Dodaj do ulubionych

berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat

13.03.07, 18:53
witam!
chcę kupić garnki - ale takie żeby były trwałe , na lata. Wacham się między
zestawem zeno - firmy berghoff , zestawem montana firmy fissler i zestawem
Profi crystal firmy elo. Cenowo najdroższe są firmy fissler. Jakościowo chyba
wszystkie są podobne. Może ktoś pomóglby mi podjąć decyzję. Podać powody dla
których wybrałby któryś z tych kompletów. A może ktoś ma i użytkuje ? Będę
wdzięczna za każdą radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nana Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 13:32
      Ja mam berghoffa od 2 lat i jestem zadowolona. Też zastanawiałam się nad
      fisslerem, ale u mnie przeważył czynnik kosztowy. Różnice były spore.
    • Gość: goska Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 10:21
      nie polecam firmy berghoff, miałam, nie polecam, w grudniu kupiłam garnki fissler, drogie, ale warto,rewelacyjnie sie w nich gotuje, podgrzewa, nie przywierają, oszczędność energii. Mam zestaw ze szklanymi pokrywkami, profi. Teraz choruję na patelnie tej firmy, mam berghoff- bardzo długo sie nagrzewają,szlak mie trafia jak mam na nich coś smażyć.
      Zanim kupiłam garnki fissler twierdziłam, że nigdy w życiu nie dałabym tak dużo pieniędzy za garnki, ale jednak...zapłaciłam i nie żałuję. Na allegro jest kobieta, która handluje tym sprzętem. Polecam
      • ewilek2 Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat 25.03.07, 13:56
        dziękuję za odpowiedzi.
        W tej chwili waham się między elo (tańsze , nawet sporo tańsze) i fissler. Niby
        to tylko garnki, ale taaak trudno się zdecydować :-)))
        • gonzor Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat 28.03.07, 10:29
          może nie jestem kucharzem, ale fissler jest bardzo dobry. mamy kilka nowiutkich
          garnków, jak i takie 20 letnie fisslery, przeżyły właścicielkę, nie widać na
          nich że mają tyle. Szklane pokrywki jeszcze się nie potłukły... Garnki na całe
          życie... Jeśli chodzi o ciśnieniowe to ta sama opinia. Może z czasem będzie
          problem z gumową uszczelką, zobaczymy. Ciśnieniowy garnek Tefala mam 10 lat i
          też 0 problemów.
      • wiorka_mrau Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat 25.03.07, 18:10
        Ja też mam berghoffa, moim zdaniem przeciętne, żadnych cudów. Co do patelni tej
        firmy - nienawidzę jej, wszystko mi przywiera.
        Goska a Tobie nie przywiera? Może ja coś źle robię...
        • Gość: Monia Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 08:48
          Ogladalam w realu wczoraj Elo i zamawiam . Wygladaja ok, są ciężkie, no i cena
          też przyjazna :)

M
          • ewilek2 Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat 28.03.07, 20:26
            kupiłam jednak elo. Zdecydowała cena, bo jednak fissler są jednak lepsze. Ale
            elo też są ciężkie i mają grube dno. Spróbowałam gotowania w b.małej ilości wody
            - i się udało. Jeszcze tylko to smażenie beztłuszczowe :-))...
            • Gość: Monia Do ewilek2 pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 13:00
              jaki typ Elo kupiłaś?
              Ja właśnie jestem na etapie kompletowania zestawu, bo ten gotowy nie jest dla
              mnie optymalny (nie potrzebuję garnka o pojemnośći 8L i malutkiego rondelka)
              Pytam z czystej ciekawośći :)

pozdrawiam
              • ewilek2 Re: Do ewilek2 pytanie... 29.03.07, 17:14
                kupiłam elo rubin. Dla mnie właśnie ten gar 8l był dość ważny, a i mały rondelek
                też będzie często w użyciu :-). Zestawy wychodzą taniej, ale zauważyłam , że gdy
                kupuje się garnki z serii rubin na sztuki, to te, "detaliczne" mają satynowany
                środek (już doczytałam że takie są lepsze)
                • Gość: Monia Re: Do ewilek2 pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 18:03
                  Dzięki :)za odpowiedź, mam nadzieje że mi wybaczysz męczenie na priv :)
                  Ja się zdecydowałam na Profi Crystal, analizowałam chyba 100 razy czego mi
                  naprawdę potrzeba ;). Na stronie niemieckiej sa podane dokładne wymiary i
                  pojemnośći i różnią się od tych na polskich stronach... Więc kierowałam się
                  tamtymi danymi. Jutro maja przyść garnki i mam nadzieje, że to dobry wybór. Co
                  do tej różnicy w matowym i błyszczacym wnetrzu w rubinach, niestety ani
                  importer ani nikt u nas nie potrafi wyjaśnić problemu.
                  Pozdrawiam serdecznie
                  • Gość: go Re: Do ewilek2 pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 10:05
                    a gdzie kupowałyście te garnki i ile kosztowały
                    • anna_dab Re: Do ewilek2 pytanie... 30.03.07, 10:42
                      Ja kupowałam u importera w Polsce firmie Elopol, ceny różne, najlepiej
                      sprawdzic na stronie i kontaktować się mailowo. Pani Małgorzata ze stoicką
                      cierpliwością odpowiada na wszystkie pytania :), przesyłka kurierska jest za
                      darmo...
                      www.elopol.pl
                      Można też kupić na stronie sklepu rynekagd, no i w realnych sklepach ale tu juz
                      jest drożej Najlepiej opisane sa na stronie firmowej www.elo.de, jest też
                      wersja po angielsku

pozdrawiam
                      • ewilek2 Re: odnośnie kupna elo 31.03.07, 18:31
                        ja kupiłam w sklepie internetowym rynek.agd. Świetny kontakt, błyskawiczna
                        wysyłka. Jeżeli chodzi o ceny to trzeba sprawdzać gdzie dane modele są droższe,
                        czy w elopolu czy w rynek.agd. Mój "rubin" był o 80 zł tańszy w rynek.agd. Ale
                        to nie znaczy że za miesiąc też tak będzie :) . Wtedy może być bardziej opłacale
                        kupno w elopolu. Po prostu trzeba sprawdzać i tu , i tu. Zestaw Profi Crystal
                        jest wyższej klasy niż rubin, więc i droższy. Mój rubin kosztował ok 315 zł.
                        pozdrawiam
    • Gość: ola Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 18:13
      Myślę, że do gotowania to wystarczą byle jakie garnki, w końcu samo się nie
      ugotuje. Najważniejsza jest patelnia, żeby nie przywierała i miała odpinaną
      rączkę. Poza tym te kompety garnków przynajmniej dla mnie są mało praktyczne.
      Powinny być w nich 3 wysokie garnki o średnicy 18,20 i 22 cm. Jak można gotować
      zupę w płaskim garnku o średnicy 24 cm. Przecież to zajmuje prawie całą
      kuchenkę. Ja często gotuję zupę na 2 dni.
      • ewilek2 Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat 01.04.07, 18:36
        szczerze mówiąc nigdy nie miałam kłopotu z ugotowaniem zupy właśnie w tym
        płaskim o średnicy 24 cm. Ale to może kwestia przyzwyczajenia. Jeżeli chodzi o
        zupy to pewnie obojętne jest w czym gotujemy, woda się nie przypala bądź co
        bądź. Bardzo ważne jednak jest w czym dusimy potrawy. Tu już garnek odgrywa
        bardzo ważną rolę. Co do patelni to się zgadzam , że musi być bardzo dobra. Ja
        osobiście poprzestaję na teflonowych. Sprawdzam tylko przed kupnem oprócz
        grubości dna i ścianek jeszcze rodzaj teflonu i to czy patelnia jest pod spodem
        całkiem płaska. Nie może być w żadnym wypadku ani odrobinę wklęsła lub wypukła.
        Jak do tej pory na patelnie nie narzekałam :)
        • anna_dab Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat 02.04.07, 09:13
          Witam,
          Odebrałam swoje Profi Cristal i sa naprawdę super :)
          Co do gotwoania zupy w róznej wysokości garnkach, pewnie zależy to od
          przyzwyczajenia

Nie kupiłam kompletu, tylko garnki na sztyki i tu nie uniknęłam błędu :)
          zamówiłam 1 garnek (przez pomyłkę) nie taki jak chciałam.
          Może jest ktos z W-wy, kto by go chciał odkupić? To garnek z serii Profi
          Cristal o srednicy 24 cm, wysokości 23,5 cm i pojemności 5,5 litra (jego nr
          katalogowy to 65224)
          Jeśli ktoś będzie zainteresowany prosze o info na priv, jutro lub w środę będę
          go odsyłać do sprzedawcy

pozdrawiam Ania
          • Gość: asia.norge Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 13:48
            Hej dziewczyny. zwracam sie do wszystkich, ktore kupiły garnki Elo. Niedlugo
            biore slub i w ramach prezentu slubnego chcialabym dostac garnki. Ale zupelnie
            sie nie znam :). Dlatego moje pytanie, czy garnki tej firmy nadal sprawuja sie
            dobrze? bo wygladaja calkiem ladnie :)
            • Gość: ania Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 16:13
              szkoda, że tu nie zagladałam
              Moje Elo sprawują się cały czas świetnie :)

pozdrawiam A
    • Gość: frezja Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat IP: *.subscribers.sferia.net 17.09.07, 18:20
      Polecam firmę Fissler lub Silit. dwie niemieckie firmy produkujące świetne
      naczynia do gotowania. Silit jest troszkę lepszą firmą i daje dożywotnią
      gwarancję na garnki.
      Wiem że sklep Rossi.pl sprzedaje ich wyroby, ponieważ sama kupiłam u nich garnki.
      • Gość: gwiazdka Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat IP: *.subscribers.sferia.net 17.09.07, 18:23
        Garnki fisslera są po prostu .... ładne i nic poza tym. Posiadają urozmaicenia
        typu: zaokrąglone krawędzie, dno cookstar utrzymujące ciepło, wolno ale jednak
        nagrzewające się uchwyty.
        Fissler to po prostu zwykłe, stalowe garnki w każdym razie żadna rewelacja.

Jeśli już kupujemy garnki na poziomie cenowym jak fissler to zdecydowanie SILIT
        jest lepszy pod każdym względem jest bezkonkurencyjny!
        • johana75 Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat 19.09.07, 18:45
          Hej, dzięki wam dowiedziałam się że kupiłam dobre garnki. Kupiłam je
          ponieważ były przecenione ze 120 € na 50 € rozpakowałam i
          stwierdziłam że jak za ta cene to sa całkiem pożadne, jest to zestaw
          4 garnkowy i chyba 3 pokrywki do tego.niestety nie powiem wam jak
          się ten zestaw nazywa,ma własnie takie satynowane środki które
          wyglądaja moim zdaniem lepiej od błyszczacych.
          Wcześniej miałam taki niemiecki komplet z koroną na spodzie,miałam
          go 10 lat i nadal uzytkuje je moja mama,są ok.Firmy nie znam ale
          kupiłam je w niemczech w realu, jeszcze wtedy za 100 DM.
    • loola_kr Re: berghoff, elo czy fissler? - mam dylemat 24.09.07, 23:18
      Hej! Dzięki Wam dowiedziałam się o innych garnkach niż Ikea :)
      Planuję kupić komplet ale niestety Fissler i Silit odpadają ze względu na cenę :(
      Znalazłam piękne ELO - Impression i Tefal Inox Edition.
      Mam pytanie: czy Elo są lepsze? Kompletnie się nie znam...
      Bardzo proszę o radę!
      Bardzo dziękuję!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka