marcinmarc 06.10.08, 19:10 chyba centymetrow ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ssierota Za kilkanaście godzin kosmiczny okruch uderzy w... 06.10.08, 19:36 Ciekawe kiedy "mozni" tego swiata zorientuja sie, ze nie wazne sa zadne: 700 mld $, PZPN-y, koalicje, "Tance z gwiazdami" i tym podobne glupoty, a zupenie inne sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
narwik Perygeum: 5866km : D 06.10.08, 20:16 No to już wiemy dokłądnie co się stanie. Czas zdarzenia: 1:53:56 UTC. Teraz pozostaje tylko czekać na newsy i zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
tekawu7011 Za kilkanaście godzin kosmiczny okruch uderzy w.. 06.10.08, 20:18 Pojawiły się nowe obserwacje tej planetoidy. Obliczenia wykonane przez fachowców, zajmujących się śledzeniem planetoid zagrażających Ziemi (grupa Milaniego) podają prawdopodobieństwo wejścia w atmosferę w granicach od 99.8% do 100%. Wygląda więc na to, że jest to już przesądzone. W atmosferze nastąpi wypuch o energii ok. 1 tysiąca TNT. Nie spowoduje to żadnych skutków na powierzchni Ziemi. Ot Odpowiedz Link Zgłoś
tekawu7011 Wybuch nastąpi prawdopodobnie nad północnym Sudane 06.10.08, 20:23 "Steve Chesley (JPL) reports that atmospheric entry will occur on 2008 Oct 07 0246 UTC over northern Sudan." www.cfa.harvard.edu/mpec/K08/K08T50.html Pojawiło się kolejne doniesienia, tym razem od Amerykanów z NASA JPL. Wybuch nastąpi nad pólnocnym Sudanem, 7 października o 2:46 czasu uniwersalnego. Tomasz Kwiatkowski OA UAM Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Dziękujemy za informacje! 06.10.08, 21:07 Panie Tomaszu, serdeczne podziękowania od redakcji działu nauki Gazety za to, że trzymał Pan rękę na pulsie i na bieżąco aktualizował informację! To dowód na przewagę internetu nad papierem. Wszystko zaczęło się wciągu dnia, a kiedy jutro Gazeta znajdzie się w kioskach, będzie po sprawie. pioc Odpowiedz Link Zgłoś
radekowczarek Re: Wybuch nastąpi prawdopodobnie nad północnym S 06.10.08, 23:45 wizualizacje orbit 8TA9D69 i ziemi, wraz z rzutem spodziewanego przelotu/spadku: astro4u.net/yabbse/index.php? topic=13183.from0#new Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Uff, spociłem się... 06.10.08, 20:47 Spociłem się, zanim dotarło do mnie że to tylko kilka metrów. Miejmy nadzieję, że większe obiekty będa dostrzegane wcześniej niż _kilkanaście_godzin_ przed kolizją... :( Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_teorie Re: Uff, spociłem się... 06.10.08, 20:58 pomruk napisał: > Spociłem się, zanim dotarło do mnie że to tylko kilka metrów. Miejmy > nadzieję, że większe obiekty będa dostrzegane wcześniej niż > _kilkanaście_godzin_ przed kolizją... :( Więcej optymizmu proszę :) Jeżeli zależność jest liniowa, to obiekt ok. 100 m średnicy zostanie dostrzeżony aż ok. miesiąc wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Co za różnica kiedy obiekt będzie dostrzeżony? 06.10.08, 21:07 Uczono mnie na lekcji religii "memento mori" czyli "Bądź przygotowany na śmierć". Co za różnica kiedy obiekt będzie dostrzeżony? Jedynie jeśli miałby wybuchnąć w zasięgu mego wzroku to chciałbym wiedzieć wcześnij aby mu ewentualnie zrobić zdjęcie. Jeśli miałby on zniszczyć Ziemię (ściślej życie na Ziemi) lub minąć Ziemię to nie ma dla mnie znaczenia kiedy astronomowie go zauważą. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszmasian Re: Co za różnica kiedy obiekt będzie dostrzeżony 06.10.08, 22:59 co Ty za smuty przywaliłeś Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Uff, spociłem się... 06.10.08, 21:10 Myślisz, że miesiąc dużo da... :( Nie mamy "sił szybkiego reagowania". A 100 metrów to wiecej niż Katastrofa Tunguska! Więc więcej niż 10-15 megaton TNT... Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Uff, spociłem się... 06.10.08, 21:02 pomruk napisał: > nadzieję, że większe obiekty będa dostrzegane wcześniej niż > _kilkanaście_godzin_ przed kolizją... :( To w sumie jednak dowód na to, że z systemem kosmicznego alertu nie jest źle, skoro taki drobiazg zauważono przed uderzeniem w Ziemię. pioc Odpowiedz Link Zgłoś
jezoslaw Re: Uff, spociłem się... 06.10.08, 21:06 pewnie dziwnym trafem uderzy w Tbilisi w Gruzji... Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Uff, spociłem się... 06.10.08, 21:10 już wiadomo że Sudan, a więc to "inni szatani..." ;) pioc Odpowiedz Link Zgłoś
antoni_kv Re: Uff, spociłem się... 06.10.08, 21:12 A nie macie takiego wrażenia że ...ciekawie by było zobaczyć na własne oczy uderzenie jakiegoś naprawdę dużego obiektu w ziemię? Takiego ...100km? Usiadło by się w wygodnym miejscu, z chłodnym piwem w ilości wystarczającej i zobaczyło to rypnięcie. Bo [chyba] prędzej czy później takie coś nastąpi, nie? Czemu inni - ci w przyszłości mają mieć taki show? Każdy prędzej czy później umrze, a chyba lepiej zrobić to z rozmachem, uczestnicząc w widowisku jakiego za żadne skarby się nie zobaczy, choćby się nie wiem ile lat zap*erdalało;P Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian.rogacki Re: Za kilkanaście godzin kosmiczny okruch uderzy 06.10.08, 21:19 Myślicie, że będzie można coś zobaczyć. NIe wiem czy zarywać noc :) Odpowiedz Link Zgłoś
narwik Wg JPL, szanse na widoczność od nas są minimalne. 06.10.08, 21:38 Aczkolwiek zawsze jest możliwość że są błędy w obserwacjach czy coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
tekawu7011 Re: Za kilkanaście godzin kosmiczny okruch uderzy 06.10.08, 21:48 Z Polski nie będzie widać. Eksplozje takich obiektów zdarzają sie na wysokościach kilkudziesięciu km nad Ziemią. T. Kwiatkowski Odpowiedz Link Zgłoś
ktopyta dlaczego nie w Moskwe ? 06.10.08, 23:51 nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
tekawu7011 Coś jednak może spaść na Ziemię 07.10.08, 00:06 Kolejne obliczenia pokazują, że obiekt wejdzie w atmosferę pod niewielkim kątem do poziomu i ze stosunkowo niedużą prędkością. Może to spowodować stopniowy jego rozpad na kawałki, z których niektóre mogą nawet spaść na ziemie w postaci meteorytów. Jeśli tak by sie stało, ważne jest, by ludnośc lokalna zwracała uwage na spadki dziwnych przedmiotów (no ale to jest Sudan, a pora nocna, więc z tym może być trudno). Inną możliwością jest wyhamowanie w atmosferze ziemskiej i wyjście z niej ponownie w przestrzeń okołoziemską. W takim przypadku obiekt mógłby teoretycznie trafić na orbitę wokół Ziemi i stać się jej tymczasowym księżycem. T. Kwiatkowski Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Coś jednak może spaść na Ziemię 07.10.08, 00:27 tekawu7011 napisał: > Inną możliwością jest wyhamowanie w atmosferze ziemskiej i wyjście z niej ponow > nie w przestrzeń okołoziemską. W takim przypadku obiekt mógłby teoretycznie tra > fić na orbitę wokół Ziemi i stać się jej tymczasowym księżycem. > Byłoby to spektakularnym wydarzeniem. Choć mało osób wie, że 2 lata temu Ziemia uzyskała takiego drugiego naturalnego satelitę na jakiś czas. Miał on tylko 1 metr średnicy: news.astronet.pl/news.cgi?5591 Wszedł on jednak na orbitę wokółziemską bez hamowania atmosferycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
shpinaq Za kilkanaście godzin kosmiczny okruch uderzy w... 07.10.08, 04:56 No i nie było widać. A teraz czekam na jakieś informacje... Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Za kilkanaście godzin kosmiczny okruch uderzy w... 07.10.08, 10:25 Najgorzej by było gdyby planetoida uderzyła w lunetę bo ta mogłaby wybić oko obserwatorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 uderzył ?! 07.10.08, 11:56 ...i zaległa cisza informacyjna. Wszedł w atmosferę czy się od niej odbił ? A może mamy taki malutki ksieżycek ? Odpowiedz Link Zgłoś
tekawu7011 Wszedł w atmosferę 07.10.08, 13:31 Najprawdopodobniej scenariusz był taki: na krótko przez wejściem w atmosferę obiekt zanurzył się w cieniu rzucanym przez Ziemię i nie mógł byc obserwowany. Nastepnie wszedł w atmosferę z prędkościa ok. 12 km/s, pod kątem ok. 18 stopni, zaczął sie rozgrzewac i dotrwał być może do wysokości jakieś 15 km, gdzie ostatecznie eksplodował. Czy po drodze/na końcu rozpadł się na mniejsze fragmenty, które mogły spaść na ziemię Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: Wszedł w atmosferę 07.10.08, 23:24 Dziękuję, Myślę, że powinien być widoczny "slad" po fali udrezeniowej w zapisach sejsmografów. Tyle, że w Sudanie i okolicy ich raczej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: Wszedł w atmosferę 08.10.08, 16:51 NO TO GDZIE JEST TEN CHOLERNY METEOR??? Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka jestem w północnym Sudanie i niczego nie zauważyła 10.10.08, 21:23 jestem w północnym Sudanie i niczego nie zauważyłam Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: jestem w północnym Sudanie i niczego nie zauw 13.10.08, 14:14 a gdzie patrzyłaś? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Zderzenie obserwowały satelity szpiegowskie. 18.10.08, 08:27 Satelity szpiegowskie obserwowały zderzenie. NASA zdradziła nieco szczegółów. Oto one: tiny.pl/srkf Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior i Meteosat 8, są zdjęcia i mapka Sudanu ! 18.10.08, 09:19 en.wikipedia.org/wiki/2008_TC3 Odpowiedz Link Zgłoś