Dodaj do ulubionych

pierwsza wizyta w wieku 23 lat

30.10.05, 15:39
Mam 23 lata i jeszcze nie bylam nigdy u ginekologa.Mam pytanie czy jak pojde
i powiem ze to moja pierwsza wizyta to czy lekarz nie bedzie sie do mnie
rzucal ze tak pozno zaczynam korzystac z wizyt u ginekologa?? Nigdy nie
mialam zadnych dolegliwosci dlatego jeszcze nie bylam u gina.
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 15:43
      wiesz, tak naprawdę lekarza to guzik obchodzi
      to tylko twoje zdrowie i tylko twój wybór
      jak o siebie nie dbasz, to nikt cie wołami zaciągał do gabinetu nie będzie
      ale zdajesz sobie sprawę, że sporo kobiecych dolegliwości jest ukrytych?
      cytologii sobie sama np. nie zrobisz
      poza tym - zapewne zaczęłas już współzycie; i co, nie chciałaś nigdy sprawdzić,
      czy wszystko w porządku?
      • luna333 Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat 30.10.05, 16:07
        a musisz mu mówić że to twoja pierwsza wizyta? no chyba że Ciebie coś bardzo niepokoi. Idź i powiedz że przyszłaś na kontrolę i że masz nieaktualną cytologię więc sobie zrób. Nie ty pierwsza, nie ostatnia a wizyta u dobrego gina nie jest ani stresująca, ani krępujca a badanie jest bezbolesne i trwa chwiluńkę smile powodzenia
      • Gość: ktostam Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:08
        eeetam juz, ze sama sobie nie zrobiwink to nie jest zbytnio skomplikowane pobrac
        material do ocenywink gorzej juz z ocena ale to i gabinety z tym maja problemywink
        i nie rozumiem, ze jej na zdrowiu nie zalezy.. jak jej nic nie dolega to po co? wink
        za przeproszeniem tylko z tylkiem sa problemy?wink inne czesci ciala tez
        przydaloby sie co roku skontrolowac nio ale ty co tam gin najwazniejszywink

taki maly sarkazmwink
        • Gość: urywam_sie Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat IP: 83.168.96.* 30.10.05, 16:17
          A propos problemow z tylkiem....

przeprasza,ale nie moglam sie powstrzymac...

www.maxior.pl/?p=index&id=2936&4
          • Gość: ktostam Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 22:42
            hehe.. party hardcore w polskim wydaniu?wink

ps.
            czego to ludzie na imprezkach nie wymyslawink
    • zaba_pelagia Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat 30.10.05, 16:20
      miska165 napisała:

> Mam 23 lata i jeszcze nie bylam nigdy u ginekologa.Nigdy nie
      > mialam zadnych dolegliwosci dlatego jeszcze nie bylam u gina.

jeśli ktoś jeszcze nie rozumie, dlaczego w naszym pięknym kraju jest taka
      niewielka wykrywalność (o, chociazby raka szyjki) i taka duża śmiertelność, to
      to jest odpowiedź na wszelkie wątpliwości...
    • calineczka79 Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat 30.10.05, 18:18
      no to ja się postaram spokojniej smile chociaż uważąm że powinnaś już mieć taką
      wizytę za sobą...

to jak lekarz zareaguję zależy od jego indywidualnego podjeścia - może rzucic
      jakąś uwagę ale nie sądzę żeby Cie bił smile a jeśli wytłumaczysz mu to w ten
      sposób co nam na pewno nie będzie się obrażał najwyżej zrobi Ci podobny wykład
      nt "po co chodzimy do gina" i tyle smile

wg mnie nie powinnaś ukrywać tego że jest to Twoja 1 wizyta - nie oszukujmy się
      ten 1 raz zawsze jest stresem i po co takimi małymi oszustwami dodawać go sobie
      więcej smile a i lekarze w większości trochę inaczej podchodzą do takich
      pacjentek smile

tak apropo moja koleżanka też była w podobnym do Twojego wieku i nie usłyszała
      żadnego słowa na ten temat smile
      • indianprincess Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat 30.10.05, 18:39
        Zgadzam się z wypowiedzią costam. I nie przejmuj się że to pierwsza wizyta,
        dobrze że w końcu się wybierzesz.Jeśli jesteś zestresowana to powiedz lekarzowi
        że to pierwsza wizyta, bo wtedy pomoże ci się zrelaksować. Jeśli badanie cie
        bardzo nie stresuje to nie musisz się przyznawać. powodzeniasmile
    • alinaw1 Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat 30.10.05, 20:02
      Ja miałam 25 lat. Lekarz nawet nie mrugnął okiem.
      • Gość: fafik Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat IP: *.promax.media.pl 30.10.05, 22:09
        ja 22 i było ok.
        a tak a propos wcale nie musiała rozpocząć współżycia,
        ja wtedy byłam dziewicąsmile
    • Gość: K Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 23:27
      Ja pierwszy raz byłam w wieku 22,5. Lekarz tłumaczył mi co robi i kazał się nie
      bać.
    • Gość: Agnieszka Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 10:38
      Jak ostatnio byłam u gina - innego ze względu na zmianę miejsca zamieszkania i
      powiedziała, że jestem pierwszy raz (mając na myśli pierwszy raz u niego) to
      tylko popatrzył na mnie ciepo i powiedział, że kiedyś trzeba zacząć (myśląć
      zapewnie, że to pierwszy raz w moim życiu) - mam 28 lat. Nie przejmuj się lekarzem.
      Swoją drogą chodzenie do gina, to jedna z lepszych rzeczy jakie możesz dla
      siebie zrobić w kwestii swojego zdrowia - jest szansa na profilaktykę.
    • miska165 Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat 02.11.05, 10:42
      bardzo dziekuje za odpowiedzi zarowno te negujace jak rowniez te podtrzymujace
      na duchu
      • Gość: Ewcia Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 12:40
        Miska 165 ja mam 22 lata i też jeszcze nie byłam. Wybieram się w najblizszym
        czasie bo coś mnie nie pokoisad Pozdrawiam
        • Gość: iva Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 18:54
          Ja też mam 23 lata i pierwszą wizytę przed sobą. A dokładnie za tydzień. Tak
          samo jak Miska 165 wcześniej nie byłam, bo nie miałam żadnych dolegliwości.
          Teraz chcę rozpocząć wspóżycie i dlatego wybieram się do lekarza. Poza tym chcę
          się przebadać. Ostatnio ciągle biegam jak nie do dentysty, to do ogólnego, więc
          nastała wreszcie pora i na ginekologa.
    • Gość: M. Re: pierwsza wizyta w wieku 23 lat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.11.05, 11:26
      Miska165, nie masz się o co martwić.
      Lepiej późno niż wcale...
      Ja mam 21 lat i również bałam się reakcji lekarza na to, że jest to moja
      pierwsza wizyta w tak "późnym" wieku. Okazało się, że to nic złego...
      Wczesniej po prostu nie widziałam potrzeby odwiedzenia ginekologa. Zawsze
      miałam regularny okres, nie stwierdziłam u siebie żadnych dolegliwości.
      Niedawno natomiast rozpoczęłam współzycie i to był powód mojej wizyty.
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka