Dodaj do ulubionych

a jak jest ze szczepieniami na świecie ?

07.04.04, 12:43
mam pytanie do Mam , które nie mieszkają w Polsce :
- czy w krajach , w których jesteście , szczepienia są obowiązkowe ?
- od kiedy szczepi się dzieci , czy zaraz po urodzeniu ?
- czy można zrezygnować ze szczepień np. " z powodów osobistych " ( nie tylko
religijnych )?
- czy macie wybór jakimi szczepionkami chcecie szczepic wasze dzieci ?
byłabym wdzięczna za odpowiedzi .
szczególnie interesuje mnie usa .
dziękuję .
asia
Obserwuj wątek
    • aga_rn Re: a jak jest ze szczepieniami na świecie ? 07.04.04, 15:32
      W Kanadzie (a przypuszczam ze w USA jest tak samo) szczepienia nie moga byc
      przymusowe bo byloby to niezgodne z konstytucja. Natomiast w wiekszosci
      prowincji wazna karte szczepien trzeba okazac przy przyjeciu do szkoly czy
      przedszkola.
      Przyznam sie ze nie wiem jaki jest tryb postepowania w sytuacji kiedy
      nieszczepione dziecko idzie do szkoly - moze ma.pi albo inne dziewczyny beda
      wiedziec.
      Poszukam "kalendarza szczepien w USA" to Ci podam link, ale zdaje sie pierwsze
      szczepienie odbywa sie 6 tyg. po urodzeniu.
      W Kanadzie nie slyszalam o "wyborze" szczepionek, po prostu zawsze ufalam
      lekarzowi i dzieci dostawaly to co mial akurat w lodowce wink Chodzi oczywiscie
      o te szczepionki z "kalendarza" szczepien. Sa szczepionki "nadobowiazkowe" np.
      chicken pox, te kupuje sie w aptece na recepte od lekarza. Wybor nalezy do
      rodzicow.
      Pozdr.
      AgaRN
      • ma.pi Re: a jak jest ze szczepieniami na świecie ? 07.04.04, 17:10
        Aga w tej dziedzinie to niewiele wiecej mam do powiedzenie niz Ty, no chyba
        moge tylko dodac, ze nie ma praktycznie wyboru w szczepionkach obowiazkowych. W
        Polsce mozna sobie np. wybrac, ze rozyczke, odre i swinke szczepi sie w
        pojedynczych dawkach lub 3-in-1. Tutaj tylko MRR (lub MMR - nigdy nie
        pamietam). Te pojedyncze szcepionki sa praktycznie nie do dostania nawet jak
        sie chce zaplacic. Nikt nie produkuje, bo im sie to nie oplaca. Wszyscy biora
        ta darmowa polecana z gory.

Pozdr.
      • yagnieszka Re: a jak jest ze szczepieniami na świecie ? 07.04.04, 18:34
        aga_rn napisała:

> Przyznam sie ze nie wiem jaki jest tryb postepowania w sytuacji kiedy
        > nieszczepione dziecko idzie do szkoly - moze ma.pi albo inne dziewczyny beda
        > wiedziec.

W szkole jest formularz (Ontario i Quebec, podejrzewam, ze w innych prowincjach
        podobnie), ktory rodzice musza podpisac jesli nie zycza sobie szczepienia
        dziecka. O ile pamietam, dostepny w cos okolo 50 jezykow, zapewne po polsku tez.
    • aga_rn Re: a jak jest ze szczepieniami na świecie ? 07.04.04, 15:37
      Kalendarz szczepien USA 2004<a href="www.medem.com/medlb/article_detaillb.cfm?
      article_ID=ZZZ6DGWRKHC&sub_cat=24">Kalendarz szczepien USA 2004</a>
    • asiaasia1 Re: a jak jest ze szczepieniami na świecie ? 07.04.04, 15:59
      dziękuję za info smile
      bardzo interesuje mnie jeszcze czy można zrezygnować ze szczepień i na jakiej
      zasadzie ?
      i czy są kraje , w których szczepi się np. dopiero 3-letnie dzieci ?
      pozdrawiam ciepło
      asia smile))
    • mymcia Re: a jak jest ze szczepieniami na świecie ? 07.04.04, 19:37
      Witam,
      W Niemczech pierwsze szczepienie miałyśmy jak córcia miała ok.3-4m-cy (to była
      skojarzona 6 w 1 + dwie powtórki w odstępach ok. 4 tygodniowych) teraz nastepne
      bedzie ok. roku a dalej to nie wiem, musiałabym sprawdzić...
      pozdr
      mymcia
    • edytkus Re: a jak jest ze szczepieniami na świecie ? 07.04.04, 20:27

W USA szczepienia nie sa obowiazkowe ale niezaszczepione dziecko nie moze uczeszczac do szkoly. Ja
      np. skladaja aplikacje o przyjecie na uniw. musialam sie dodatkowo zaszczepic - bez tego nie wolno
      uczeszczac na zajecia (przypuszczam ze podobnie jest w szkolach podstawowych i srednich).
      Wszystkie dzieci sa szczepione tymi samymi szczepionkami, nie mozna isc do apteki lub przywiezc z
      Polski i poprosic o lekarza o szczepienie. Ale tak sie sklada ze tutejsze szczepionki to te "prywatne" w
      Polsce. Kalendarz szczepien jest chyba taki sam jak w Polsce tyle ze tutaj szczepienia ktore sa w Polsce
      dodatkowe wchodza w sklad szczepien zwyczajnych. Sprawdzilam w ksiazecze - pierwsze szczepienie,
      p. zoltaczce B, moje dziecko mialo dwa dni po narodzinach. Ale nikt nie szczepi ani nie robi testow
      bez wczesniejszej zgody rodzica!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka