę przyniosły jej role w takich produkcjach jak "Siedem" czy "Iron Man". W 1999 roku otrzymała Oscara. W przeszłości była związana z Bradem Pittem, przez lata była żoną Chrisa Martina, wokalisty Coldplay. W 2018 r. stanęła na ślubnym kobiercu z producentem Bradem Falchukiem. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Notatnik kulturalny 31.03.23, 20:25 Magazyn "People" przekazał, że opuszczając salę sądową po ujawnieniu werdyktu, Paltrow pochyliła się krótko nad Sandersonem. 76-latek przekazał później w rozmowie z mediami, że aktorka szepnęła mu: "Życzę ci dobrze". Odpowiedz Link