Dodaj do ulubionych

Czy któraś z Was brała androcur?

31.05.06, 14:42
Dziewczyny prosze o jakieś wiadomości w tej sprawie. Biorę androcur (1
tabletke rano) i Metformin (1tabletka wieczorem przez 7 dni a potem 2
tabletki). Czy któraś z Was to brała? Czy to dobre zestawienie? Dziękuję za
wszelkie opinie!!!
Obserwuj wątek
    • dzessi Re: Czy któraś z Was brała androcur? 02.06.06, 17:51
      Ja brałam androcur,ale z diane-35 i tylko 1/4 tabletki przez 10 dni.W sumie
      dawka bardzo mała,ale i tak gdy poszlam do innego lekarza to stwierdzil zebym
      androcur odstawila i brala sama diane.Dlatego, ze to silny lek i ma w skladzie
      sterydy.Poza tym nie wolno go brac bez tabletek antykoncepcyjnych, bo w razie
      zajscia w ciaze moze silnie uszkodzic płod.
      • dalena21 Re: Czy któraś z Was brała androcur? 02.06.06, 20:10
        Ja brałam przez dwa miesiące - samopoczucie koszmarne, wszystko mnie bolało od
        zatrzymywanej wody, rozregulowało mi totalnie okres. Nigdy więcej, nawet za
        cenę utraty koszmarnych włosów, szkoda zdrowia.
    • genesis1973 Re: Czy któraś z Was brała androcur? 02.06.06, 21:26
      No tak...wiedziałam, że to nie takie proste. Ja podobno mam hirsutyzm związany
      z PCO, chociaż w obrazie USG nic nie widać złego. Tylko te przeklete hormony...
      Chciałabym mieć kiedyś dzieci, tak więc czy to leczenie jest dobre??
      • zanilk Re: Czy któraś z Was brała androcur? 03.06.06, 00:34
        jak widzę pytania o tabletki to mnie krew zalewa. czy naprawdę tak ciężko
        zrozumieć, że leki te to hormony i wplywają na każdy organizm inaczej? jeśli
        masz podwyższony progesteron to pomoże tobie inny lek, niż ten, który pomagał
        kobiecie ze zbyt wysokim estrogenem. jest to teoretyczny przykład.
        androcur jest mocnym lekiem, najczęściej używanym jako ostateczne leczenie.
        prosta cecha hormonów-leczenie nimi jest tak zróżnicowane, że ciężko znaleźć
        podobne przypadki.
    • migotunia Re: Czy któraś z Was brała androcur? 16.06.06, 12:16
      Tez mam PCO. Kiedys pseudo-lekarka na moje problemy z miesiaczka i wloski bez
      zadnych badan przepisala mi Diane35. Wloski nie zmniejszaly sie wiec w koncu
      zmienila mi lek na androcur. Wzielam tylko jedno opakowanie, cos mi mowilo aby
      go dalej nie brac. Kilka lat pozniej trafilam do super lekarki, zrobiono mi
      wszystkie badania i dowiedzialam sie ze mam PCO. Podczas badan w szpitalu
      zapytalam pania profesor (specjalizacja w endokrynologii) o nieszczesny
      androcur - czy moge go brac bo nie chce miec wloskow. Powiedziala ze jesli
      kiedys zamierzam miec dziecko to nie powinnam nigdy go przyjmowac. W ogole
      mowila o tym leku bardzo zle - podobno za granica zostal wycofany ale nie w
      Polsce. W kazdym razie jej stanowisko bylo jasne- jesli chce sie miec dzieci,
      androcuru nie wolno brac i nie ma znaczenia czy ciaza jest planowana za pol
      roku czy kilka lat.
      • marlenka61 Re: Czy któraś z Was brała androcur? 18.06.06, 16:32
        migotunia, a u kogo się leczysz?jesteś moze z Krakowa?Poszukuję jakiegoś
        dobrego endokrynologa.
        Kiedyś też brałam androcur przez 4 miesiące.Nie chcę nikogo straszyć ale miałam
        straszną depresję, a jak go odstawiłam,4 lata temu to problemy z okresem mam
        do dziś-oczywiście pomijając fakt ze mam PCO.Chcę jednak zaznaczyc że zanim
        brałam androcur wszystko jakos samo funkcjonowało.Teraz mój organizm odmówił
        posłuszeństwa i jest gorzej niż było.Androcur to zbyt ingerujący środek w
        kobiecy układ hormonalny.Ale może się mylę.Lekarzem ni jestem, mówię to z
        własnego doświadczenia i żałuję że kiedykolwiek go brałam...
        • migotunia Re: Czy któraś z Was brała androcur? 18.06.06, 22:11
          Ja sie lecze w Warszawie, w Krakowie nie znam niestety zadnego ginekologa
      • aniek77 Re: Czy któraś z Was brała androcur? 22.06.06, 14:26
        Mi lekarz, gdy go zapytałam o androcur,od razu powiedział:
        to silny lek na nowotwory,ja tego leku nie chcę zapisywać,bo zniszczy totalnie
        wątrobę.
      • moment_chwila Re: Czy któraś z Was brała androcur? 15.02.07, 21:46
        migotunia - daj mi namiar n ata pania profesor?
        Ja wlasnie mialam pierwszy miesiac z androkurem i jeanine - przytylam, piersi mi
        urosly i bola.

a.
    • calineczka49 Re: Czy któraś z Was brała androcur? 28.08.06, 15:32
      Biorę Androcur i Yasmin od 3 miesięcy i nie odczuwam żadnych skutków ubocznych
      • pluszaczka Re: Czy któraś z Was brała androcur? 30.08.06, 11:16
        ja jak wspomne androcur to plakac mi sie chce!!! to byl najgorszy blad w moim
        zyciu (bralam prawie rok), gdybym mogla cofnac czas... spier... caly moj
        organizm, a wlosow z czasem tylko przybylo.
        i tak zrobicie co bedziecie chcialy, wiem co znaczy ten "promyczek nadziei",
        sama przez to przeszlam, ale dziewczyny na oprawde NIE WARTO!!!
        • zanilk Re: Czy któraś z Was brała androcur? 04.09.06, 08:39
          nie warto? niektórzy uważają, że przyjmowanie diane nic nie daje, przy czym
          innym pomogło. hormony=sprawa indywidualna, działanie indywidualne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka