Gość: ja Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.07.05, 11:28 www.google.de/search?sourceid=navclient&hl=de&ie=UTF- 8&rls=DVXA,DVXA:2005-26,DVXA:de&q=smietanowiec Odpowiedz Link Zgłoś
isobel2 Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? 14.07.05, 11:44 och dziewczyny, nie traktujcie mnie jak idiotki. wiem ze istnieje taka wyszukiwarka jak google. i szukalam tam przepisu na smietanowca ale niestety ni znalazlam takiego ktory by odpowiaal moim wyobrazeniom o smietanowcu :) mi chodzi raczej o WYPROBOWANY PRZEZ WAS PRZEPIS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja nie jestem dziewczyną! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.07.05, 11:46 Nie wierzysz? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
isobel2 Re: nie jestem dziewczyną! 14.07.05, 20:02 :) przepraszam, ale z Twego nicka niestety nie mozna wydedukowac jakiej jestes plci, a ja zalozylam ze skoro ktos pisze na forum dla kobiet, to najprawdopodobniej jest kobieta. przepraszam za pomylke. wierze na slowo, ze nie jestes dziewczyna :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.07.05, 11:29 wrzuc na google.pl : śmietanowiec Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wiw Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? 14.07.05, 12:52 a ja znam taki przepis: 4 różnokolorowe galaretki 4 kubeczki śmietany (po 250 ml) 2-4 łyżki cukru 1 torebka żelatyny ( na litr płynu ) owoce do przybrania 3 galaretki przygotować dzień wcześniej i wstawic do lodówki. Żelatynę rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku i poczekać aż ostygnie - musi być płynna.Śmietanę i cukier przełożyć do miski , wymieszać i dodać rozpuszczoną żelatynę - bardzo dokładnie wymieszać. Galaretki przygotowane wcześniej pokroić w kostkę i wsypać do tortownicy . Zalać śmietaną, delikatnie wszystko przemieszać i zostawić w lodówce do zastygnięcia . Następnie przygotować ostatnią galaretkę ,ułożyć owoce na śmietanowcu i zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki - PYCHA :O) Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? 14.07.05, 17:30 Mam pytanie, czy nadaje się do tego smietana 12% lub 18%.Ze wzgledów zdrowotnych smietana 30% jest przeciwskazana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 22:23 Ja robię śmietanowca tak: proporcje: 250 ml. śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 1/4 szkl. wody 1/3 szkl. cukru pudru - ja biorę trochę mniej To jest podstawowa proporcja, na dużą blachę lub tortownicę można dać potrójną ilość. Dodatki: sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy owoce W wersji mniej kalorycznej można dać tylko jedną część kremówki, a dwie części jogurtu naturalnego.Można też zrobić z samego jogurtu, trzeba tylko pamiętać o jednej zasadzie. Gdy robimy z samej śmietany, dajemy płaską łyżkę żelatyny, gdy robimy z jogurtu, dajemy czubatą łyżkę żelatyny. Podobnie zwiększamy nieco ilość żelatyny, gdy dodajemy zmiksowane lub rozgniecione owoce Wykonanie: 1. Smietanę i ew. jogurty schłodzić w lodówce. 2. Przygotować formę. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub upiec cienki biszkopt, ale niekoniecznie.Chodzi o to, żeby forma była gotowa, bo po zrobieniu ciasto bardzo szybko się zsiada i nie ma czasu na przygotowywanie formy. 3.Żelatynę namoczyć odrobiną zimnej wody i wymieszać. Chodzi o to, żeby napęczniała. 4.Zalać żelatynę odpowiednią ilością wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. 5. W tym czasie wyjąć śmietanę z lodówki, przełożyć do odpowiednio dużego pojemnika (dla potrójnej porcji wystarczy zwykły pojemnik od robota kuchennego). 6.Ubić śmietanę. Jeśli mieszamy śmietanę z jogurtem, to najpierw trzeba ubić śmietanę, a potem do ubitej śmietany dodać jogurt i wymieszać mikserem.. Będzie bardziej puszyste. 7.Dodać cukier puder (ja zawsze dodaję do smaku, trochę mniej niż w podanej proporcji, ale to rzecz indywidualnego gustu) i zmiksować. 8.Wlewać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną żelatynę(powinna być letnia) ciągle miksując. 9. Dodać sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy do smaku. 10. Dodać przygotowane wcześniej owoce, całe, pokrojone lub zmiksowane. Zmiksowane owoce szybko wymieszać z przygotowaną masą mikserem, całe lub pokrojone można szybko zamieszać łyżką. 11.Masę wylać szybko do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki. 12. Na wierzch wylać ostudzoną galaretkę, udekorować owocami. Uwagi: -nie uzywać surowych ananasów ani kiwi, bo żelatyna sie nie zsiądzie. -Można używać różnych owoców, ale w miarę miękkich, żeby było łatwo kroić. Teraz najlepsze są poziomki (bardzo dekoracyjny wygląd), czarne jagody,truskawki, maliny (raczej jako domieszka lub zmiksować i dodać do masy), oczywiście można dać owoce z puszki(ananasy, brzoskwinie), każdy według swojego gustu i możliwości. Można do środka wrzucić pokrojoną, różnokolorową galaretkę. Bardzo ważne jest to, żeby mieć wszystkie dodatki przygotowane wcześniej. -Śmietana powinna być dość rzadka, ja używam kremówkę z woreczków, z kartoników też może być, ale niezbyt gęsta. -Jogurt najlepszy jest gęsty, ale mało kwaśny. -Zamiast żelatyny można użyć agaru, ale ja jeszcze nie wypróbowywałam tej wersji. -Można zrobić kilka warstw, każdą z innymi wocami, ale to wymaga naprawde dobrej organizacji pracy. -Można zrobić mniejszą ilość i poać w pucharkach jako deser. Odpowiedz Link Zgłoś
isobel2 Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? 14.07.05, 20:05 Dziekuje za przepis, brzmi apetycznie :) mam jeszcze jedno pytanie: rozpuszczamy pol paczki zelatyny, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? 14.07.05, 20:21 Odnośnie przepisu, który podała Mama_wiw. Robię śmietanowca wg podobnego przepisu, nauczyła mnie teściowa :) Z reguły kupuję śmietanę 18%, ale z 12% też wychodzi bez zarzutu. Nie dodaję żelatyny, na kubek śmietany daję jedną torebkę rozpuszczonej, przestudzonej galaretki. Dośrodka posiekane migdały, nasączone rumem rodzynki, ew. posiekaną galaretkę o kontrastowym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
halinac52 Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? 14.07.05, 21:17 ja rowniez robie smietankowca z zelatyna jw. tylko daje 2 roznokolorowe galaretki pokrojone w kosteczke do smietany a 2 na smietankowca.Kiedys robilam ze smietany 30% a teraz robir 1/2 smietany 30% i 1/2 mleka 3,2% nie jest takie tluste a dobre Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wiw Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? 15.07.05, 14:03 używam śmietany 18% lub 22%, a z galaretką zamiast żelatyny robię serniczek na zimno : 3 galaretki (najczęściej używam cytrynowych)rozpuszczam w ok.300ml gorącej wody i jak przestygną dodaję do 3 serków waniliowych (rolmlecz); w tortownicy układam biszkopty , wlewam serki , jak troszke stężeją , układam owoce i galaretkę :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitu Re: dobry smietanowiec -znacie przepis? IP: *.pm-studio.pl 15.07.05, 15:34 mama_wiw napisała: > gorącej wody i jak przestygną dodaję do 3 serków waniliowych (rolmlecz); Rolmlecz produkuje serki "waniLINowe" a nie "waniliowe" ;). Taka mała dygresja Odpowiedz Link Zgłoś