Dodaj do ulubionych

Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tarczyca

24.01.05, 23:07
Od pewnego czasu mam problemy z twarzą. Mam opuchnięte górne powieki i
policzki. No właśnie - policzki, przez nie jestem na ciaglej diecie, chociaz
wiem, ze to nie tluszcz, bo jednego dnia sa bardziej opuchniete, innego sa
nawet normalne. Na niektorych zdjeciach wygladam jak po przepiciu: malutkie
oczka, nalane policzki. Wierzcie, wyglada to okropnie. Waze 46 kg, bardziej
schudnac nie moge. I tak bardzo malo jem. Nie robilam jeszcze bad. na
tarczyce. Ja tak nie lubie chodzic do lekarzy. Moze to nie tarczyca, moze
jakies hormony kobiece (wiem na razie, ze mam za wysoka prolaktyne). Dodam
jeszcze, ze mam dosyc powazne problemy z
koncentracja, problemy w szkole itp. Wlasciwie to najbardziej mnie martwi,
znajomi zaczeli sie nawet pytac w jakim swiecie ja zyje, ze cos nie tak z
moja pamiecia. Moze pasuje sie przebadac. Mam tez inne niezbyt przyjemne
objawy ale nie bede tu wypisywać calej litanii. Jak wyglada taki tarczycowy
obrzek? Ile kosztuja badania TSH i te inne?
Obserwuj wątek
    • tess-hashi Re: Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tar 24.01.05, 23:32
      przy chorej tarczycy buzia raczej nie jest opuchnięta, raczej wygląda jak maska. może oczy są spuchnięte. pozostałe objawy mogą występować przy złej pracy tarczycy.
      Niestety chyba nikt nie lubi chodzić do lekarzy, ale mus to mus. Sama piszesz, że z Twoją pamięcią coś nie tak. raczej nic samo nie przejdzie. sądzę, że wizyta narazie u lekarza domowego w Twoim przypadku jest b. wskazana. Może wyśle Cię przynajmnije na podstawowe badania hormonów tarczycy. Jeśli nie. to wróć a my ci tu wszystko dokładnie napiszemy co i jak należy zrobić, aby sprawdzić pracę Twojej tarczycy.
      Pozdrawiam, głowa do góry i życzę zdrówka. Tess
      P.s. a skąd wiesz, że masz wysokie miano prolaktyny?
      • no_sense Re: Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tar 25.01.05, 10:44
        Dziekuje Ci za odpowiedz. Wiem, trzeba sie zbadac dla pewnosci zeby wykluczyc
        tarczyce. Dermatolog skierowal mnie na badania, stad wiem o prolaktynie.
        • no_sense Re: Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tar 25.01.05, 13:56
          Aaaa i jeszcze cos: moja twarz nie wyglada jak maska; rzeczywiscie dziwnie-ale
          policzki sa raczej jak u tych dawniejszych lalek, takie grube na dole. Wlasnie
          ogladam swoje zdjecia, nie na wszystkich tak wygladam. Z natury zawsze mialam
          szczupla pociagla twarz. Mam za malo estradiolu, testosteron w normie, no i ta
          cholerna prl. Podobno jak jest za mało estrogenow to tez mozna puchnac, zapytam
          endo. Wlosy i problemy z cera pewnie od prl. Mam nadzieje,ze da sie cos temu
          zaradzic, niestety Diane nie pomoglo a nawet zaszkodzilo.
          • tess-hashi Re: Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tar 25.01.05, 21:39
            bądz dobrej myśli, będzie ok. Informuj nas o dalszych postępach "badawczych". Tess
            • no_sense Re: Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tar 26.01.05, 00:11
              ok, napisze jak bede miala wyniki
    • to-ja-007 Re: Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tar 04.02.05, 08:21

U mnie wlasnie obrzekiem dolnej czesci twarzy objawialo sie Hashimoto.
      Przekonalam sie o tym bo jak zaczelam brac leki to wszystko wrocilo do normy.
      Ja za tsh placilam 20 zl a za przeciwciala tarczycowe 80.
      pozdr
      ulka

• no_sense Re: Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tar 04.02.05, 13:15
        A można wiedzieć skąd jesteś?
        • no_sense Re: Wyszło mi... 09.02.05, 11:56
          TSH = 4,94 [0,270-4,200]
          Estradiol = 7,0 [norma w menopauzie: 10-39,5. mam 20 lat]

Co mam teraz robić?
        • to-ja-007 Re: Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tar 09.02.05, 15:36
          Skad jestem? W tej chwili nie mieszkam w Polsce.

A wracajac do wynikow to tsh masz wysokie - czyli niedoczynnosc. Nie ma sie co
          bac - leczenie jest latwe i skuteczne.

Taki niski estradiol jesli regularnie miesiaczkujesz - moze byc zwiazany z
          bezowulacyjnymi cyklami. Brak owulacji to niestety konsekwencja niedoczynnosci
          tarczycy. Wysokie tsh = wysoka prolaktyna a ta b. czesto blokuje owulacje,
          czasami nawet mozna przestac miesiaczkowac przy zbyt wysokiej prolaktynie.

Inny powod niskiego estradiolu to antykoncepcja - bralas tabletki?

pozdr.
          ulka
          • no_sense Re: Lecze sie juz 2 tydzien i nic :( :( :( :( 21.03.05, 10:34
            Dlaczego? Do tego mam grype. Dalej czuje sie ociezala na twarzy. Dzisiaj jestem
            wyjatkowo opuchnieta. Biore teraz 1 tabletke Letroxu25. Chcialam jakos mozliwie
            wygladac do swiat Wielkanocnych, przyjezdza rodzina.
            • aada1 Re: Lecze sie juz 2 tydzien i nic :( :( :( :( 21.03.05, 13:08
              Witaj No sense smile
              Możliwe ,że dawka Letroxu dalej jest za mała dla Ciebie. Wiesz, prawdę mówiąc
              dwa tygodnie to zbyt krótki okres jak na hormoniki no i na jakąś widoczną
              poprawę. Daj sobie jeszcze troszkę czasu...smile
              Ada
          • to-ja-007 Re: Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tar 21.03.05, 13:47
            To nie jest tak ze od razu wszystkie objawy niedoczynnosci i Hashi znikna.
            Trzeba troche cierpliwosci.

• no_sense Re: moja cierpliwosc juz dawno sie wyczerpala :( 21.03.05, 16:30
              a moze mi juz takie paskudztwo zostanie do konca zycia. dawka pewnie jest
              dobra, bo tsh mam niewiele ponad norme. z tym, ze reszta hormonow jest
              rozregulowana [e2,prl]
              • to-ja-007 Re: moja cierpliwosc juz dawno sie wyczerpala :( 21.03.05, 18:39
                Dawka zalezy bardziej od masy ciala - i w internecie na roznych stronach podja a
                1.5-1.6 mg na kg masy ciala.U mnie wychodzi 1.2 mg na kg masy ciala.

I nie martw sie, ze to Ci zostanie do konca zycia. Jesli to od Hashimoto to na
                pewno wszystko sie cofnie.

PRL musisz pobadac ale dopiero jak unormujesz TSH. E2 sie unormuje jak
                unormujesz TSH i PRL.
                Po 6 tyg. poziom hormonow tarczycy sie stabilizuje. Dlatego to jest minimalny
                czas zeby zauwazyc zmiany, inne niz samopoczucie. Tylko nie panikuj jesli
                bedziesz musiala zwiekszyc dawke.
                • no_sense Re:minal miesiac wynik tsh=2,29+wszystkie objawy:( 06.04.05, 14:45
                  miesiac leczenia letroxem25, nie sprawdzalam jeszze t3 i t4.
                  a jednak-wszystko mi zostanie. sypiam jak dawniej. twarz dalej spuchnieta.
                  • aada1 Re:minal miesiac wynik tsh=2,29+wszystkie objawy: 06.04.05, 14:58
                    Witaj no sense
                    Mogę Cie pocieszyć, że ja też jestem po nocy bardzo opuchnięta... i do tego
                    puchną mi palce u rąk. Rano wyglądam strasznie.
                    Masz problemy ze spaniem (bezzenność?).Próbowałaś na noc pić syrop z Melisy?
                    Ja za radą Lu zaczęłam brać też magnez ( dopiero parę dni)zobaczymy co będzie
                    dalej...
                    TSH spadłosmile powinnaś się cieszyć! Możliwe,że dla Ciebie dalej jest za wysokie.
                    Jak się wogóle czujesz?
                    Ada
    • to-ja-007 Re: 06.04.05, 16:17
      Jesli ustali sie poziom hormonow i nie bedziesz miec niedoczynnosci a dalej
      bedziesz miala obrzek twarzy to moze warto by bylo pogadac z jakims internista o
      nadnerczach. Opuchniete gorne powieki moglyby swiadczyc o problemach z nerkami...

Wiecej pomyslow nie mam.

A jak sie czujesz odkad bierzesz lek? Bo pisalas ze mialas problemy z
      koncentracja. Jest lepiej?
      • no_sense Re: We wtorek mam wizytę u endo 06.04.05, 18:40
        Dalej mam problemy z koncentracją i z pamięcią. Najgorsza jest senność, właśnie
        się obudziłam po popołudniowej drzemce. Musiałam się położyć, chociaż wstałam
        dziś o 10. Normalnie sypiam do 11, 12. W dalszym ciągu mam depresję - a miałam
        nadzieję, że chociaż tego się pozbędę. Bardzo chciałabym iść na studia dzienne.
        Właśnie rzuciłam poprzednie, co prawda zaoczne ale kierunek nie ten. Tracę już
        II rok.
        Rano wyglądam koszmarnie, ale w dzień też jestem opuchnięta sad
        • to-ja-007 Re: We wtorek mam wizytę u endo 06.04.05, 19:21
          No to wspolczuje. Dawke letroxu masz malutka, wiec mozesz dalej miec
          niedoczynnosc i wlasnie to byc przyczyna zlego samopoczucia.

A endo pomecz o skierowania na hormonki tarczycy i tsh.
          pozdrawiam
          ula

• no_sense Re: Chyba wracam do normy! 09.05.05, 12:43
            Albo mi się wydaje albo opuchlizna zanika smile Znajomi zwracają mi uwagę, że
            wyszczuplałam na twarzy... ale za to przytyłam gdzie indziej - no i nawet
            dobrze się składa, bo ciało miałam strasznie chude.
            • to-ja-007 Re: Chyba wracam do normy! 19.05.05, 12:08
              No widzisz?! ze tak powiem "a nie mowilam?!" wink
              • no_sense Re: Depresja mija, czasami miewam jeszcze... 22.05.05, 16:53
                spadki nastroju ale nie są już tak dokuczliwe. Apetyt dopisuje smile Nawet krócej
                sypiam. Marzyłam o tym żeby wyzdrowieć na wiosnę, nie wiem dlaczego - ale
                bardzo chciałam poczuć się lepiej jak zakwitną jabłonie... No i udało się!
                Przeszło mi po jakichś 2 miesiącach, mimo że zupełnie straciłam nadzieję.
                Nareszcie cieszę się wiosną i życzę Wam wszystkim powrotu do zdrowia!!!
                • aada1 Re: Depresja mija, czasami miewam jeszcze... 22.05.05, 21:16
                  No sense to super,że czujesz sie coraz lepiejsmile))
                  Oj tak do tych naszych tarczyc to należy mieć dużo cierpliwości.
                  Pozdrawiam Cie serdecznie
                  Ada
    • to-ja-007 Re: Obrzęk twarzy, policzków. Czy to może być tar 21.02.06, 12:48
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka