Dodaj do ulubionych

świąteczne śledzie - pomocy!

17.12.04, 17:28
potrzebuję przepis na kilka rodzajów śledzia - wypadło mi je robić na
składkową wigilię. problem w tym że jestem niedoświadczoną kucharką i trzeba
mi wszystko łopatologicznie np. jeśli przepis wymaga śledzi solonych to ile
mam je odmaczać też muszę się dowiedzieć.. bardzo proszę jeśli ktoś ma wolną
chwilę o pomoc..
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: świąteczne śledzie - pomocy! 17.12.04, 17:32
      1. mozna odmaczac w mleku - kilka godzin, potem splukac zimna woda;
      2. mozna odmaczac w wodzie - nocka starczy;
      3. przepisy - okolo 20-30 - wrzuc do wyszukiwarki pod haslem sledzie - bylo
      taaak wiele... do wyboru do koloru do smaku... :-)))
    • Gość: Sambady Re: świąteczne śledzie - pomocy! IP: *.echostar.pl 17.12.04, 17:38
      Polecam po sułtansku. Z rodzynkami, cebulą i przecierem pomidorowym. Wiem, że
      brzmi to dziwnie ale są boskie. Przepis jesli chcesz wrzuce jutro, bo wlasnie
      ide "wrzucic coś na szję" :-)

PZDR
      • Gość: Ada Re: świąteczne śledzie - pomocy! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.12.04, 21:40
        Twój opis przypomina mi sledzie, które robiłam w zeszłym roku (ja na nie
        mówiłam 'śledzie po zydowsku :)
        niestety zapodziałam gdzies przepis. pamiętam, że cebule rodzynki, przecier
        i ...? przesmażałam w rondelku i po wystudzeniu mieszałam ze śledziami.

może ktos ma dokładny przepis na sledzie po sułtańsku (to pewnie od rodzynek
        sułtanek) lub po zydowsku?
      • apteros Re: świąteczne śledzie - pomocy! 18.12.04, 14:45
        to ja poproszę o ten przepis:)
    • saiss Re: świąteczne śledzie - pomocy! 17.12.04, 17:48
      <a href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17131295&v=2&s=0"
      Pierwszy wątek </a>
      <a href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17954792&v=2&s=0" Drugi
      wątek </a>
      <a href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17599141&a=17888378"
      Jeszcze post </a>
      A jeśli jesteś naprawdę nowicjuszem, to po prostu namocz śledzi ( jak w poście
      powyzej), wymieszaj z cebulką i
      -olejem
      -majonezem
      -jabłkiem i śmietaną
      I już.
      PzdR!
      • saiss Re: świąteczne śledzie - pomocy! 17.12.04, 17:49
        Przepraszam za paskudnie wklejone linki, nie takie miały być :)
    • Gość: sławek Re: świąteczne śledzie - pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 18:00
      Zobacz tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9631428&v=2&s=0
    • barb42 Re: świąteczne śledzie - pomocy! 17.12.04, 23:47
      Polecam śledzie ze śliwką kalifornijską,przepismało pracochłonny a jaki efekt!:
      5 matjasów
      20 dag śliwki kalifornijskiej
      1 por-biała część
      olej,pieprz
      Śledzie na noc namoczyć w wodzie z listkiem laurowym.Śliwki pokroić na pół i
      wymieszać z porem pokrojonym w kosteczkę,a następnie dodać olej (tyle żeby
      połączyć wszystko razem)i pieprz do smaku,tą mieszankę też na noc do lodówki.
      Następnego dnia mieszankę łączysz ze śledziami pokrojonumi w kostkę i smacznego
      życzę oczywiście.
      • Gość: 100 Re: świąteczne śledzie - pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 01:03
        Niedawno miałam w gościach dużo śledziojadków i zrobiłam tak ; śledzie
        wymoczyłam jak podano powyżej . Zrobiłam bazę czyli majonez z jogurtem i
        podzieliłam na części . Do każdej dodałam coś innego : do 1 części czerwoną
        paprykę konserwową , do 2 kiszony ogórek , do 3 sparzoną cebulę i
        niesparzone:)) jabłko , do 4 musztardę . Wszystkim smakowało :))
    • apteros Re: świąteczne śledzie - pomocy! 18.12.04, 14:48
      ok! to co do solonych już mam jasność - wielkie dzięki:)

a jak są marynowane i chciałabym je zrobić w oleju to po prostu zalewam?? czy
      trzeba na przykład zalać i troche żeby postały?? i tak samo jeśli chodzi o
      różne sosy majonezowe czy śmietanowe - to po prostu wrzucam takiego
      marynowanego śledzia w kawałkach, czy jeszcze jakieś przygotowania trzeba
      poczynić??
      • Gość: 100 Re: świąteczne śledzie - pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 17:22
        Chodzi Ci o marynowane w occie? Przyznam , że takie jadam bez dalszej obróbki .
        Kiedy nie chce mi sie bawić ze śledziami solonymi , kupuję gotowe filety
        śledziowe w słonej zalewie i wtedy nie wymagają one moczenia . Zwykle tylko je
        przepłukuję zimną wodą i to wystarcza . Jeśli chodzi o sosy czy olej to lepiej
        żeby śledzie w nich trochę poleżały , najlepiej przez noc .
        • Gość: heidi Re: świąteczne śledzie - pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:45
          A ja mam do Was takie głupie pytanie, ale jeśli chodzi o śledzie to raczkuję,
          wiec co to sa matjasy?? bo chciałabym zrobić sledzika pod pierzynka na dobry
          początek, a lubie wiedziec co mówię (w sklepie np)...
          • Gość: 100 Re: świąteczne śledzie - pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 19:03
            Matjasy albo matjesy to nazwa handlowa słabo solonych śledzi łowionych wczesną
            wiosną u wschodnich wybrzeży Szkocji i Szetlandów .Są tłuste i delikatne .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka