mwookash 09.03.06, 00:14 niektórzy wegetarianie. O co z tymi pszczołami chodzi? Serio pytam. Dziękuję z góry za wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_z_poznania1 Re: Niech mi ktoś wyjaśni czemu nie jedzą miodu 09.03.06, 13:24 Pierwsze cos takiego slysze od Ciebie . Pozdrawiam Ania Zwieksz oferte reklamową: www.eurofabrika.republika.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Niech mi ktoś wyjaśni czemu nie jedzą miodu 09.03.06, 13:32 Nie wegetarianie, tylko weganie. Nie ejdza, bo odrzucaja produkty pochodzenia roslinnego, a miod sie do takowych zalicza. Proste. Poza tym przy miodach produkowanych masowo, jak na tasmie produkcyjnej niemal (a moze i doslownie? - nie wiem) nastepuje problem nadmiernej eksploatacji pszczol - cos podobnego jak z drobiem i krowami. Poszukaj informacji w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Twojego wcześniejszego wpisu 09.03.06, 13:59 Czytasz zanim klikniesz wyślij? Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Twojego wcześniejszego wpisu 09.03.06, 15:08 Oczywiscie, ze czytam. Ale w dalszym ciagu nie rozumiem, co Cie tak dziwi. To, ze weganie nie jedza miodu? To, ze produkcja miodu ekslpoatuje nadmiernie pszczply w krajach uprzemyslowionych (moze niekoniecznie w Polsce)? Czy moze cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Napisałaś, że 09.03.06, 15:25 "weganie odrzucają produkty pochodzenia roślinnego w tym miód" I nie bardzo wiem kiedy zaczyna się nadmierna ekspoatacja pszczół. Poza tym chyba łatwiej robi się sztuczny miód. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Napisałaś, że 09.03.06, 15:41 www.vegsource.com/jo/qa/qahoney.htm www.friendsofanimals.org/actionline/fall-2004/is-honey-vegan.html Podaje dwa linki, po angielsku niestety - mam nadzieje, ze nie jest to problem. A na marginesie - sztuczny miod nie jest miodem (jesli mamy sie scisle trzymac definicji) i nie ma zadnych wartosci odzywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Nie jest to problem, czytałem jeden 09.03.06, 15:50 zapoznam się później z drugim. O to mi chodziło, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Nie jest to problem, czytałem jeden 09.03.06, 15:51 Nie ma sprawy, prosze bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
krystynaopty1 Re: Niech mi ktoś wyjaśni czemu nie jedzą miodu 12.03.06, 14:20 chihiro2 napisała: > Nie wegetarianie, tylko weganie. Nie ejdza, bo odrzucaja produkty pochodzenia > roslinnego, a miod sie do takowych zalicza. ??? Miód nie jest produktem pochodzenia roślinnego. Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Niech mi ktoś wyjaśni czemu nie jedzą miodu 12.03.06, 17:04 Rany, ale palnelam! Chodzilo mi o produkty pochodzenia zwierzecego, rzecz jasna. Az dziw, ze nikt wczesniej mojej pomylki nie zauwazyl... Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Niech mi ktoś wyjaśni czemu nie jedzą miodu 12.03.06, 17:26 Nie bój, nie bój! Zauważyli. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Niech mi ktoś wyjaśni czemu nie jedzą miodu 12.03.06, 17:29 Uff, no to swietnie! Juz myslalam, ze wszyscy zgodni sa z powiedzeniem: "Glupi nie zauwazy, a madry uda, ze nie widzi" - poza mna, bo nie zagladam do wlasnych postow. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak [...] 09.03.06, 15:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus jestem wege i nie jem miodu, 09.03.06, 15:26 bo obrzydliwie smakuje i obrzydliwie pachnie. Zadowala cie taka odpow.? Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Nie pisałaś nic o obrzydliwości pszczół 09.03.06, 15:49 więc nie jestem zadowolony bo nie odniosłaś się do całości mojego pytania. Jasne? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus wyjasnilam, czemu niektorzy wege nie jedza 09.03.06, 16:20 midu. do pszczol nic nie mam, mialam wujka-pszczelarza i chetnie z pszczolami obcowalam Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: wyjasnilam, czemu niektorzy wege nie jedza 09.03.06, 17:14 ggigus napisała: > midu. do pszczol nic nie mam, mialam wujka-pszczelarza i chetnie z pszczolami > obcowalam Lubisz bzykanie, znaczy? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: wyjasnilam, czemu niektorzy wege nie jedza 09.03.06, 20:22 > Lubisz bzykanie, znaczy? ;-) > Może żądlenie ??;) Odpowiedz Link Zgłoś