Dodaj do ulubionych

Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny smak

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.01.06, 22:21
tzw.hińszczyzny ?
Używam anyżu, imbiru, curry..... co jeszcze ?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 04.01.06, 22:21
      curry i anyz to raczej niewiele wspolnego z chinszczyzna mają

a imbir jaki?
      • Gość: jaszczomp Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.01.06, 22:27
        Widzę że mam do czynienia z fachowcem. Imbir może być "jakiś" ?
        Zatem ja profan proszę Cie o radę, które to przyprawy?
        • marghe_72 Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 04.01.06, 22:32
          eee tam:)
          chodzi mi o to czy suszony czy swiezy?:)
          • Gość: jaszczomp Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.01.06, 22:36
            Podejrzewam,że jak wielu idących na łatwiznę używam suszonego.
            :)
            • marghe_72 Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 04.01.06, 22:38
              zmien przyzwyczajenia:)
              bo suszony nie ma nic wspolnego ze swiezym
              \to zupełnie inny smak

a swiezy jest rewelacyjny
              wystarczy toto tarka potraktowac, co nie jest pracocłonne ;-)
              • qubraq imbir 13.02.06, 17:51
                marghe_72 napisała o imbirze:

> ...bo suszony nie ma nic wspolnego ze swiezym, to zupełnie inny smak
                > a swiezy jest rewelacyjny
                > wystarczy toto tarka potraktowac, co nie jest pracocłonne ;-)

Marghe, czy moglabys napisac dwa slowa o zastosowaniach surowego imbiru -
                kiedy, do czego, ile?
                ostatnio pod wplywem naszego Jacka zaczalem dodawac surowy inbir do zup
                warzywnych i do kwaszenia burakow a żona dodaje go troche do sokow warzywno-
                owocowych z sokowirowki;
                • Gość: n0str0m0 qubraku - imbir IP: 58.185.126.* 14.02.06, 07:20
                  imbir mozesz SMIALO dodawac do KAWY i HERBATY
                  z cukrem lub bez
                  rowniez z mlekiem kondensowanym slodkim

kawa z czterema - piecioma cienkimi plastrami surowego imbiru to kawa jawanska
                  polecam bez chco tam-bylcy pijaja i z cukrem

bawarka z imbirem to teh alia
                  na przeziebienia jak znalazl
                  orzezwia i sil dodaje w nocy srodku

poszatkowny imbir dodaj do zestruganej marchewki i pokrop cytryna i miodem
                  lub sosem sliwkowym
                  (pisalem o tym niedawno w watku chinsko-noworocznym)
                  dodaj orzeszki ziemne i jest surowka na medal

smacznego
                  n.
                  • qubraq Re: qubraku - imbir 14.02.06, 12:02
                    Gość portalu: n0str0m0 napisał:

> imbir mozesz SMIALO dodawac do KAWY i HERBATY
                    > z cukrem lub bez
                    > rowniez z mlekiem kondensowanym slodkim

Serdeczne dzieki! Ostatni raz rozmawialismy gdy Babcia Twoja odeszla na
                    niebieską służbę... czas leci lata mijają...

• n0str0m0 :) 14.02.06, 14:05
                      i coraz rzadziej sie wpisuje - wiem
                      ale
                      moja wiedza ograniczona
                      czesciej zatem podgladam forumowe fachury
                      niz kokietuje przepisami :)

pozdrawiam
                      n.

p.s. kawe jawajska juz reklamowalem, pare miesiecy temu, gorzka i zaskakujaca,
                      polecam... przynajmniej na probe.
                      • qubraq Re: :) 14.02.06, 15:31
                        wiesz juz pije herbate z imbirem - rzeczywiscie jest fajna do tej pory pilem z
                        goździkiem i cynamonem; dzięęęęki!
                        a tamto było u Małej Muu...
                        Andrzej
    • Gość: jaszczomp Jeny!!! jaki byk! oczywiście chińszczyzny :) sorry IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.01.06, 22:22
      • glasscraft Re: Jeny!!! jaki byk! oczywiście chińszczyzny :) 04.01.06, 22:26
        "5 smakow", star anise, pieprz seszuanski
    • ba_nita Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 04.01.06, 22:30
      www.kuchniachinska.pl/main/skladniki.htm
      Chociaż nie wymieniono jednego bardzo charakterystycznego składnika
      czyli...glutaminianu sodu, który jest dodawany nagminnie i prawdopodobnie to on
      jest najbardziej odpowioedzialny za tzw.chrakterystyczny smak.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 04.01.06, 22:45
        masz rację oni używają chyba więcej glutaminianu niż my soli.
        • Gość: jaszczomp Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.01.06, 22:52
          > masz rację oni używają chyba więcej glutaminianu niż my soli.

Czyli np: Maggi lub przyprawy do zup [Winiary] bo to składnik podstawowy.
    • Gość: g Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 22:50
      sos rybny, olej chilli
      • glasscraft Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 04.01.06, 22:53
        Sos rybny to chyba bardziej kuchnia tajska niz chinska (tu sos sojowy)
    • Gość: jaszczomp Qrcze! ale konkretnie. Biorę np: filet z kurczaka IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.01.06, 23:01
      warzywa, kiełki bambusa, grzyby moon no i te przyprawy. Które ?
      ;)
      • marghe_72 Re: Qrcze! ale konkretnie. Biorę np: filet z kurc 04.01.06, 23:01
        sos sojowy grzybowy
        chili
        • marghe_72 Re: Qrcze! ale konkretnie. Biorę np: filet z kurc 04.01.06, 23:02
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22450050&a=22450050
          to danie .. z wołowiną jest jeszczde lepsze
    • ampolion Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 05.01.06, 01:57
      Chińskie przyprawy to głównie "gotowce", sosy i doprawiane oleje.
      chinesefood.about.com/library/blphotocondiments.htm
    • Gość: Xena Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm IP: *.access.telenet.be 05.01.06, 02:24
      Myslicie , ze Chinczycy nie uzywaja maggi?
      Jak najbardziej uzywaja w chinskich supermarketach stoja butle nawet litrowe .
      Ale przyprawa do zup Winiary nie ma nic wspolnego z Maggi.
      Moje glowne przyprawy "chinskie" to :
      maggi
      ciemny sos sojowy-grzybowy
      olejek sezamowy
      kielki sojowe
      zielona cebulka
      mrozony groszek ( nie mozna go zagotowac tylko zagrzac)
      groszek z lupinkami (podobnie jw)
      pedy bambusa -one sa w chinskiej mrozonce wiec nie kupuje ich oddzielnie
      papryczki chilli i papryka swieza
      grzyby mun i inne wygladajace jak duze suszone pieczarki
      curry i kurkuma
      chilli oil - pikantne pestki chilli z MSG :-) niepowtarzalny smak
      sezam prazony
      chili soya sauce ( ketjap) czyli ciemny syrop slodko-pikantny
      czosnek granulowany
      imbir w korzeniu

To glowne , ktore mam w szafce ale zawsze cos nowego kupuje do sprobowania
      Nie lubie natomiast roznych korzeni wiec przyprawa 5 smakow u mnie odpada
      anyz rowniez , imbir tylko do kilku potraw , sos slodko - kwasny kiedys
      kupowalam teraz juz mi przeszlo a sambal zastepuje inna pasta chilli z olejem i
      msg .
      sosu rybnego i ostrygowego jeszcze nie probowalam ale zrobie to w najblizszym
      czasie .
      Polecam tez czerwona przyprawe do zeberek ( niekoniecznie do zeberek)

Wiekszosc produktow mozna kupic w Polsce .

• ampolion Przyprawy a składniki to nie to samo! 05.01.06, 02:29

• Gość: Xena Re: Przyprawy a składniki to nie to samo! IP: *.access.telenet.be 05.01.06, 02:53
        To nie to samo ja jednak zainspirowalam sie tabelka podana przez ba_nite
        i dlatego poszlam na calosc bo mysle , ze skladniki tez odgrywaja role w
        chinskiej kuchni . Np mrozone warzywa lekko podsmazone nadaja specyficzny smak
        i zapach taki troche slodkawy - ja tak uwielbiam z makaronem i ryzem .
        Maka kartoflana do zageszczania sosow chyba tez odgrywa pewna role w chinskich
        potrawach .

• Gość: senin Re: Przyprawy a składniki to nie to samo! IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 05.01.06, 04:26
          Xeno, podalas wprawdzie te najwazniejsze skladniki ale z pewnymi, wg mnie,
          niescislosciami

curry, tudziez kurkume (a wlasciwie specyficznie chinska mieszanke curry z duza
          iloscia kurkumy) w kuchni chinskiej stosuje sie tylko do "chinskiego curry",
          lub makaronu tudziez innych potraw inspirowanych kuchnia Indii

(zaznaczam, ze nie moge byc pewna o jakim specyficznym smaku "chinszczyzny"
          mowi autorka, bo to pewnie specyfika "polskiej chinsczyzny". Tu w Au czesto
          naduzywanym skaldnikiem jest cukier, bo aussies lubieja na slodko ;))

co do specyficznego smaku - moim zdaniem specyficzny jest ten "wedzony'
          zapaszek uzyskiwany dzieki bardzo szybkiemu smazeniu w bardzo wysokiej
          temperaturze. Wszyscy Chinczycy, ktorych udalo mi sie podgladnac (tudziez
          ksiazki kucharskie) zalecaja najpierw dobrze rozgrzac wok, tak aby zaczal dymic
          i dopiero potem dodac olej- i wrzucac poszczegolne skladniki- to nadaje wrecz
          unikalny smak

waznym jest tez dodanie do oleju czosnku - lekko nalezy go zrumienic na oleju,
          lub miec przyrzadzony tzw. "garlic oil" (czosnek plus olej - najlepiej z
          orzeszkow ziemnych)
          ostathie moje "odkrycie" to fakt, ze czosnek czesto dodaje sie pod koniec
          smazenia, tak by pozostal lekko surowy - to tez jeden ze
          specyficznych "smaczkow"

poza tym, tak jak mowila Xena: olej sezamowy - jest bardzo specyficzny (z tym
          ze nie dodaje sie go do wszystkich potraw)

piec smakow - glownie do wieprzowiny

ja rzadko spotykalam sie z sosem sojowym grzybowym

w kuchni kantonskiej dodaje sie zazwyczaj sosu jasnego, ciemny tez ale
          ten "cienki" tzn. nie grzybowy i nie ktjup manis (ktory jest glownie uzywany w
          kuchni singapurskiej- wplywy Malezji i Indonezji)

No i oczywiscie, swiezy imbir - tu pelna zgoda z poprzednikami

Zreszta roznorodnosc potraw jest tak wielka, ze trudno mowic o jakichs regulach

mysle ze bardzo specyficzny smak osiagany w tzw. "chinsczyznie" uzyskuje sie
          dodajac sosu ostrygowego (nie do marynat, lecz pod koniec gotowania)

• ampolion Re: Przyprawy a składniki to nie to samo! 05.01.06, 04:40
          No tak, podchodzimy do tej samej sprawy z dwóch stron: ja od "przyprawy", ty
          od "smak". Można i tak, i tak.
          • Gość: Xena Re: Przyprawy a składniki to nie to samo! IP: *.access.telenet.be 05.01.06, 05:10
            O prawdziwej chinsczyznie moznaby dyskutowac z Chinczykami ale ja w Chinach
            nie bylam a doswiadczenia swoje wynioslam z roznych restauracji , knajpek i
            przepisow
            Moge to okreslic jako kuchnie azjatycka bo osobiscie nie widze roznicy miedzy
            wietnamska , japonska , singapurska i chinska ale ja laik jestem i wybieram
            zwykle to co mi smakuje .( te najlepsze "chinskie zupki" sa wietnamskiego
            pochodzenia)
            Wiele razy sie nacielam i kupilam swinstwo .Supermarkety sa ogromne i duzo
            rzeczy chcialabym sprobowac ale czesto brak tlumaczen .
            Kupuje tam jeszcze pieprz grubozmielony (czy posiekany?) ma bardzo specyficzny
            smak w potrawach, curry madras oraz kapuste w jakiejs zalewie jest pikantna .
            Jest w puszkach i folii ( na folii pisze mustard)
            Moze cos mi polecicie przy okazji tylko zeby nie bylo korzenne bo nie
            lubie .Dzieki.
    • Gość: monia Nadal mi czegoś brakuje IP: *.stolica.pl / *.stolica.pl 13.02.06, 15:08
      Zachciało mi sie chińszczyzny, ale nie udało mi sie osiagnąc TEGo smaku.
      Mieso marynowałam w sosie sojowym, wódce i odrobiną oleju sezamowego. Do miesa
      dodałam mrożone warzywa Hortex mieszanka chińska, doprawiłam sosem sojowym,
      ostrygowym i odrobine przyprawy knorra 5 smaków.
      Było dobre ,a le to nie to co chciałam osiągnąc. Poradzcie jak dobrac
      przyprawy, aby było dobrze.
      • Gość: senin bardziej w "duchu" kuchni chinskiej IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 14.02.06, 20:10
        bylaby biala kapusta niz mrozone warzywa- chocby najbardziej "chinskie"

bo w kuchni chinskiej liczy sie swiezosc i "vibrance" - "zycie" w warzywach
        nie wiem, co jest w tej mieszance ale je bym wolala dac chocby marchew, selera
        czy owa kapuste i dodac do tego szczypior z hodowli parapetowej niz uzywac
        mrozonki

ale to moja opinia i mozna sie z nia nie zgadzac ;))

warzywa smaku nie dodaja

ja, kirdy uzywam sosu ostrygowego to raczej nie przyprawe 5 smakow (choc moze
        sa przepisy w ktorych tak trzeba)

a jakie mieso to bylo

jeden z moich trickow - pod koniec smazenie dodaj zmiazdzony zabek czosnku
        zauwazylam ze w takich sobie chinskich knajpach dodaja czesto granulatu
        czosnkowego

moze tez byc msg - no ale wtedy, to juz moralna rozterki sie zaczna
    • Gość: mooncake Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm IP: 220.224.50.* 13.02.06, 19:43
      wiele potraw jest smazonych na ... smalcu, wbrew ogolnej opinii, ze tylko olej
      jest uzywany:)

• Gość: nieskorzanka Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm IP: *.proszynski.pl 14.02.06, 11:03
      W Warszawie na Stadionie (jarmark Europa) jest dużo budek z żywnością, w
      których zaopatrują się wietnamczycy, na pewno tam można znaleźćc oryginalne
      przyprawy
    • natka404 Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 15.02.06, 15:21
      U nas nie ma imbiru, to znaczy jest tylko sie inaczej pewnie nazywa. Mozecie
      podac jeszcze jakies nazwy, np po angielsku, arabsku ? Prosze i dziekuje z
      gory.
      • puziaczek Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 15.02.06, 16:08
        Imbir po angielsku sie GINGER nazywa, swiezy bedzie "ginger root" to znaczy
        korzen imbiru. Po rabsku niestety nie wiem :(
        • puziaczek mialo byc arabsku 15.02.06, 16:10
          niby juz po lunchu a literke zjadlam :)
          • cyborgus Re: mialo byc arabsku 16.02.06, 03:24
            ja dodaje olej sezamowy i sos sojowy
        • ampolion Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 16.02.06, 04:41
          Ginger

الزنجبيل
          • szopen_cn Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 16.02.06, 08:30
            Czosnek, imbir, szalotki (zielony szczypiorek), chili, fermentowana czarna
            fasola, chinskie pikle, przecier pomidorowy, sos sojowy, pieprz syczuanski,
            olej sezamowy, siekana kolendra.

Nie mam pojecia jak chinszczyzna w Pl smakuje ale w wiekszosci odmian chinskiej
            to kombinacja powyzszych daje ow smak.
            • Gość: n0str0m0 witaj, cie nie bylo dlugo IP: 58.185.126.* 16.02.06, 12:09
              wiec spoznione xin nian kuai le

a co do tego pytania we wontku
              to sie nie da odpowiedziec

i tyle.
              • szopen_cn Re: witaj, cie nie bylo dlugo 16.02.06, 12:52
                Kolego od "chi fan le?"

Gong Xi Fa Cai.

Jakos nawat nie wiem dlaczego dawno tutaj nie zagladalem.
                Moze dlatego, ze troche na tym forum bylo kaszany (och ile ja bym za kilka
                kaszanki kawalkow zaplacil????????).

Dzisiaj zajrzalem i widze ze i ty i senin dalej tutaj dzialacie.
                Nie sposob sie nie odezwac w tak doborowym towarzystwie.

• Gość: n0str0m0 Re: witaj, cie nie bylo dlugo IP: 202.156.6.* 16.02.06, 18:32
                  Gong Xi Ni

ja tez z doskoku raczej - wiecej czytam niz pisuje
                  jutro znikam
                  jade jadac balut
                  jak sie odwaze

(pamietam jak pisales o swoim mao dan, chyba sie najpierw zdezynfekuje mocno)

pozdrawiam
          • natka404 Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 16.02.06, 11:06
            Ginger jest u nas w kazdym sklepie. Dziekuje.
            • kaprysia Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm 16.02.06, 14:21
              glutaminian sodu heheh
    • Gość: zadumana Re: Jakie przyprawy dają ten charakterystyczny sm IP: 83.238.166.* 17.02.06, 09:33
      N0tr0m0 dał mi do myślenia (nie po raz pierwszy zresztą) pisząc
      o "charakterystycznym smaku polszczyzny".
      No, właśnie:) Obcokrajowcy z różnych krajów goszczący w Polsce, po wizytach w
      polskich przeciętnych restauracjach i w polskich domach są zwykle zdania, że
      polska kuchnia jest inna niż ich kuchnia.
      Polacy często alarmują na forum pytaniami o typowo polskie potrawy, bo chcą coś
      polskiego przygotować dla zagranicznych gości i nagle okazuje się, że właściwie
      trudno takie potrawy znaleźć, a w każdym razie lista jest bardzo krótka.

To jak to jest naprawdę????? W czym ten charakterystyczny smak polszczyzny
      różniący jednak zdecydowanie naszą kuchnię od innych??? Jest ten smak czy go
      nie ma?????

Chiny to kraj-kontynent. Półtora miliarda ludzi nie je tego samego. Ale ponad
      trzydzieści milionów może jednak tą wspólną więcej niż nutę smakową ma:)

• Gość: ciociapolcia/kags Polski smak IP: *.spray.net.pl 17.02.06, 11:27
        Oczywiscie, ze jest!
        Skwarki, zasmazki, majeranek, czosnek, kiszona kapusta, kiszone ogorki itd...
        Wszystko zalezy od kombinacji skladnikow, sposobu przygotowania oraz miejsca...
        Tak jak wszedzie :). To samo dotyczy tzw. "kuchni chinskiej".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka