Dodaj do ulubionych

Batony Snickers

IP: *.it / 62.233.189.* 29.07.04, 18:11
Przyznam sie, ze od lat nie moge przezyc jak nie zjem w tygodniu kilka
Snickersow. Ostatnio pojawial sie nowy: Snickers crazy peanut. Jak dla mnie,
najpyszniejszy! W srodku lekka pianka o smaku masla orzechowego z
zawieszonymi w niej chrupiacymi peanutsami. I juz wlasciwie nie mozna go
kupic. Dlaczego?
Jakie sens maja serie limitowane???

Po drugie, ciekawostka. Zobaczcie, co znalazlam w necie:

Snickers bar
2 cups chocolate chips, divided

1 /2 cup butterscotch chips, divided

3 /4 cup creamy peanut butter, divided

1 cup sugar

1 /4 cup milk

1 /4 cup margarine

1 cup marshmallow creme

1 teaspoon vanilla

1 1 /2 cups dry-roasted peanuts

40 caramels

4 tablespoons water

Melt and spread 1 cup chocolate chips, 1 /4 cup butterscotch chips, and 1 /4
cup creamy peanut butter in buttered 9x13-inch pan. Cool. Boil sugar, milk,
and margarine for 5 minutes to soft ball stage. Add marshmallow creme, 1 /4
cup peanut butter, and vanilla. Pour over first layer. Sprinkle peanuts over
second layer. Melt together caramels and hot water, and pour over peanuts.
Melt 1 cup chocolate chips, 1 /4 cup butterscotch chips, and 1 /4 cup creamy
peanut butter and spread over caramel layer remaining. Cool and cut into
squares.

Trinity Lutheran Church Centennial Cookbook (Iowa

Porwie sie ktos, na zrobienie w domu???
:-)))
Obserwuj wątek
    • dziuunia Przepis na batoniki:) 29.07.04, 18:32
      Może być problem z tym marshmallow creme,pianki są dostępne ale co to za krem z
      nich to nie wiem.Mogę Ci za to podać przepis na batoniki jakie ostatnio robiłam
      swojemu dziecku w ramach niespodzianki;)Mnie smakują bardziej niż marsy czy
      snikersy.
      2 paczki ciastek pełnoziarnistych Digestive bez czekolady trzeba zemleć w
      malakserze lub włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem do
      ciasta.Wymieszać powstały proszek z ok.3/4 kostki masła-należy dodawać je
      stopniowo-aż masa będzie się lepić.Teraz trzeba blaszkę prostokątną(ok.20x30
      cm) wyłożyc papierem do pieczenia i na to wyłożyć masę z ciastek,wwyrównać i
      dobrze ale delikatnie ugnieść,odstawić.Teraz 1 puszkę słodzonego mleka
      skondensowanego trzeba gotować ok.10 minut z 3 łyżkami ciemnego cukru
      trzcinowego muscovado(podobno ze zwykłym tez wychodzi ale ja wolę ten ciemny)i
      1/2 kostki masła,aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru,cały czas
      trzeba ja mieszać.Gorącą masę wylać na spód z ciastek i posypać wcześniej grubo
      posiekanymi dwiema tabliczkami czekolady mlecznej-czekolada sie roztopi.Po
      schłodzeniu w lodówce mozna kroić już na prostokątne kawałki.I to
      wszystko.Myślę że można posypać karmel przed położeniem czekolady
      orzeszkami,nie będzie to prawdziwy snikers ale coś w tym rodzaju na pewno,tym
      bardziej że Digestivy tez maja słodko-słony smak.
      • Gość: Cynamoon Re: Przepis na batoniki:) IP: *.it / 62.233.189.* 29.07.04, 18:46
        Dzieki. Bardzo ciekawy przepis. Z pewnoscia zrobie kiedys.
        Ja mam w domu przepis na cos co wyglada jak batony muesli,jeszcze nie zdazylam
        wyprobowac, ale zamierzam zrobic mojej corce. Moge go podac, ale wieczorem.Moze
        sie komus przyda.

Co do domowych snickerow, to wlasnie, z tym kremem marszmalołowym bylby klopot.
        • Gość: Liska Re: Przepis na batoniki:) IP: 81.210.125.* 29.07.04, 19:39
          Ja kiedyś wyprodukowałam ciasto Snickers. Robiło się to pół dnia, wygląd miało
          boski, ale po cienkim kawałku odpadałam (takie było słodkie), ale dzieci
          oblizywały się po tym jak cholera;-)
        • Gość: ata68 Re: Przepis na batoniki:) IP: *.zmigrod.jarsat.pl 29.07.04, 20:18
          czekan na przepis pa :}
          • Gość: Cynamoon Re: Przepis na batoniki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 20:47
            To sa wlasciwie- ciastko-batony.
            Jeszcze ich nie robilam, ale wydaja mis ie bardzo fajne i napewno wkrotce
            wyprobuje. W kazdym razie na zdjeciu wygladaly zupelnie jak batony muesli :-)

185g masla
            60g cukru
            125g jasnego plynnego miodu
            125g pokrojonych orzeszkow ziemnych i rodzynek
            250g platkow owsianych.

Maslo, cukier, miod wlozyc do garnka i mieszajac pogdrzewac na malym ogniu az
            sie rozpusci. Doda reszte skladnikow i wymieszac.

Wylozyc na blache ok centymetrowa warstwe i piec ok 20 minut w 100 stopniach.
            Kroic gorace. W prostokaty.
      • Gość: michalek02 Re: Przepis na batoniki:) IP: *.gpw.com.pl 02.08.04, 14:19
        Dziunia,
        Wypróbowałam przepis i ciacho, jest niezwykle smakowite. Zamiast brązowego
        cukru użyłam białego i misiałam mieszać duuuużo dłużej niż 10 min., ale wyszła
        masa karmelowa tyle że nie jest ona zwarta, mimio iż ciacho chłodziło się w
        lodówce przez całą noc. Muszę spróbować z ciemnym cukrem.
        • dziuunia Re: Przepis na batoniki:) 02.08.04, 15:41
          Cieszę się że smakowało:)U mnie ten karmel też nie był do końca zwarty,jak
          postał poza lodówką to się trochę upłynnił,ale dalej dawał się kroić
          nożem,tzn.nie lepił się zbytnio.Możesz dać trochę więcej masła,a cukru to
          raczej łyżki czubate,powinno być wtedy dosyć zwarte.Tak w zasadzie to mój
          przepis jest luźną interpretacją przepisu który wklejam poniżej,ale w oryginale
          ta masa nie za bardzo mi się spodobała:)

Wspaniałe KARMELKOWE BATONIKI
          - 175 g herbatników czekoladowych lub kakaowych
          - 200 g masła
          - 75 g cukru pudru
          - 2 łyżki płynnego miodu
          - 1/2 puszki skondensowanego mleka, słodzonego
          - 150 g gorzkiej czekolady

1. Kwadratową blaszkę (o boku ok. 18 cm) wyłożyć pergaminem i natłuścić.
          Herbatniki włożyć do torebki foliowej i rozgnieść. Okruchy przesypać do miski.
          2. W garnku roztopić 75 g masła, dodać do herbatników, wymieszać. Masę nałożyć
          do formy, równo rozprowadzić. Wstawić do lodówki.
          3. Pozostałe masło, cukier puder, miód i skondensowane mleko podgżewać na małym
          ogniu aż składniki się połączą. Zagotować i gotować 8 minut stale mieszając do
          momentu aż masa zacznie gęstnieć i nabierze karmelowego koloru. Masa nie może
          się zbyt długo gotować bo karmrl stanie się twardy.
          4. Wylać karmel na herbatniki, wyrównać, ostudzić.
          5. Rozpuścić czekoladę i polać nią całą powierzchnię karmelu. Wystudzić i
          pokroić na kawałki ok. 2,5 na 6 cm.

Źródło: www.gotowanie.wkl.pl/przepis3097.html
          • Gość: michalek02 Re: Przepis na batoniki:) IP: *.gpw.com.pl 03.08.04, 09:24
            Rzeczywiście Twoja wersja przespiu "smakuje" o wieeele lepiej. Dziś chcę kupić
            ciemny cukier i zamierzam zaserwować snickersa na 1 urodzinach mojego synka.
            Jeszcze raz dziękuję.
    • Gość: goldi Re: Batony Snickers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 23:28
      Ten snickers crazy peanuts jest w sprzedazy co najmniej od dwoch lat takze nie
      jest to nowosc,ale jesli masz problem z dostepem to sproboj LION PEANUT smakuje
      bardzo podobnie.
      • Gość: Cynamoon Re: Batony Snickers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 23:32
        Jakim cudem? Gdzie sa od 2 lat?
        Kilka miesiecy temu pojawil sie jako nowosc, limitowana seria. Byl spot w tv,
        stare babcie tanczace break- dance.
        Moze chodzi ci o Snickersa Cruncher?

A Lion inny jest, przeciez ma w srodku wafel...
        • lunatica snickers crazy peanuts 29.07.04, 23:39
          www.sweets.pl/index.php?id_art=420&arch=1&PHPSESSID=a58f3ca35b469d316e2de19c4585152b
          • Gość: Cynamoon Re: snickers crazy peanuts IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 23:51
            O! A jak ja wpisalam w wyszukiwarke to mi sie nic takiego nie znlazlo :-0!
            Ale nie pisza, ile ten limit i wogole...;-(
            • Gość: szopen Domowe czekolady i batoniki. IP: 204.79.89.* 30.07.04, 03:04
              Jest w tym maly problem bo ta czekolada ma taka smieszna wlasciwosc ze
              krystalizuje sie na rozny sposob. A dokladniej maslo kakaowe w czekoladzie
              zawarte.
              Aby uzyskac dobry kolor i polysk powina byc skrystalizowana tak by byl tylko
              jeden typ krysztalow. Robi sie to poprzez kilkustopniowe ochladzanie i
              podgrzewanie tej czekolady przed nalaniem do foremek.
              Uzywa sie tzw. tempering machine.
              Sa specjalisci ktorzy potrafia to zrobic w waronkch domowych/kuchennych
              uzywajac marmurowej plyty ale to juz bardzo wysoka szkola jazdy.

Czasem zdarza sie otworzyc czekolade a ona ma bialawa powierzchnie. To zwykle
              efekt tego ze zostala podgrzana, rozpuscily sie wlasiciwe krysztalki i
              utworzyly te nie pozadane. Na wlasciwosci czy smak nie wplywa to w zadnym
              stopniu ale wyglad psuje
    • Gość: lisa Re: Batony Snickers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 03:28
      Ja mam tak samo- jestem uzależniona od snickersów.W Warszawie jeszcze można
      dostać crazy - taaaaak, jest rewelacyjny. Przestałam jeść ten zwykły, chociaż
      wczoraj chrupałam crunchy.
    • Gość: Pichciarz Re: Batony Snickers (Eng.) IP: *.proxy.aol.com 30.07.04, 04:48
      Może pomóc:
      www.recipegoldmine.com/candybar/candybar69.html
      foodgeeks.com/recipes/recipe.phtml?recipe_id=2517
      www.recipezaar.com/recipe/getrecipe.zsp?id=95145
      Ha! Snickers salads!
      www.cooks.com/rec/search/0,1-0,snickers_salad,FF.html
      • Gość: Cynamoon Re: A co to sa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 08:50
        ...te Kraft caramels?
        a te butterscotch to ciastka jakies?

Im bardziej to czytam i ogladam, tym bardziej mam ochote zrobic cos podobnego
        kiedys :-)
        Ale salatka wydaje mi zupelnie bez sensu :-)))

Dzieki za linki
    • Gość: Liska Re: Batony Snickers IP: 81.210.125.* 30.07.04, 10:48
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=10005841&a=10020282
      Wklejam ten przepis. wychodzi tak słodkie, że dziub wykręca;-)
      • Gość: Cynamoon Re: łał! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 12:07
        Ale fajne! Swietny przepis,dzieki Lisko!
        Chyba w weekend wykrece sobie dziub ;-)
    • Gość: goldi Re: Batony Snickers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 11:11
      Ten snickers crazy peanuts jest w sprzedazy co najmniej od dwoch lat takze nie
      jest to nowosc,ale jesli masz problem z dostepem to sproboj LION PEANUT smakuje
      bardzo podobnie.
      • Gość: goldi Re: Batony Snickers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 11:17
        Przepraszam Cie Cynamoon faktycznie myslalem o Snickers Crunch,a tego nowego
        jeszcze nie jadłem ,ale musze sprobowac.
        • Gość: Cynamoon Re: Batony Snickers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 12:02
          To sie pospiesz, bo juz go prawie nigdzie nie ma ;-(
    • mamao2 Re: batoniki Dziuni z ciasteczek digestive 18.10.04, 10:03
      zrobiłam - wyjątkowy przysmak dla łasucha(takiego jak ja!)
      Zrobiłam w wersji z orzechami laskowymi i gorzką czekoladą. Wyszły tak pyszne,
      że znikały w przerażającym tempie(i to nietety jest ich wada :-)
    • an_ni Re: Batony Snickers 18.10.04, 15:27
      a ja mam jeszcze inny przepis
      na herbatnikach kruszonych wymieszanych z maslem (nie bede juz powtarzac tego
      jak to sie robi wyjze napisano to ze 3 razy)
      lub po prostu na biszkopcie
      masa budyniowa - budyn ugotowany na mleku wymieszac z kostka masla - musi byc
      gesta masa, mozna tez robic mase karpatkowa ale to bardziej ciezkie natomiast
      lepiej trzyma calosc snickersa
      ostudzona mase polozyc na spod herbatnikowy/biszkoptowy
      na to potluczone orzeszki solone (tak ze 200 g)
      na to krem tofii (z gotowanej 3 godziny puszki mleka skondensowanego
      slodzonego)
      na to polewa czekoladowa
      do lodowki na kilka godzin
      jest caly snickersik :) mniam!!!
      • linn_linn Re: Bounty wg Silente 18.10.04, 16:20
        Bounty wg przepisu Silente, www.cucinainsimpatia.it/
        250 g wiorkow kokosowych
        150 g herbatnikow
        150 g masla
        1 szklanka mleka
        150 g cukru
        200 g dobrej gorzkiej czekolady
        - maslo stopic razem z mlekiem i cukrem, zdjac z ognia i dodac wiorki kokosowe
        - wymieszac i ostudzic
        - dodac drobniutko pokruszone herbatniki i jeszcze dokladnie wymieszac
        - wylac mase do formy o niskich brzegach / 20 x 30 com /, wylozonej folia
        przezroczysta, a powierzchnie wyrownac lyzka
        - stopic czekolade w kapieli woddnej, ostudzic i wylac na mase kokosowa
        - wstawic do lodowki, a kiedy stwardnieje, pokroic na kawalki

• Gość: mala a gdzie się podział Mars Migdałowy??? IP: 81.21.197.* 18.10.04, 16:37
      chlip chlip :(
      • thiessa Re: Corny 18.10.04, 19:00
        7 szklanek platkowowsianych,
        1/2 szklanki maki,
        1 szklanka brazowego cukru,
        2/3 szklanki nasion sezamu,
        1/2 szklanki wiorek kokosowych,
        Wymieszac. W blenderze zmiksowac 3/4 szklanki wiorek kokosowych i 3/4 szklanki
        goracej wody, dodac 1/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki miodu, 1 1/2 lyzeczki
        soli. Jeszcze raz zmiksowac i dodac do suchych skladnikow.
        Wylozyc na plaska blache do pieczenia wysmarowana tluszczem, ugniatajac rekami
        tak, aby calosc miala grubosc ok. 1 cm. Nozem pokroic delikatnie na kawalki ( w
        ten sposob latwiej bedzie kroic po upieczeniu. Piec 20 min. w temp. 200 C. Po
        ostygnieciu pokroic w ksztalcie batonow.
        • cynamoon6 Re: Corny 18.10.04, 22:41
          Ale fajne przepisy!

A ja robie ten Dziuuni lada dzien, tzn. wlasciwie zazycze sobie zeby mama mi
          zrobila w prezencie urodzinowym ;-) I jeszcze sobie zazycze ciasto snickers
          Liski, takie co zakleja dziob ;-)))
          • linn_linn Re: Ciocchini 19.10.04, 10:09
            Ciocchini / wg Annad. www.coquinaria.it /
            biszkopty Pavesini / moga byc inne podluzne, np. San /
            Nutella
            kawa
            wiorki kokosowe
            - biszkopty smarowac Nutella i skladac po dwa / "na kanapke" /, calosc
            szybciutko namoczyc w kawie / tu przyda sie doswiadczenie w robieniu tiramisù /
            i obtoczyc w wiorkach kokosowych

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka