Dodaj do ulubionych

śledź cytrynowy - prezent ....

05.12.04, 15:40
Nieskromnie jeszcze raz zapodaje sledzia w cytrynie - to taki prezent na
jutrzejsze Mikołajki dla Was:-) Mozna zrobic juz za tydzień...

"...Od kilku lat na Świeta dla calej rodziny i znajomych bliskich robie
prezenty sloiczki ze sledziami cytrynowymi. Jesli chcecie sprobowac (na 1-2
paczki matyjasow - ale moga byc kazde sledzie oczywiscie, aby nie
octowe...)):
Namaczam sledzie z godzinke i kroje je na male kawalki (bedzie latwo ukladac
w malych sloikach);
Teraz najgorsze i najlepsze za razem: cytryny - kilo cytryny trzeba obrac
cieniutko ze skorki czystej i zdrowej, tak zeby w ogole nie bylo tego
bialego. Probowalem zesterem, ale jednak maly ostry noz jest najlepszy.
Kroimy skorke w malenkie kilkumilimetrowe paseczki-kawalki-niteczki. Wyjdzie
miseczka pelna tego. Wyciskamy sok z cytryn. Obok w miseczce goździki.
Na dno sloika warstwa skorek, 2-3 gozdziki, sledzie (jedna warstwa!) i tak az
do samego wierzchu. Ladnie wyglada jak na wierzchu zostaje warstwa skorki i
gozdzik;
Teraz zalewamy to sokiem z cytryny, powoli i cierpliwie - zeby zalac calosc i
zeby powietrze nie zostalo. Jesli maja postac dluzej niz KONIECZNY tydzien,
to troche oliwy na wierzch przed zakreceniem.
Rozplywaja sie w ustach, nie wspomne jakim dodatkiem sa do kieliszka.
Mozna pobawic sie w dosmaczenie i dodac skorke mandarynki, ziarnko
kardamonu... Smacznego."
Obserwuj wątek
    • cytryniec Re: śledź cytrynowy - prezent .... 05.12.04, 16:22
      Nastawiłem w czwartek,do piątku może wytrzyma.A że jestem uzależniony od
      śledzi,ciężko będzie...
      Próbowałem obrać cytryny bez białego,niedasie!Za nerwowy rocznik jestem.Dodałem
      też trochę skórki pomarańczowej.Oglądam sobie słoik codziennie,łapy same się
      pchają.
      Byle do piątku.
    • Gość: jacek1f Re: śledź cytrynowy - prezent .... IP: *.chello.pl 05.12.04, 16:57
      dasie, dasie :-) ostry maly nozyk. Samo zolte zlazi, takie prawie transparentne.
      Ale z tyc bialego tez powala:-)
    • Gość: jswm Re: śledź cytrynowy - prezent .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 19:18
      juz wczesniej sobie skopiowałam ten przepis zeby zrobic przed Swietami, jedną
      mam tylko obawę czy mi nie wyjdzie zakwaśne. ostatnio robilam tarte cytrynowa,
      byla pyszna ale piorunsko kwaśna :)
      • Gość: Maria Re:do Jacka - śledź cytrynowy - prezent .... IP: 213.199.253.* 05.12.04, 19:39
        Jacku, ile tych śledzi ma być na wagę na 1 kg cytryn. U mnie kupuje się na wagę.
        Maria
        • Gość: jacek1f do Marii - śledź cytrynowy - prezent .... IP: *.chello.pl 05.12.04, 20:07
          No, kurczę, nie wiem... Zawsze kupuje Matyjasy, takie w ofoliowane w paczce i
          ie pamietam wagi. Ale Weź ok 1 kg - widzialem w wiaderkach o tej wadze i wydaje
          mi sie, ze mniej wiecej to to. Zreszta nie ma problemu - Ty decydujesz, bo
          przekladasz i kroisz i zalewasz...:-) Moze na wszelki wypadek wez wiecej cytryn
          po prostu.

A za kwasne nie sa..., tak jak rybe marynowana w soku cytryny na surowo tez nie
          nazwiesz za kwasna :-)
        • Gość: Maria Re:do Jacka - śledź cytrynowy - prezent .... IP: 213.199.253.* 05.12.04, 20:14
          Dzięki - na pewno kwaśne nie będą. Będzie prezent dla syna i synowej.
          Maria
    • Gość: iza Re: śledź cytrynowy - prezent .... IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 05.12.04, 20:12
      To ja jeszcze jedno pytanie, bom laik w dziedzinie śledzi - mają to być solone
      czy w oleju (bo że nie w occie to już wiem :) ?
      • Gość: jacek1f Re: śledź cytrynowy - prezent .... IP: *.chello.pl 05.12.04, 20:18
        Te, z ktorych robie, sa w oleju - myje je i namaczam jeszcze i odsączam. Ale
        nie widze przeszkod, czemu mialyby byc "normalne", tylko wymocz je dluzej moze
        w celu "odsolenia". :-)
        • Gość: iza Re: śledź cytrynowy - prezent .... IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 05.12.04, 21:57
          Dzięki :)
    • Gość: jacek1f śledź cytrynowy - prezent .... IP: 81.210.22.* 06.12.04, 12:39
      up z wczoraj - tak Mikołajkowo :-))
    • Gość: persymonka pytanie techniczne IP: *.parlicom.com 06.12.04, 12:53
      Pytanie techniczne, bom leniwiec: czy koniecznie te skorke z cytryny najpierw
      trzeba obierac, a potem kroic? Czy nie moznaby seskrobac takim specjalnym
      nozykiem z trzema dziurkami, spod ktorego od razu wychodza niteczki?
      m.
      • Gość: jacek1f Re: pytanie techniczne IP: 81.210.22.* 06.12.04, 12:59
        Mozna. Pisalem o tym w przepisie. Ja jakos nie potrafie ujarzmic ZESTERA (bo
        tak sie wabi), ale wlasnie jest do takich rzeczy przeznaczony. Jak Ci dobrze
        sie z nim wspolpracuje, to pewnie :-)). Aby jak najmniej bialego.
        • jadwiga_r Re: pytanie techniczne 06.12.04, 20:03
          Gość portalu: jacek1f napisał(a):

> Mozna. Pisalem o tym w przepisie. Ja jakos nie potrafie ujarzmic ZESTERA (bo
          > tak sie wabi), ale wlasnie jest do takich rzeczy przeznaczony. Jak Ci dobrze
          > sie z nim wspolpracuje, to pewnie :-)). Aby jak najmniej bialego.

Jacku,ile stosujesz goździków np. na 1 kilogram śledzi lub na tę porcję, co Ty
          robisz.W Twoim przepisie doczytałam się 3 goździków.Wiem,że nie wolno
          przyprawami przedobrzyć.
          • Gość: jacek1f Re: pytanie techniczne - gwoździki IP: *.chello.pl 06.12.04, 20:42
            A wiesz, Jadwigo - tak po 2-3 gwoździki na warstewke. Akurat tutaj, to one
            robią też smaczek taki :-). Jak ulozysz warstwe sledzia, zasypiesz skorką to na
            to wlasnie 2-3. Jak szeroki sloik, to i 4 wejdą. Ja zwykle walcze wczesniej o
            takie węższe sloiczki, to wlasnie 2-3 mi się ukladaja ladnie :-)
    • Gość: Persymonka Re: śledź cytrynowy - prezent .... IP: *.parlicom.com 06.12.04, 13:02
      W takim razie przepis drukuje i robie!
      m.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka