Dodaj do ulubionych

Notatnik kulturalny

• jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.11.23, 01:09

Krytykowano "Igrzyska śmierci" za sceny, w których dzieciaki zabijają siebie nawzajem. Mimo to seria odniosła niebywały sukces
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.11.23, 15:48
      "Napoleon" Ridleya Scotta ma wszystkie składowe dobrego, kinowego hitu: zaskakujące sceny batalistyczne, mięsistą historię romansu, genialne kostiumy i spektakularne zdjęcia polskiego operatora.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.11.23, 15:49
      „Napoleon”… Można naprawdę dużo mówić o aktorskim talencie Joaquina Phoenixa i partnerującej mu Vanessie Kirby, która w "Napoleonie" wciela się w Józefinę. Ale to przede wszystkim praca Dariusza Wolskiego i Ridleya Scotta rzuca na kolana.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.11.23, 15:50
      Historia "Napoleona" zaczyna się tuż przed oblężeniem Tulonu. Znany już, ale jeszcze nie do końca doceniany przez Francuzów Bonaparte zostaje zaprzysiężony jako kapitan artylerii sił rewolucyjnych. Jego zadaniem jest odbicie Tulonu z rąk Anglików, co udaje mu się niby bez większego wysiłku. Od tamtej pory Napoleon rośnie w siłę i w ogarniętej konfliktami Francji zyskuje coraz większe wpływy, coraz większą siłę wojskową. A jak już się to ma, to sięgnięcie po władzę w kraju wydaje się naturalną koleją rzeczy
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.11.23, 16:28
      Antoni Tyszkowski upadł na dno. Katja nie chce go znać, służąca mu odpyskowuje, nawet pies go opuścił, a jego własna matka snuje smętną refleksję nad sensem macierzyństwa. W dodatku koszmarne włościańskie bachory włażą mu na plecy i wołają: "Wio!". Ani hulanka, ani rękoczyny, ani kieliszek nie są w stanie poprawić mu nastroju. Gdy jego życie obraca się w gruzy, nadchodzi coś, co zmieni wszystko. Fascynująca kontynuacja "Aptekarki" i "Czarciego ogrodu" – pierwszych tomów Sagi rodu Tyszkowskich…
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.11.23, 16:52
      Ona w piątym miesiącu ciąży, on podejrzany o udział w zamachu na konfidenta gestapo. Ojciec Macieja Damięckiego (†79 l.) był nie tylko wspaniałym przedwojennym aktorem, ale i żołnierzem zaangażowanym w konspirację, a cała Warszawa świeciła listami gończymi z jego zdjęciem.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.11.23, 19:18
      Przedwojenny dżentelmen, przystojny i szarmancki, uroczy i kochliwy. Jego sercem rządziły kobiety, niekwestionowaną królową była Agnieszka Osiecka. Prawdziwą miłość i szczęście znalazł dopiero w trzecim małżeństwie, z Alicją Wirth. Jak wyglądało życie Jeremiego Przybory? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć Maria Wilczek-Krupa, autorka książki "Żuan Don. Biografia Jeremiego Przybory".
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.11.23, 22:04
      Arkadiusz Jakubik opowiedział o kulisach powstawania serialu "Informacja zwrotna". Aktor w ekranizacji powieści Jakuba Żulczyka wcielił się w postać uzależnionego od alkoholu byłego muzyka rockowego, który poszukiwał zaginionego syna. W rozmowie z Katarzyną Janowską wyznał, dlaczego nie cierpi i potępia swojego bohatera. Co ma z tym wspólnego zabójstwo psa? Serial już na Netflixie.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 19.11.23, 03:18
      Żołnierz, cesarz, geniusz, buntownik i tyran: tak widzi Napoleona Ridley Scott, reżyser "Gladiatora" oraz "Ostatniego pojedynku". Nakręcony przez niego portret wybitnego wodza wchodzi do kin 24 listopada, ale długo przed premierą zdążył wywołać skrajne emocje. Francja zawrzała, kiedy w jednym z wywiadów Scott przyznał, że Napoleona można porównać do Aleksandra Wielkiego, ale też Hitlera oraz Stalina. Nie ma w tym jednak przesady – Napoleon zreformował nie tylko administrację i armię. Gdyby nie spektakl władzy, który wymyślił francuski cesarz, wieńców laurowych nie zakładaliby Hitler czy Mussolini, z chorymi nie fotografowali się Putin czy Mao.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 19.11.23, 07:17

Nie ma tygodnia, by od upublicznienia informacji o chorobie Bruce’a Willisa i wycofaniu się aktora z zawodu, media nie donosiły o jego stanie. Jeszcze niedawno przyjaciel i reżyser Glenn Carona donosił, że "choć niewiele już mówi, wciąż kojarzy przyjaciół". Ostatnie wiadomości pochodzące od jego eksżony, Demi Moore są jednak fatalne: Bruce Willis już jej nie rozpoznaje
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 19.11.23, 19:30
      Wychowywano ją na polską patriotkę, ale gdy wreszcie wróciła do kraju jako nastolatka, warszawskie koleżanki śmiały się z jej "chachłackiego" języka. Czuła się obca w kraju, który miał być "jej". O tym doświadczeniu opowiedziała w swojej najsłynniejszej książce. Obco czuła się też w małżeństwie — a przynajmniej na jego początku. "Nasze wspólne życie pozbawione było pasji" — pisała o mężu. A jednak, po jego śmierci, Maria Kuncewiczowa wpadła w rozpacz.
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 19.11.23, 22:21
      https://muza.com.pl/pl/products/kurierka-z-tatr-9833.html
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 19.11.23, 23:06
      Ponad 70 paneli wystawowych, dziesiątki zdjęć i eksponatów, kioski multimedialne i pokazy filmów, ukazujące losy Warszawy jako miasta dotkniętego okrucieństwem nazistowskiej machiny zagłady oraz proces jej odbudowy. Oto co można zobaczyć na wyjątkowej wystawie w budynku byłego oddziału Banku Japonii — jednego z nielicznych obiektów, które przetrwały wybuch bomby atomowej w Hiroszimie prawie 80 lat temu
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 20.11.23, 00:46
      W 2020 r. Maciej Maleńczuk usłyszał wyrok w sprawie naruszenia nietykalności cielesnej aktywisty Łukasza K. Wokalista podczas odbywającego się w Krakowie zgromadzenia miał uderzyć działacza pro-life w twarz. Sprawa trafiła do sądu i ciągnęła się przez wiele lat. Chociaż znalazła finał okazuje się, że Maleńczuk wciąż odczuwa nieprzyjemne konsekwencje wyroku
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 20.11.23, 15:39
      Adam Ferency dwa lata temu w Świdnicy uczestniczył w spotkaniu z fanami. Wydarzenie zostało przerwane w trakcie, ponieważ aktor był nietrzeźwy. Teraz Ferency wrócił pamięcią do tego wstydliwego wydarzenia. Wyznał, jak odbiło się ono na jego życiu. Aktor szczerze opowiedział, co daje mu siłę do walki z alkoholizmem.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 20.11.23, 15:39
      Adam Ferency w 1976 r. ukończył PWST w Warszawie. Debiutował na deskach Teatru Dramatycznego, z którym związany jest do dzisiaj. Na swoim koncie ma role w wielu filmach i serialach. Jest też laureatem prestiżowych nagród branżowych. Zdobył m.in. Złotego Lwa w kategorii najlepsza rola męska na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni w 1991 r., Wielki Splendor, czyli nagrodę Teatru Polskiego Radia za wybitne kreacje aktorskie w spektaklach radiowych w 2000 r., czy Nagrodę XV Festiwalu "Dwa Teatry" za rolę Fransua Żako/Pantofelnika w spektaklu "Walizka".
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 20.11.23, 20:22
      "Kulej" to roboczy tytuł filmu w reżyserii Xawerego Żuławskiego. Barwny człowiek i świetny bokser Jerzy Kulej zostanie zagrany przez Tomasza Włosoka
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 21.11.23, 17:50
      – Wszystko jest możliwe, ludzka pomysłowość w połączeniu z natchnieniem nie ma żadnych granic – przekonuje Leszek Możdżer. Wspólnie z izraelskim perkusistą Zoharem Fresco wystąpi 22 listopada w Filharmonii Bałtyckiej podczas trwającej właśnie 18. Gdańskiej Jesieni Pianistycznej (9-24.11). – Kiedy gramy razem, to on staje się tą częścią mojej osobowości, której ja nie miałem czasu sobie wypracować – dodaje. W rozmowie z Onetem polski pianista i kompozytor opowiada m.in. o swojej nowej płycie "Composites" oraz roli, jaką w jego życiu odgrywają inspiracja, dyscyplina i cisza, tłumaczy też, z jakiego powodu życie dla niego to nieustanna gra
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:16
      24 listopada odbędzie się premiera długo wyczekiwanej książki Michała Odolczyka pt: "Metro". Po debiutanckiej "Mojej Syberii" oraz świetnie przyjętej "Solance" Michał wraca z nieoczywistą powieścią. Nowa książka jest na tyle niejednoznaczna, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Miłość, tęsknota, światy równoległe, problemy współczesnego świata, wojna, śmierć czy podróże a wszystko to okraszone potężną dawką muzyki ponieważ główny bohater na co dzień prowadzi sklep płytowy w Nowym Jorku.
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:21
      Pierwszą książkę Szymon Hołownia napisał w 2004 r., a ostatnią trzy lata temu. Większość z pozycji na liście została wydana przez Wydawnictwo ZNAK, a ich tematyka zazwyczaj oscyluje wokół religii, co nie dziwi, ponieważ prezenter dawno zadeklarował się jako praktykujący katolik. Autor zazwyczaj w lekki sposób wyjaśnia różne kwestie związane z Kościołem lub radzi, jak wieść dobre życie.
      • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:23
        Nakładem HarperCollins Polska pojawił się "Smog" – drugi tom cyklu kryminalnego o komisarzu Nawrockim autorstwa Pawła Fleszara. Pierwszy tom serii, "piekło-niebo", zyskał uznanie czytelników. W drugim tomie komisarz będzie prowadził śledztwo w środowisku wydawniczym po tym, jak zniknie ciało pisarza, który stracił życie w dziwnych okolicznościach. W "Smogu" atmosfera się zagęści niczym w klasycznym kryminale "noir".
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:24
      https://v.wpimg.pl/MDc4NzM3YiUCVjhJYkhvMEEObBMkEWFmFhZ0WGJ8YnBXATZMewNiIgpYKwgoQyJqBEY7CixEPWoTWGEbPVpiMlIbKhM-QyElGhsrFy9WKWtXDHtMdAR5cU4Mf0MoHnlwWwdjQ35VfWlSUC8fLwN6fFQHeRhvTg
      • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:29
        Do osoby Wojewódzkiego odniósł się w swojej autobiografii Michał. Król TVN-u po przeczytaniu utworu zatytułowanego "Najsłodszy. Autobiografia pisana kciukiem", nie mógł się powstrzymać, od wydania opinii.

"Nigdy nie komentuję, ale dziś wyjątek. Michał Figurski wyznał w swojej książce, że powodem naszego medialnego rozbratu był mój romans z jego ówczesną partnerką. G***o wpadło w wentylator. Nie wiem stary, czy gratulować ci dzisiejszej odwagi, czy wczorajszego tchórzostwa" - napisał na Instagramie.
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:32
      Czułem się jak w więzieniu". Nie żyje kochanek znanego pisarza

W niedzielę, 29 października 2023 r., w wieku 77 lat zmarł nagle Marek Keller, wieloletni mecenas sztuki, były tancerz Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca "Mazowsze". Jego życie było bardzo burzliwe; już jako nastolatek wdał się w romans ze starszym o niemal 40 lat słynnym pisarzem.
      • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:33
        Jak podaje Polska Agencja Prasowa, Keller był założycielem Ogrodu Rzeźb Juana Soriano Owczarni oraz miłośnikiem i propagatorem kultury meksykańskiej. Ponadto ufundował liczne chopinalia dla polskich zbiorów narodowych, przyczyniwszy się do znacznego wzbogacenia polskiej kolekcji pamiątek po światowej sławy kompozytorze. W ciągu niespełna ćwierćwiecza, począwszy od 1999 r., podarował Muzeum Fryderyka Chopina w Warszawie aż 21 listów i 47 niezwykle cennych obiektów, z autografem artysty na czele.
        • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:33
          Dosłownie na kilka dni przed jego śmiercią wyszły na jaw informacje o romansie Kellera i Jerzego Andrzejewskiego. Słynny pisarz był autorem m.in. "Popiołu i diamentu", na podstawie której to powieści dekadę po jej publikacji Andrzej Wajda wyreżyserował nagrodzony FIPRESCI na Festiwalu w Wenecji film z pamiętną rolą Zbyszka Cybulskiego. Pikanterii dodaje fakt, że zmarły niedawno marszand miał zaledwie 16 lat, wdając się w erotyczną relację z epikiem.
          • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:34
            – Są dwie strony medalu. Jedna wspaniała – wspominam Andrzejewskiego bardzo pozytywnie, bo to była wielka postać, szalenie inteligentny człowiek, którego książki czytało się w szkole jako lekturę obowiązkową. I ten człowiek raptem spadł mi z nieba. Mnie, 16-letniemu chłopakowi. Ale jednocześnie było w naszym związku mnóstwo problemów, które przecież były do przewidzenia, bo dzieliła nas ogromna różnica wieku – 37 lat – wyznał w rozmowie z magazynem o tematyce LGBT "Replika".
            • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:35
              Keller wyjaśnił, że była to największa przeszkoda na drodze powodzenia ich związku. – Wielu rzeczy wtedy po prostu nie rozumiałem, bo zwyczajnie byłem za młody. Czułem się jak w więzieniu, głównie z powodu zazdrości Andrzejewskiego. Chciałem latać, fruwać, poznawać świat, a on te moje wzloty ograniczał. Trzymał mnie za mordę, że tak brzydko powiem. Poza tym Jerzy, niestety, bardzo dużo pił i po pijaku stawał się innym człowiekiem. Robił mi awantury, urządzał sceny – wyznał
              • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:35
                Pod postem promującym wywiad Bartosza Żurawieckiego z Markiem Kellerem na Instagramowym profilu magazynu "Replika" pojawiły się nieprzychylne komentarze. Niektórzy sugerują, że "pan Marek padł ofiarą tzw. 'urabiania' przez dojrzałego faceta" i porównują tę toksyczną relację do aktualnych wydarzeń w sieci.

Być może komentatorka odnosi się tym samym do afery pod nośnym tytułem "Pandora Gate" z udziałem wielu polskich youtuberów, na czele z idolem nastolatków, Stuu. Kobieta podsumowuje, że tym samym historia ta "nie jest wcale fascynująca, ale mocno niepokojąca". W innym wpisie czytamy: "Dlaczego promujecie pedofilię? Związek 16-latka z 53-latkiem? Jesteście obrzydliwi".
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:38
      Zbigniew Zamachowski to nie tylko utalentowany aktor, który zagrał w niezliczonej ilości polskich produkcji filmowych, ale również prawdziwy łamacz kobiecych serc. Aktor ma na koncie trzy małżeństwa i, jeśli wierzyć medialnym plotkom, niewykluczone, że wkrótce po raz czwarty stanie na ślubnym kobiercu. Przypomnijmy tylko, że pierwszą żoną 62-letniego gwiazdora była młodsza o 9 lat Anna Komornicka. Uczucie wypaliło się jednak po trzech latach i zakochani rozstali się w atmosferze skandalu.
      Żoną numer dwa została z kolei Aleksandra Justa, z którą aktor doczekał się czwórki pociech: Antoniego, Tadeusza, Marii i Bronisławy. Po 20 latach aktor postanowił zakończyć związek z matką swoich dzieci i uczuciem obdarzył Monikę Richardson. Prezenterka i aktor wzięli ślub w 2014 roku, ale ich uczucie również nie przetrwało próby czasu. Po rozstaniu z Monią Zbigniew Zamachowski nie przestał wierzyć w miłość i tak oto związał się z Gabrielą Muskałą.
      Jak donosi informator "Twojego Imperium", Zbigniew i Gabriela planują ślub, który ma odbyć się już niedługo. Ponoć pierwsi goście mieli już otrzymać nawet zaproszenia na ceremonię zaślubin aktorskiej pary.

Jak się zakocha, od razu dąży do sformalizowania związku, wierząc, że to na zawsze. Kiedy udało mu się zamknąć drzwi za poprzednim życiem, chce rozpocząć kolejny etap. Z Gabrysią świetnie się dogadują, a ich uczucie wciąż kwitnie, już czwarty rok - mówił tajemniczy znajomy pary w rozmowie z "Twoim Imperium".
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:40
      https://v.wpimg.pl/MDRlYmVkYiUzDi9eeRBvMHBWewQ_SWFmJ05jT3ldf3AqQz8EOg4_ISIDdwokHj0lJRx3HTpELDQ7Qy9ceQ8kNyIAOBR5DiAmNwh2CGNTLyE2X29AN150dX9YYVw0RnR8YQ90Dm4IfnRmCTsIMll9Zi8
      • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 01:43
        Z netu… Dlaczego nie piszecie prawdy, ciężarna Komornicka zdradzał z Justa, ta wpadła i żona w szoku poroniła, potem Justre zdradzał z Glinska!!! Po Glinskiej była Monika i ja zdradzał z Gabriela!!!! Piszcie jak było, nie róbcie z mumina swietego! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣❤️
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 05:12
      Piotr Gliński powoła nową Radę PISF. Ruch ministra wywołał falę oburzenia. Gdy Agnieszka Holland mówi Onetowi o "pseudo Trybunale Konstytucyjnym" w polskim kinie, Ministerstwo Kultury dokonuje istotnej zmiany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka