Gość: @NN IP: *.tvtom.pl 11.09.05, 12:08 Nie chciałabym żeby gofry smakowały jak naleśniki. Jak przygotować ciasto aby były pyszne i chrupiące? Pozdrawiam - Ann dumająca o smakowitych gofrach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bety Re: chrupiące gofry - jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 14:07 To jest wypróbowany i świetny przepis na chrupiące goferki Składniki: - 0,5 kg mąki, - 2 jajka, - 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie), - 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - woda. Jak przyrządzić? Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę. Potrzebne przybory: Gofrownica, mikser lub ubijaczka i silne rece. Jak podawać? Nie ma znaczenia, szybko znika. Uwagi: Ważne. Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: chrupiące gofry - jak? 04.10.05, 18:37 Bety, dzięki za przepis. Dawno nie robiłam gofrów, bo z przepisów które mam wychodziły niezbyt dobre. Aż tu dzisiaj skorzystałam z Twojej rady i wyszły rewelacyjne, po prostu chrupiące pychotki. Ja, która może obyć się bez słodyczy, zjadłam naraz 4 sztuki, z pudrem i chyba zjem jeszcze 2, mniam, mniam. Wszystkim polecam ten przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bety Re: chrupiące gofry - jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 19:17 Smacznego, znalazłam ten przepis gdzieś w necie bo miałam ten sam problem - zamiast gofrów wychodziły naleśniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: chrupiące gofry - jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 18:38 Dodaj 3 lyzki maki ziemniaczanej.Prawdziwe gofry nie upieczesz w zwyklej gofrownicy .Ona ma zbyt mala temperature. Rozjerzyj sie za gofrownica w Makro za 120zl , taka na 2 sztuki . Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1984 Re: chrupiące gofry - jak? 21.09.05, 11:43 a po co make ziemniaczana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość:-)) Re: chrupiące gofry - jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 15:02 Do @NN mam pytanie próbowałaś tego przepisu? Wyszły gofry jak marzenie? Też mam chęć zrobić, dlatego pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 z Domowej Kawiarenki 23.09.05, 20:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=29024831&a=29134074 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=29024831&a=29133623 Odpowiedz Link Zgłoś