Dodaj do ulubionych

Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza

25.01.06, 11:31
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060125/publicystyka/publicystyka_a_9.html

"Spośród budzących kontrowersje problemów badawczych jedno zostało w tej
księdze na nowo i dokładnie wyjaśnione: chodzi o liczbę osób pochodzenia
żydowskiego w centrali MBP. Według niej, był to odsetek wyższy - ponad 37
procent, niż dotychczas przyjmowano (od dziesięciu do dwudziestu kilku
procent), przy niespełna połowie osób pochodzenia polskiego (w MBP wypełniano
rubrykę "narodowość). Informacje o ludziach bezpieki można znaleźć też np. w
obszernym tomie ""Zwyczajny" resort. Studia o aparacie bezpieczeństwa 1944 -
1956" oraz w periodyku "Aparat represji w Polsce Ludowej 1944 - 1989".
Obserwuj wątek
    • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 12:33
      to jest temat na forum archeologia.
      • krystian71 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 12:48
        nie zgadzam sie, myslalem o forum Kraj, ale tam napisano,ze aparat kierowniczy
        tej formacji w niespelna polowie skladal sie z osob pochodzenia polskiego i tak
        jakos wyszlo,ze to Forum Swiat najbardziej na ten temat sie nadaje.
    • manny_ramirez Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 12:33
      To jednak duzo mniej niz te 70 procent ktorymi niektorzy to froum wczesniej
      karmili
      • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 12:43
        uważam,że 70 % na tym forum to jest wielkość wlaściwa.
        • dana33 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 12:47
          rozumiem krystian, ze natychmiast po przeczytaniu tego artykulu kupiles sobie
          ten orgazmofon, ktory tam reklamuja i jako ze kazdy, a wiec i ty, masz prawo do
          orgazmu, to dostales go nawet jeszcze przed uzyciem zakupionego nowego
          towaru.... wystarczylo ci tylko przeczytac ten artykul.... teraz, po orgazmie
          juz sie uspokoiles czy chcesz jeszcze? jak chcesz jeszcze, to radze ci ten nowy
          produkt, bo watpie, czy przez ponowne przeczytanie cos sie u ciebie ruszy....
          • krystian71 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 12:59
            kazdy widzi to co najbardziej mu potrzeba.
            Ja na twoja prosbe potrzebowalem jakiejs naukowej pozycji na ten temat, z
            linkiem na powazna prase, bo nie potrafilem dac ci linka na monografie,ktora u
            mnie na polce stoi.
            Ty znalazlas orgazmofon, ktory umknal mej uwagi i dalej go nie widze,choc
            polecialem sprawdzic.
            Nie znam sie na necie, ale moze to twoj israelski dostawca internetu dolacza za
            frico reklamy,bazujac na najczesciej przez klienta otwieranych stronach.?
            Wiesz , gdy raz ostatni dopuscilem mlodego do mojego kompa,przez dwa tygodnie
            otwieralo mi sie "gorace panie czekaja na ciebie":))))
            • i-love-2-ski Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 14:18
              krystian71 napisała:

>
              > frico reklamy,bazujac na najczesciej przez klienta otwieranych stronach.?
              > Wiesz , gdy raz ostatni dopuscilem mlodego do mojego kompa,przez dwa tygodnie
              > otwieralo mi sie "gorace panie czekaja na ciebie":))))

uwazaj,zeby ci dana nie wyskoczyla na stol:)) a co do tematu to ten kto zyl w
              tych czasach pamieta nazwiska. do tego nie potrzeba naszego nowego klonu
              maureen2,zeby nam o mumiach przypominal. chyba jeszcze alzheimerek nam nie
              grozi,przynajmniej nie tak szybko jak naszym przyjaciolom.to oni nie my wioda
              niezdrowy tryb zycia bedac w ciaglych stresach lunetowych lub forumowych.
              • krystian71 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 14:48
                my pamietamy, moze sobie maureen ze zlosci tupac nozkami,to i tak niczego nie
                zmieni.I archeologii poszukac na watkach samsona, choc nawet trudno to nazwac
                archeologia, od stu lat ryja i ryja w tej jerozolimie i jescze nawet jednej
                peknietej cegielki z imieniem krola salomona nie znalezli :)
                A ja znowu mam klopot z matematyka , rachelciu, zerknij no na ten link
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3129098.html
                napisali, ze PO goni PIS, bo juz dzieli icch od siebie tylko 5%, a we wrzesniu
                dzielily 3%
                :))))
                • i-love-2-ski Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 14:49
                  znowu tu mnogosc nowych nickow,ktore przyjacielsko ciebie po pleckach klepia
                  niby nic,a danie podsuwaja przescieradlo do wycierania tych jej krokodylich
                  lez,ktore chyba co dzien poglebiaja morze martwe.i znowu teatrzyk zielona ges.....
      • krystian71 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 13:02
        to zalezy co biezesz pod uwage, zwaz ,ze tam mowa tylko i wylaczne o kadrze
        scisle kierowniczej.
        Moze, gdyby policzyli rowniez zydowskie sprzataczki :))) i oficerkow sledczych
        od brudnej roboty , sklad procentowy by ciutke podrosl :)
      • explicit Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 17:19
        Biorac pod uwage ze w Polsce przezylo ok 250 tys Zydow - Zalozmy ze polowa dala
        sie nabrac na Ziemie Obiecana i wyjechala to statystycznie jest to zawrotnie
        wysoka liczba , nie uwazasz ???

uklony

==============================================================================

To jednak duzo mniej niz te 70 procent ktorymi niektorzy to froum wczesniej
        karmili

• wladyslaw.studnicki Była swego czasu wystawa w Krakowie, pt "Wielkie 25.01.06, 13:15
      procesy pokazowe w Krakowie". Podano tam obsadę wierchuszki UB z Krakowa,
      Tarnowa i okolic. Polskich nazwisk było może połowa, ale z tym zastrzeżeniem,
      że z kolei przy połowie tych polskich nazwisk, był aneks "do 1945- Szlomo
      Kancelson", czy coś w tym stylu. Gazetka z Krakowa prowadzi od tego czasu wojnę
      totalną z Pałacem Sztuki w którym byała ta wystawa, nota bene ipeenowska.
      • krystian71 Re: Była swego czasu wystawa w Krakowie, pt "Wiel 25.01.06, 14:11
        nasi milutcy znawcy z israela nauczyli sie w starej szkole-ze cos, o czym sie
        nie mowi, nie istnieje.
        A tak wlasnie bylo.
        Obcy narodowo sklad Partii Komunistycznej, wladz PRL-u , a w szczegolnosci
        Bezpieki byl scisle skrywana tajemnica, co prawda poliszynela , ale nigdy i
        nigdzie w Polsce nie wolno bylo oficjalnie tego powiedziec.Nawet nie z powodu
        filo-czy antysemityzmu.
        Zwyczajnie,podkreslanie tego faktu odbieralo tamtej wladzy cala legitymacje do
        jej sprawowania, podkreslalo jej obcy , agenturalny i obcy narodowo charakter.
        A do tego nie wolno bylo dopuscic.
        Nawet Moczar w 68 tylko polgebkiem tym argumentem szafowal.Wolal opowiadac o
        jakiejs V Kolumnie, popierajacej w wojnie obce panstwo, wbrew lini i interesom
        Ukladu Warszawskiego, ktory poparl Arabow, jakis beznarodowych kosmopolitach i
        tego rodzaju bzdetach.
        Zaciagnieto nad tym tematem pokrowiec i w kraju i za granica.
        Wyjezdzajacy z Polski Zydzi z natury rzeczy nie przechwalali sie , jaki to
        mieli piekny epizod w swym zyciorysie i jakiej to pracy zostali przez okrutnych
        Polakow pozbawieni, zwlaszcza ci z alii rocznik 56.
        Mam takie przeczucie, graniczace z pewnoscia, ze dla znacznej ich czesci to
        jest autentyczne zaskoczenie, zwlaszcza tej mlodszej czesci, wola uwazac,ze
        niechec istniejaca w polskim spoleczenstwie ma zupelnie iracjonalne podstawy,
        ktos tu nawet gdzies pisal o zazdrosci, he,he
    • emerytka.z.rzeszowa Czy nie czas zająć się czymś pożytecznym? 25.01.06, 14:39
      .. zamiast judzić przeciwko tzw. bezpiece (na pochyłe drzewo łatwo się skacze -
      jak mawiają Polacy)? Było, minęło - esbecja miała różne karty, raz dobre (jak
      walczyła ze szpiegostwem albo wprowadzała reformę rolną), raz złe, gdy nękała
      b. opozycję. Ale to już było - chciałoby się zaśpiewać za Marylą Rodowicz!

Dajmy już spokój rozliczeniom - i tak zazwyczaj wszystkie ataki na "bezpiekę"
      kończą się przyłożeniem "żydokomunie" (z naciskiem na to pierwsze) - trzeba
      było od razu zatytułować wątek "Demaskuję Żydów" itd. byłoby prościej (plopli
      by co prawda wyciął, ale...).

Tak się składa, że ja WIEM z dobrze poinformowanych źródeł kto był kim w
      bezpiece - różni byli: Polacy, Żydzi (Brystygierowa, Fejgin, Różański,
      Fajtmanowa), Białorusini - Żydów jednak nie więcej niż 15% (dziwię się, że IPN
      bełkocze o 50% - jeśli prawdą jest co pisze Studnicki, nb. szkaradny nick).

Chyba jeszcze dziś napiszę do koleżanki z Izraela i opisze jak tu się judzi
      przeciwko Żydom (Polacy z chęcia urządziliby jeszcze jakiś pogromik, problem w
      tym, że żydów nie ma - nic to, mianuje się jakichś) - myślałam, że to już było,
      minęło - nic z tego. W świetle polskich obsesji antyżydowksich jakże inaczej
      prezentuje się odmowa dostarczenia S. Morela przez Izrael państwu polskiemu...

I jeszcze odnośnie "bezpieki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34253111&v=2&s=0
      • i-love-2-ski Re: Czy nie czas zająć się czymś pożytecznym? 25.01.06, 14:48
        szkoda emerytka ,ze tego wiesenthalowi nie poradzilas,a moze wlasnie dlatego,zes
        specjalna emerytka to wybierasz jedna nacje a trywializujesz przestepstwa innych?
        • emerytka.z.rzeszowa Re: Czy nie czas zająć się czymś pożytecznym? 25.01.06, 14:56
          i-love-2-ski napisał:

> szkoda emerytka ,ze tego wiesenthalowi nie poradzilas,

Wiesenthal sam się wygłupiał, bo kto ściga 90 letnich starców? Ale przynajmniej
          w Austrii istniały szansę na obiektywny proces (bo to nawet ostatnio i kraj
          prawicowy), a w Polsce? Przecież dla większości tutejszych forumowiczów
          zbrodnia Wolińskiej nie polega na tym, ze dała się wykorzystać do działalności
          przeciwko "Nilowi" (i tak każdy sąd w UE by ją uniewinnił), tylko dlatego
          (podobnie jak Morel czy sędzina Górowska), że jest Żydówką. Tak trudno to
          zauważyć?

a moze wlasnie dlatego,ze
          > s
          > specjalna emerytka to wybierasz jedna nacje a trywializujesz przestepstwa
          innyc
          > h?

Ja niczego nie trywializuę. Chcecie to sprowadzajcie sobie Wolińską z UK
          (możecie nawet sprowadzić jej zwłoki i urządzić im proces pokazowy, jak umrze),
          nie moja to rzecz.

Co do mojego obiektywizmu, to proszę przeczytać sobie to:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=22071813&a=22071813
          • i-love-2-ski Re: Czy nie czas zająć się czymś pożytecznym? 25.01.06, 15:08
            emerytka.z.rzeszowa napisała:

> w Austrii istniały szansę na obiektywny proces (bo to nawet ostatnio i kraj
            > prawicowy), a w Polsce? Przecież dla większości tutejszych forumowiczów
            > zbrodnia Wolińskiej nie polega na tym, ze dała się wykorzystać do działalności
            > przeciwko "Nilowi" (i tak każdy sąd w UE by ją uniewinnił), tylko dlatego
            > (podobnie jak Morel czy sędzina Górowska), że jest Żydówką. Tak trudno to
            > zauważyć?
            >
            > a moze wlasnie dlatego,ze
            > > s
            > > specjalna emerytka to wybierasz jedna nacje a trywializujesz przestepstwa
            >
            > innyc
            > > h?
            >
            > Ja niczego nie trywializuę. Chcecie to sprowadzajcie sobie Wolińską z UK
            > (możecie nawet sprowadzić jej zwłoki i urządzić im proces pokazowy, jak umrze),
            >
            > nie moja to rzecz.
            >
            > Co do mojego obiektywizmu, to proszę przeczytać sobie to:
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=22071813&a=22071813

obrazasz Polakow. jak mowie szkoda,ze nie dajesz tej samej rady zydom. widac,ze
            jako emerytka bardziej dbasz o katow,niz o ich ofiary obrazajac jednoczesnie
            pamiec zmarlych. wstyd.
        • dana33 Re: Czy nie czas zająć się czymś pożytecznym? 25.01.06, 14:59
          a ty pustemo co robisz???? nie wybralas sobie zydow na kozla ofiarnego, a
          polske wybielasz nawet tam, gdzie tak czarno, ze nic juz nie widac?
          koltunski charakterek masz....
          • bladatwarz Dano, jak tam izraelskie osiagniecia w ostatnich 25.01.06, 15:54
            miesiacach? Dawno tego tematu nie poruszalas.
        • wladyslaw.studnicki Ale zabranie emerytury nazistowskiej, breżniewowi 25.01.06, 15:02
          z rzeszowa nie grozi, a esbecką może utracić, więc co rusz nasz breżniew
          wstawia nam ody ku czci NKWD, UB i inyych mordrrców.

A tak wogóle, to wiem kim ta osoba jest z imienia i nazwiska, jeśli chcesz,
          słuzę informacją. Nie zdziwisz się przy tym, pisze to samo na forum i w swoich
          książkach.
          • i-love-2-ski Re: Ale zabranie emerytury nazistowskiej, breżnie 25.01.06, 15:15
            wladyslaw.studnicki napisał:

> z rzeszowa nie grozi, a esbecką może utracić, więc co rusz nasz breżniew
            > wstawia nam ody ku czci NKWD, UB i inyych mordrrców.
            >
            > A tak wogóle, to wiem kim ta osoba jest z imienia i nazwiska, jeśli chcesz,
            > słuzę informacją. Nie zdziwisz się przy tym, pisze to samo na forum i w swoich
            > książkach.

kim ta osoba jest to wiemy,nazwisko jest tu zbedne wystarcza te postubeckie
            teksty. szkoda,ze ta ubecja nie miala wiecej serca dla tych ,ktorych mordowala w
            wiezieniach,a teraz taki rejwach bo sie rodziny ofiar upominaja o
            sprawiedliwosc. no nie to pelen skandal nie placic pelnej emerytury katom z UB.
            wstyd dla polski,ze tak malo im placi.
          • krystian71 Re: Ale zabranie emerytury nazistowskiej, breżnie 25.01.06, 15:24
            no prosze lortea, o tym samym pomyslalem, jakas telepatia czy co.?
            Ledwie podali,ze zaczynaja odbierac emerytury dla utrwalaczy i przestepcow
            komunistycznych ,ledwie dalem linka na powazna gazete i powazna publikacje, a
            juz nam jakies poludniowo-wschodnie wiatry emerytke na forum przywialy.
            • i-love-2-ski Re: Ale zabranie emerytury nazistowskiej, breżnie 25.01.06, 15:47
              krystian71 napisała:

> no prosze lortea, o tym samym pomyslalem, jakas telepatia czy co.?
              > Ledwie podali,ze zaczynaja odbierac emerytury dla utrwalaczy i przestepcow
              > komunistycznych ,ledwie dalem linka na powazna gazete i powazna publikacje, a
              > juz nam jakies poludniowo-wschodnie wiatry emerytke na forum przywialy.

oni maja antenki "made in USA",dlatego takie toto czujne:))pedzim na bedzin.pozdr
              • krystian71 :)) 25.01.06, 15:53
                uś , ale zimno !!!
      • krystian71 Re: Czy nie czas zająć się czymś pożytecznym? 25.01.06, 14:57
        szoruj babcia do kolejki, teraz duzo wyprzedazy, nawet mielone za
        trzypiecdziesiat widzialem, do natychmiastowego spozycia
        Co mi tu bedziesz narzucac o czym mam pisac a o czym nie, zwlaszcza ,ze dzialam
        na prawdziwe zamowienie spoleczne Dany, ktora za chinyludowe nie wierzyla,ze
        byla nadreprezentacja zydow w tak zwanym aparacie.
        A jak cos WIESZ to napisz monografie, Agora ci jej i tak nie wyda, bo te twoje
        15 % dla nich to i tak horrendum.Przeciez Zydzi w powojennej Polsce najwyzej 1%
        calej populacji stanowili, he,he,he
        • i-love-2-ski Re: Czy nie czas zająć się czymś pożytecznym? 25.01.06, 15:11
          krystian71 napisała:

> szoruj babcia do kolejki, teraz duzo wyprzedazy, nawet mielone za
          > trzypiecdziesiat widzialem, do natychmiastowego spozycia
          > Co mi tu bedziesz narzucac o czym mam pisac a o czym nie, zwlaszcza ,ze dzialam
          >
          > na prawdziwe zamowienie spoleczne Dany, ktora za chinyludowe nie wierzyla,ze
          > byla nadreprezentacja zydow w tak zwanym aparacie.
          > A jak cos WIESZ to napisz monografie, Agora ci jej i tak nie wyda, bo te twoje
          > 15 % dla nich to i tak horrendum.Przeciez Zydzi w powojennej Polsce najwyzej 1%
          >
          > calej populacji stanowili, he,he,he

jak mowie,dana nam tu rzuca teksty "nie zapomne WAM NIGDY" a babcia nagle
          mowi,ze ci ktorzy byli mordowani byli strasznie niesprawiedliwi,bo nazwali swych
          katow po imieniu i pochodzeniu. nie to naprawde wstretne byc takim rasista. jak
          wiadomo my nie mozemy sprawiedliwie osadzic nikogo,jedyni sprawiedliwi to
          zydzi,ci wiadomo czy na forum czy poza nim sa czysci jak lza i sprawiedliwi jak
          SAMSONE:))) teatrzyk zielona ges......
          • krystian71 Re: Czy nie czas zająć się czymś pożytecznym? 25.01.06, 15:21
            ja juz sam nie wiem, czego to ludzie ze strachu nie napisza,jak tylko zawisnie
            nad nimi grozba,ze utraca dodatek emerytalny za utrwalanie wladzy ludowej.
            Nawet list do israela :)
      • explicit Re: Czy nie czas zająć się czymś pożytecznym? 25.01.06, 17:11
        Zamiast wylewac krokodyle lzy na tym forum napisz list do Centrum Wiesentala .

uklony

==============================================================================

ARRESTED. ALFONS GOETZFRIED, 78, former Gestapo foot soldier, for allegedly
        shepherding some 70,000 people to their deaths at a Polish concentration camp;
        in Stuttgart, Germany. Convicted of war crimes by the Soviet Union, Goetzfried
        was locked up in a Siberian gulag until 1958, but he returned to Germany in
        1991.
    • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 15:24
      SB to było SB i nie ważne jakiej narodowości. Pozdrawiam klony SB na forum.
      • krystian71 UB- a nie SB 25.01.06, 15:35
        o SB bedzie w nastepnych pozycjach.
        Napisz jeszcze to samo do Yiddish World, gdyby sie Lippmanowi nie zechcialo
        dochodzic jakej narodowosci byli ci SS-mani ,nie mieli by okazji sklamac i nie
        byloby tej burzy na forum
        • maureen2 Re: UB- a nie SB 25.01.06, 15:36
          a jaka to różnica UB czy SB, żadna.
      • i-love-2-ski Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 15:48
        maureen2 napisała:

> SB to było SB i nie ważne jakiej narodowości. Pozdrawiam klony SB na forum.

wazna marycha,wazne jakiej narodowosci. w koncu nie kazdy sie do UB czy SB
        dostalawal,tam byli tylko wybrani. pozdrow rodzinke.
        • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 16:01
          UB i SB i ich klony na forum można poznać po drążeniu pewnych tematów np. Zydzi
          a sprawa Polska,trgedia narodu polskiego i krzywdy nierozliczone,Hitler i Stalin
          są wsrod nas, w ten sposob poszukują tych, ktorzy mogą stać się ich celem.Pozdra
          wiam osobiście klony SB na forum i życzę dużo szczęścia. Czasy się zmieniły.
          • krystian71 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 16:09
            w jednym masz racje, czasy sie zmienily , idzie nowe a z mocy prawa po uplywie
            polwiecza coraz wiecej archiwow sie otwiera
            • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 16:18
              pozdrawiam jeszcze raz.
          • i-love-2-ski Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 17:15
            maureen2 napisała:

. Czasy się zmieniły.

pewnie ,ze sie zmienily teczuszki tluste beda do wgladu i czyscimy
            podworeczko,dlatego taki tu rejwach na forum. pozdrow rodzinke.
    • bladatwarz Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 15:40
      A dzis taki jeden mi od antysemitek dokladal, ze posluzylam sie terminem zydokomuny.

A Zydowski Instytut Historyczny konferencje na ten temat organizowal 11 lat
      temu!!!!!!!!!!! Tylko temat jest drazliwy, wiec sie o nim dyskutuje po cichu i z
      dala od medoiw.

,,Prelekcja prof. Andrzeja Paczkowskiego w Zydowskim Instytucie Historycznym na
      temat: "Zydzi w UB" (12 kwietnia 1995 r.) nie zostala naglosniona przez media,
      ponadto odbyla sie w godzinach rannych, dlatego zapewne frekwencja byla
      niewielka, a dyskusja krotka i powierzchowna. Samo spotkanie pokazalo jednak, iz
      nawet na tematy uwazane za kontrowersyjne, czy wstydliwe, dyskutowac mozna
      spokojnie, w dodatku w gronie sluchaczy skladajacym sie m.in. z bylych
      funkcjonariuszy.''

www.republika.pl/mbp_x/html/zydziwub.html
      Polecam caly tekst, bo dobry. Zreszta nazwisko Paczkowskiego gwarantuje poziom
      niezaleznie od tego czy sie komus podobaja jego poglady czy nie.
      • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 15:47
        a gzie temat zydowscy naukowcy w Polsce, albo wpływ żydowskich robotników na
        wzrost dochodu narodowego w latach 1977-1985 itp ? Albo procentowy udział obywa
        teli narodowości żydowskiej w ogólnej ilości przestępstw popelnianych w Polsce
        w latach 1977-1985 ? Czy narodowść żydowska sprzyja zachowaniom antyspołecznym ?
        • krystian71 Re: Ludzie Bezpieki-a zydowscy naukowcy 25.01.06, 16:07
          gdzies ten temat juz poruszalem, ale zabij nie pamietam, moze mi bladatwarz
          przypomni, bo jak widze :) te same gazety czytujemy .
          A o tym byl wlasnie w zeszlym roku obszerny artykul w Najwyzszym Czasie.
          O swiatowej slawy polskim profeesorze medycyny i jego zdolnej zydowskiej
          asystentce, babeczka byla skoligacona z rodzina Brygistierowej i Bermannow i
          nie chcialo jej sie czekac az profesor odejdzie na emeryture ,wiec z pomoca
          rodziny oddala go w rece UB, a on sledztwa nie przezyl.
          Nasza pani profesor tez jest juz na emeryturze, zgorzkniala biedactwo, bo
          spotkala sie z ostracyzmem tych okrutnych antysemickich Polakow
        • bladatwarz Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 17:30
          maureen2 napisała:

> a gzie temat zydowscy naukowcy w Polsce, albo wpływ żydowskich robotników na
          > wzrost dochodu narodowego w latach 1977-1985 itp ? Albo procentowy udział obywa
          > teli narodowości żydowskiej w ogólnej ilości przestępstw popelnianych w Polsce
          > w latach 1977-1985 ? Czy narodowść żydowska sprzyja zachowaniom antyspołecznym
          > ?
          A gdzie temat naukowcy w Polsce? Na zadnych naukowcow ipisanie o nich nie ma
          pieniedzy.
          Wpływ żydowskich robotników na wzrost dochodu narodowego w latach 1977-1985 jest
          niemożliwy do oszacowania, bo brak takich danych. Zreszta tematy spoleczne i
          badanie zachowan robotnikow jest niemodne od 16 lat.
          Procentowy udział obywateli narodowości żydowskiej w ogólnej ilości przestępstw
          popelnianych w Polsce w latach 1977-1985 jest rowniez trudny do oszacowania.
          Latwiej zrobic takie podsumowanie w okreslonych strukturach, bo tam w
          kwestionariuszach podawano narodowosc.
          Czy narodowść żydowska sprzyja zachowaniom antyspołecznym? - tak postawione
          pytanie jest bledne. Sugeruje odpowiedz.
          • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 17:39
            tak,tak,ratuj sie kto może.
            • bladatwarz Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 17:47
              Zadajesz pytania, na ktore nie mozna odpowiedziec. I nie chodzi tylko o zydow,
              ale o muzulman, prawoslawnych, ateistow, Polakow o pochodzeniu lemkowskim,
              tatarskim, niemieckim, rosyjskim, zydowskim. Nikt nie robi takich badan.
              Komentowac udzial komunistow zydowskiego pochodzenia w strukturach ubecji mozna,
              bo sa takie opracowania. I cale szczescie, ze sa ludzie ktorzy nad tymi danymi
              pracuja, bo Polacy maja prawo wiedziec kogo im NKWD przywiozlo do Polski do
              rzadzenia.

,,Spośród budzących kontrowersje problemów badawczych jedno zostało w tej
              księdze na nowo i dokładnie wyjaśnione: chodzi o liczbę osób pochodzenia
              żydowskiego w centrali MBP. Według niej, był to odsetek wyższy - ponad 37
              procent, niż dotychczas przyjmowano (od dziesięciu do dwudziestu kilku procent),
              przy niespełna połowie osób pochodzenia polskiego (w MBP wypełniano rubrykę
              "narodowość).''
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=35592297
              • bladatwarz Przepraszam, podalam niewlasciwy link 25.01.06, 17:48
                www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060125/publicystyka/publicystyka_a_9.html
    • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 16:09
      dla ułatwienia zrozumienia tematu dodam,że najbardzie podatną na infiltrację SB
      jest LPR. Pozdrawiam jeszcze raz.
      • krystian71 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 16:11
        Adas M . primo voto Szechter zlecil jakies specjalne badania na ten temat?
    • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 16:19
      oczywiście pozdrawiam jeszcze raz tworcę wątku.
      • i-love-2-ski Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 17:17
        maureen2 napisała:

> oczywiście pozdrawiam jeszcze raz tworcę wątku.

buzka marycha i nie zasmuc sie nam na smierc,bo zamienisz sie w dementyczna
        dane. widzisz do czego prowadzi obsesja na temat lustracji.strach,panika,bol,to
        bledne kolo.
        • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 17:23
          na cover za póżno, bo to już przepadło, jeszcze raz pozdrawiam osobiście, skąd
          te nerwy i zajadłość, przecież już się wydało. Co to jest marycha ??
          • i-love-2-ski Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 17:25
            maureen2 napisała:

> na cover za póżno, bo to już przepadło, jeszcze raz pozdrawiam osobiście, skąd
            > te nerwy i zajadłość, przecież już się wydało. Co to jest marycha ??

nerwy marycha,ja i nerwy. he,he that will be the day hon. marycha to po polsku
            ,ja lubie spolszczac te maurinki2,mam nadzieje,ze sie nie pogniewasz? ach ta
            panna krysia krolowala na turnusach nie od dzisiaj...
            • maureen2 Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 17:38
              bredzić każdy może, trochę lepiej trochę gorzej,jeszcze raz pozdrawiam
              osobiście.
              • i-love-2-ski Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza 25.01.06, 17:40
                maureen2 napisała:

> bredzić każdy może, trochę lepiej trochę gorzej,jeszcze raz pozdrawiam
                > osobiście.

a ty lepiej,czy gorzej maryska?
    • 1ja Re: Ludzie Bezpieki-kadra kierownicza-Archeologia+ 25.01.06, 16:53
      0.Польский заступник
      В середине 20-х годов в органах ВЧК и, особенно, в руководстве на самых высоких
      постах (заместителей председателя ВЧК-ОГПУ) главную роль играли как раз поляки
      и прибалты (тоже католики). Это были Петерс, Меньжинский, Уншлихт и другие. О
      том, что Дзержинский очень любил окружать себя соотечественниками, у многих из
      которых была спорная для чекиста репутация, открыто говорят даже в ФСБ, где
      Железный Феликс до сих пор остается главным объектом поклонения. На
      исторических чтениях на Лубянке не так давно был подготовлен специальный доклад
      на эту темуисследователя истории отечественных спецслужб, генерал-майора
      Александра Здановича. Его исследования начались с того, что, работая в архиве,
      он случайно наткнулся на письмо Дзержинскому от начальника особого отдела
      Западного Фронта Медведя. Тот требовал немедленно устранить некоторых
      сотрудников от работы в Особом отделе ВЧК. Среди этих сотрудников упоминалась
      милия некоего Добржинского.

www.agentura.ru/press/about/jointprojects/nacional/redksendz/

1.Дзержинский,Менжинский,Ягода
      РИМ И МОСКВА. 1900 - 1950.
      Ср. единство православия и католичества. - К оглавлению.

Глава XIII

ПОСЛЕДНИЕ ГОДЫ НЕВЕ В МОСКВЕ

(17 СЕНТЯБРЯ 1934 — 31 ИЮЛЯ 1936)

В 1934 году Сталин, проводивший после XVII съезда партии относи­тельно "мягкую"
      политику, почувствовал конкуренцию со стороны восходящей звезды на партийном
      небосклоне — Кирова. Тогда он уп&#
      • 1ja Re: P.S+ 25.01.06, 16:56
        0.Польский заступник
        В середине 20-х годов в органах ВЧК и, особенно, в руководстве на самых высоких
        постах (заместителей председателя ВЧК-ОГПУ) главную роль играли как раз поляки
        и прибалты (тоже католики). Это были Петерс, Меньжинский, Уншлихт и другие. О
        том, что Дзержинский очень любил окружать себя соотечественниками, у многих из
        которых была спорная для чекиста репутация, открыто говорят даже в ФСБ, где
        Железный Феликс до сих пор остается главным объектом поклонения. На
        исторических чтениях на Лубянке не так давно был подготовлен специальный доклад
        на эту темуисследователя истории отечественных спецслужб, генерал-майора
        Александра Здановича. Его исследования начались с того, что, работая в архиве,
        он случайно наткнулся на письмо Дзержинскому от начальника особого отдела
        Западного Фронта Медведя. Тот требовал немедленно устранить некоторых
        сотрудников от работы в Особом отделе ВЧК. Среди этих сотрудников упоминалась
        милия некоего Добржинского.

www.agentura.ru/press/about/jointprojects/nacional/redksendz/

Глава XIII

небосклоне — Кирова. Тогда он уп&#
        • 1ja Re: P.S 2+ 25.01.06, 16:57

Глава XIII

небосклоне — Кирова. Тогда он упразднил ГПУ и заменил его организацией под
          названием НКВД — Народный комиссариат внутренних дел (министерства появились
          только в 1946 году). Преемником Дзержинского был Менжинский, который умер в
          1934 году. На его место Сталин назначил Ягоду — как и его предшественники, он
          имел польские корни. В том же 1934 году был создан специальный отдел, в функции
          которого входило осуществлять надзор за полицией. Во главе этого отдела стоял
          на­чальник секретариата Сталина Александр Поскребышев.
          www.krotov.info/history/20/tsypin/page14.htm
          2.Влодзимирский Лев Емельянович
          www.hrono.ru/biograf/vlodzimir.html
          3.Реденс Станислав Францевич
          uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%85
          www.hrono.ru/biograf/redens.html
          Do tego mozna dolaczyc agentow NKWD
          ks.Janusza Radziwilla lub Sosnowski - byly rezydent II-ki w Berlinie.

В 30-е годы все польские соратники Дзержинского были из НКВД вычищены. В 1936
          году был арестован и Сосновский. Его обвинили в тайной работе на Польшу и в
          участии в якобы существовавшем в органах НКВД заговоре. Только через год
          допросов он «признался» во всех этих преступлениях. Тогда же были арестованы те
          поляки, которые вместе с ним в 20-е годы перешли на 
          • 1ja Re: P.S 3+ 25.01.06, 16:58
            В 30-е годы все польские соратники Дзержинского были из НКВД вычищены. В 1936
            году был арестован и Сосновский. Его обвинили в тайной работе на Польшу и в
            участии в якобы существовавшем в органах НКВД заговоре. Только через год
            допросов он «признался» во всех этих преступлениях. Тогда же были арестованы те
            поляки, которые вместе с ним в 20-е годы перешли на сторону советской России:
            Юна Пшепилинская, Карл Роллер, Мария Недзвяловская и многие другие. По решению
            Комиссии НКВД и прокуратуры СССР, все они были приговорены к расстрелу. В
            ноябре 1937 года приговоры были приведены в исполнение.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka